KINGDOM WARS 2: BATTLES

KINGDOM WARS 2: BATTLES

Obliehanie sídiel, kde ožívajú mŕtvi

Dojmy

Stratégia ako herný žáner možno trochu trpí podvýživou, pretože je dopyt väčší ako ponuka. Hráči chcú nové RTS, no takýchto titulov vo vývoji nie je až tak veľa, ako by sme si želali. Ale našťastie sa nejaké kúsky nájdu a niektoré majú naozaj slušný potenciál. Napríklad aj Kingdom Wars 2: Battles.

Hra je v ranom štádiu vývoja a mnoho vecí je nedopracovaných, niekedy ešte len naplánovaných a zatiaľ nefunkčných. Ale systém je jasne definovaný a vyzerá to sľubne. Kingdom Wars 2 chce zabodovať v sólo režime, ale aj multiplayeri. Základom hry pre jednotlivca je ťaženie, ktoré mapuje konflikt troch rás - ľudí, elfov a orkov. Všetky tri frakcie sú hrateľné, pričom v prvej epizóde príbehu sa hráč naučí základy výstavby sídla a jeho obrany v úlohe ľudí. V druhej fáze naopak vedie do boja hordy orkov.

Kompletný rozvoj sídla s ľubovoľnou rasou sa dá vyskúšať na samostatných mapách. Jednotlivec má za úlohu poraziť spravidla 3 nepriateľské kráľovstvá ovládané umelou inteligenciou. V multiplayeri čaká duel dvoch hráčov alebo dvojčlenných tímov. V hre nájdete aj režim každý proti každému a budú aj výzvy a kooperácia.

Zaujímavosťou hry je získavanie technológií a kariet s bonusmi na hlavnej obrazovke. Vlastne sa jedná o globálny systém výroby predmetov a inovácií, ktoré sa dajú použiť v nasledujúcich bitkách a scenároch.  Na výrobu sú potrebné komponenty a nákresy, najčastejšie získané víťazstvom v rôznych režimoch hry. Nové jednotky, budovy a vylepšenia sú individuálne pre každú rasu a určite sa hodia v nastávajúcich bojoch.


Na bojisku sa zvyčajne začína výstavbou sídla. Efekt a vzhľad budov aj jednotiek sa líši podľa toho, či si vyberiete ľudí, orkov alebo elfov. Každá frakcia má aj špecifické procesy produkcie jednotiek a ťažby surovín. Pri hlavnom sídle orkov sa napríklad automaticky rodia robotníci, ktorí môžu ťažiť drevo, kameň, zlato, loviť a stavať alebo sa transformujú vo vojenských budovách na bojovníkov. Naproti tomu majú elfovia mužských strážcov, ktorí zbierajú suroviny a stavajú stromové základne potrebné na budovy, a potom strážkyne, ktoré sú vyzbrojené lukmi a uplatnia sa pri obrane. Jednotiek je, samozrejme, viac a nechýba medzi nimi jazda a obliehacie stroje. Môžu to byť katapulty, balista, baranidlo a rôzne alternatívy, napríklad v prípade elfov pohyblivý stromový Treant, ktorý rozbije bránu alebo po ňom vylezú vojaci na nepriateľské hradby.

Samotný systém výstavby a produkcie ani veľmi neprekvapí. Napriek istým rozdielom sa jedná o tradičné pristavovanie budov a platenie za produkované jednotky a vylepšenia vyťaženými surovinami. Avšak tvorcovia kladú dôraz na obranné múry a ich zdokonaľovanie. Už pri štarte hry je sídlo obohnané jednoduchým obranným valom. Po investovaní v hlavnom sídle sa vytvorí viac okruhov so stenami z kameňa a kvalitných materiálov. Na hradbách  sa dajú pristavovať okrúhle a štvorcové veže, statické katapulty, nádoby so smolou a rôzne iné obranné doplnky a pasce, ktoré zastavia nepriateľov a ochránia sídlo. V tomto smere hra trochu pripomína  Stronghold tituly, lenže v Kingdom Wars 2  je fixná poloha múrov. 

Obliehanie sídiel je veľkolepé. Treba prekonať niekoľko obranných valov a napokon okupovať (s vyvesenou vlajkou) alebo zničiť centrálnu budovu nepriateľa, aby bol porazený. To sa nezaobíde bez množstva jednotiek, obliehacích zbraní a ťažkých strát. Pritom každá bojová skupina (bežné jednotky sa verbujú v niekoľkočlenných družinách) získava skúsenosti a levely a za nadobudnuté body zvyšujete zdravie, výdrž a ďalšie atribúty.  Navyše sa dajú meniť formácie. Situáciu môže skomplikovať agresívny drak, na ktorého ste narazili v krajine a ten naháňa a upaľuje vaše armády.


Čerešničkou na torte sú však zombíci. Počas bojov zostávajú na zemi stovky mŕtvych zakrvavených tiel. Vaši robotníci ich môžu odpratať, a dokonca takto získate aj nejaké suroviny. Nie vždy je však na to čas alebo to pod paľbou nie je možné. A keď sa nebožtíci povaľujú pridlho, začnú sa meniť na zombíkov. Nemŕtvi útočia na všetkých, na vás aj nepriateľa a môžu skomplikovať život obrancom aj útočníkom. Keď balista zmasakruje lukostrelcov na hradbách, o chvíľu uvidíte, ako sa zmenia na zombíkov a vrhajú sa na obrancov, ktorým pred chvíľou stáli po boku. Útočníkov zas môže zaskočiť, keď sa im za chrbtom zrodí armáda kreatúr z druhov, ktorí padli pri dobýjaní brány. Je to skutočne efektné, a pritom jednoduchý nápad vnáša do hry viac taktiky aj zábavy.

Holá krajina v hre vizuálne až taká príťažlivá nie je, hoci záleží aj na tom, či sa jedná o zasnežený terén, zelené pastviny alebo púšť a v akom je to počasí. No plne vyvinuté mestá so sieťou hradieb sú úchvatné. A keď sa okolie pri obliehaní zamorí mŕtvolami a krvou, vyzerá to naozaj epicky. Po technickej stránke ale ešte je čo zlepšovať a tvorcovia by mohli aj upraviť užívateľské rozhranie.

Fantasy stratégia Kingdom Wars 2 má veľký potenciál. Na prvý pohľad možno vyzerá trochu ťažkopádne, ale potom ukáže svoje silné stránky, na ktorých by mali tvorcovia ďalej stavať. Najzaujímavejšie momenty prináša budovanie obrany a obliehanie hradov (keď zistíte, ako na to). A hoci sú zombíci v hrách už okukaní a sotva vzbudia väčšiu pozornosť, v Kingdom Wars 2 predstavujú skvelý doplnok, ktorý dokáže ozvláštniť inak v podstate štandardné boje. Vývojárov nepochybyne ešte čaká veľa práce, ale zatiaľ je to na dobrej ceste.  



napísal uni 15.7.2015
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
KINGDOM WARS 2: BATTLES


Kingdom Wars 2: Battles
PC

Vývoj: Reverie World Studios
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk