LIES OF P

LIES OF P

Steampunkový Pinocchio na zakáľačke bábok

Netuším, či viete, ako presne prebieha novinársky Gamescom alebo koľko hodín kardia sa do jedného dňa zmestí, nakoľko presun medzi každým mítingom často vyžaduje minimálne rýchlu chôdzu a následné chaotické hľadanie ďalšieho stánku. Lies of P bol jedným z titulov, kvôli ktorému som bol nútený na ďalšie stretnutie skutočne utekať a zároveň moje plné sústredenie ponechať v úplne inej hale. Napriek tomu, že ma nikdy Pinocchio od Disney ani samotná premisa príbehu nijako obzvlášť nelákala, táto Soulslike RPG ma svojou brutálnou, nepríjemne bábkovou Belle Époque atmosférou až neprirodzene pohltila...

Lies of P (ďalej P) je teda Soulslike titulom, ktorý je celkom nezanedbateľne inšpirovaný príbehmi o Pinocchiovi. Hra však nepredstavuje klasického dreveného chlapca, ktorý sa zúfalo pokúša premeniť na skutočného ľudského chlapca a dobrák Geppetto sa tiež nezdá byť verný svojej predlohe. Namiesto toho nás vývojári zo štúdií Neowiz a Round 8 Studio zavedú do temného steampunkového sveta v období Belle Époque, v ktorom sa to hemží plechovými hrozivými bábkami. My sme sa počas tohtoročného Gamescomu dostali do drobného stánku patriacemu hre, ktorá domov odišla s hojným počtom ocenení a zahrali sme si približne polhodinku zo skutočne fascinujúceho projektu.


Preview nestráca čas s pomalým úvodom a rovno nás vrhlo do tmavých uličiek oblasti zvanej New District. Toto pôvabné nočné mestečko sa na prvý pohľad podobá viktoriánskej idylke z francúzskych či anglických ulíc, takže z hľadiska prostredí je hneď na čo pozerať. Ponuka tried z úplného začiatku hry znie nasledovne: Path of Crickets: Balance, Path of Batards: Agility a Path of Sweepers: Tentacity. To vám však asi veľa iba podľa názvu nepovie, a preto vám prezradím, že rozdiel je v zbrani, ktorou sa bude Pinocchio oháňať. Spomedzi šable, rapíru a kruhovej motorovej píly na paličke som si, samozrejme, vybral tú poslednú, a tak som uzatvoril moju svätú trojicu ozubených útočných koliesok, ktoré som využíval s radosťou aj v Bloodborne a v Elden Ringu. Napriek varovaniam vývojárov som sa tak aj s pomalou strenght build zbraňou pustil do mojej zakáľačky steampunkových bábok.

Svet je napriek jeho temnej atmosfére zvláštne magický. Všimnete si to už na takzvaných Stargazeroch, ktoré sú alternatívou checkpointu, akým je z Dark Souls známe bonfire. Modré motýle totižto elegantne a veľmi pokojne poletujú nad týmto dolu-hlavou otočeným steampunkovým dáždnikom. Podobne ako v iných Souls hrách si tu budete môcť vylepšovať vášho protagonistu, jeho zbrane, meniť kombináciu zbraní, premiestňovať sa po ostatných Stargazeroch, ukladať prebytočné predmety a dokonca meniť Pinocchiovu mechanickú protézu a dostať sa tak k iným schopnostiam. Čo sa levelovania týka, P to berie o dosť priamočiarejšie, a tak tu nájdete iba 7 kategórií, ktorými sú Vitality, Vigor, Tenacity, Capacity, Motivity, Technique a Advance.

Na druhej strane, výmena mechanickej ruky je o čosi zaujímavejšia, nakoľko si každú ruku nielen prehliadnete priamo v menu na Pinocchiovi, ale aj si o niečo viac prispôsobíte hru vášmu štýlu hrania. Takzvaná Legion Arm ponúka modely, ako tmavú metalickú Pupet String s vystreľovacím navijakom priťahujúcim nepriateľov, tyrkysovú Fulminis so silným elektrickým nábojom, prerastenú kovovú Falcon Eyes, ktorá vystrelí ako ručný kanón a v neposlednom rade aj červenú Flamberge šľahajúcu plamene. Každá z rúk je skutočne extrémne prezdobená, iluminovaná zlatými prvkami, má veľmi unikátny dizajn a rozhodne prinesie totálne odlišnú hrateľnosť.

Na začiatku sme hneď stretli aj lokálneho obchodníka, ktorý Pinocchiovi s radosťou predá akékoľvek potrebné predmety. Odtiaľ nás už čakala iba cestička okolo rozpadajúcej sa nadzemky a konečne sa nám postavili do cesty prví nepriatelia. Tí sú skutočne veľmi unikátnou kombináciou mechanicky-porcelánových bábok, ktoré sa celkom nezanedbateľne podobajú aj typickému služobníctvu, a tak na vás útočia veľmi nepríjemnými sekanými pohybmi napríklad aj so svietnikom... Súboje sú podobné ako v akejkoľvek inej Souls hre, a teda okrem útokmi a úskokmi spotrebovávanej staminy tu nájdete ľahké, ťažké útoky a extrémne ťažké s náprahom. Z nepriateľov padajú duše zvané Ergo, za ktoré si vylepšujete postavu a občas sa pošťastí aj nejaký ten predmet. Veci, samozrejme, nájdete aj po svete v rôznych kútoch a skrytých lokáciách.


Súboje sú brutálne, surové a každý úder má takú tú uspokojivú bodku v basovom kanáli. Rozhodne však netreba zabúdať na to, že ide o Souls hru a aj preto budete popri extrémnej náročnosti musieť taktizovať a skutočne znášať následky každého úderu. Nepriateľské útoky vašu animáciu seknutia prerušia a na strane hráča animation cancel nečakajte. Predmety na dopĺňanie zdravia aj nepriatelia sa pri každom oddychu pri Stargazeri už typicky obnovia. Okrem ulíc sme si v preview pozreli aj interiéry budov, vyliezli po rebríkoch, otvárali skratky, skúmali strechy, strieľali po nás plechoví šialenci, naháňali nás s ozdobnými krížmi, poslali na nás steampunkové psiská, prerastené obludy... Jednoducho obsahu a dôvodov na nekonečné utekanie, rolovanie a pozeranie v úžase je nespočetne veľa.

Rozhodne tak nečakajte nový Elden Ring, ale zážitok skôr vizuálne aj herne bližší k PS5 remaku Demon’s Souls. Rýchle cestovanie nájdete v Stargazeroch, ale magický kôň a ani rozľahlé pláne tu veru nebudú. P sa bude sústrediť viac na prepracovaný dizajn a premyslené skratky, tajné lokácie a kryptický príbeh v každej menšej sekcii hry. O kvantum nepriateľov a ani ich variácie určite núdza nebude, avšak dúfam, že vo finálnej verzii sa dočkáme aj dostatočnej rozmanitosti prostredí. Niežeby ma preview unudilo, ale predsa len pozerať na tmavé viktoriánske budovy niekoľko desiatok hodín nelichotí asi žiadnemu oku. Avšak rozhodne nesmiem ešte opomenúť neskutočne pôsobivý, agresívne znejúci a uspokojivo hrateľnosť dokresľujúci audio dizajn. 


Od obrazovky s Lies of P som mal veru problém odtrhnúť sa. Hra je nádherná, plná temnej steampunkovej krásy, nepríjemne hrozivých nepriateľov, detailných prostredí a šikovného dizajnu úrovní. Pinocchio má porcelánovú pokožku ako bábika, je vyzbrojený poriadnou mechanickou pažou a o skutočných zbraniach ani nehovorím. Soulslike žáner k tomuto titulu rozhodne patrí, obhajuje si ho totižto na výbornú. Je vidieť, že vývojári sú skôr fanúšikmi pôvodných Dark Souls titulov, a preto viacero Elden Ring vylepšení žánru neadaptovali. To však na druhej strane nevadí, nakoľko má vďaka tomu hra viac retro-feel a originálnych nápadov šikovných vývojárov tiež nemá málo. Skutočne som ohromený spojením žánrov aj popkultúrnych prvkov v tomto fascinujúcom titule a už sa osobne neviem dočkať, kedy sa mi hra dostane do rúk!

P.S. Najviac ma zamrzel fakt, že som sa kvôli jazykovej bariére o hre nemohol od kórejských vývojárov prítomných priamo na mieste dozvedieť viac. Napriek tomu ma pri využití pathfindingového cheezu ich AI nezabudli so smiechom napomenúť: „Hey! Don’t do that!“ :)


napísal Taiven 12.9.2022
Páči sa mi! (+4)
LIES OF P



PC
PS4
Xbox One
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Neowiz / Round 8 studio
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 19. september 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19628)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk