TERRASCAPE

TERRASCAPE

Relaxačná výstavba s kartami

Dojmy

Medzi aprílovými novinkami sa objavila budovateľská stratégia TerraScape, pri ktorej sa dobre relaxuje už vo verzii s predbežným prístupom. Má prekvapivo jednoduchý, ale pritom zábavný herný systém a aj v rozpracovanej forme dostatok obsahu, ktorým sa môžete prelúskať.

Ponuka obsahuje sólo hranie, ale aj multiplayer, ktorý sa dá hrať vo verzus a bude aj v kooperačnom režime. Súboj hráčov je v tomto prípade prekvapivý (ale poteší), pretože je to celé len o stavaní, takže nečakajte konflikty, ale porovnávanie dosiahnutého skóre pri simultánnom budovaní. Hra dáva na výber Free Play alebo puzzle s výzvami. Základ je síce rovnaký, ale v rámci odlišných vytýčených pravidiel vás čaká v každom režime trochu iný zážitok.

Free Play má malý, stredný alebo veľký povrch na voľnú výstavbu, ale aj sadu scenárov s prednastavenými podmienkami. Pritom platí, že splnením vedľajších cieľov odomykáte ďalšie scenáre v ponuke. Kľúčové ale je dosiahnutie určitého skóre, za ktoré ste podľa zásluh odmenení bronzovou, striebornou alebo zlatou medailou.  Musíte získať aspoň bronz, aby bolo vaše úsilie vo finále považované za úspešné. A spravidla vám to otvorí ďalšie mapy.


Výstavba prebieha formou kartičiek rozdelených do niekoľkých tematických balíčkov (osada, lesníctvo, farmárčenie, ťažba, rybolov, mesto), ku ktorým sa postupne prepracujete. Každý balíček obsahuje štyri konkrétne karty, ktoré sa ale tiež sprístupnia priebežne, častým používaním tých predošlých. V úvode môžete otvoriť jeden náhodný balíček, pričom spravidla si môžete vybrať z dvoch alebo troch druhov. Následne sa vám pridajú karty, ktoré obsahuje. Takže napríklad pri farmárčení je to obilné pole, veterný mlyn, chmeľ a pivovar, osada obsahuje domy či studne, lesníctvo dom drevorubača, lesné plody, poľovnícky zrub a tak ďalej.

Vašou úlohou je ľubovoľne používať získané karty na makete krajiny, ktorá je rozdelená na hexagónové polia. Takto vzniknú budovy podľa predlohy a dostávate za ne body podľa toho, ako vhodne ste ich umiestnili. Rôzny terén, lesy, pobrežie, voda, ale aj iné budovy v dosahu môžu mať pozitívny, ale aj negatívny vplyv, ktorý sa zohľadní pri bodovaní. Treba si pritom pri popise kariet pozorne všímať, pri akých objektoch a na akých miestach sú výnosnejšie a ktoré im naopak škodia.
 
Okrem toho získate bonus, keď vedľa seba umiestnite správne kombinácie budov a tie sa zlúčia do väčšej, pokročilej. Takýmto spôsobom rastie vaše skóre a napĺňa sa aj kruh s progresom a keď je kompletný, môžete si otvoriť ďalší kartový balíček. Čím častejšie tento kruh naplníte, tým viac kariet dostanete a môžete použiť v teréne. Ak sa vám už nepodarí dosiahnuť ďalší balíček a miniete zvyšné karty, hra končí. Ak ste dovtedy dosiahli aspoň bronz, pokladá sa to za víťazstvo, ktoré ale, samozrejme, môžete pri ďalšom pokuse zlepšiť. No ak ste nedovŕšili ani túto métu, je to prehra.

Puzzle režim sa líši tým, že môžete použiť len karty, ktoré vám hra pridelí hneď na začiatku. Neotvárate žiadne balíčky. Musíte čo najefektívnejšie použiť všetky tieto karty tak, aby vám ich kombinácie celkovo priniesli požadovaný počet bodov. Opäť to znamená minimálne bronzovú medailu, po ktorej sa sprístupní nasledujúce puzzle na ďalšej mape. Tu musíte viac taktizovať a premýšľať, hoci celkovo s kartičkami manipulujete menej a o úspechu a neúspechu sa rozhodne pomerne rýchlo, niekedy už po pár minútach.

Ovládanie je maximálne jednoduché – klikáte na balíčky, jednotlivé karty a kurzorom umiestnite budovy v teréne. Viac od vás hra nežiada. Vlastne pardon, áno, chce od vás, aby ste premýšľali a vhodne rozmiestnili stavby, inak vaše úsilie vyjde nazmar. V tomto prípade platí staré známe, že si hru ľahko osvojíte, ale dosiahnuť v nej majstrovstvo je už náročnejšie. Hoci prvé scenáre a mapy vás veľmi nepotrápia, tie pokročilé už vyžadujú určitý kumšt a obozretnejšie plánovanie.

Graficky je to príjemné. Pred sebou vidíte pekne modelovanú maketu krajiny z veľkej výšky, ktorú si môžete výrazne priblížiť, aby ste sa pokochali svojimi vytvorenými mestečkami a hospodárstvom. I keď pri maximálnom zoome, keď je všetko veľmi blízko, už sa stráca ostrosť a detaily. Krajinka sa dá otáčať, ale veľký význam to pri hraní nemá. Je to bez nejakých mimoriadnych efektov – rovnako jednoduché, ale pritom praktické ako ovládanie.


TerraScape už vlastne má väčšinu obsahu pokope. Pribudnú hlavne ďalšie druhy tematických kartových balíčkov, nové výzvy, mapy, biómy a súčasti, ktoré si vyžiada komunita. Hra má byť kompletná v prvom štvrťroku 2024 aj s nejakým prekvapením. No to môžete zažiť už teraz, ak sa do TerraScape pustíte. Cenovka je prijateľná, nie veľmi vysoká a relax a pohodička pri kartičkovej výstavbe zaručené. I keď sa nevyhnete aj určitému stereotypu.


napísal uni 19.5.2023
Páči sa mi!
TERRASCAPE


TerraScape
PC

Vývoj: Toplitz Productions / Bitfall Studios
Štýl: Stratégia / Managementová
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20071)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk