MOTOGP 08

MOTOGP 08

7.5

Voľnosť, vietor vo vlasoch, koleno blízko asfaltu a stovky koní rovno pod zadkom. Čo viac si priať?

Recenzia na PC verziu

Zaútočiť na pole position“ nie je vôbec jednoduché, ale Capcom sa o to pokúša v ďalšom titule s licenciou na pretekárske motorky. Práce bolo veľa, priečka z minulých rokov postavená pomerne vysoko a nároky hráčov nevyhnutne stúpli ešte vyššie. Či najnovší ročník MotoGP bude stačiť vášmu tempu, bude však záležať iba od vkusu.
 
Nový ročník, noví jazdci, nové motorky, nové dobrodružstvá i kopec zodratých pneumatík či kombinéz na vás čaká v novej sezóne a v ďasom pokračovaní úspešnej série závodných motoriek. Nič viac nečakajte. Jednoducho zvolíte si svoj tím, svojho jazdca a idete odjazdiť zvolený šampionát roku 2008. Jediné, čo máte tento krát navyše, sú tri rôzne výkonnostné triedy, plus možnosť postupne upgradovať motorky. Takže síce nemôžete čakať žiadny srdcervúci príbeh o motorkárskom sne, ale môžete si v kariére aspoň svojho miláčika postupne vylepšovať o lepšie brzdy, vyladenie motora, pneumatiky s lepším gripom a podobne.
 

MotoGP 08

Nočné závdy pod dohľadom reflektorov.
MotoGP 08

Zblízka vidno každý detail motorky.
MotoGP 08

Súboje v každej zákrute.

Kariéra je ale na dlho a ak by ste radi skúsili len rýchle závody na čas, prípadne si vyskúšali svoje schopnosti v jednotlivých šampionátoch, máte možnosť. Čo ale naozaj poteší a rozhodne predĺži hraciu dobu, je mód challenge. Tu na asfalte číhajú rôzne druhy výziev, ktorých zdolanie dá zabrať aj tým, čo už majú nejaký ten kilometer za sebou. Trochu môže niekomu vadiť, že všetky sú v triede GP, ale na druhú stranu to rozhodne nahrádza ich pomerne vysoká variabilita. Z tých menej známych sa budete musieť počas celého závodu držať vopred stanovenej línie s tikajúcim časom za chrbtom, inokedy zase budete mať poškodené brzdy, kedy budete nútený dojazdiť závod len s ich obmedzeným používaním, alebo sa budete snažiť ísť vopred stanovenou rýchlosťou na vopred stanovených miestach. V tých klasickejších sa dostanete za skúseného jazdca, na predbehnutie ktorého budete mať len jedno kolo, alebo úplná klasika, jazda s obmedzeným časom cez checkpointy.
 
Našťastie, v ostatných druhoch závodov si už môžete vybrať typ motorky presne podľa vašej chuti, vkusu a hlavne nálady. Nálady preto, pretože rozdielne spracovanie výkonnostne rozdielnych tried nedáva len odlišné parametre, ale aj odlišný zážitok z jazdy. Chcete niečo nenáročné, kľudnejšie, kde sa nemusíte až tak báť prebytku výkonu? Tak si zvolíte najnižšiu triedu s obsahom motorov 125cc. Alebo máte chuť trhať betón, zdvíhať svojho koňa na zadné pri každom výjazde zo zákruty? Tak si vyberiete najsilnejšiu kráľovskú triedu GP (800cc). No a pre tých nerozhodných je tu zlatá stredná cesta 250cc. V každom prípade, nech si zvolíte akúkoľvek triedu, budete musieť v každej zákrute bojovať so separovaným ovládaním predných a zadných bŕzd, opatrne štekliť plynovú páku pri výjazde zo zákrut, aby ste nešli zadným kolesom napred, ale aj dávať si pozor na sklon motorky v rôznych situáciách.

Jazdný model patrí k tým menej náročným, ale aj tak stačí, že pri neprimeranom náklone motorky nevhodne brzdíte, pri výjazde príliš pridávate, alebo neopatrne prechádzate nerovnosti a okamžite položíte motorku i jazdca na asfalt. Jednoducho pri vyššom nastavení simulácie budete potrebovať nejeden kilometer, aby ste dokázali kolo vôbec dojazdiť. Na druhú stranu, nemusíte sa starať o nakláňanie alebo akékoľvek nutné pohyby jazdcov, všetko je plne automatické, čo rozhodne na uveriteľnosti nepridáva. Samozrejme, pre akčnejšie založených je tu aj možnosť celkovo jednoduchšieho nastavenia, kedy sa počítač stará úplne o všetko.

MotoGP 08

Vydarené efekty ďažďa.
MotoGP 08

Dynamika v týchto závodoch rozhodne nechýba.
MotoGP 08

Kto je tu šéf? Ja som tu šéf!

Ďalej si môžete nastavovať, ako sa má počítač starať o ostatných jazdcov na štartovom poli. Ak si neveríte, nie je problém, dáte najnižšiu obtiažnosť a môžete si byť istý, že aj bez hlbšieho tréningu dojazdíte ako víťaz. Ak ste ale profík páchnuci od oleja, benzínu a máte každú zákrutu, každý milimeter trate dokonale nacvičený, môžete skúsiť pomerne slušnú umelú inteligenciu. Všimnete si síce klasických nedostatkov, ako je zbytočné spomaľovanie na niektorých esíčkach, priskoré brzdenie do zákrut a podobne, ale rozhodne vám na tých najvyšších obtiažnostiach dajú zabrať.
 
Naopak, nie zabrať, ale vyslovene oddýchnuť, vám dajú od poškodenia motorky, či do hrozby zranenia jazdca. Môžete padnúť koľko krát chcete, naraziť v akejkoľvek rýchlosti do kohokoľvek a čohokoľvek, nič sa vám nestane, ani sa to nijako neprejaví na motorke či zdraví jazdca. Dokonca ani o opotrebenie súčiastok či aspoň pneumatík sa nemusíte počas pretekov starať.
 
Pneumatiky budete zodierať na sedemnástich tratiach po celom svete od Ameriky, cez Európu, Áziu, až po stredný východ. Uvidíte na nich nielen klasické tribúny, ale aj rôzne okolité stavby, atrakcie, lesy a všetko čo patrí k plnohodnotnému stvárneniu trate. No ak by ste čakali nejaké bonusové trate, testovacie ovály či dokonca nejaký kľudnejší vidiek, zabudnite. Nezajazdíte si na ničom inom, ako na licencovaných tratiach patriacich do aktuálneho šampionátu.
 
Ďalšia vec, ktorá v najnovšom MotoGP 08 proste nie je, je hudba. Pocity pri veľkých rýchlostiach, ktoré sú navyše umocnené nízkou drsnou jazdou nad ešte drsnejším asfaltom, by boli o niečo intenzívnejšie, ak by aj hudba podfarbovala závan rýchlosti. Žiaľ žiadna nie je a čo je ešte horšie, zvuky motoriek či iných efektov rozhodne nebudú pripomínať mráz naháňajúce vysokootáčkové besnenie, ale niečo, čo ani nebudete vedieť popísať (Vysávač na nitre? pozn. Junker).

MotoGP 08

Kto z koho... ja z neho.
MotoGP 08

Krásny pocit výkonu.
MotoGP 08

V ďaždi extra pozor na zákruty.

Jediné, čo aspoň čiastočne dofarbuje pocit rýchlosti, je pomerne dobré grafické spracovanie. Prostrediu by síce trošku viac pozornosti od autorov neuškodilo, ale motorky, na ktorých vidíte aj tie najmenšie detaily a aj mnohé efekty, rozhodne stoja za to. Zabavia vás aj rôzne animácie jazdcov citlivo prenášajúcich ťažisko na motorke, alebo keď sa navzájom predvádzajú v cieľových rovinkách, či dokonca neodmysliteľné efekty odleskov i rozmary počasia, ktoré rozhodne stoja za povšimnutie. Až vám bude zima pri monitoroch, keď vám po prilbe budú stekať kvapky vody, na predný štít motorky bude dorážať rozvírená voda z iných strojov a mraky na oblohe budú zvírené do temných kŕčov. Tie však neuvidíte vždy. Tento krát si totiž užijete závody v závislosti na tom, kde sa momentálne odohrávajú aj priamo v noci bez denného svetla, len pri nemom pohľade rozpálených reflektorov. Nielen že to pridáva na atmosfére, ale aj potrhuje autenticitu svetového šampionátu.
 
To je aj v podstate všetko, čo môžete od MotoGP 08 titulu očakávať. Klasický šampionát, k tomu prislúchajúce nové súpisky tímov, zmenených jazdcov, nové motorky, aktualizované trate, jednoducho všetko, čo k novému ročníku patrí. Našťastie to nie je všetko a nový ročník osviežujú novinky ako závody v noci, zaujímavý challenge mód, plus vyvážená ponuka troch tried motocyklov. Všetko v pútavej grafike, ale žiaľ, v o to horšom zvukovom spracovaní s nulovým zastúpením hudby. V každom prípade má dychtivým jazdcom čo ponúknuť, ale na druhú stranu nič, čo by tu už nebolo.

 

MotoGP 08

Musím sa držať tej línie, inak končím.


MotoGP 08

Pohľad zo sedla chce silný žalúdok.


MotoGP 08

Sem tam si všimnete aj prostredie... málokedy.



napísal andrei 19.12.2008
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
MotoGP 08
| MOTOGP 08
[18.12.2008]
MotoGP 08
| MOTOGP 08
[18.12.2008]
7.5
Ohodnotiť
MOTOGP 08
+ tri výkonnostné triedy
+ upgrade v kariére
+ grafika motoriek
+ pohyby jazdcov
+ challenge mód
+ mód kariéry
+ jazda v noci
+ multiplayer
+ dážď
- zvuky
- žiadna hudba
- žiadny replay
- chýba model poškodenia
- chýbajú zranenia pre jazdca
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Pentium4/Athlon64, 512 MB RAM (VISTA 1GB RAM), VGA 6600/X1600 256MB RAM
Doporučená konfigurácia: CPU Intel/AMD Dual Core, 1 GB RAM (VISTA 2GB RAM), VGA 8600/X2600 256MB RAM


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS2
PS3
Xbox 360
Wii

Vývoj: Capcom / Capcom
Štýl: Racing
Dátum vydania: 3. október 2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk