SERVICEIT: YOU CAN DO IT

SERVICEIT: YOU CAN DO IT

Nepresvedčivý odborník na počítače

Dojmy

Spolupráca distribútorov Playway a Freeway znie ako nočná mora v priamom prenose. Ale stalo sa. Máme tu ďalší simulátor činnosti, ktorá na prvý pohľad môže vyzerať zaujímavo a pre niekoho aj pútavo. Veď si to predstavte - stanete sa IT technikom na voľnej nohe. Znamená to, že budete konfigurovať rooter, nastavovať systémové kontá, spravovať servery, mazať nepotrebné súbory a ak bude najhoršie, vezmete do ruky spájkovačku a opravíte nejaké to železo. Orgazmus z jednotiek a núl.

Taká je teória a v podstate aj prax early access verzie hry ServiceIT: You can do IT. Znie to cool a určite sa pri hraní stanete expertom na tie počítače. Alebo žeby nie? Či vám sa nikdy nestalo, že by ste boli akýmkoľvek rodinným príslušníkom či osobou z vášho blízkeho okolia prizvaný na konzultáciu, pretože ten počítač nejde a vy predsa pred obrazovkou trávite fúru času, tak to opravíte? A je jedno, že pri tom v práci civiete do Excelov, Qlikov a kadejakých iných šialeností. ServiceIT: You can do IT sa pokúsi vám ukázať a uviesť do tajov IT. Skúsili ste to zapnúť a vypnúť?


Vo svojej podstate nie je tento projekt zlým alebo nepodareným kúskom. Na rozdiel od PC Building Simulator (ktorému to mimochodom aj s bohatým dodatočným obsahom ide) sa zameriava skôr na správu a opravovanie komponentov či systémové problémy. Nejde príliš do hĺbky a nebalansuje nad technokratickou priepasťou, ktorá by bola stopkou pre nenáročných hráčov. Je tu však aj druhá strana mince: nastavíte konto pre nového zamestnanca raz, robíte to tak dokola. Zas a znovu. V ďalšej a inej firme. Alebo riešite problémy so serverom, takže sa nalogujete, zoskenujete disky, nájdete problém, vyriešite problém. Enter a ideme ďalej. Nenáročné. A tak trochu monotónne.

Z hrania sa po niekoľkých minútach stane nuda a projekt nezachráni ani skutočnosť, že sa postupne môžete prostredníctvom kurzov učiť nové veci. Robíte stále to isté dokola. Je to zábavné? V žiadnom prípade, leda tak vo chvíli, ak vás konfigurovanie routera privádza do extázy. A to, pri všetkej úcte, snáď čitatelia Sectoru nezažívajú. Hre nemožno vyčítať momentum: na začiatku to všetko vyzerá zaujímavo. Postupným riešením vás prevedie tutoriál. Potom to zopakujete. A potom znovu. Je na tom niečo zábavné? V žiadnom prípade.

Ide o zásadný problém (takmer každej) hry od Playwayu. Ten nápad skutočne nie je vôbec zlý, ale vývojári sa báli ísť viac do hĺbky a vytvorili tak projekt bez akejkoľvek atmosféry či pohltenia. Nepomáha tomu ani viac než kostrbaté ovládanie, písanie anglických znakov musíte hľadať pri zapnutej slovenskej klávesnici a do toho si pripočítajte sto plus jeden bug. Jeden za všetky: ak sa v tutoriáli pri konfigurovaní wi-fi neviete prihlásiť, hoci opisujete heslo z papieriku nalepeného na stole pri notebooku, tak nezúfajte. Stačí reštartovať hru. Podobne mizne kurzor, nedarí sa vám odstrániť súčiastku, zblbne ovládanie, neviete splniť zadanie (a dostanete tak od zákazníka nízke hodnotenie).

Vymenovať všetko, čo môžete konfigurovať v ServiceIT: You can do IT je mierne kontraproduktívne. Naučíte sa kam klikať a potom tam klikáte. Alebo opisujete zadanie z emailu, kam vám prišla požiadavka. Nie je na tom nič zábavné, ale to pravdepodobne ani na práci skutočného IT technika, ktorý musí riešiť desiatky zadaní, nad ktorými zalamuje rukami. Nechcel by som byť v ich koži. Od opravy rôznych hardverových komponentov sa presuniete k správe sietí a konfigurovaniu routerov. Nasleduje správa súborov, prístupov, obnova dát, odstránenie malwaru. Alebo chcete spravovať servery (vymieňate poškodené serverové zásuvky za nové... ach), obnovovať súbory či dokonca programovať? To všetko tu nájdete, ale všetko si len vyskúšate a fajka zhasla.


Ak chcete preto nahliadnuť pod kožu IT technikov, radšej si pozrite IT Crowd a určite sa pobavíte mnohonásobne viac. ServiceIT: You can do IT vyzerá ako ďalšia zbytočnosť od Playwayu. Ponúka hneď niekoľko činností, avšak všetky sú tak plytko spracované, že nemá cenu sa nimi zaoberať dlhšie než niekoľko minút. A to vám za vaše peniaze nestojí ani v predbežnom prístupe.


napísal kordi 4.6.2024
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
SERVICEIT: YOU CAN DO IT


ServiceIT: You can do IT
PC

Vývoj: PlayWay
Štýl: Simulácia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Feedback na zostavu (1)
Procesor AMD Ryzen 5 7600 https://www.alza.sk/amd...
|Hladam starsiu hru (0)
Caute, Kedze mi GPT moc nepomohol, skusim to t...
|Hľadám co-op parťákov do porta... (7)
Ahojte sektoráci, Som achievement hunter a hľad...
|Muzikanti sectoru (11)
Ola senoritas, pochvalte sa na ake hudobne nast...
|Sekanie hier albo pokles fps? (12)
ahojte,priatelia. hrám nfs heat,a mám problem,že h...
|Svet, ukrajina, vojny ... (23763)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk