WARLOCKS VS SHADOWS

WARLOCKS VS SHADOWS

Drevený meč, helma zo zlata a hor sa do boja!

Dojmy

Warlocks vs Shadows je ambiciózna RPG od poľského štúdia One More Level. O hre sme vás informovali ešte koncom leta v minulom roku, kedy sa autori rozhodli prísť so svojím dielom na Kickstarter. Pôvodne však na tomto titule pracovali iba vo voľnom čase, pričom s rozpracovaným projektom sa rozhodli vstúpiť aj medzi ľudí, aby zistili, ako naň budú reagovať. Reakcie verejnosti boli veľmi dobré, hra sa im páčila, čo nakoniec autorov priviedlo k tomu, aby na svojom projekte začali pracovať naplno. To však nemohli spraviť bez toho, aby im niekto prejavil dôveru a pokryl potrebné náklady. V tejto časti sa teda dostávame k už spomínanej kampani na Kickstarteri, v ktorej vývojári požadovali rovných 25 000 amerických dolárov. Vzhľadom na veľkosť projektu sa zdalo, že je suma prehnaná a nepodarí sa ju vyzbierať. Nakoniec sa však požadovaný obnos podarilo získať doslova v hodine dvanástej a vývoj hry mohol pokračovať v plnom nasadení.

One More Level mali pôvodne naplánované vydanie na tento mesiac, no medzi hráčov sa hra dostala v rozpracovanej verzii už o niečo skôr. Warlocks vs Shadows totiž vyšlo v marci tohto roka na Steame vo verzii s predbežným prístupom, aby vývojárom mohli pri dokončovaní pomôcť aj fanúšikovia. Počas  Early access sa však autori rozhodli pre jeden krok, s ktorým sa tak často nestretávame, hlavne takto krátko pred vydaním – zmenili názov titulu. Od úvodu hru prezentovali pod jednoduchým názvom Warlocks, ktorý teda len pred nedávno upravili na Warlocks vs Shadows. Každopádne, súčasný názov vystihuje príbeh hry podstatne lepšie.

Warlocks vs Shadows
Warlocks vs Shadows Ak dosiahnete vyšší level, môžete si vylepšiť niektorú z vašich schopností.
Ak dosiahnete vyšší level, môžete si vylepšiť niektorú z vašich schopností.


Warlocks vs Shadows Bulbasaur? Si to ty?
Bulbasaur? Si to ty?


Warlocks vs Shadows Po zabití bossa na vás čaká odmena.
Po zabití bossa na vás čaká odmena.





Univerzum Warlocks vs Shadows je totiž zložené z dvoch celkom odlišných svetov, ktoré medzi sebou bojujú. Prvý svet obývajú bežní ľudia a ten druhý zas zlé príšery. Kedysi tieto dva svety žili oddelene, nezávisle od seba, no príšery prišli na spôsob, ako otvoriť brány do sveta ľudí, čo razom spôsobilo poriadny chaos. Práve v tomto momente do hry zasahujete vy v úlohe černokňažníka. Momentálne (a pravdepodobne sa na tom už nič nezmení) hra obsahuje päť rôznych dimenzií, ktoré predstavujú päť celkom odlišných prostredí. Aj keď na vás môže Warlocks vs Shadows pôsobiť ako stredoveká RPG, len s trochu futuristickým nádychom, nie je to tak celkom pravda. V hre sa totiž pozriete do rôznych vyspelých miest, v ktorých kedysi fungovali napríklad aj pokročilé továrne. Dá sa teda povedať, že ide o akýsi hybrid moderného prostredia so stredovekými nástrojmi v grafike z konca druhého tisícročia. Vizuálny štýl, pre ktorý sa autori rozhodli, je podľa môjho názoru dobrou voľbou – síce sa čím ďalej tým viac stretávame  s takýmto „návratom do minulosti“, no nie vždy z toho vyjde zábavná hra.

Najmä indie vývojári pred tvorbou hry musia zvážiť svoje možnosti a následne sa rozhodnúť, na čom budú hru stavať, ktorý aspekt bude jej silnou stránkou a na čom budú zakladať marketing. Pri Warlocks vs Shadows je to teda jasné a na prvom mieste je hrateľnosť. Tá je celkom jednoduchá a jednotlivé princípy sa vám rýchlo dostanú do prstov. Pred spustením hry si môžete vybrať z piatich hrateľných postáv, pričom každá z nich disponuje odlišnými schopnosťami. Celkovo hra obsahuje desať hrdinov, no tých si musíte odomknúť hraním. Je však nutné podotknúť, že nad úvodným výberom postavy nemusíte príliš dlho rozmýšľať. Postavu si totiž nevyberáte nastálo - stále máte k dispozícii všetkých hrdinov, a dokonca si ich môžete vymieňať aj popri hraní priamo z menu hry.

Za každú zabitú príšeru získavate skúsenostné body, za ktoré sa vám zvyšuje level postavy. Ak dosiahnete vyšší level, za odmenu si môžete vylepšiť niektorú zo schopností, ktorou postava disponuje. Celkovo má každá postava štyri špeciálne schopnosti, medzi ktoré patrí napríklad premiestňovanie, rýchly úder, odrážanie nepriateľov či štít. Každá z týchto síl však môže byť použitá iba raz za niekoľko sekúnd, takže si treba dobre premyslieť, kedy ju použijete. Obtiažnosť trochu zvyšuje aj to, že stratené zdravie sa vám (našťastie) neobnovuje, no občas z príšer vypadnú ampulky, ktoré vám doplnia život, ak ich použijete.

Warlocks vs Shadows
Warlocks vs Shadows Stručné informácie, ktoré vás zoznámia s ďalším svetom.
Stručné informácie, ktoré vás zoznámia s ďalším svetom.


Warlocks vs Shadows Niekedy je najlepšia obrana útek.
Niekedy je najlepšia obrana útek.


Warlocks vs Shadows Pri výbere výstroja musíte taktizovať.
Pri výbere výstroja musíte taktizovať.





Za zneškodnené príšery dostávate okrem skúsenostných bodov aj odmeny v podobe mincí, no sem-tam z nich vypadnú aj nejaké predmety. Musíte si na ne dávať dobrý pozor, kedže sa občas stane, že vypadnú na takom zlom mieste (za stromom, v ohni), že ich za normálnych okolností nie je vidieť a môžete ich ľahko prehliadnuť. Občas za dokončenú úroveň dostanete zlatú truhlicu, ktorá taktiež obsahuje nejaký ten vzácny predmet. Spomínané mince môžete minúť u predajcu na nové, kvalitnejšie predmety. Postavu si totiž môžete obliecť do lepšieho brnenia, nasadiť jej rýchlejšie topánky či silnejšiu zbraň, prípadne štít. Každý z predmetov má špecifické parametre - niektoré brnenia vás ochránia pred hrubou silou, ďalšie vám umožnia na úkor odolnosti skákať do väčších výšok, iné vás zas zrýchlia. Samozrejme, časom sa všetky hodnoty predmetov zvyšujú, aby ste mohli aj naďalej odolávať silnejším nepriateľom. Čiže obmene vášho šatníka sa nevyhnete. Zozbierané predmety môžete u predajcu speňažiť, no počítajte s tým, že ceny rozhodne nie sú také atraktívne ako tie nákupné.

Čo sa týka príšer, v každom zo svetov sa pohybujú iné druhy. Spočiatku budete čeliť iba pozemným démonom, ktorí nie sú príliš rýchli, no neskôr sa do hry pridajú psy alebo aj vtáky, ktoré vedia po vás strieľať náboje či dokonca aj laserové lúče. Ich inteligencia je naprogramovaná jednoducho a iba idú systematicky za vami. Prekonávanie prekážok v podobe plošín im, pochopiteľne, nerobí žiadny problém a zľahka sa k vám „vyšplhajú“, takže sa ich len tak nezbavíte. Poraziť príšeru ako jednotlivca nie je pre vás žiadnym problémom, no ak sa do vás pustí naraz rovný tucet, nebudete vedieť, kam skôr skočiť a budete si musieť dávať naozaj veľký pozor. 

Ako som už spomenul, každý svet pozostáva z niekoľkých úrovní, pričom všetky z nich zas obsahujú niekoľko vĺn nepriateľov, ktorým musíte odolať. Na konci týchto svetov na vás čaká nepríjemné prekvapenie v podobe bossov, ktorí vám vedia pokaziť plány, no rozhodne nie sú nejako extra nároční. Vlastne celá hra je v podstate celkom ľahká, ak si osvojíte všetky mechaniky a naučíte sa predvídať útoky súperov.

Warlocks vs Shadows
Warlocks vs Shadows Nákup vždy treba poriadne zvážiť.
Nákup vždy treba poriadne zvážiť.


Warlocks vs Shadows Už len pár úderov a môže ísť do šrotu.
Už len pár úderov a môže ísť do šrotu.


Warlocks vs Shadows Efektný výbuch doprevádza na scénu prvého bossa.
Efektný výbuch doprevádza na scénu prvého bossa.





Okrem kampane pre jedného hráča je k dispozícii aj online co-op v kampani, versus mód a deathmatch, kde môžu hrať štyria hráči alebo v tímoch 1vs1 a 2vs2. Tieto režimy ponúkajú dostatok ďalšej zábavy a rozširujú tak hernú dobu, no stále potrebujú zopár hodín práce, kedže nie vždy všetko funguje tak, ako by ste si predstavovali. Dosť ale zamrzí, že aj napriek týmto herným doplnkom je čistá herná doba krátka a ak sa do hrania s chuťou pustíte, hrou preletíte za pár hodín.

Warlocks vs Shadows má dobre postavené základy. Titul je zábavný, chytľavý, ponúka celkom slušný RPG systém, no zaslúžil by si dvakrát takú veľkú kampaň a možno o niečo vyššiu obtiažnosť. Uvidíme, čo autori s hrou spravia do vydania, no je takmer isté, že po obsahovej stránke už príliš veľké zmeny čakať nemôžeme.


napísal play3man 30.4.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
WARLOCKS VS SHADOWS


PC

Vývoj: One More Level / Frozen District
Štýl: RPG
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18425)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk