BURNOUT DOMINATOR

BURNOUT DOMINATOR

8.5

Je Dominator dôvodom varovať diaľničnú políciu a notifikovať dopravný servis, že na cestách dnes nebude bezpečne?

Recenzia na PS2 verziu

Criterion prebudili a správne nakopli arkádový racing sériou, ktorej sa v divokosti a rýchlosti agresívnych áut, môže rovnať iba málokto. EA je kráľom zneužívania licencií. V dojení prachov sa tejto spoločnosti vyrovná málokto. Čo sa však stane, ak EA dostane do ruky Burnout, poverí britskú pobočku, aby dala posledné pomazanie platforme, na ktorej táto ultra rýchla a diabolsky návyková hra vznikla? Úprimne povedané, obavy sa tu objavili a ani reči o tom, že producenti Burnoutu budu dohliadať, aby sa s ich dieťatkom narábalo v rukavičkách, nás nijako neukľudnili. Séria počas šietich rokov svojho pôsobenia prešla niekoľkými zmenami, ale v poradí už piaty diel Dominator neradí povestnú päťku, ale prevodová skriňa zaprostrestovala, keď sa radil stupeň Rakéta.

Pozri, čo to spravili

Generácia Burnoutu určite bude žiadať satisfakciu v podobe poriadneho Crashbreakera. Štúdio EA UK muselo byť obradne pokrstené výparmi zo zapáleného burnoutu. Na Dominatore je poznať, že hru dostali do rúk nováčikovia, že sa snažili prísť s novými prvkami a mnohí nebudú súhlasiť s ignorovaním famózneho módu Crash, ale isto sa zhodneme, že momentálne ide o najlepší arkádový racing, ktorý kráča hrdo v stopách predchodcov, aký si môžete dovoliť kúpiť.

Znásilnili značku Burnout pre dobro NFS, alebo to bolo naopak? Počas prvých hodín mi vŕtala táto otázka hlavou, až kým ju nevytlačila chuť prekonávať rekordy zdolávať nové výzvy a zbierať trofeje. A v tom tkvie úžasná hrateľnosť. Nezvládnuteľné limity súvisiace s driftami, náročné pasáže s tesným prejazdom medzi premávkou nefrustrujú, ale naopak motivujú, preto sa vždy s radosťou vrátite k diabolsky rýchlemu Grand Prix a v kokpite formule sa budete snažiť získať zlato už po 10x. Po niekoľkých súťažiach si začnete uvedomovať, že Dominator si zaslúži pečiatku kvality Burnoutu. EA dokázali spraviť rovnakú hru s úplne iným feelingom.

Burnout Dominator

Rýchlosť a agresia sú zachované.
Burnout Dominator

Posledná rozlúčka série s PS2 je dôstojná a hodná mena Burnout.
Burnout Dominator

Medzi vozovým parkom nájdete známe autá, ale aj úplne nové kúsky.

Plyn na podlahu, nech plamene šľahajú

Každý nový diel série priniesol nový prvok, okolo ktorého boli následne vybudované herné režimy a upravované pravidlá. Takedown vyniesol bodíčkovanie a posielanie súperov pod kolesá premávky do výšin, Revenge, postavený na agresii likvidoval pomalé civilné autá režimom Traffic Attack a Dominator? Ťaží z rýchlosti a agresie módom Maniac. Funguje reverzne ako Traffick Attack. Snažíte sa jazdiť čo najnebezpečnejšie, čo najrýchlejšie, čo najdhlšie v časovom limite, počas ktorého nie je vhodné, aby ste do niečoho či niekoho napálili.

Myšičky medzi autami, jazda v protismere, dymiace drifty, skoky, to všetko vám pridáva body a napĺňa nádrž burnoutu, až do okamihu, kedy plamene nezmodrejú a vy nedostanete Supercharge. Od tohto okamihu máte v rukách ultimátny boost. Vyprázdnite ho na jeden záťah bez kolízie a spravíte burnout, ktorý sa už objavil v Point of Impact. Index násobiča vám narastie, nádrž znovu doplní a body budú utešene rásť spolu s vašou rýchlosťou. Vytvorte reťaz burnoutov a máte možnosť prefrčať celú trať v diabolskej rýchlosti s neustále odpáleným nitrom. Šialené!

The Best of Burnout?

Burnouty sú kľúčové počas hrabania bodov v nových výzvach (challenges), ktoré osviežujú celú Svetovú Tour, rozdelenú podľa kategórií áut. Čím máte vyšší index násobiča, tým viac bodov zhrabnete za drift, či tesný prejazd pomedzi premávku. Medailové limity sú však nastavené tak, že zlato bez poriadneho tréningu a dávky umenia reagovať vo vysokých rýchlostiach nezískate. Vo vybraných challenges nemôžete ani raz havarovať, iné zvládnete aj s pár škrabancami. Celkovo obtiažnosť týchto mini disciplín je vybalansovaná tak, aby sa aj menej zdatný hráč radoval z víťazstva, pričom pre skúsených ponúka takú nastavenú hornú hranicu, aby ich dostatočne vydráždila k lepším výkonom.

V Dominatore je mini disciplínami zamaskovaná absencia módu Crash, ktorý považujeme za to najlepšie, čo sa v sérii objavilo. Zdevastované desiatky áut na preplnených križovatkách si tak užijeme až v pripravovanom next-gen Burnoute 5. Z predošlých riadkov by sa mohlo zdať, že Dominator je zameraný na čistotu jazdy, nie je to však pravda. Vo Svetovom turné sa striedajú režimy Race, so zradným Eliminatorom, preklínaným Grand Prix a obľúbeným Road Rage. O takedowny, crashbreakery, aftertouch neprídete, rovnako ani o agresiu, na ktorej budete musieť pridať.

Burnout Dominator

Mód Maniac je vítaným spestrením ponuky Dominatora.
Burnout Dominator

Kombinovanie herný režimov s výzvami sú obrovskou motiváciou.
Burnout Dominator

Nahrabať veľa bodov chce trochu cviku a jazdeckého umenia.

Pripravení na Tour?

Nosný režim Dominatora je delený podľa kategórií áut. Začnete jazdiť na serióvo vyrábaných vozoch, postupne prejdete k muscle, superšportom, okruhovým autám a skončíte pri dominatoroch. Každá kategória sa vám sprístupní až po získaní určitého obnosu dominator bodov. Tie hrabete prostredníctvom medailí, odomknutých áut a trofejí. K poslednej menovanej kategórii áut sa dostanú iba tí najtrpezlivejší a najvytrvalejší jazdci. Podmienkou nie sú len body, ale aj samotné autá – dominatory. K nim je cesta tŕnistejšia ako vyhrať Grand Prix s raketovými formulami. Jednotlivé kategórie ponúkajú na odomknutie štyri autá, ak sa vám ich podarí získať, otvára sa cesta k Dominator Challenge a jednému z áut tejto brutálnej kubatúry.

Odomykanie svetového turné je dokonale poprepletané a tvorí jeden užasne motivačný celok. Klasické herné režimy, v ktorých môžete vyhrať auto, sú doplnené výzvami, ako predriftovať určitý úsek, či takedownúť tri krát rivala. Nevylepšujete si len svoj vozový park (každé auto si musíte zaslúžiť!), ale modifikujete aj trate. Novinkou v Dominatore, ktorá nahrádza Signature Takedown, je Shortcut Takedown. Zrušte súpera na označených skratkách a trať vám ponúkne alternatívnu cestu, ktorú zužitkujete v krutých jazdách proti času.

Bezpečnosť na cestách vám želá Takedown

Zostava tratí v Dominatore je čerstvá, ale pritom zodpovedá kritériám celej série. Zdieľa povedomé prostredia a atmosféru s tými z Revenge. Nájdete tu rýchle šikany, ostré a dlhé zákruty na drifty, zradné tunely, centrá plné áut, staré mesto s rafinovanou architektúrou šitou na mieru takedownom, široké diaľnice, mosty, miesta, na ktorých sa dá oplatiť vertikálny takedown, ale aj chytáky v podobe kríku, za ktorých je balvan či stena. Kto jazdí po zvodidlách a má rád odletujúce iskry, dostane poriadnu pecku.

Prirodzené prekážky využíva aj AI, snaží sa vás natlačiť ku krajom, pod kolesá áut, jazdia v protismere, aby nazbierali burnout a pritom efektne podvádza. So zvyšujúcou sa rýchľosťou a dynamikou závodu pridávajú plyn podľa toho, či máte, alebo nemáte odpálený burnout. Prispôsobujú sa, ale pre dobro veci. Aby vás poriadne naštvali a vyhecovali k agresívnejšej jazde. Oplaťte im takedown a vytvorte si náskok, jazda pod tlakom súperov za vašim chrbtom je neskutočne adrenalínová.

Burnout Dominator

Naľavo schovaná skratka, stačí takedown a pri ďalších kolách bude otvorená.
Burnout Dominator

V ústrety novým rekordom.
Burnout Dominator

Absencia módu Crash bolí.

Stará známa EA pesnička

Keď chce, tak EA vie zamakať a do nového pokračovania vložiť dávku poriadnej hrateľnosti. Síce chýba spomínaný Crash (a my smútime), ale návrat hlási Single Event, tu pod názvom Record Breaker. Teraz stačí len vybrať auto trať, mód a môžete jazdiť do bezvedomia a možno sa vám podarí aj prekonať vaše rekordy. Online multiplayer na PS2 je viac mŕtvy ako živý a preto online dáva prednosť splitscreenu a party režimu s jedným ovládačom. Zahrať si môžu štyria hráči v režime hot seat, v splitscreene dvaja. V multiplayeri sa dá zostaviť veľmi rýchlo celá séria súťaží za sebou, ktoré kombinujú herné režimy z World Tour.

Burnout Dominator si udržuje vysokú kvalitu hrateľnosti, ale aj úroveň technického spracovania. Grafika po Revenge si zachovala žltastý nádych a je celá svetlejšia s výraznými teplými farbami. Karosérie sú lesklejšie, slnečnú lúče sa odrážajú od reflexných pásov na cestách a pri rýchlej jazde vás oslepujú. Na kvalitu si rozhodne sťažovať nemôžeme, čo platí aj pri voľbe rýchleho sountracku. Mieša sa tu elektronika s rýchlymi gitarami a dunivými bicími. LCD Soundsystem, Killswitch Engage, Brand New, Jane's Addiction, N.E.R.D., či Shiny Toy Guns vás správne naladia na agresívnu jazdu k dominancii. Keby Avril Lavigne nespievala povrchný song Girlfriend v štyroch jazykoch, nič by sa nestalo.

Posledné zbohom

Dôstojné zakončenie pôsobenie série na PS2? Vzdanie holdu najlepšej arkádovke pod slnkom? Ideálne zoznámenie pre burnoutom nepoškvrnených? Dominator je tu, aby dominoval. Rýchlejší a agresívnejší racing s úžasnou motiváciou a tými najlepšími haváriami by ste momentálne len ťažko hľadali. A ak mávnete rukou, dávajte pozor na lietajúce vraky, pretože Burnout rozhodne nepovedal svoje posledné slovo.


napísal spacejunker 6.4.2007
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Burnout: Dominator
| BURNOUT: DOMINATOR
[8.2.2007]
Burnout: Dominator
| BURNOUT: DOMINATOR
[10.1.2007]
8.5
Ohodnotiť
BURNOUT DOMINATOR
+ okamžitá hrateľnosť
+ motivácia prekonávať samého seba
+ Record Breaker
+ stavba tratí a Svetového turné
+ diabolská rýchlosť triedy Dominator
- chýbajúci mód Crash
- prispôsobovanie rýchlosti súperov


RECENZIE HRÁČOV
Burnout Dominator
4.5
TOMLEHOCKYSVK    18.6.2011
Séria Burnout začala svoju cestu ešte ako "nevinné...prečítať celé
PS2
PSP

Vývoj: EA / EA UK
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 23. marec 2007
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17920)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk