TUNNELERS

TUNNELERS

Slováci v tunelovaní vynikajú.

Slovenských herných projektov je ako šafránu a každý nový počin si zaslúži našu plnú pozornosť. Tunnelers od Floating Minds sme už predstavovali na Sectore v novinkách i článkoch viackrát. Hoci beta mala byť spustená ešte minulý rok, neustále vylepšovanie všetkých aspektov hry si vyžiadalo viac času. Dlhé čakanie sa však skončilo a dnešným dňom vám spolu s autormi prinášame jedinečnú možnosť zapojiť sa do betatestu obmedzeného pre Slovenské a české herné publikum. My sme si medzitým mohli vykopať pár tunelov už v predstihu a toto sú naše dojmy.

Ak ste sa zatiaľ s Tunnelersami ešte nestretli, budete potrebovať aspoň základnú množinu informácií. Jedná sa o čisto multiplayerovú záležitosť s populárnym modelom free-to-play, teda základné hranie bude zdarma a dokupovať sa budú extra doplnky v jednom balíčku (viac o spoplatnených funkciách neskôr). V hlavnej úlohe sa predstavia scifi tanky, ktoré bojujú o zvyšky neskutočne drahého nerastu v hĺbkach našej zeme. Bojov sa zúčastnia dve znepriatelené strany, PICaDor, Clayram. Každá armáda vyšle na bojiská tri rôzne typy tankov s rozličnými parametrami a hovorí sa tiež o príchode tretej frakcie, ktorá do bojov prinesie ešte viac rôznorodosti.


Ľahký ,stredný a ťažký tank už podľa svojho označenia naznačujú, čo od nich môžeme čakať. Ľahký je najrýchlejší ale najmenej vyzbrojený, naopak ťažký je neohrabaný a ovešaný smrtiacim arzenálom. Stredný logicky kombinuje všetky vlastnosti vo vyváženom pomere.

Uzatvorený betatest, ktorý sme mali možnosť vyskúšať, nás privítal profesionálne spracovaným inštalatérom. Aj všetky ingame menu a celý užívateľský interface pôsobí čistým, účelným a napriek tomu dobre vyzerajúcim štýlom. Hra nebude ponúkať žiadnu singleplayerovú časť, ani súboje s botmi, celé úsilie autorov smeruje k dokonale vypilovanému multiplayeru. Základné menu ponúka klasické voľby – vytvoriť  lobby, pripojiť sa na existujúci server a tiež sociálne funkcie. Priamo pri vytváraní hry si je možné zvoliť jeden z nasledovných módov:

Free for all – obľúbený  deathmatch v najčistejšej podobe
Team deathmatch – hráči sú rozdelení do dvoch družstiev, ktoré bojujú proti sebe
Capture the flag – získajte nepriateľskú vlajku a odneste ju do svojej
V príprave je ešte 4. mód. Ten by mal celú hru posunúť o stupienok vyššie čo sa týka kooperácie a plánovania útokov a podľa autorov sa rozhodne máme na čo tešiť.

Maximálne sa na jednej mape bude môcť v súbojoch proti sebe postaviť až 16 živých hráčov. Keď už hovoríme o  mapách, na začiatku bude k dispozícii celkovo 6 máp s rôznym dizajnom. Nájdete tu lávové mapy, mapy s podivnou podzemnou flórou, čisto „technické“ mapy atď. Všeobecne treba povedať, že na indie hru sa naši Tunelári môžu pochváliť výbornou a najmä rýchlou grafikou. Grafické efekty podčiarkujú akčný charakter hry, hudba dynamicky sa meniaca podľa diania na obrazovke by mohla sprevádzať nejeden AAA titul.

Ale vráťme sa ku hre samotnej. Ovládaciu schému tvorí klasické kombo WSAD a myška, klávesmi pohybujete tank po mape a myškou ovládate smer streľby. Ľavé tlačidlo na myši slúži k primárnej streľbe, pravé riadi sekundárne zbrane. Na mapách sa tiež povaľujú rôzne powerupy, ktoré sa aktivujú manuálne tlačidlami Q a E (naraz môžete mať na tanku dva takéto upgrady) a práve vylepšenia vnášajú do bojov aj dávku taktiky a rozmýšľania. Aktivujem si zväčšený damage už teraz alebo počkám, kým nepriateľ získa vlajku? Bude v nasledujúcich momentoch potrebovať opravárenský modul, alebo si ho skúsim ušetriť na neskôr? Extrémne zábavným upgradom je kamikadze. Ten z vašeho tanku spraví pohyblivú výbušninu a tá silou svojej explózie zničí všetko vo svojom okolí.

Tunnelers

Často kladenou otázkou u nás v diskusiách ale tiež na oficiálnom fóre je, či sa v hre myslelo aj na prekopávanie tunelov. Táto featúrka v hre s názvom Tunnelers nemôže chýbať a my môžeme potvrdiť, že prekopávanie je späť. V niektorých mapách síce voľne zničiteľná zemina absentuje, ale v iných je zásadným prvkom hrateľnosti. Budete teda vŕtať tunely, prestrieľavať sa zeminou, utekať pred nepriateľmi a hľadať najoptimálnejšiu cestu ku svojej báze. Tankom totiž kontinuálne klesá zásoba energie a okrem upgradov je jednou možnosťou dobitia práve návrat do vlastnej bázy.

Po niekoľkohodinovom testovaní musíme skonštatovať, že hra celkom príjemne prekvapila. Napriek niektorým drobným problémom (napríklad optimalizácia sieťového kódu, ktorá je ale momentálne vo Floating Minds priorita číslo 1) hra funguje tak, ako autori sľubovali. Rôzne tanky sa skutočne správajú inak, powerupy dokážu behom sekundy zmeniť situáciu na bojisku. Hromadné strety tankov na malom priestore vedú k frenetickým prestrelkám, ktoré zvyknú končiť divokými výkrikmi (či už radosti alebo zlosti). Herný model podporuje často žiadaný systém zbierania skúseností a získavania nových hodností, čo môže v konečnom dôsledku zásadne predĺžiť čas, ktorý Tunnelerom venujete.

Určite vás zaujíma, čo si presne vo Floating Minds predstavujú pod pojmom free-to-play. Základný model umožní ihneď skočiť do akcie s bezmenným bojovníkom a vychutnať si podzemné boje na vlastnej koži úplne bez poplatkov. Ak si ale budete chcieť vytvoriť vlastný profil, postupovať v rebríčkoch, získavať nové hodnosti a achievementy, využívať služby matchmakingu a ostatné vychytávky viazané na profil, bude to už niečo stáť.  Dôležitá je tiež informácia, že platiaci hráči budú mať prístup k rozšíreniam v podobe pridaných tankov a máp.

Takýto model ja javí na prvý pohľad ako férový, neplatia sa totiž funkcie, ktoré by prinášali jednoznačné výhody na bojisku, ako to je pri iných F2P tituloch. Spoplatnené sú skutočne iba bonusové funkcie. Známe sú už aj ceny za tento extra balíček: 2 mesačný bude stáť 8,99 €, 6 mesačný 17,99 € a 12 mesačný 29,99 €.

Verejný betatest hry začína práve dnes a vás tým pádom delí iba niekoľko klikov na domovskej stránke projektu a všetky naše dojmy si môžete vyskúšať na vlastnej koži. Betatesteri sa navyše môžu tešiť na špeciálny achievement, ktorý po spustení plnej verzie už nebude dostupný .


Ešte raz si zrekapitulujme všetky podstatné fakty. Slovenská hra. Je zábavná. Vyzerá dobre. Je zadarmo. Kombinácia týchto vlastností by určite nemala ujsť vašej pozornosti a keďže pre vás, našich čitateľov, urobíme všetko, v spolupráci s Floating Minds vám  prinášame exkluzívnu možnosť zahrať si internú betu už teraz.  Stačí zavítať na http://beta.tunnelers.com, alebo si stiahnuť klienta (cca 200 MB) priamo od nás a okamžite skočiť do akcie. Interná beta je určená iba pre Slovenský a Český trh a výbornou správou je, že v rámci nej budú všetky spoplatnené funkcie aktivované zdarma. Na oficiálnej stránke tiež nájdete fórum, v ktorom môžete nahlasovať prípadné bugy alebo nápady, ako hru vylepšiť.


napísal je2ry 16.6.2011
Páči sa mi!
TUNNELERS


PC
Slovenské hry

Vývoj: Floating Minds / Floating Minds
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  apríl 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18422)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk