BORDERLANDS 3

BORDERLANDS 3

Klasické šialenstvo v lepšom prevedení

Celkom jasne si pamätám ošiaľ, ktorý spôsobil príchod prvej Borderlands hry ešte v roku 2009. Novinka od 2K, respektíve Gearbox Software, mala dlhodobú a zaslúženú pozornosť, ktorú sa nie každej hre podarí získať. Zároveň je ale neuveriteľné, že od vzniku tejto značky ubehlo už desať rokov. Za tento čas hra prešla rôznymi fázami, snažila sa však vždy o to, aby minimálne udržala štandard prvého dielu a v pokračovaní tvorcovia nepokazili práve to dobré, čo hráčov na Borderlands najviac bavilo. V druhej časti sa autorom podarilo s prehľadom prekonať samých seba, teda aspoň podľa názorov, ktoré vychádzali z úst novinárov.

Pri vydaní zatiaľ poslednej časti ale už až také pozitívne dojmy neprichádzali. Bohužiaľ, nie všetko sa vždy musí podariť a možno aj tento mierny pád zapríčinil, že sa 2K spolu s vývojármi rozhodli dať sérii niekoľkoročnú pauzu. Tá bola aspoň z nášho pohľadu pomerne intenzívna. Predsa len, počas piatich rokov sme sa dočkali až troch veľkých hier, no a rovnako dlho trvalo, kým sme o Borderlands mohli počuť opäť. Teda samotné štúdio už dávnejšie potvrdilo, že so značkou stále počíta, no do detailov príliš nezachádzalo.

Každopádne v podstate už pred dvomi rokmi bolo isté, že na pokračovaní sa skutočne pracuje a s jeho oznámením tvorcovia čakali takmer do poslednej chvíle. Oficiálne predstavenie totiž prišlo len pred približne piatimi mesiacmi a už o pár dní si hru budeme môcť aj priniesť domov. My sme si však na ňu siahli ešte o pár týždňov skôr, a to na nemeckom Gamescome v Kolíne nad Rýnom. 2K tu so svojím stánkom, pochopiteľne, nemohlo chýbať a my sme ho, samozrejme, taktiež nemohli obísť. V jeho priestoroch sa okrem ďalších hier skrývali počítače s jednou z posledných verzií hry Borderlands 3, ktorú sme si mohli vyskúšať.

Borderlands 3

Ešte pred samotným hraním nás usadili do menšej miestnosti, kde už čakal rýchla prezentácia a zhrnutie všetkých podstatných informácií. Ako teda už vieme, séria sa vracia po piatich rokoch a na svoj návrat ju chcú autori naozaj pripraviť. Hráčov nechcú sklamať a tak sa hra rozrástla o niekoľko dôležitých noviniek. Vo väčšine prípadov síce môže ísť o drobnosti, celkovo však na hru vplývajú pomerne zásadne. Nakoľko nám priamo na stretnutí autori neprezradili nič zásadne nové, len zhrniem, že sa chvália predovšetkým novými postavami, kampaňou či stále prítomnými možnosťami kooperácie. Dokonca aj na rozdelenej obrazovke, ktorá je ale dostupná len pre dvoch hráčov. Ak sa ale rozhodnete hrať online kooperáciu, zahrať si budete môcť vo štvorici.

Ďalšou vecou, ktorú autori spomenuli pri prezentácii, je dobre známa úprava zbraní a ich naozaj obrovský počet. Pri Borderlands 3 hovoria o najmenej jednej miliarde rôznych dostupných zbraní, čo je určite zaujímavé číslo. Čo v aktuálnej časti prinášajú ako novinku, je takzvaný level syncing, ktorý upravuje konkrétnu úroveň - mapu, podľa úrovne hráča. Teda na základe výšky vašej úrovne sa bude meniť aj okolité prostredie, ako aj nepriatelia či získaná korisť. S vyšším levelom teda môžete očakávať náročnejších nepriateľov, no zároveň lepšie odmeny. Aj napriek tomu, že na stretnutí bolo hneď niekoľko novinárov, dostupné demo nebolo z kooperácie, ale z klasickej misie. Na hranie sme mali približne dvadsať až dvadsaťpäť minút, aby sme mali prípadne aj možnosť si ju zopakovať s inou postavou.

Na výber bola ľubovoľná zo štyroch nových postáv, pričom moja voľba padla na FL4K. Hneď v úvode hry nám ale bolo odporučené zájsť do možností a preskúmať taktiež jednu z noviniek tejto časti. Každá z postáv totiž má k dispozícii kompletný strom vylepšení, ktorý ovplyvňuje všeobecné, ale aj veľmi špecifické vlastnosti konkrétneho hrdinu. Teda tak ako je každý unikátny vzhľadom, rovnako je to aj z pohľadu ich možností. Tvorcovia ale všeobecne zapracovali aj na hrateľnosti. Tá je síce stále typická pre sériu, no ozvláštnená je novinkami v podobe kĺzania či možnosť lezenia. Pokiaľ sa jedná o FL4K, nakoľko ide o mohutnejšieho lovca, bolo to, samozrejme, cítiť aj pri hraní. Hrdina nebol taký obratný, čo môže byť nevýhoda, no práve to môže kompenzovať jeho špeciálna vlastnosť. V boji je totiž sám len málokedy, nakoľko si dokáže privolať svojho domáceho miláčika. Ten síce nie je úplne milý, no to vás netrápi, nakoľko neútočí na vás ale pomáha so zneškodňovaním nepriateľov.

Čas strávený v hre vnímam skôr pozitívne. Rýchla hrateľnosť bez nejakých väčších zádrhov vás udržuje v tempe a v neustálom strehu. Navyše pri misiách sa síce musíte zameriavať najmä na primárny cieľ, je ale dobré venovať chvíľu pozornosti aj vedľajším, za ktorých splnenie vás hra štedro odmení. Rôzne typy nepriateľov pekne zapadali do prostredia a vedeli zneužívať svoju prípadnú znalosť domáceho prostredia proti vám. Občas síce umelá inteligencia vedela zazmätkovať, no drvivú väčšinu času som s ňou musel poctivo bojovať bez pardonu.

Explodujúce príšery, tvory vrhajúce dráždivú látku či lietajúce potvory skrátka vedia dať zabrať, najmä ak na vás útočia súčasne a vám dochádzajú náboje. O to zábavnejšie sú ale súboje s bossmi, ktorí ma síce poriadne ponaháňali, no rovnaká stratégia fungovala aj na nich. Stačilo trochu orientácie, pridať v obratnosti aj napriek objemnejšej postave a presné strely do slabého miesta. Neviem, aký starý bol build, ktorý som si na Gamescome mohol vyskúšať, no takmer pri každom novinárovi sa opakovala chyba, kvôli ktorej sa nespúšťal ďalší skript a postup nám museli posunúť ďalej manuálne. Verím ale, že do plnej verzie takéto problémy už hru trápiť nebudú.

Borderlands 3 nám síce ukázal na Gamescome len jednu kratšiu úroveň, ktorá je len nepatrným zlomkom z hry, no aj to nám dalo akú-takú predstavu o tom, čo vlastne máme čakať. Zatiaľ to teda vyzerá tak, že ak ste fanúšikom série, táto časť by vás nemala sklamať. A to najmä z pohľadu hrateľnosti či ponúkaných možností. Navyše netreba zabúdať, že každá hra je úplne iná, ak sa dá hrať v kooperácii. Je preto dobré, že sa toho autori z Gearboxu stále držia a dostupná bude aj tu. Ako snaha o úspešný návrat obľúbenej série skutočne dopadne, to dozvieme už o niekoľko dní.


napísal play3man 4.9.2019
Páči sa mi! (+2)
BORDERLANDS 3


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Take Two / Gearbox Software
Štýl: Akcia / RPG
Dátum vydania: 13. september 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk