BANG-ON BALLS: CHRONICLES

BANG-ON BALLS: CHRONICLES

Krásne uletené guľaté dobrodružstvá

Dojmy

Hrať sa s guľkami je zábavné. A teraz nemyslím ich štuchanie do jamky, čo už dnešné deti vlastne ani nepoznajú. Ani si pod tým nepredstavujte nič úchylné. Reč je o guľatých hrdinoch v rozpracovanej hre Bang-On Balls: Chronicles. V redakcii čakala na vyskúšanie niekoľko týždňov a nik sa do nej nehrnul. Som rád, že som sa do nej napokon pustil ja a užil som si nečakane kvalitnú zábavu.

Už vstup do hry je veľmi nápaditý, pretože namiesto strohého menu tam nájdete doslova ihrisko. Môžete sa tam gúľať po jednotlivých miestnostiach, dokonca aj s priateľmi, i keď tie pokročilé sú zatiaľ v rekonštrukcii. To viete, Early Access. Keď natrafíte na TV obrazovky, skokom do nich spustíte niektorý z herných režimov. Najskôr by to mal byť tutoriál, ktorý vás naučí skákať do výšky, cez jamy a prekážky, ale aj do nepriateľských gúľ, s ktorými treba počítať. Niektoré kombinácie pri ovládaní pôsobia trochu zložito, v praxi je to ale úplne jednoduché.


Na ihrisku nájdete aj automaty s minihrami, ktoré opäť spustíte vstupom do ich obrazoviek. Ocitnete sa uprostred diania a spoločnosť vám robia priatelia alebo si počkáte na niekoho z online komunity. Prvá minihra je futbal, kde jednoducho kopete do lôpt, ktoré sa objavujú na ploche a snažíte sa ich v časovom limite čo najviac dostať do brány s (ako inak) guľatým brankárom. V ďalšej minihre demolujete autá postavené do kruhu a vypomáhate si výbušnými sudmi a náložami, ktoré sa priebežne objavujú uprostred. Do tretice sa stanete súčasťou svojskej arény s puzzle skladačkami a rozpadávajúcim sa povrchom. To sú ale len doplnkové aktivity, ktoré budú postupne pribúdať popri hlavnom obsahu. A tým sú dobrodružné scenáre.

Momentálne je prístupný roztomilo spracovaný svet Vikingov, kde sa môžete vyblázniť v otvorenom prostredí s voľným pohybom. Hlavným cieľom je zničenie lodí, po ktorom nasleduje súboj s obrovským guľatým vodcom Vikingov. Popritom môžete plniť aj vedľajšie zadania, ako je zachraňovanie osadníkov, ktorí sú v klietkach s veľkými zámkami a tie musíte rozbiť. Ďalej sa dajú získať špeciálne rohy a určite sa oplatí zbierať filmové kotúče, ktoré vám  na ihrisku (v menu) sprístupnia budúce tematické scenáre a levely. Spomína sa feudálne Japonsko, divoký západ a dokonca let do vesmíru. A nové miesta majú systematicky pribúdať.

Zatiaľ ale môžete podrobne preskúmať teritórium s Vikingami. V prvých chvíľach som sa tam cítil trochu stratený a nebol som si istý, čo mám robiť. Napokon mi došlo, že čokoľvek, čo mi napadne, i keď prioritou sú už spomínané úlohy. Nik vás však do nich netlačí, máte toľko času, koľko potrebujete. A okolie je úžasné a je radosť objavovať jeho možnosti a skryté zákutia. Je to vlastne veľký ostrov s priľahlými malými ostrovčekmi, kde okrem  bujnej vegetácie nájdete hrad, pevnosti, menšie osídlenia, mosty, farmy s obilím a zvieratami, veže, podzemné bane a tunely. Všade sa dá ísť, len niekedy je náročnejšie hľadanie cesty. Treba tam podliezť, vyskákať, niečo aktivovať.

Na novoobjavené miesta sa už často dostanete ľahšie, lebo rozbijete zámky na mrežovaných dverách, čo sa dá len z jednej strany. Ale rozbíjať môžete takmer všetko - drevené dvere, múry aj celé domy a dedinky. Kamenné stavby však väčšinou odolávajú. Okolo vás lietajú triesky a nasrdení guľatí obyvatelia. Ničíte a bojujete prostým vrážaním do iných gúľ a objektov, ale získate aj doplnky, ktoré jednak pozmenia váš vzhľad a niekedy zlepšia aj útok alebo pridajú nejakú schopnosť. Môžu to byť rôzne zbrane a nástroje, kam patrí čakan, bojové kladivo, oštep, žezlo, kalich či vlajka. Potom je to štít, ktorý pomáha pri obrane a ten môže mať rôzny tvar, kruhový či obdĺžnikový, aj formu a zdobenie, napríklad aj ulita slimáka.


Treťou kategóriou sú pokrývky hlavy – kadejaké prilby, klobúky, kapucne, veniec, ale aj kráľovská koruna. V troch zvyšných záložkách sú pokrývky „tváre“, ako je maska, brada a fúzy, ďalej špeciálne odevy, napríklad  kostým ružového prasiatka a napokon emotikony. Tými sa hlavne dorozumievate s kamarátmi. Najskôr je to len zapískanie, neskôr si vyslúžite ďalšie.  Tieto veci nachádzate prakticky všade v okolí, len niekedy je náročnejšie dosiahnuť ich. Výbavu si môžete kedykoľvek obmieňať a získate aj celé sety, napríklad aj prilbu, obdĺžnikový štít a štandardu rímskej légie. Plus sa dá zmeniť aj pomaľovanie vášho guľatého hrdinu – spravidla je to kolorit zvoleného štátu.

Pri postupe otvárate truhlice, zbierate modré kryštály, cenné zelené kúsky na zvyšovanie života a sú tam aj červené. Polohu najdôležitejších objektov vám ukazujú rôznofarebné lúče, ktoré svietia zo zeme na oblohu.  Stáva sa, že pri postupe zahyniete, ale žiadny stres, budete sa oživovať pri checkpointoch, ktoré sú tu riešené rovnako hravou formou ako všetko ostatné.  Prídete k fotoaparátom, ktoré vám hneď urobia obrázok a tam potom precitnete, keď najbližšie zatrepete krpcami.

V teréne sú aj špecifické miesta, kam sa sólo nedostanete. Ak však ponecháte pôvodné nastavenia, do vášho sveta môžu kedykoľvek vstúpiť traja ďalší hráči. Tí vám dokážu pomôcť získať, čo potrebujete, alebo sa nezávisle pustia do vlastných dobrodružstiev. Ideálny je spoločný postup už preto, že natrafíte na rôzne uzavreté miesta, ktoré môžu otvoriť len dvaja až štyria guľatí hrdinovia súčasne. A to tak, že každý stojí na jednom aktivačnom spínači a všetky sa naraz rozsvietia. Takto sa vám otvoria nové zákutia, neraz unikátne priestory aj nástrahy s extra odmenami a doplnkami navrhnutými vyslovene pre tím spolupracujúcich hráčov.

Bang-On Balls: Chronicles je veľmi príjemné prekvapenie. Hra zrejme nebude v dohľadnej dobe dokončená, ale už v tomto štádiu je veľmi životaschopná a investícia sa jednoznačne oplatí. Zažijete tam kopu pohodovej zábavy s humorom, deštrukciou, rôznymi hernými režimami, interaktívnou krajinou a všade poletujúcimi guľami. Na svoje si prídu malí aj veľkí a hlavne v kooperácii je to parádny úlet, ktorý vám vrelo odporúčam.


napísal uni 12.8.2021
Páči sa mi! (+1)
BANG-ON BALLS: CHRONICLES


Bang-On Balls: Chronicles
PC
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Exit Plan Games / Exit Plan Games
Štýl: Arkáda
Early Access od: 3.3. 2021

Dátum vydania:  október 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18403)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk