AGAINST THE STORM

AGAINST THE STORM

Inovatívna stratégia, ktorá si vás podmaní

Dojmy

Budovateľské stratégie sú rozhodne populárne, ale v zásade väčšinou ponúkajú podobný systém výstavby a progresu. Against The Storm rozčerí stojaté vody, pretože prináša naozaj inovatívny systém, ktorý ide na vec trochu inak. Nečudo, že rozpracovaná, no už teraz obsahom nabitá hra má veľmi pozitívne ohlasy prvých fanúšikov.

Ocitnete sa vo svete, ktorý zasiahla pohroma a útočiskom preživších je Smoldering City pod nadvládou svojráznej kráľovnej. Vy sa v jej mene musíte postarať o rozvoj mesta a zabezpečiť budúcnosť. V praxi to znamená, že vyšlete expedície do rôznych regiónov, vytvoríte tam osídlenia a plníte požiadavky vládkyne. Za dokončené úlohy a progres získavate reputáciu a keď dosiahne maximum a zaplní celý modrý ukazovateľ, oblasť je úspešne okupovaná a vy môžete prejsť na ďalšiu mapu.

Reputáciou si navyše sprístupňujete aj nové objekty. Vždy na určitých stupňoch máte na výber z troch možností, ktorú budovu pridáte do ponuky s výstavbou na danom mieste. Ostatné skrátka stavať nebudete, kým nepríde ďalšia voľba s plánmi alebo nový scenár. Musíte si teda rozumne vyberať, aby ste v osídlení mali tie domy a dielne, z ktorých budete mať najväčší osoh.


Ten úplný základ je však vždy prístupný, aby ste mali z čoho vychádzať a zabezpečili kľúčovú infraštruktúru.  V prvom rade je to ohnisko s ochranným svätým plameňom, ktorý nesmie vyhasnúť, inak obyvatelia stratia nádej. Tí sa tam zhromažďujú, aby si oddýchli, najedli sa, obliekli a čakajú na pridelenie práce. V ohnisku môžu byť obetované extra suroviny výmenou za podporné bonusy. K tomu máte sklad na suroviny a nezaobídete sa bez drevorubačských domčekov. Vždy totiž začínate na čistine uprostred lesa, ktorý musíte po celý čas postupne stínať, aby ste sa dostali k ďalším čistinám. Tam nájdete viac zdrojov, ale aj zadania za odmeny a na väčších priestranstvách aj nebezpečenstvá, ktoré šíria temnotu medzi kolonistami.

K ďalším užitočným budovám patrí kamenársky tábor a základné prístrešky, aby osadníci neboli bezdomovci. Väčšina ďalších objektov už skutočne závisí na vašich voľbách pri ikonke s korunkou, ktorá reprezentuje vašu reputáciu. Potom môžete stavať rôzne druhy dielní, farmy, piváreň, krčmu, pekáreň a kadečo iné. Každá budova umožňuje ťažbu určitých surovín, zbieranie alebo pestovanie plodov, či výrobu rôznych predmetov z priradených receptov. Pritom môžete určiť, čo z ponuky bude prioritné. Všade potrebujete personál, teda jedného alebo viacerých osadníkov, ktorých osobne prideľujete.

Obyvatelia sú sami osebe zaujímaví. Pochádzajú totiž z troch rôznych rás a každá má isté bonusy na vybrané činnosti. Ľudia sú klasika a sú z nich hlavne dobrí farmári, bobry sú skvelými drevorubačmi a inžiniermi, jaštery sa hodia na lov. Na pokročilých mapách to môžu byť aj iné druhy osadníkov, napríklad harpye. Jednotlivé postavičky ale viete prideliť na akúkoľvek činnosť. Každej rase môžete vyjsť v ústrety splnením jej špecifických požiadaviek. Všetky, samozrejme, potrebujú potravu, ale môžete im ulahodiť aj výstavbou osobitých obydlí a ďalšími spôsobmi. Ak je niektorá rasa nespokojná, môžu vás jej predstavitelia aj opúšťať. A vám to nemôže byť jedno, pretože máte len určitý počet obyvateľov, ktorý sa zvyšuje iba sporadicky. V istých fázach sa ohlásia prisťahovalci a vy si vyberiete z dvoch ponúkaných zostáv s hŕstkou postáv a trochou surovín.

Vaše osídlenie sa rozrastá a treba sa prispôsobovať podmienkam. Veľmi praktické je premiestňovanie budov na iné miesta, keď dôjdu suroviny v ich okolí. Jednoducho ich celé presuniete tam, kde majú ďalšie zdroje. Napríklad drevorubačské domy bližšie k lesu, pričom vidíte, aký majú dosah a ešte im aj môžete určiť, ktoré stromy treba vytínať skôr. Inak drevorubači samostatne rúbu všetko nablízku. Osadníci síce nepotrebujú cesty, ale ak im ich postavíte, budú sa pohybovať rýchlejšie. Dekoračné predmety, lavičky, kvety, sochy atď., zas podporia rozvoj osídlenia a posunú ho bližšie k novému levelu.

Hoci sa dá všetko robiť v pokojnom tempe, treba si všímať jednu dôležitú vec. Je to netrpezlivosť kráľovnej, ktorá sa priebežne zvyšuje a ak dosiahne maximum na červenej línii skôr, ako zaplníte modrú líniu reputácie, prehrali ste. Našťastie, sú spôsoby, ako nedočkavosť jej veličenstva spomaliť a svoj úspech urýchliť. V prvom rade by ste mali plniť príkazy zadávané kráľovnou. Je to vlastne set úloh, ktoré sa postupne sprístupnia a môžete si voliť aj ich alternatívy. Spravidla je to zaslanie vybraných surovín alebo produktov, dosiahnutie určitého stupňa spokojnosti konkrétnej rasy, odkrytie niekoľkých čistín a podobne. Odmenou je rast reputácie a užitočné komodity. Kráľovná niekedy poskytuje aj špeciálne bonusy pre kolóniu. Opäť s voľbou, ktorou napríklad dosiahnete zvýšenú produkciu na farmách, dostanete extra odmeny za určité aktivity a podobne.

Pomôže aj posielanie osadníkov k objektom označeným výkričníkom na nových čistinách. Sú to jednorazové zásoby surovín, úžitkové alebo prekliate budovy. Zvyčajne treba priradiť postavy a dopraviť na miesto určený počet nástrojov. Temné objekty ale spôsobujú negatívne efekty osadníkom aj kolónii, kým sa s nimi nevysporiadate. Voliteľnou odmenou sú suroviny, zachovanie alebo rozobratie budovy, ak ju viete využiť alebo cenná reputácia aj s trochou jantáru, ktorý je v hre základným platidlom. Míňať sa dá u obchodníkov, ktorí prichádzajú v určitých intervaloch do obchodnej budovy. Tam môžete predať prebytky alebo nakúpiť, čo vám chýba, pričom sú ponúkané aj technológie, ktoré napríklad urýchlia pohyb alebo prácu osadníkov.


Po zavŕšení úsilia s maximálnou reputáciou môžete mapu s osadou opustiť, získate výsledné hodnotenie, nejaké novinky a level a rozhodnete sa čo ďalej na makete krajiny. Zinkasujete odmeny za dosiahnuté úspechy, môžete si vybrať globálne vylepšenia do ďalších scenárov v kampani (zahrňujú aj pomalšie zvyšovanie netrpezlivosti kráľovnej) a určíte región, kde budete pokračovať. Takže pripravíte karavánu s úvodnými osadníkmi a zásobami, čo si priveziete na novú mapu. Prípadne ak ste pripravení, ukončíte celý cyklus a ľudia sa vrátia do citadely.

Na rozpracovanú vec, ktorá vyšla teraz v novembri, je to parádny obsah a vlastne tam nechýba nič, čo by bránilo v plnohodnotnej zábave. Hra je skrátka veľmi pôsobivá a komplexná už v tomto štádiu a kúpa sa jednoznačne oplatí. Hlavne ak chcete skutočne originálnu budovateľskú stratégiu, ktorá vybočuje zo zaužívaných koľají.


napísal uni 20.12.2022
Páči sa mi! (+1)
AGAINST THE STORM


PC

Vývoj: Eremite Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 8. december 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19910)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk