LOST PLANET 3

LOST PLANET 3

Mrazivý návrat na ľadovú planétu

Asi nebudem sám, kto si myslel, že Lost Planet 3 bola zrušená, presunutá a možno tým dôvodom, prečo sa o pokračovaní akcie na ľadovej planéte prestalo hovoriť, bolo, že už vyšla v podobe Dead Space 3. Vážne, až kým sa mi neobjavila na stole hrateľná preview verzia, z line-upu Capcomu mi úplne vypadla a bola úplne nahradená hrami Dragon’s Dogma a Dead Rising 3. 

Hodnotiť Lost Planet 3 predčasne nebudem, i keď mám o hre urobený (nie zrovna dobrý obraz) na základe trojhodinovej zoznamovačky ani lámať nad ňou palicou. Zázraky však od nej nemožno čakať. Ani prevratné novinky. Ak sa niekto rozhodne preskúmať a vrátiť ku koreňom série, je to signál, že sa niečo pokazilo na ceste k tretiemu dielu. Druhý diel Lost Planet 2 mal tú smolu, že arénovitá štruktúra prevzatá z Monster Hunter nemá na ružiach ustlané na západe a tak musel prísť v základe toľko obľúbený reštart. 

Lost Planet 3 zmenil nielen technológiu, ale aj vývojára. MT Framework nahradil Unreal Engine a s ním prišli aj všetky strasti ako časté loadingy medzi lokalitami teraz nasekané do sektorov, ktoré búrajú už v úvode predstavy o voľnom pohybe v otvorenom svete. Capcom predal žezlo tímu Spark Unlimited špecializujúceho sa v minulosti na FPS akcie mizivej kvality (Turning Point a Legendary). Teraz okrem Lost Planet 3 má vo vývoji aj Yaiba Ninja Gaiden Z.


 “Že ma to vôbec prekvapuje,” vychádza z úst ústredného hrdinu Jima Peytona v jeden moment. Sám seba a hráča uisťuje, že naozaj nie je možné aktivovať terminál v centrálnej miestnosti, kým ho nebude musieť manuálne reštartovať vonku na stĺpe. Jim Peyton nevie, že Lost Planet 3 má pre opravára prichádzajúceho na planétu EDN III pripravených ešte kopec ďalších (ne)zaujímavých úloh a že jeho poznámka dokonale vystihuje úvodné minúty strávené s hrou. 

Koľajnice železnice určenej na prenos ťažkej techniky sú rozpojené a úplnou náhodou cesta k jednotlivým staniciam vedie cez jaskyne zamorené nepriateľmi. Úplnou náhodou je kolega - výskumník dobrovoľne žijúci mimo stanice Coronis napadnutý bandou Akridov. A to, že ťažobné majáky zhromažďujúc Termálnu energiu musia byť zásadne uložené v hniezde otravných pavúkov, netreba komentovať. Priehľadnosť oberá Lost Planet 3 v kľúčových úvodných momentoch o prekvapenia, ktoré sú nielen pre rozbeh hry dôležité, ale u hráčov rozhodujú aj o tom, či v nej pokračovať ďalej.

Peyton prichádza na EDN III za vidinou rýchlo zarobených peňazí a zabezpečenie rodiny, ktorá zostáva na Zemi, kde sa zápasí s takou energetickou krízou, že sa ľudstvo rozhodne hľadať alternatívy vo vesmíre. Termálna energia je odpoveďou, avšak než sa začne ťažiť vo veľkom, tak je nutné EDN III pripraviť pre kolonizáciu a to je úloha pre Peytona a tím spoločnosti Neo-Venus Contruction usadený do ľadu vytesanej základni Coronis. 

Lost Planet 3 má veľmi blízko k Dead Space 3, Peyton nie je hrdinom (teda o tom ešte nevie), jeho úlohou je opravovať mechanizmy a starať sa o plynulý chod základne. Nie je to iba prostredím (to si Dead Space 3 zase požičal od Lost Planet), ale napríklad aj opravovanie terminálov prebieha úplne identicky - točením analogov a hľadaním miesta, kde zavibruje gamepad - obrovský mech nemá na začiatku vôbec žiadne zbrane, kým ich nekúpite a taká mapa plus údaje o misii sú projektované zo zariadenia na zápästí pred tvár postavy. 

Ekonomický systém funguje na princípe zhromažďovania Termálnej energie, ktorá je okamžite premenená na kredity. Kupujú sa za ne zbrane a tie budete potrebovať v častých súbojoch s Akridmi. Ich slabé miesta sú vysvietené na oranžovo a zranenia sa prejavujú zafarbovaním panciera, tmavnutím alebo presakovaním Termálnej energie. Pri peších misiách sa na prostredie dívate z pohľadu z tretej osoby a keď nasadnete do Rigu (nie všade sa s mechom dostanete), tak sa hra prepína do pohľadu z vlastných očí.

Lost Planet 3 využíva cover & shoot mechaniku v bojoch. Nepriateľov nie je veľa, ak ich nenecháte z hniezd vyliezať, útočia zo vzduchu, zo zeme a ich jedinou starosťou je vyraziť proti vám. Na minimape môžete kontrolovať (červenou šípkou), odkiaľ príde útok, uhnúť sa v pravej chvíli a pokropiť monštrum dávkou zo zbrane. Bojom sa nevyhnete ani na palube mecha, kde si zo začiatku musíte vystačiť s klepetom a vrtákom na ramenách. Boje z kokpitu pripomínajú komický box, rozdáte si to aj s prerasteným krabom.


Samotný svet Lost Planet 3 pôsobí prázdno a sucho, napriek tomu je infraštruktúra už vybudovaná vrátane tunelov a čakajú iba na to, kým vás tadiaľ preženú samotné misie. Hra sa postupne otvára a okrem hlavných (príbehových) začnú pribúdajú aj vedľajšie misie. Unreal engine však pre tento typ hry nebol stavaný. Prostredia sú kompaktné a od seba oddelené neviditeľnými stenami loadingov. Presun z jednej lokality do druhej trvá vďaka pomalému presunu neuveriteľne dlho a kvôli zárobku sa opakovane budete musieť vracať na už preskúmané miesta. 

Lost Planet 3 je zvláštnou hrou, hral som ju dovtedy, kým sa preview verzia nerozhodla zahryznúť a odmietala ma pustiť ďalej. Hral som ju však zo zvedavosti, či rozvláčny úvod nenakopne udalosť, ktorá ma vtiahne do deja v nehostinnom prostredí ľadovej planéty. Svoj podiel na tom malo aj rozprávanie kombinujúce spomínanie starca na začiatky a odlúčenie od rodiny priblížené cez video správy. Potenciál v nej je, či ho využili aj autori, si budeme musieť počkať do recenzie. 

A nebude to trvať dlho, hra vychádza 30. augusta pre PC, PS3 a Xbox360.


napísal spacejunker 22.8.2013
Páči sa mi!
LOST PLANET 3


Lost Planet 3
PC
PS3
Xbox 360

Vývoj: Capcom / CENEGA / Spark Unlimited
Štýl: Akcia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 30. august 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk