CARTEL TYCOON

CARTEL TYCOON

Prvá úroda z ópiových polí

Dojmy

Simulácia a manažment drogového kartelu – tomu neodolajú ani mnohí „čistí“, ktorí v realite hovoria stop drogám a nedajú si ani šluk trávy. V hre je to ale dovolené a tolerované a v Cartel Tycoone aj celkom zábavné. Hoci tam ešte treba kadečo doplniť a niektoré veci by určite mali byť upravené a lepšie dotiahnuté. Ale základ je dobrý a biznis s narkotikami sa celkom sľubne rozbieha.

Momentálne sú k dispozícii dva režimy – príbehový, kde pekne postupujete pri plnení úloh a sandbox, kde si skrátka robíte, čo chcete. Do hry ešte pribudne survival, ktorý bude tvrdším variantom príbehu a po prvom zlyhaní okamžite končíte. A sympatický je aj plánovaný multiplayer. Zatiaľ čo v sandboxe začínate s ľubovoľným gangstrom na vami zvolenom území, story z vás urobí konkrétneho priekupníka.

Voláte sa César Garcetti, v tomto biznise sa ešte len rozbiehate a vzbudíte záujem spočiatku tajomnej osoby, ktorá vo vás vidí perspektívneho narkobaróna. Začína sa zľahka výukovými úlohami, ktoré vám postupne priblížia pomerne široké a dosť atypické možnosti v hre. Potom sa už čoraz viac zamotávate do sietí zločinu. To na jednej strane spôsobí rozkvet vašich aktivít a utešené plnenie bankového konta, no čoraz častejšie sa konfrontujete s konkurenčnými klanmi aj bezpečnostnými zložkami.


Ale poďme pekne po poriadku. Štartuje to príjemným animovaným úvodom a jedným z početných textových rozhovorov s dôležitou osobou. Potom sa už zahľadíte na svoju rezidenciu, zatiaľ osamelú budovu uprostred jednej provincie. V okruhu svojho sídla začnete s výstavbou fariem na ópium, ktoré môžete dodatočne zmeniť  a pestovať tam niečo iné, napríklad zeleninu alebo marihuanu. Pridáte sklad v ich dosahu, kam sa bude voziť úroda a všetko prepojíte cestami.

Potom začnete s prevádzkou letiska, odkiaľ budete vyvážať svoj tovar a zarábať na tom. Tu však musí spraviť určité kroky samotný César alebo neskôr jeho zástupcovia, ktorých si najímate, aby dozerali na fungovanie  a ochranu prevádzok,  prenášanie dôležitých zásielok alebo aj eliminovanie rivalov. Boss aj jeho podriadení majú na to kartu s bežnými aj špeciálnymi príkazmi, ktoré im manuálne zadávate. Po úvodných pokynoch sa už rozbehnú transporty s ópiom a jeho letecká distribúcia.

Letisko funguje, máte zisk, ibaže sú to špinavé peniaze, ktorými sa nemôžete verejne vychvaľovať. Tak čo s tým? Treba ich preprať, a to tak, že si v meste vytvoríte taxislužbu, kde sa pomalým procesom menia špinavé peniaze na legálne. Neskôr tam môžete stavať aj ďalšie budovy na podobný účel, predaj legálneho i nelegálneho tovaru, ale aj na zvyšovanie lojality. Dôležitým predpokladom však je podpora miestneho starostu. S ním musíte hodiť reč a potom si získať jeho dôveru a podporu. Väčšinou sú to tri fázy – podplatenie, ovládnutie regiónu a zbavenie sa miestnej konkurencie a napokon oslovenie komunity ako takej, aby si vás obľúbila.

Takže staviate budovy priamo v meste a hlavne tie produkčné v blízkosti rezidencie. Nové stavby a ich vylepšenia sa vám odomknú po investovaní do inovácií vo výskumnom centre. Extra financie získate napríklad naplánovaním lúpeže. Treba však stále myslieť na to, že väčšinou vám pribúdajú špinavé peniaze, ktoré nemôžete použiť na oficiálne nákupy. Dajú sa však nimi zaplatiť vaši zástupcovia, výstavba alebo aj fungovanie prevádzok, len ich tam musí niekto doručiť, čo je jedna z menej praktických vecí v hre. Máte síce dve oddelené kontá na špinavé peniaze a tie legálne a pri súkromných aktivitách si viete vybrať, z ktorého konta budú financované, ale zatiaľ čo tie čisté môžete používať kedykoľvek, špinavé treba prevážať z miesta na miesto. A to je jednak dosť otrava a navyše je neraz komplikované zisťovať, na ktorých miestach tie prachy z narkotík momentálne sú. Tu by vývojári mohli situáciu zjednodušiť.

Každopádne, keď si vytvoríte funkčnú produkčnú a transportnú sieť a zvyknete na prevody peňazí s dvomi kontami, začnete pekne napredovať. A váš región vám zrazu bude pritesný. Takže pošlete svojho zástupcu s vyššou hodnotou sily do susednej provincie, aby sa tam násilne zmocnil prístavu, prípadne vykopal členov konkurenčného gangu z jeho kľúčových budov. A podobne ako na prvom území aj tu si treba získať miestneho starostu. Prístav je ďalším ideálnym miestom na prepravu, ale keďže sú lode často kontrolované, musíte svoj nelegálny tovar prenášať skrytý v tom legálnom, napríklad v potravinách. Ale aj to zvládnete.

Horšie je to s nárastom teroru, keď kradnete a privlastňujete si iné budovy. Línia priestupkov stúpa a stanete sa čoraz viac tŕňom v päte vládnym organizáciám. Do vašich prevádzok začnú čoraz častejšie chodiť kontroly a môžu vám dočasne zavrieť podniky. To naruší vašu organizovanú sieť, navyše sa opäť treba činiť, aby ste mali budovy znovu pevne v rukách. A to ešte treba čeliť útokom iných gangstrov, ktorí bažia po vašej moci a majetku. V tejto chvíli je už hra v pokročilej fáze a začína to byť dramatické a napínavé. Ale nateraz sú ďalšie možnosti do značnej miery obmedzené. No napriek tomu sa vo verzii s predbežným prístupom môžete dostať ďaleko a hra už zaujme svojou komplexnosťou a nevšedným ponímaním.


Cartel Tycoon už teraz dosahuje slušnú úroveň a rozhodne to bude pozoruhodná manažmentová hra. A nielen preto, že sa točí okolo drog, čo síce tento titul viac zviditeľní, ale dôležité sú zábavné a neobvyklé herné mechaniky, na ktorých stavia. Vývojári sa svojmu produktu intenzívne venujú a postupne ho zveľaďujú. Po doplnenom obsahu Prosperity plánujú ďalšie dve veľké aktualizácie v auguste a októbri. Koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho by už chceli vydať verziu 1.0 so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane sľubovaného multiplayeru. A my sa radi vrátime na ópiové polia.


napísal uni 10.8.2021
Páči sa mi! (+1)
CARTEL TYCOON


Cartel Tycoon
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: tinyBuild / Moon Moose
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 26. júl 2022
 14.3. 2024 ()
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18424)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk