GANGS OF SHERWOOD

GANGS OF SHERWOOD

Robin Hood ako ho nepoznáte

V žánri hack and slash hier z pohľadu 3. osoby dominujú najmä japonské štúdiá a ich diela dokázali poznačiť celé generácie hráčov a udávajú štandard pre ďalších nástupcov. Je preto veľmi odvážne, keď sa chce európske štúdio priblížiť k týmto hrám a ešte aj priniesť niečo nové. Túto výzvu si dali belgickí vývojári z Appeal Studios, ktorí sú známi vďaka hre Outcast. Počas Gamescomu sme si vyskúšali demoverziu ich hry Gangs of Sherwood, ktorá kombinuje súboje v štýle Devil May Cry a online kooperativnu hrateľnosť podobnú Vermintide.

Hra rozpráva legendu Robina Hooda, no je zasadená vo fantasy prostredí s prvkami steampunku. Naši štyria hrdinovia, Robin, Little John, Marian a Friar Tuck, majú magické zbrane, ktoré využijú proti organickym aj mechanickým nepriateľom, akých si z legendy o Robinovi z Locksley asi nepamätáte. Táto hra rozpráva príbeh veľkej vojny, v ktorej štvorica hrdinov vedie odboj proti šerifovi z Nottinghamu v technologicky pokročilejšom meste, v ktorom na poriadok dohliadajú kovové monštrá. Za týmito technologickými zázrakmi stojí magický kameň Lionheart, ktorý mení vlastnosti kovov, čo sa odráža na vzhľade sveta aj na zbraniach našich hrdinov.

Aj keď ide o multiplayer hru, je možné ju prechádzať aj osamote a vtedy vašu družinu doplní bot. Počas Gamescomu bola hra prezentovaná dvojici novinárov, pričom každý ovládal inú postavu. Bolo tak možné si vyskúšať hrateľnosť za Little Johna, kým novinár vedľa ovládal Marian. V deme sme sa ocitli v lokalite Kirkless Keep, ktorá obsahovala okrem kopy bežných nepriateľov aj mini bossa Jeffreyho z Nottinghamu a v závere veľký súboj s bossmi Prioress of Kirkless a Red Rodger of Nottingham.


Každá zo štyroch postáv prináša iný štýl boja. Little John má oceľovú päsť a údermi spôsobuje škody na blízko. Pri tvorbe komb je však potrebné robiť pauzy medzi údermi a správnym načasovaním útokov sa v jeho rukavici vytvára pekelné teplo. Po jeho konzumácií John dokáže urobiť silný Overheat Attack. Postavy majú aj špeciálne rebelské schopnosti a v prípade Little Johna je možné chytiť nepriateľa a spôsobiť mu masívne škody, či dokonca vypustiť plameň, ktorý otáča zo strany na stranu na bojisku. Rebel Instinct zvyšuje heat z pohybov a umožní častejšie vykonávať Overheat útoky. 

Marian má k dispozície dve zbrane, vďaka čomu môžete striedať útoky na diaľku a na blízko. Na nepriateľov vrhá magnetické dýky, prípadne si s nimi poradí zblízka pomocou akéhosi reťazového meča, ktorým dokáže zasiahnuť viacerých nepriateľov naraz. Jej špeciálnou schopnosťou je hádzanie dýk, ktoré však ostávajú levitovať okolo nepriateľa a po nahromadení spustiť flux attack. Jej Rebel Instinct zvyšuje možnosti hromadenia dýk na nepriateľovi. Ak Robin zabíja nepriateľov z diaľky a Little John sa vrhá do boja zblízka, Marian je akousi kombináciou oboch štýlov hrania.

Na obranu by vám mal poslúžiť Friar Tuck, ktorý dokáže robiť silné útoky a zároveň chrániť zvyšok družiny pomocou magnetického štítu. Jeho Rebel Instinct dokáže liečiť postavy v okolí. Robin Hood bude mať pri sebe niekoľko druhov šípov s rôznymi účinkami a hráčom ponúkne možnosť držať si od nepriateľov odstup. Počas hrania bude vašou úlohou nazbierať čo najviac zlata a reputácie. Na konci každého levelu dôjde k vyhodnoteniu, pričom za získané peniaze sa vám zvýši reputácia. Úroveň reputácie následne ovplyvňuje ponuku predmetov v obchode, ktoré si zase nakúpite za nazbierané peniaze.


V priestoroch nájdete aj rôzne aktívne prvky. Postavy sa k nim vedia pritiahnuť hákom, alebo dokážu zhodiť luster, ktorý spôsobí škody nepriateľom. Každá postava má svoje využitie pri prieskume levelov. S Little Johnom sme dokázali zdvihnúť rôzne prekážky a vďaka tomu sme sa dostali do skrytých lokalít, ktoré pre ostatné postavy ostali nedostupné. Marian však dokázala hádzaním magnetických dýk odomknúť svoje vlastné alternatívne cesty a vo výsledku tak každý hráč môže objavovať skryté zákutia a hľadať rôzne odmeny. Každý hráč má voľnosť zdržiavať sa v danej lokalite, koľko chce, pretože hra ho neteleportuje k zvyšku skupiny, ktorá už môže pracovať na likvidácii ďalšej skupiny nepriateľov.

V hre sme natrafili na rôzne typy nepriateľov, od menších vojakov, cez elitné jednotky po dvoch bossov. Medzi kopami chodiaceho plechu sa nachádzalo niekoľko zaujímavých jednotiek, ktoré bolo potrebné zneškodniť čo najskôr. Patril medzi ne vlajkonosič, ktorý podporoval jednotky okolo seba, či Berserker, ktorý sa snažil prerušiť naše kombá a tiež Shield Puncher, ktorý kvôli štítu mal zraniteľný iba chrbát. Keď sme sa dostali cez menších nepriateľov, narazili sme na minibossa Jeffreyho z Nottinghamu. Ten mal schopnosť dávať svojim dragúnom špeciálne útoky, ktoré cielili na naše postavy. Záverečný súboj s bossom prebiehal tak, že bolo nutné v niekoľkých etapách omráčiť Red Rodgera, aby sa objavila Prioress of Kirkless a bola zraniteľná voči našim útokom.

Gangs of Sherwood sa veľmi nesnaží skrývať inšpiráciu Devil May Cry. V rohu sa objavuje hodnotenie štýlovosti vášho reťazenia komb a možno trochu zbytočne obrazovku zahlcujú údaje o počte úderov, ktoré zase vyzerajú ako z iných akčných RPG hier. Súboje s Little Johnom pripomínajú Danteho rukavice od Balroga a Marian je kombináciou Nerovho Rawhide Devil Breakera a Vergilových Mirage Blades. Appeal Studios sa však podarilo niečo, čo Capcom pred štyrmi rokmi nedotiahol, a to co-op režim pre maximálne štyroch hráčov. Aj z tohto dôvodu môže byť Gangs of Sherwood nakoniec zaujímavým počinom, ktorý by sme nemali ignorovať.



napísal Tanya 6.10.2023
Páči sa mi!
GANGS OF SHERWOOD


PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: Nacon / Appeal Studios
Štýl: Akcia
Dátum vydania:  november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20039)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk