WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2

WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2

Čierny kôň zo stajne Focus Entertainment

Focus je už dlhšie vydavateľ čiernych koní. Teda hier, okolo ktorých možno nie je až toľko hypu, ale nakoniec si získajú hromady hráčov, výborne sa predávajú a ujde sa im možno aj nejaká tá cena. Už sme tu tak mali GreedFall, rovnako tu boli dve časti A Plague Tale, zabodovali aj Insurgency: Sandstorm a MudRunner. Nevydáva tak veľa hier, nevydáva ani najväčšie hry, ale vydáva kvalitné a zábavné hry. Ibaže tento rok má Focus tých čiernych koňov trochu viac – už vyšli napríklad Aliens: Dark Descent, Boltgun aj Atomic Heart. Pred nami sú ešte Banishers a očakávaný Warhammer 40,000: Space Marine 2. A my sme mali možnosť si obe vyskúšať v demách (a na Banishers sa ešte pozrieme).

Na pôvodnú Space Marine hru už možno ľudia aj zabudli, ale bola veľmi slušná. Vyšla už pred 12 rokmi a bola to zábavná akcia, kde ste porciovali Orkov a sily Chaosu. Hra kombinovala streľbu a útoky zblízka a naozaj dobre vystihla atmosféru Warhammer 40K. A z hodinového dema môžem povedať, že to isté platí aj pre dvojku. Tá je ale teraz väčšia, krajšia a krvavejšia. Takže vlastne taká, akú ju fanúšikovia aj chceli mať. Navyše by sme na ňu nemali už dlho čakať a ak sa nič nestane, hru si vyskúšame v najbližších mesiacoch.

Vracia sa Titul, legendárny člen Ultramarine, ktorý vedie jednotku svojich bratov, Chairona a Gadriela. To vám naznačuje, že Space Marine 2 prinesie aj možnosť online kooperácie pre trojicu hráčov, bohužiaľ, v deme sme si ju nemohli vyskúšať a museli sme sa spoľahnúť na umelú inteligenciu. Tá sa ale vie o seba postarať a dokáže vás aj oživiť, ak vás hordy nepriateľov zložia k zemi. Bok po boku sa tieto postavy odvážne vrhajú pred nepriateľov, aby chránili Impérium a bojovali v mene Cisára proti hrozbám pre ľudstvo.


Demo nám jednu z týchto hrozieb ukázalo. Bola to už pokročilejšia časť hry, minimálne teda z príbehového hľadiska to tak vyzeralo. Takže nám vlastne demo veľa nevyzradilo z celkového príbehu hry, čo je dosť oceňované. Často podobné demá poskytnú aj nejaký ten kľúčový moment, takže je človek pripravený o prekvapenie z hrania plnej verzie. Na druhej strane, v rámci preview potom úplne nevieme zhodnotiť, aký príbeh nám nakoniec hra naservíruje. Aj keď teda vo Warhammer 40,000 je to často skôr o tej krvavej akcii ako o hlbokých príbehoch.

Titus, Chairon a Gadriel boli vyslaní na planétu Kadaku, ktorá je pod útokom Tyranidov. Vašou úlohou je ochrániť vojenský komplex, ktorý spravuje orbitálny kanón. Ten je totiž mimo prevádzky a odraziť nepriateľské hordy (akože naozaj hordy, tých nepriateľov sú v hre neuveriteľné čísla) tak je oveľa väčšia námaha. Musíte tento rozsiahly komplex nielen ochrániť, ale zároveň opäť nastaviť satelit tak, aby ste rozbehali orbitálny kanón. A tam demo skončilo. Toto je len ukážka tej jednej konkrétnej misie, kde sa na vás hrnú vlny Tyranidov po stovkách a neraz idú jedna za druhou.

Žiadne nesmelé začiatky, tu rovno dostávate úlohy a vyrážate do akcie. Boltgun v jednej ruke, Chainsword v druhej ruke a nič viac vlastne nepotrebujete. Space Marine 2 sa z dema javí pomerne lineárne, ale podobné demá sa často snažia byť intenzívnejšie, aby v tom krátkom čase toho ponúkli čo najviac a nie nejaké blúdenie a podobne. Idete tak vpred po checkpointoch na pomerne uzavretej trase z bodu A do bodu B, pričom ale takmer neustále musíte bojovať o svoj život. Viac toho demo neponúklo, celé bolo založené len na intenzívnej akcii a krátkych chvíľkach oddychu medzi ňou.

Samotná akcia je tu naozaj intuitívna. Ľavým myšítkom strieľate, pravým využívate útoky zblízka. Pričom vždy záleží na tom, akú zostavu zbraní máte. Dojem z nej je ale veľmi dobrý bez ohľadu na tu. Skočí po vás nejaký Tyranid a jedným stlačením spúšte ho premeníte na krvavý fľak priamo vo vzduchu uprostred toho skoku. Keď už sa nepriatelia dostanú k vám, možno je ten správny čas to riešiť viac osobne, takže vytasíte svoju zbraň nablízko, napríklad ten spomínaný Chainsword. Musíte sa tak prispôsobovať situácii a vždy voliť správnu možnosť. Pritom arzenál je veľmi dobrý, ukázal sa aj ako pestrý, navyše je autentický.

Čaká tak na vás viacero dobre známych zbraní. Robia veľa rachotu, s nepriateľmi sa dokážu porátať na rôzne spôsoby. Nájdete si tu tak svojich favoritov a hra vám aj dáva často možnosť zbrane meniť. Na každom kroku totiž narazíte na nejakú stanicu s ďalšími zbraňami. Pritom si musíte strážiť aj muníciu, avšak to len v prípade sekundárnej zbrane. Boje sú intenzívne, takže munícia vám neraz dôjde, takže sa oplatí pozerať po miestach, kde sa dá doplniť, prípadne vymeniť zbraň. Rovnako aj zbrane nablízko môžete striedať a napríklad si zobrať nôž, ktorý nie je taký silný, ale je rýchlejšia ako Chainsword.

Nepriateľov je tu naozaj veľa, a tak vám neraz padnú vhod aj granáty, ktoré dokážete tiež vhodne využívať. Napríklad ich hodíte do skupiny Tyranidov, ktorú razom premenia na sekanú. Keďže nepriatelia útočia v húfoch, viete si to pekne naplánovať. Ale zase granátov v hre nie je nazvyš. Rovnako ani lekárničiek, ktoré budete tiež často potrebovať, ak si nedáte pozor na svoje štíty a na svoj život. V boji ale nepremýšľate len prstom na spúšti, ale aj hlavou, takže sa musíte naučiť uskakovať, dokonca tu je aj jednoduchý parry systém, keď sa na vás vrhajú isté druhy Tyranidov. Môže sa to spočiatku zdať jednoducho, ale bojový systém vie byť aj komplexný. Navyše je hra pomerne ťažká, takže ak nechcete zomierať a strachovať sa o svoj život, musíte zvládať ako útok, tak aj obranu.


Demo predviedlo viacero druhov nepriateľov. Z niektorých spravíte mastný fľak pomerne jednoducho, iní sa tak ľahko nevzdávajú a dajú vám zabrať. Titus je ale viac tank ako človek, takže keď na to dôjde, dokáže nepriateľov aj efektívne a krvavo popraviť stlačením jediného tlačidla. Navyše aj keď sú cestu vpred pomerne lineárne, nečakajte úzke koridory. Celkovo hra prekvapila využívaním exteriérov v deme, kde si užijete trochu iný pohľad na krásy Warhammer 40K univerza. Nechýbajú však ani klasické gotické a gigantické stavby, aké dobre poznáte.

Graficky to je zatiaľ veľmi slušné, aj keď optimalizácia bola na zaplakanie a minimum pre demo bola RTX 3080. Toto však nie sú finálne požiadavky a autori ešte na optimalizácii pracujú, takže sa to snáď do vydania zlepší. Každopádne ale hra vyzerala veľmi dobre a to ako v interiéroch, tak v exteriéroch zaplavených tisíckami nepriateľov. Výborný bol zvuk, kvalitný je dabing. Aj keď teda trochu zabolí, že Titus neznie ako Mark Strong, ale dabuje ho Clive Standen. Zaujímavosťou je, že už demo v nastaveniach ponúkalo možnosť českých titulkov, aj keď sa zatiaľ nedali aktivovať. Česká lokalizácia tu tak bude, aj keď sme zatiaľ nemohli zhodnotiť kvalitu prekladu.

Space Marine 2 môže byť príjemným prekvapením a naozajstným čiernym koňom. Už teraz je badať, že to bude iný zážitok ako prvá hra spred 12 rokov od Relicu. Ale môže to byť stále dobrá hra, ktorá dokáže osloviť fanúšikov univerza, hráčov jednotky a možno aj nejakých tých nováčikov v rámci univerza. Ak máte radi krvavé akcie a chcete od hier aj slušnú výzvu, tu to nájdete, respektíve si to tak nastavíte. Už si len musíme počkať na príbeh, pohľady na viacero ďalších misií a aj finálnu optimalizáciu.


napísal matus_ace 23.8.2023
Páči sa mi! (+4)
WARHAMMER 40,000: SPACE MARINE 2


Warhammer 40,000: Space Marine 2
PC
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Focus Entertainment / Saber Interactive
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 9. september 2024
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk