SUPERPOWER 2

SUPERPOWER 2

7.2

Pokračovanie boja o dominanciu nad planétou je tu. Dokáže titul SuperPower 2 zaujať viac ako jeho predchodca?

Recenzia na PC verziu

Titul SuperPower sa hráčom predstavil pomerne nedávno. Nezožal veľké úspechy a hodnotenia od kritiky boli až zúfalo nízke. Zdá sa však, že počiatočný neúspech tvorcov “supersily“ vôbec neodradil, pretože vytvorili pokračovanie SuperPower 2. V konečnom dôsledku prvotina nebola zlá, ale mala veľké rezervy predovšetkým v hrateľnosti. Možno sa vývojári naplno pustili do prestavby a vrátili sa s novým a zábavnejším pokračovaním. Ale možno nám len priniesli starú hru v novom kabáte a tvrdohlavo nás presviedčajú, že tento titul potrebujeme ako vodu na púšti. Takže aká je pravda?

 

Hlavnou náplňou hry sú scenáre s rôznou obtiažnosťou. Dej je situovaný do prítomnosti a bez akýchkoľvek obmedzení, takže môžete prevrátiť svet hore nohami. Najčastejšie je vašou úlohou vojnová expanzia či likvidácia určenej mocnosti. Vo voľnej hre si robíte, čo chcete a spravujete ľubovoľný štát. Autori označujú  svoj titul ako geopolitická stratégia. V praxi to znamená, že sa ich úmysly uberajú podobnou cestou ako Europa Universalis II (recenzia) alebo Hearts Of Iron II (recenzia). Inak povedané úspech v hre závisí na správnom riadení spoločnosti a jej zložiek, ktoré tvoria základ prosperujúcej veľmoci. V aktuálnej hre je základným cieľom politická stabilita, vojenská expanzia a ekonomická prosperita. Všetky tri zložky sú dôležitou súčasťou hry, ale hráč sa môže o svoje povinnosti podeliť s počítačom a tak sa trochu odbremeniť. Takže napríklad spravovanie ekonomiky a politické machinácie prenechá umelej inteligencii a venuje sa len najatraktívnejšej sekcii - vojnovému ťaženiu.

 

Politika - ako povedal ktosi múdry, je panské huncútstvo. Áno, väčšinou o našej existencii,  zákonoch a daniach rozhoduje skupinka dobre živených inteligentov, ktorí myslia v prvom rade na vlastný prospech. Hoci reálna politika je v zásade nuda, jej virtuálna podoba v hre môže byť celkom zábavná. Určite to platí v prípade SuperPower 2. Keďže sa hra nedrží striktne reálnej situácie vo svete, môžete tu vykonať hotové zázraky. Napríklad ja som so škodoradosťou zmenil politickú orientáciu v USA a z takzvanej demokratickej veľmoci som ju pretransformoval na baštu komunizmu. Naozaj zábava, až na to, že mnohé krajiny potom prehodnotili svoj diplomatický postoj voči Spojeným štátom, čo sa výrazne prejavilo najmä v obchode.

 

SuperPower 2
SuperPower 2
SuperPower 2

 

Okrem toho, že určujete či vaša krajina uprednostní pravicové, alebo ľavicové názory, môžete rozhodovať o náboženskej slobode a háklivých problémoch spoločnosti. Napríklad ustanovíte, že kresťanstvo je na území štátu nelegálne a bežná rodina môže mať maximálne dve deti. Ako tolerantný politik som na pôde mojej virtuálnej domoviny uzákonil manželstvo homosexuálnych jedincov. Chvíľu som uvažoval o zmene hlavného mesta (áno, je tu aj taká možnosť), ale potom som si povedal, že Washington je vcelku prijateľný.

 

Ekonomika - prísun zdrojov a hospodárske záležitosti nie sú v hre veľmi prepracované. Sú tu nejaké údaje o obchode, pestovaných surovinách a zdrojoch príjmu, ale ovplyvňujete ich len minimálne. Najradikálnejší spôsob zlepšenia príjmov je zvýšenie daní. Môže to mať istý dopad na stabilitu v krajine, ale nemusíte sa obávať žiadnych vážnych rozbrojov. Peniaze v hre sú v podstate určené len na financovanie armády, vojenské operácie a s tým súvisiaci výskum. Takže, keď nemáte dostatočné príjmy, ovplyvní to len charakteristiky vašej armády. Nemusíte sa báť, že vás vyhodia z prezidentského kresla, pretože ste zruinovali prosperujúci štát. Strach by ste mali mať len vtedy, keď ste vo vojne, a nemáte za čo nakupovať vojenské jednotky.

 

Armáda - a všetko, čo s ňou súvisí, je skutočnou prioritou hry. Tvorcovia sa tejto zložke evidentne venovali najviac a napriek tomu nedostatočne. Kým politika a ekonomika sa obmedzili len na niekoľko symbolických tabuliek, vojenské záležitosti dostali podstatne viac priestoru. Presun vojsk a koordinácia jednotiek sa upravuje na makete našej matičky Zeme, alebo ak chcete glóbuse. Hráč má možnosť pozorovať ktorúkoľvek časť planéty, ľubovoľný kontinent a štát. Jednotlivé mocnosti sú obvykle rozdelené na niekoľko menších území a sú na nich označenia vojenských síl.

 

Jednoduché značky sa líšia farbou a zobrazujú aktuálny stav armády na danom území. Zelené značky patria spojencom, žlté sú neutrálne, červené označujú nepriateľov. Po voľbe prostredníctvom myši si hráč môže overiť stav a zaradenie prítomných jednotiek. Pri ikone sa zobrazia symboly a bojová sila pechoty (I), pozemnej  techniky (G), námorných zložiek (N), a vzdušných jednotiek (A). Hráč môže určiť status svojich jednotiek a tým ovplyvniť ich účinnosť a vlastnosti. Jednotky s označením Parked sú výhodné v čase všeobecného mieru. Za ich vydržiavanie sa platia minimálne sumy, ale ak by došlo k boju, ich efekt je veľmi nízky. Zložky so statusom Ready sú v pohotovosti, v plnej palebnej sile, no značne zaťažujú štátny rozpočet. Vojsko s prívlastkom Fortified je prispôsobené na ochranu oblasti a má vysoké obranné bonusy.

 

SuperPower 2
SuperPower 2
SuperPower 2

 

Útok na vybranú krajinu sa realizuje jednoduchým presunom ikony na vybrané územie. Jednotky na cudzom území okamžite spôsobia vyvolanie vojnového konfliktu. Boje prebiehajú automaticky. Počítač na základe prítomných vojenských síl čoskoro vygeneruje výsledok. Ak chce hráč osobne viesť ťaženie, stačí kliknúť na miesto potýčky a zobrazí sa mu bojové pole. Na mapke krajiny sú zobrazené hráčove aj súperove jednotky a ich počty. Keďže je možné zmeniť len základnú bojovú taktiku a nie správanie jednotlivých jednotiek, úloha hráča je takmer bezvýznamná a je lepšie prenechať boj na AI. Škoda, že autori práve tu nezapracovali a nedali priestor na širšie taktizovanie s možnosťou výraznejšieho zásahu

do priebehu bitky. Hra by bola určite pútavejšia.

 

Samozrejme, počas vojnového ťaženia si nevystačíte len s jednotkami, ktoré ste získali v úvode. Novú techniku môžete zakúpiť na svetových trhoch alebo ju samostatne vyprodukovať. Produkcia jednotiek vo vlastnej réžii síce vyžaduje istý čas, ale výdaje sú podstatne menšie a konštrukčné možnosti bohatšie. Hoci už na počiatku jestvujú hotové projekty, ktoré sa dajú realizovať, je výhodnejšie spoľahnúť sa na vlastné návrhy. Priebeh je jednoduchý. Po voľbe ľubovoľného výrobku hráč vymyslí nové označenie, upraví vzhľad, farbu a dizajn techniky a základné parametre. Napríklad na tanku zvolí účinnejšiu hlaveň, nové pásy a otočnú kabínu. Potom zvýši účinnosť útoku, dostrel a brnenie vozidla. Po definitívnom schválení je jednotka pripravená na výrobu.

 

Návrhy novej techniky úzko súvisia s vojenským výskumom. Povedzme, ak chcete vyrábať  bombardér s unikátnymi bojovými schopnosťami, treba sa zamerať na výskum letectva. Špeciálne na efektívnosť bômb, prípadne vylepšenie leteckého brnenia či neviditeľnosti, ktoré sú pre tento typ lietadla kľúčové. Až potom ste schopný vyrobiť naozaj jedinečný stroj. Jednotkám v konštrukčnej fáze môžete určiť prioritu výroby.  Keď rýchlo potrebujete nové bojové vrtuľníky, priorita bude vysoká. Málo efektívny transportér stačí vyrobiť neskôr, preto  sa priorita zmení na nízku. Po dokončení môžete jednotky umiestniť na ľubovoľné územie,  ktoré máte plne pod svojou kontrolou. Ešte predtým je však dobré venovať nejaký ten čas a korunu na tréning jednotky, aby bola v boji efektívnejšia. Potom už nič nebráni jej praktickému použitiu.

 

Osobitnú súčasť výzbroje tvoria bojové rakety a nukleárne hlavice. Výrobný proces je podobný ako v iných prípadoch, ale ich použitie je osobité. Vypustiť jadrové strely nie je len tak. Ich efekt je strašný a dôsledky hrozivé. Preto treba ich použitie veľmi dobre zvážiť. Ak sa napokon predsa len rozhodnete, zvolíte štát, ktorému chcete poslať nemilý darček a vyberiete útok zo zeme alebo prostredníctvom ponoriek. Prípadne obidve alternatívy. Napokon určíte či hlavným cieľom sú vojenské sily alebo civilné obyvateľstvo. Po definitívnom potvrdení stačí už len stačiť červené tlačítko a daná krajina sa zmení na ohnivé peklo.


SuperPower 2
SuperPower 2
SuperPower 2

 

SuperPower II ponúka aj sieťovú hru. Multiplayer má podobné možnosti ako voľná hra. Vyberáte si ľubovoľnú mocnosť a pokúšate sa o dominantné postavenie na Zemi. Na rozdiel od single máp tu nemôžete využívať pomocné služby AI. Grafika je prijateľná. V podstate je tu len zbežne navrhnutý povrch planéty a množstvo tabuliek. Mapu si môžete približovať a vzďaľovať podľa potreby. Hru dopĺňa priemerné ozvučenie a hudobný podklad. Celkovo technickému spracovaniu nemám veľmi čo vyčítať. U takéhoto typu hry je naozaj vyhovujúce, i keď 933MHz procesor a 256MB RAM je podľa mňa nadnesené minimum.

 

Hoci SuperPower 2 má v sebe skrytý potenciál, vývojári nedokázali naplno rozvinúť jeho kvality. Rezervy sú naozaj značné a je to škoda, pretože keby si autori poriadne vysúkali rukávy, zrodil by sa kvalitný titul. Bohužiaľ SuperPower 2 udrží hráčsku pozornosť len pár hodín. Potom začne byť nudný a fádny. Možnosti hry sú totiž dosť chudobné. Možno bolo pôvodným zámerom urobiť jednoduchšiu verziu hier typu Hearts Of Iron II, či Europa Universalis II, ale napokon sa zrodila iba slabá napodobenina, ktorej chýba iskra.


napísal uni 25.4.2005
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.2
Ohodnotiť
SUPERPOWER 2
+ odpaľovanie jadrových hlavíc
+ solídny dizajn
+ jednoduché ovládanie
- nudné scenáre, chýba solídna kampaň
- pretrvávajúce nedostatky z prvého dielu
- nedotiahnuté boje
- čoskoro začne nudiť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 933MHz, 256MB RAM, 64MB grafická karta
Doporučená konfigurácia: CPU 1500MHz, 512MB RAM, 128MB grafická karta


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Mindscape / GolemLabs
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania:  2004
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19533)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk