SYNDICATE

SYNDICATE

Vojna je biznis

Je tomu už takmer 20 rokov, čo sa na pultoch obchodov objavila strategicko akčná novinka Syndicate z dielní legendárnych Bullfrog. Na mnohých platformách, od Amigy, cez 3DO, až po PC sme mohli vo futuristickom svete ovládanom megakorporáciami ovládať partičku štyroch kyberneticky vylepšených agentov v izometrickom pohľade. EA na svoju značku nezabudla a po úspechu rovnako ladeného Deus Ex sa rozhodla na základoch starých Syndicate vybudovať modernú scifi 3D FPS, ktorej kvality môžete vyskúšať kooperačnom deme.

Zhruba 700 MB veľký inštalátor (v prípade Xbox verzie) sa po stiahnutí premení na kooperatívne demo s jednou dostupnou mapou a iba jedný, avšak s pomerne obsiahlym obsahom, ktorý čaká na odomknutie. Žiadny iný režim ako co-op v tomto predvádzanom kúsku nenájdete. Ak teda nemáte radi hru s cudzími hráčmi a tí „vaši“ demo obišli, budete to mať ťažké. Vyskúšať alebo nevyskúšať?

Naša odpoveď je vyskúšať, aj keď nie pre to, že by demo dosahovalo nadštandardnej kvality. Vďaka tomuto náhľadu pod kapotu sa totiž budete môcť presvedčiť, o aký štýl hry sa vlastne jedná a posilniť/znížiť tak presvedčenie o kúpe plnej verzie. I keď na druhej strane treba podotknúť, že kooperatívne misie samozrejme nehovoria nič o singleplayeorvej kampani ani regulárnom multiplayeri.

Mapa pre 4 hráčov zasadená do prostredia západnej Európy prináša herný mód s názvom Assasination a mala by byť časťou plnohodnotného co-op príbehového módu tvoreného deviatimi misiami. Ako už názov napovedá, v tomto konkrétnom prípade pôjde o odstránenie dôležitej osoby - dôstojníka konkurenčného syndikátu. Cestou k nemu sa treba prebojovať cez pár stanovísk nepriateľských patrol, no ešte pred tým, než vyrazíte do ulíc, je treba nakonfigurovať si vlastného agenta. 


Na výber je jeden zo 4 ponúkaných modelov, z ktorých každý je do istej miery customizovateľný. Odhliadnuc od zbraní (podpora, obrana, útok) je základom agentov biodigitálny čip DART6. Ten dokáže niekoľko skutočne zaujímavých vecičiek. V prvom rade umožňuje nabúranie akéhokoľvek elektronického zariadenia (tzv. breach), vrátane čipov v hlavách iných ľudí, čo sa dá využiť dvoma spôsobmi: vašich spolubojovníkov môžete doliečiť, oživiť, posilniť atď. a na druhej strane môžete rozmanite uškodiť členom znepriatelených syndikátov.

Čip v hlave agentov umožňuje aj zapnutie „dart overlay“ módu, kedy vidíte nepriateľov za stenami či prekážkami a zároveň spôsobujete viac poškodenia. Všetky akcie spojené s používaním čipu si vyžadujú ako hnacie palivo adrenalín. Adrenalín sa získava v bojoch a platí jednoduchá rovnica: čím viac a intenzívnejšie bojujete, tým rýchlejšie sa dopĺňa hladina adrenalínu.

Vystúpenie z výsadkového modulu zrejme aj u vás prinesie niekoľko minútové chaotické tápanie a pobehovanie po uliciach. Chýba akýkoľvek tutorial (ak nepočítame hádam až príliš dynamicky zostrihané video) a obrazovka je preplnená údajmi. Chvíľa na bojisku ukáže, že počet zostávajúcich nábojov je zobrazený priamo na zbrani, že zdravie vašich kumpánov môžete dopĺňať aj na slušnú vzdialenosť, že keď sa niekde ozve výkrik „I need a reboot“, prosí vás kolega o oživenie a ďalšie finesky co-opu.

Po ohmataní ovládania, HUDu a základných herných mechanizmov budete mať čas všimnúť si iné detaily. Zabití nepriatelia po sebe nechávajú zbrane, i keď ich ponuka nie je príliš široká  (pištoľ, samopal, guľomet, snajperka, brokajda). Niektorí z nich sú vybavení štítovým modulom a strieľanie na takto obrneného vojaka nemá príliš veľký význam. Najprv treba na jeho čip použiť breach, zbaviť ho štítu a potom už streľba má účinok. Okrem nabúravania sa do nepriateľských hláv (mimochodom, deje sa to stlačením a držaním jedného tlačidla, žiadna minihra sa nekoná) môžete v deme použiť svoju silu už iba na pár vecí, zámok na dverách, zámok na zatváranie strechy a jedna bezpečnostná konzola. 

Už po chvíli hrania ale zistíte, že so Syndicate nie je niečo v poriadku. Môžeme dúfať, že za to môže iba jedná krátka mapa (dohráte ju za cca 10 minút) a jeden mód, no niekde hlboko hlodá červík pochybnosti. Hra je (alebo by sme skôr mali použiť „zdá sa“) príliš akčná a príliš obyčajná na to, aby mohla v multiplayerových rebríčkoch zosadiť z trónu známe značky. Jednoduché držanie spúšte vybaví väčšinu problémov, občas niekoho doživite či oživíte, no to už sme robili v milióne iných hier.  

Dobrému pocitu neprispieva ani „respawnovací syndróm“. Nepriatelia sa možno ani ako takí nerespawnujú, no výstavba misie navodzuje presne tento pocit. Prestrelky sa odohrávajú vo väčších prostrediach (čo je celkom logické, keďže priestor musia dostať štyria hráči), do ktorých naskakujú protivníci spoza plotov, zo strechy či z inak nedostupných priestorov. Vy ich vystrieľate, otvoríte dvere a vojdete do ďalšej podobnej miestnosti s podobným obsahom a podobnou hrateľnosťou.

Grafika rovnako nie je špička a najlepšie by jej sedelo hádam označenie priemerná. Iste, hovoríme o multiplayeri, kde sú kvalita grafiky a detaily potlačené na úkor rýchlosti a stability sieťového kódu, no Syndicate skutočne nevyzerá ako hra z roku 2012.

Najväčšou nádejou pre remake klasiky je úprava postáv a upgrady, tak ako tomu bolo v pôvodnom titule, kde na tieto aspekty bol kladený rovnako veľký dôraz. Rôzne preddefinované sety zbraní sú iba začiatkom rozsiahlej ponuky, ktorá sa otvára aj v tomto deme. Agenti budú môcť vylepšovať svoje čipy, zbrane, získavať nové veci extrahovaním pamäte padlých nepriateľov a vyvíjať vybavenie, pričom všetky tieto prvky budú zaobalené do globálneho levelu postavy.

Kooperatívne demo Syndicate v nás vzbudilo rozporuplné pocity. Grafická stránka hry rozhodne nepatrí k špičke, ale to by sa dalo ospravedlniť tým, že bola okresaná na úkor celkového výkonu. Dúfajme. No ani samotná náplň na tom nie je najlepšie. Spolupráca štyroch syndikátnych bojovníkov nemá žiadny hlbší podtón a čistá akcia hrá hlavnú i ďalšie vedľajšie úlohy. Niekde na predposlednom mieste v zozname účinkujúcich našťastie vidieť náznak taktiky a prísľub lepších zajtrajškov prináša najmä rozsiahle upgradovacie menu. Ako to nakoniec dopadne, zistíme už čoskoro, hra totiž vychádza 24. februára.


napísal je2ry 9.2.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SYNDICATE


PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: EA / EA Czech / Starbreeze
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 24. február 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19874)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk