BULLY: SCHOLLARSHIP EDITION

BULLY: SCHOLLARSHIP EDITION

7.0

Bully sa vracia aby vás zasvätil do problematiky násilia na školách.

Recenzia na PC verziu

Kontroverzný Bully sa po úvodnej PS2 verzii a následných portoch na Xbox360 a Wii dostáva aj na PC a znovu nám podáva návod, ako prežiť na strednej škole a ako ju ovládnuť. Rockstar v hre použil svoju univerzálnu GTA formulu, ale tentoraz ju prispôsobil pre tínedžerov a posadil ich do ich vlastného sveta - do školy.

Ak ste boli, alebo stále ste, na škole tyranizovaní a šikanovaní, v tejto hre si to máte možnosť vynahradiť a ukázať tyranom a aj učiteľom, kto je bossom. Aspoň virtuálne. V Bully sa dostávate do úlohy žiaka, ktorý doteraz na každej škole spôsoboval problémy a za trest práve cestuje do internátnej Bullworth akadémie, kde si s podobným odpadom, ako je on, hravo poradia. Aspoň si to tak riaditeľ školy predstavuje. Vy si však svoju cestu určíte sami a bude na vás, ako prežijete celý školský rok. Samotný príbeh síce nedáva na výber a hlavnú príbehovú líniu budete musieť plniť, ale popritom hra ponúka dostatok možností, ako stráviť celé dni mimo školy. Bude na vás, či budete povinne chodiť na vyučovanie a snažiť sa prechádzať úlohy, alebo sa škole takticky vyhýbať a utekať do mesta, buď na kolotoče, závody alebo nákupy.

Bully: Schollarship Edition
Bully: Schollarship Edition Nová škola... nové problémy.
Nová škola... nové problémy.


Bully: Schollarship Edition Noví spolužiaci a možno aj budúca frajerka.
Noví spolužiaci a možno aj budúca frajerka.


Bully: Schollarship Edition Len škoda toho nudného učenia.
Len škoda toho nudného učenia.





Ak vás bavilo GTA, Bully nebude určite zaostávať. Štýl a zábava ostáva rovnaká, len umiestnenie a brutalita sa zmení. Teda nezačínate niekde v temnom gete, ale v škole, kde budete úlohy namiesto gangstrov preberať od študentov a učiteľov. Rovnako nebudete po škole chodiť ozbrojení brokovnicou, ale gumypuškou a aj výber vozidiel sa scvrkne na skateboard a bicykle. Našťastie územie sa z mesta nescvrkne len na areál školy, ale postupne ako budete hrou prechádzať, bude sa vám otvárať niekoľko rozmanitých štvrtí príležiaceho mesta. Na rozmanitosti hre dodáva aj zmena ročných období, kde sa z jesene, ktorú uzatvára halloween, prechádzate do zasneženej zimy, kde si užijete Vianoce, aby ste sa dostali do jarného obdobia, na konci ktorého váš školský rok končí. Ten bude aj vašim cieľom. Udalosti sa priebežne trochu zvrtnú, ale základ ostane rovnaký - prežiť školský rok a so šťastím nebyť znovu vyhodený.

Čo vás teda čaká? Učenie, učenie, učenie... mimo iného. Škola si pre vás pripravila 10 predmetov od matematiky, cez telocvik, dielne, chémiu, hudobnú, fotografovanie, ale natrápite sa aj na na výtvarnej, biológii, zemepise, aj angličtine. Každý predmet absolvujete 5 krát, pričom sa postupne téma mení a hodiny sa stávajú náročnejšie. Nedá sa povedať, že by boli hlboko prepracované, ale sú rozdielne a miestami aj zabavia. Napríklad na zemepise vám stačí lokalizovať krajiny, na angličtine poskladať slová z písmen, chémia a hudobná vyžadujú len stláčanie tlačidiel v správnom čase. Najzábavnejšie je asi fotogravovanie, kde musíte chodiť po okolí školy a fotografovať, alebo aj telesná, kde si zabojujete a aj zašportujete. Ak hodiny zvládnete a splníte dané úlohy, prechádzate predmetom a získavate rôzne bonusy. Väčšinou vo forme rôznych oblečení, alebo ďalších možností postavy.

Na vyučovanie musíte chodiť dvakrát do dňa, čo je často otravné a zdržiava vás to od plnenia misií. Totiž, ak máte byť na hodine a nie ste, začne vás naháňať dozor a ak vás chytí, ukončí vám misiu a odvedie vás na hodinu. Podobne deprimujúce je to večer v meste, kedy vás po večierke naháňa polícia. Môžete síce utekať a biť vašich prenasledovateľov, ale väčšinou vás to len zdržuje od splnenia misie. Nakoniec z toho vychádza, že na plnenie misií ostáva len úzko vyhradená časť dňa, kedy so šťastím splníte jednu, možno dve úlohy. Potom znovu začína kolotoč - spánok, vyučovanie a trochu voľného času. Jednoducho depresívny život študenta. Pozitívom je, že sa nemusíte učiť a písať úlohy.

Bully: Schollarship Edition
Škola je moja !

Ako postupne spoznávate školu, stretávate jednotlivé skupiny žiakov ako šprtov, športovcov, alebo miestne roztlieskavačky, s ktorými si podľa splnených misií vzťahy zlepšujete, alebo zhoršujete. Prakticky ide o variácie gangov z GTA. Vzťahy s nimi nemajú výrazný vplyv na samotný hru, ale ak sú zlé, môže sa stať, že keď vás uvidia, budú vás naháňať, hádzať po vás, čo majú poruke a biť. Vzťahy môžete mať v hre aj s dievčatami a postupne si získavať ich náklonnosť darčekmi a ak sa budete snažiť, dostanete od nich aj pusu. Občas si o náklonnosť nejakej pipku zasúťažíte s rivalmi a ak vyhráte, získate si jej priazeň. Žiaľ hot-coffee sa v tomto prípade nekoná.

Podobne ako v GTA aj tu okrem hlavných príbehových misií máte v hre aj možnosti vedľajších úloh, kde vám rôzni žiaci, alebo ľudia v meste zadajú jednoduchší quest, za ktorý dostanete malý bonus, či už veci, alebo peniaze. Tie dostávate aj za misie a môžete si za ne kupovať veci v obchodoch v meste. Napríklad pre frajerky, učiteľov, alebo aj pre seba. Obchody s oblečením nechýbajú, holičstvo rovnako. Niekedy totiž bude pre misie potrebné, aby ste sa zbavili image nasraného tínedžera s vyholenou hlavou.

Napríklad dostať sa do klubu bohatých študentov bude vyžadovať určitú frizúru a náležitý aj sveter s ich symbolmi. Čo na tom, že vás spoznajú. Už bude neskoro, ich symbol bude zničený, bitka a následný útek bude nasledovať.  Samotných misií sú stovky a mixujú sa preteky, bitky, hľadanie predmetov, rozbíjanie vecí, nájdu sa aj stealth misie napríklad na dievčenskej ubytovni, ale aj sniper misie, kde s gumypuškou budete zostreľovať hráčov na ihrisku, budete robiť aj ochranku tyranizovaným žiakom a zájdete si aj na rande. Rozmanitosť je veľká, ale predsa obmedzená možnosťami bežného študenta.

Bully: Schollarship Edition
Bully: Schollarship Edition V hre prežijete jeden rok a jednotlivé sviatky budú mať svoje špeciálne misie a možnosti.
V hre prežijete jeden rok a jednotlivé sviatky budú mať svoje špeciálne misie a možnosti.


Bully: Schollarship Edition Telocvična škole nechýba, naučíte sa tu bojovať a aj hrať vybíjanú.
Telocvična škole nechýba, naučíte sa tu bojovať a aj hrať vybíjanú.


Bully: Schollarship Edition Aspoň na niečo je škola dobrá, naučila vás nové údery, ktoré následne aj využijete.
Aspoň na niečo je škola dobrá, naučila vás nové údery, ktoré následne aj využijete.





Ako každá Rockstarocká hra aj v tejto sa môžete vyblázniť desiatky hodín a pokúsiť sa celú hru prejsť na 100 %. Bude na vás, či to dotlačíte do úplného konca a neodradia vás dlhé prechody medzi školou a mestom už skôr. Ak by sa tak stalo rátajte s tým, že hra je ešte zo staršej produkcie Rockstaru a nemá multiplayer.  

Rockstar nepridal multiplayer ani pre PC verziu a presnejšie pre ňu nespravil úplne nič. Celé je to čistý port z Xbox360, kde sa neposnažili ani s optimalizáciou enginu. Napriek priemernejšej grafike budete na hru potrebovať silnejšiu kartu, aby vám neuveriteľne nesekali niektoré nezoptimalizované oblasti. Rovnako tu nečakajte žiadne novinky, prídavky, alebo úpravy. Dokonca ani v ovládaní, kde je klávesnica namapovaná rovnako ako ovládač, teda využívať budete veľa zbytočných kláves na funkcie, ktoré sa dali po pár dňoch práce spojiť pod jedno.

Keď si to celé zhrnieme, Bully ponúka kvalitnú porciu zábavy, síce miestami frustrujúcu, ale napriek tomu rozmanitú a rozsiahlu. Možno samotný port by sa dal určite aj lepšie odladiť, ale vizuálne prepracovanie je ešte postačujúce a vzhľadom na neustále sa otvárajúce nové lokality hra neznudí. Možno zvuková stránka sa dala zvládnuť lepšie a prenosný mp3 prehrávač by už mohol mať študent automaticky. Celkovo je hra pre PC hráčov veľmi príjemné strávenie času do príchodu GTA IV alebo Saint's Row 2, respektíve pre mladších hráčov môže slúžiť ako náhrada týchto dospelých titulov.

Bully: Schollarship Edition
Bully: Schollarship Edition Prak bude vašim verným spoločníkom.
Prak bude vašim verným spoločníkom.


Bully: Schollarship Edition Hodiny bude treba pretrpieť.
Hodiny bude treba pretrpieť.


Bully: Schollarship Edition Mapa školy a jej okolia sa bude postupne odkrývať.
Mapa školy a jej okolia sa bude postupne odkrývať.





napísal saver 14.11.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
Bully: PC trailer
| BULLY: PC TRAILER
[18.10.2008]
7.0
Ohodnotiť
BULLY: SCHOLLARSHIP EDITION
+ školská atmosféra
+ rozmanité a rozsiahle prostredia
+ veľa možností odreagovania
+ množstvo misií
- problémy s framerate na niektorých miestach
- ovládanie vyžaduje zbytočne veľa tlačidiel, Xbox360 ovládač je doporučený
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: 3GHz Intel Pentium 4, 1GB RAM, GF6800 / ATI X1300


RECENZIE HRÁČOV
Xbox 360
Wii

Vývoj: Take 2 / CENEGA / Rockstar
Štýl: Akčná Adventúra
Dátum vydania: 7. marec 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19466)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk