DEVIL MAY CRY 5

DEVIL MAY CRY 5

Návrat hack and slash ikony

Capcom si nás tento rok na Gamescome pozval za zatvorené dvere na prezentáciu dvoch svojich pripravovaných titulov. Vlastne dvoch svojich najväčších budúcoročných titulov, ktoré majú svetu navrátiť milované série v pôvodnej podobe. Už ste si mohli prečítať naše dojmy z hrania remake Resident Evil 2, teraz je na rade Devil May Cry 5, hra, po ktorej fanúšikovia volali už naozaj dlho. Najmä tí, ktorí neboli práve nadšení z toho, čo sa zo série stálo v prípade DmC od štúdia Ninja Theory, ktoré sa možno až príliš sústredilo na mladšie a nové publikum. Je teda pochopiteľne, že keď Capcom na E3 predstavil päťku so známymi hrdinami, ktorá navyše bude pokračovať v známom príbehu, mnoho hráčov zajasalo.

A uvedomujú si to aj v Capcome, čo je badať na tom, že prvá informácia, ktorú k takémuto demu od niekoho povolaného dostanete je, že úplne ignorujú poslednú hru a pokračujú v príbehu hlavnej série, pričom je badať, že sa viac k tejto debate nechcú vracať. Rešpektujem to, no sériu mám rád, zvedavosť sa dá len ťažko skrotiť a DMC séria navyše nemala práve jednoduchý príbeh (už len tým, že ho nerozprávala chronologicky). Musel som sa teda spýtať, do ktorého obdobia presne je dej novej hry zasadený, no dostal som len stručnú odpoveď, že tieto veci zatiaľ nekomentujú. Nevadí, aktuálne to najdôležitejšie bolo totiž predo mnou.

Na rozdiel od veľmi krátkeho Resident Evil 2 dema bolo toto trošku dlhšie a hrali sme ho na Xbox One X. Ako asi viete, hra ponúkne tri hrateľné postavy, pričom sa vracajú Nero a Dante (tuším aj s pôvodnými hercami za nimi) a tretia postava sa volá V, no zatiaľ ju nepoznáme. Nie, viem, čo si myslíte, no pravdepodobne to nebude Vergil, aj keď už internetom kolujú divoké teórie. Nero bol hrdinom nášho dema a bez veľkých okolkov bol rovno v akcii po tom, čo ho zo známej Devil May Cry dodávky vyhodila jeho spoločníčka Nico, ktorá mu zároveň robí aj „technickú podporu“.


Nera si totiž môžete pamätať zo štvorky, kde mal démonskú pažu, o ktorú však niekedy v priebehu päťky príde. Nevieme ako a nevieme prečo, no bude to pravdepodobne jeden z dôležitých bodov tejto hry. Nico mu namiesto toho vytvorí mechanickú náhradu – Devil Breaker. Ten so sebou prináša novinky do súbojového systému a aj nejaké tie úpravy v herných mechanizmoch. Breaker má v hre niekoľko podôb, ktoré môžete počas hrania zozbierať a každá má iné možnosti. V našom deme to bola modrá Overture s ničivou tlakovou vlnou a zelená Gerbera so schopnosťami pre vzdušné súboje.

Máte niekoľko možností útokov so svojim Devil Breakerom, no musíte mať na pamäti, že oproti Devil Bringeru je to naozaj mechanická ruka a môže sa poškodiť. Štandardný útok je slabší, funguje aj na trošku väčšie vzdialenosti a dokážete ním nepriateľa pritiahnuť, no musíte si dávať pozor, aby na vás počas jeho použitia nepriatelia nezaútočili, keďže vám môžu breaker zničiť. Potom je tu aj siný nabitý útok, ktorý ale zničí breaker už po jednom použití. Našťastie môžete mať vždy ďalšie v rezerve a aj rôzne druhy. Maximálne môžete mať pri sebe štyri, jeden zničíte a automaticky máte „v ruke“ ďalší. V pravom dolnom rohu vidíte ponuku svojich nazbieraných breakerov a snáď by sa nemalo stať, že budete bez nich. Teda môže sa to stať, ale aspoň v deme bol vždy nejaký ďalší breaker blízko pohodený len tak na zemi.

Úvod dema sa nesie v duchu oťukávania s ovládaním, nechýbajú červené orby, no už veľmi zreteľne cítite hrozbu v uliciach spustošeného mesta, kde Nero prenasleduje niečo, čo pred ním uteká. Mesto pôsobí naozaj zaujímavo, je temné, ľudia sú premenení na kameň a zaujímavým prvkom v tejto chladnej temnote sú farebné balóny. V pozadí sa týči obrovský démonický strom a nepotrebujete veľa indícií na to, aby ste tušili, že toto bude ten hlavný problém v tejto hre. Nero si len zašomre, ako mu už strom lezie na nervy, okolo vás nájdete niekoľko kryštálov s červenými orbami a na scéne sú prví nepriatelia. Ide sa do akcie.

Okrem Devil Breakera je to však už o obľúbenej klasike – Nero má v jednej ruke svoj milovaný Red Queen meč, no ak je treba, vie bleskovo rýchlo tasiť revolver Blue Rose. Celkovo tak máte k dispozícii tri spôsoby útočenia, ktoré môžete ľubovoľne kombinovať v jednom naozaj parádne rýchlom a neuveriteľne štýlovom súbojovom systéme, kedy opäť môžete vyskočiť a len svojimi údermi meča držať nepriateľov vo vzduchu pekne dlho. Vývoj hry opäť vedie Hideaki Itsuno, ktorý má na konte trojku a štvorku, takže sa postaral o návrat k tomu, čo preslávilo tieto dve časti.

Je to rýchle, musíte vedieť hrať nielen ofenzívne, ale aj vhodne defenzívne, aby ste sa v správnom momente vyhli nepriateľom. V deme na nás pritom čakalo hneď niekoľko druhov démonov. Skáčete medzi nimi, rozdávate údery na všetky strany, keď treba, tak tasíte zbraň a strieľate. Za svoj štýl ste opäť odmenení aj písmenom, pričom na S (average) sa nedostanete len tak jednoducho. Možno mi v grafike chýbalo ešte počítanie komba, no to sú len drobnosti.

Vlastne som si nevšimol, že by demo nejako vybočovalo z toho, čo dobre poznáme z predchádzajúcich častí hry. Mestské ulice striedajú interiéry budov, všade sa to vždy na chvíľku uzavrie, keď sa objavia nepriatelia, tých poriadne rozsekáte a ide sa ďalej. Neskôr dostanete novú schopnosť, tá vám umožní otvoriť cestu tam, kde to predtým nešlo, takže sa trošku vrátite a idete na nové miesta. Síce sa objavili správy, že by hra mala ponúknuť menej platformingu, no v deme bola aj jedna takáto pasáž, aj keď veľmi krátka. Nevidím však osobne dôvod na to, aby platforming odstránili, zvlášť keď vo výbave jednej z postáv je vec ako Devil Breaker. Možno to bude závisieť aj od postavy.


Nebola by to Devil May Cry hra, keby tretinu z jej dema nezabral súboj s bossom a v tomto prípade to bol Goliath. Úvod súboja s ním naznačil, že pravdepodobne veľa ľudí do tejto pasáže hry neprežije, Nero sa s ním tak musí porátať sám. Ako asi čakáte, Goliath vás síce prevýši silou a veľkosťou, no v pohyblivosti má navrch Nero, takže práve takto proti nemu musíte bojovať. Súboj prechádza rôznymi fázami, prebieha na rôznych miestach a podľa toho musíte prispôsobiť aj taktiku, pričom nesmiete zabúdať ani na protivníkove špeciálne útoky, ktoré na vás s obľubou vytiahne. Zaujímavý bol však koniec dema, ktorý nám zas naznačil, že tu prebieha akýsi súboj o moc nad podsvetím, ktorému chce vládnuť Goliath a nesmie sa k nemu dostať „On". Kto by to mal byť? Tam demo skončilo.

Graficky vyzerá devil May Cry 5 už teraz veľmi dobre. Hra vychádza z upraveného enginu pre Resident Evil VII a je to na nej vidieť, pričom je optimalizovaná na to, aby bežala v hladkých 60 fps, vďaka čomu budí čo najlepší dojem. Možno spomínané mesto pôsobilo chladne a temne, no to neznamená, že by nevyzeralo dobre. Rovnako postavy vyzerajú skvele, krásne si ich vychutnáte v prestrihových scénach a to aj s dabingom. Nero síce nabral nejaké to sebavedomie, no nie je niekto úplne nový. Z dema je to chlapík, ktorého si zamilujete podobne ako Danteho. Hudba je taktiež výborná, energická, má gule, ide presne do tempa vašej akcie.

Možno Devil May Cry 5 nebude najoriginálnejšou hrou, no po nešťastí s DmC to je vlastne hra, ktorú fanúšikovia chceli a aj si ju zaslúžia. Demo síce reprezentuje len malú vzorku z toho, čo nás budúci rok v marci čaká, no to, čo sa nám v ňom ukázalo, bola naozaj paráda. Rýchla akčná jazda s charizmatickou postavou vo výborne spracovanom prostredí a s adrenalínovou hudbou. Ak čakáte niečo iné, pravdepodobne to nebude pre vás. Zároveň ale nepočítajte s úrovňou Bayonetty, oproti ktorej sa hra stále drží viac pri zemi a zachováva si vlastnú identitu.


napísal matus_ace 6.9.2018
Páči sa mi! (+1)
DEVIL MAY CRY 5


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 8. marec 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19597)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk