WARHAMMER: THE END TIMES - VERMINTIDE

WARHAMMER: THE END TIMES - VERMINTIDE

Jedinečný pohľad na skazu Warhammeru

Švédske štúdio Fatshark môžete poznať ešte z predchádzajúcej generácie konzol, keď pracovalo napríklad aj na hre Bionic Commando Rearmed 2. Len koncom minulého roka tvorcovia vydali adventúru Escape Dead Island, ktorá však v hodnoteniach prepadla a skončila podpriemerne. No v marci tohto roka mohli oslavovať vydanie hry s názvom Bloodsports.TV, ktorá sa už stretla s omnoho lepšími odozvami a celkovo dopadla lepšie. Momentálne sa však členovia štúdia pilne snažia dokončiť svoju ďalšiu hru. Ide o titul s nálepkou „Warhammer", ktorý by mal fanúšikov tohto komplexného sveta len a len potešiť.

Vývoj Warhammer: The End Times - Vermintide prebieha už veľmi dlho a autori si od hry sľubujú veľmi veľa. Hlavným motorom je voľnosť, ktorú pritom majú. Popri vývoji viacerých titulov Fatshark pracovali aj na engine, na ktorom bežali snáď všetky ich tituly. Vývoj enginu nie je jednoduchá záležitosť, no ak si to štúdio môže dovoliť, je to určite veľké plus. A to pre vývojárov, ale aj pre hráčov. Prispôsobiť vlastný herný engine svojim potrebám je na nezaplatenie. Každopádne sa autori koncom minulého roka rozhodli  predať svoj engine firme Autodesk. Vďaka tomuto rozhodnutiu sa mohli stať nezávislým štúdiom, a teda im do vývoja nemôže nikto zasahovať. Preto sa rozhodli vyrozprávať udalosti The End Times z Warhammer sveta svojím vlastným štýlom.


Warhammer: The End Times - Vermintide sa odohráva v meste Ubersreik. Tam však nepôjdete iba na výlet, porozprávať sa s miestnymi obyvateľmi, ale bojovať a potiť krv. Mesto je totiž preplnené skavenmi, ktorým sa vaša prítomnosť rozhodne nepáči. V meste vládne obrovský chaos a nepokoj. A kde sú problémy, tak tam sa, pochopiteľne, vždy zjavia nejakí hrdinovia, ktorí ich prídu vyriešiť. Aspoň tak to funguje vo fantasy, a teda aj v hernom svete. Uprostred skazy tak prichádza do mesta nádej v podobe piatich odvážnych hrdinov. Jedno je ale isté, títo dobrodruhovia sú poslednou nádejou mesta - ak padnú oni, Ubersreik padne spolu s nimi.

Zvoliť si budete môcť Witch Huntera, oddaného bojovníka s mečom a zbraňou na diaľku - pištoľou alebo kušou; Bright Wizarda, kúzelníčku so slabosťou pre oheň či Dwarf Rangera, malého bojovníka so sekerou, kladivom, štítom, kušou alebo pištoľou. Okrem toho je na výber aj nezlomná elfka Waywatcher s lukom alebo mečom, no a nakoniec skúsený bojovník Empire Soldier, ktorý najviac obľubuje kladivo bažiace po krvi a rozbitých lebkách svojich súperov, no vie manipulovať aj so štítom či strelnou zbraňou. Každá z postáv má so sebou dve zbrane, pričom spravidla je jedna na boj na diaľku a druhá na boj zblízka. Autori však sľubujú skutočne širokú ponuku zbraní, z ktorých si budete môcť vyberať.

WR7VG-Y40?J-N9REQ Svet Warhammeru nie je mierumilovný, ale práve naopak, poriadne temný. Nová hra vás tak prevedie pustým prostredím, v ktorom jedinými žijúcimi tvormi sú príšery. Do súbojov však nikdy nepôjdete osamote, kedže Warhammer: The End Times - Vermintide je výhradne kooperačnou hrou. Či už si do hry zavoláte kamarátov alebo nie, v hre sa budete pohybovať spolu s ďalšími tromi bojovníkmi, ktorí vám pomôžu s vyhladením skavenov.

V uliciach nového Warhammeru sme mohli stráviť niekoľko desiatok minút, pričom z úst autorov viackrát vyšla veta, ktorá iba potvrdzovala fakt, že hru od začiatku vytvárali s myšlienkou kooperácie: „Snažte sa držať neustále pokope, inak dlho neprežijete." A mali pravdu. Ak si príliš veríte a pustíte sa dopredu sami bez ostatných členov tímu, nemáte veľkú šancu prežiť. „Chlapi, zomrel som, príďte ma, prosím, niekto oživiť," zaznelo nejedenkrát (najmä istý nemenovaný kolega si v koži Imperiálneho vojaka s obrovským kladivom myslel, že je armádou jedného muža). Počet oživení v blízkosti družiny pre každého hráča však nie je neobmedzený. Ak svoj limit vyčerpáte, zahyniete a hra vás síce  po niekoľkosekundovom čakaní automaticky oživí, no na náhodnom mieste vzdialenom od spoluhráčov.

Ešte predtým, ako sa dostanete priamo do boja, sa všetci stretnete v jednej miestnosti, v ktorej hlavný hráč vyberá, do akej časti mesta pôjdete sekať príšery. Po zvolení misie sa teda ocitnete na začiatku lineárnej úrovne s jednoduchým cieľom - dostať sa až na jej koniec. Vašou primárnou úlohou tak nie je zabiť čo najviac príšer, no v prvom rade prežiť. Autori prezradili, že je v hre dostupných osem typov nepriateľov, ktorí sa od seba líšia úplne všetkým - od vzhľadu až po štýl boja. Počas skúmania temných ulíc tak budete môcť naraziť na klasické príšery, ktoré vám pôjdu priamo po krku, ale aj také, ktoré si vás pekne potiahnu niekde do rohu, no celkom určite vám budú najviac znepríjemňovať život mini-bossovia.

Jednotlivé úrovne nepozostávajú iba z bezhlavého sekania príšer, no popri hraní narazíte aj na zopár prekážok, ktoré bude nutné prekonať. Napríklad v jednej časti hrateľnej ukážky sme museli spoločne odrážať stupňujúce sa vlny príšer, a zároveň priniesť k uzatvorenej bráne sudy s výbušninami, aby sme si otvorili ďalšiu cestu. Určite tiež poteší fakt, že je rozmiestnenie príšer v každej úrovni dynamické. Takže ak si jeden level spustíte aj desaťkrát, za ktorýmkoľvek rohom vás môže čakať nové prekvapenie. Dĺžka úrovní sa líši - tie kratšie vám zaberú približne pätnásť až dvadsať minút, no tie dlhšie aj viac ako štyridsať minút.


Naše dojmy z hrania sú skôr pozitívne. Hrateľnosť je svižná, zábavná, no pri hre s kamarátmi sa celkový zážitok ešte znásobuje. A vďaka náhodnému generovaniu príšer pri každom spustení hry sa vytráca prípadný strach zo stereotypu. V hre si, pochopiteľne, môžete zvoliť aj obtiažnosť. My sme hrali na hard a hra síce nebola nejako výrazne ťažká, no v určitých úsekoch sme sa poriadne zapotili. Vývojári však plánujú pridať ešte ďalšie dve náročnejšie obtiažnosti. Pri otázke, akou formou chcú hru spraviť ťažšou, odpovedali, že zmenami na strane postáv - hráčov, teda odobraním niektorých možností. Ale ešte nie sú jednoznačne rozhodnutí a túto oblasť ešte plánujú skúmať. V každom prípade môže Warhammer: End Times - Vermintide príjemne prekvapiť. Konkrétny dátum vydania zatiaľ nie je známy, no hra by mala byť dostupná do konca tretieho kvartálu tohto roka, a to vo verziách pre PC, PlayStation 4 a Xbox One.


napísal play3man 24.8.2015
Páči sa mi!
WARHAMMER: THE END TIMES - VERMINTIDE


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk