MOTORM4X: OFFROAD EXTREME

MOTORM4X: OFFROAD EXTREME

7.5

Zabudnite na MotorStorm, DiRT a ostatné arkády, prichádza MotorM4X, aby im ukázal, čo je to terén!

Recenzia na PC verziu

Prvé dva mesiace po Vianociach ešte môžeme pociťovať dozvuky z predvianočného trhu. Každá hra sa chystá práve naň a tak sa nám do rúk dostávajú tituly, ktoré Vianoce buď nestihli, alebo po nich majú väčšiu šancu preraziť na trhu, keďže nemusia súperiť mnohokrát s hrami v top rebríčkoch predchádzajúceho roka. Až na pár výnimiek sa často nenechávajú tie najväčšie vydania práve na túto dobu a keďže každý má čo hrať ešte z jesene a zimy, tak sa toho ani veľa neočakáva. No dnes tu máme jedno veľmi príjemné a vôbec nečakané prekvapenie a to dokonca od našich českých susedov.

Za titulom MotorM4X stojí malý tím Easy Company. A tým malý, myslím naozaj malý, veľmi malý. Ak ma moja stredoškolská matematika neklame, tak v ňom pracuje 5 ľudí. O kvalite titulu však nerozhoduje kvantita, ale hlavne kvalita a títo chlapíci majú už slušné skúsenosti. Kedysi pracovali v Illusion Softworks napríklad na takej Mafii a rozhodli sa osamostatniť a presadiť s menším projektom, ktorým má byť práve MotorM4X.

Pamätáte si na geniálny koncept, s ktorým pred niekoľkými rokmi prišli úžasné Undergroundy? Tieto hry sú dodnes v mnohých srdciach zapísané ako najlepšie racingové hry vôbec. Priniesli do hier možnosť tuningu vašich vozidiel a druhý diel otvorené mesto, kde sa dalo len tak nezáväzne zajazdiť. A keď to dokážu stovky ľudí v EA, tak prečo by to nedokázali 5 ľudia z Čiech, všakže? Takže v tejto hre je to niečo podobné. Hráč prichádza do malebnej horskej oblasti situovanej niekde v Alpách, aby sa tu z neho stal cestný pirát a tak si začnete budovať svoju kariéru medzi miestnymi offroad nadšencami. Prichádzajú novšie preteky, ktorým krásne plynulo stúpa náročnosť, odomykajú sa nové autá, diely a keď už vám bude lesné prostredie primalé, tak sa presúvate do nového prostredia plného nových výziev, ktoré je samozrejme náročnejšie. Voľne sa vozíte po mape, vyberáte si preteky a to ešte nie je všetko.

MotorM4X: Offroad Extreme
MotorM4X: Offroad Extreme V FPS pohľade si môžete pozrieť stav vášho auta.
V FPS pohľade si môžete pozrieť stav vášho auta.


MotorM4X: Offroad Extreme Umelý horizont je v ťažkom teréne na nezaplatenie.
Umelý horizont je v ťažkom teréne na nezaplatenie.


MotorM4X: Offroad Extreme V hre na cesty ani len nepomyslíte .
V hre na cesty ani len nepomyslíte .





 

Prichádza na rad prvý unikát hry a tým sú 3 rozdielne a veľmi rozľahlé prostredia hry. Okrem spomínaných Álp tu máme ešte Aljašku a púšť. Rozdiely v prostrediach sú okamžite citeľné a každé je unikátne svojimi podmienkami. V Alpách vás budú trápiť hlavne lesy a to vďaka SpeedTree technológii, ktorá umožňuje v jednom prostredí zobraziť až 5000 stromov, pričom je medzi nimi hneď niekoľko rôznych druhov a ich spracovanie tiež vôbec nie je najhoršie. Síce som ich osobne nepočítal, ale tomu číslu by som aj veril. Okrem stromov narazíte občas aj na cestnú komunikáciu a často aj na skalnaté vrcholy, ktoré neraz budete musieť prekonať.

Navyše sa jedná o najrôznorodejšie prostredie, ktoré v spojení s meniacimi sa podmienkami môže každú chvíľu zmeniť svoju tvár. Sneženie a prudký lejak vás slušne pošmýkajú, po rozbahnených lesných cestách sa chodí oveľa ťažšie a nasledujúci slnečný deň môže všetko okamžite premeniť na jarnú alpskú idylku. Aljaška pôsobí menej hornato, no to neznamená, že je jednoduchšia. Nejaké tie kopce sa tu nájdu a keď si k tomu prirátate sneh a ľad, tak je výzva na svete. Pod púšťou si potom predstavujte skôr americký obraz skalnatej a hornatej púšte, ktorá pieskové duny nahrádza všadeprítomným prachom a skalami. Samozrejme podmienky prostredia majú vplyv aj na výzor vášho auta, len škoda, že ta autoumývarka je taká drahá.

MotorM4X ponúka na výber medzi arkádovým a reálnejším jazdným modelom, pričom už aj ten arkádový je výrazne reálnejší ako v iných hrách radiacich sa do tej kategórie. S priblížením k realite je spojený aj vierohodný model deštrukcie vozidiel, ktorý nemá len vizuálny efekt, ale dôsledky kolízií sa značne prejavia aj na chovaní vozidla. S tým sú spojené aj opravy, ktoré nepatria k najlacnejším a zárobky z vyhratých pretekov často nepostačujú na pokrytie škôd vzniknutých v danom preteku, alebo už len počas presunu k nemu. Našťastie hra v opravách umožňuje mínusové hodnoty na účte, no môžete rovno zabudnúť na kúpu nových vecí (zarábať sa dá aj stávkami v pretekoch, no rovnako jednoducho aj peniaze môžete stratiť v prípade nehody).

 

MotorM4X: Offroad Extreme

 

Práve na kolízie majú vplyv aj na nastavenie auta. Môžete si ho skvele pripraviť do ťažkého terénu veľkými kolesami a odpružením, no mimo terénu budete častejšie na streche ako na kolesách. Ďalšími drobnosťami, ktoré vylepšujú zážitok, sú upgrady auta a nutnosť tankovať benzín. Každé z aut má inú spotrebu, samozrejme adekvátnu k výkonu, no spotrebu ovplyvňujú ešte aj iné faktory, nad ktorými často musíte uvažovať v priebehu hrania. Môžete si zobrať benzín aj do kanistrov pre núdzový prípad, ale tým sa zvýši hmotnosť auta a spotreba. Tak isto v hornatých častiach trate je lepšie vždy zapnúť pohon všetkých štyroch kolies (a zvýšiť spotrebu), zatiaľ čo rovinky (stavané rýchlosť) si skôr vyžadujú náhon prednej nápravy a toto nastavovanie je plne vo vašich rukách. V teréne určite využijete aj uzávierky diferenciálu, umelý horizont vám zas pomôže v ťažkých situáciách a v tomto všetkom je hra unikát.

V hre nájdete niekoľko typov pretekov a prvým, s ktorým sa stretnete je Trial. Závod na čas v zložitých terénoch s prechádzaním pomedzi bránky a možnosťou naberania trestných sekúnd. Pathfinder zas preverí vaše orientačné schopnosti a pozrieť si pred začiatkom na mape v GPS trasu je takmer povinnosť. Prakticky hráč nie je nijak limitovaný cestou, iba sa musí z bodu A cez checkpointy dostať do bodu B a to môže vždy jednoduchšie a náročnejšie (po ceste nájdete viacej bodov zvyšujúcich váš zárobok). Longrun je typické rally na štýl Colin McRae. Tak a teraz prichádzajú na rad špeciality a prvou je Offroad Formula – pretek v špeciálnom aute do veľmi strmého kopca, kedy vyhráva ten, komu sa neprehreje motor a v sérii 5 pokusov nazbiera čo najviac bodov vybehnutím čo najvyššie.

Drag je dobre známy zo série NFS, no 4x4 autá so 6 litrovým motorom mu dávajú zvláštny nádych. Nakoniec je tu Baja Race, kde konečne stretnete aj nejakých oponentov (mimo Baja a Drag je to vždy o čase) a ide o okruhové preteky skôr zamerané na rýchlosť a mierne terénne nerovnosti. V každom prostredí máte kopu takýchto pretekov a celkovo to dáva spolu nejakých 15 hodín hrania, ak nie aj viac, to už záleží od hráča. Táto ponuka je bohatá a každé pretekárske srdce iste zaplesalo radosťou, bohužiaľ to sa nedá tvrdiť o samotnej ponuke herných režimov hry – iba kariéra a Quick Race. Najmä absencia multiplayeru veľmi zamrzí. Až priveľmi.

MotorM4X: Offroad Extreme
MotorM4X: Offroad Extreme Jeden šmyk dokáže s autom narobiť zázraky.
Jeden šmyk dokáže s autom narobiť zázraky.


MotorM4X: Offroad Extreme Akékoľvek práce na aute prebiehajú vo vašej garáži.
Akékoľvek práce na aute prebiehajú vo vašej garáži.


MotorM4X: Offroad Extreme Púšť v sebe skrýva nejedno úskalie.
Púšť v sebe skrýva nejedno úskalie.





Hra ponúka 11 vozidiel, ktoré si môžete behom kariéry zakúpiť a ešte pár bonusových ako formula do vrchu. Autori si však nemohli dovoliť licencie, takže sa tu stretávame len s napodobeninami offroad kúskov ako Land Rover, Dodge Ram, Jeep Wrangler, Jeep Grand Cherokee, Ford Bronco a iných. Hra je síce riešená tak, že na väčší počet nedáva priestor, no 11 je strašne málo, prakticky odpadá nejaká možnosť výberu. Rovnako je to aj s tuningovými úpravami. Prakticky máte pomerne málo možností na výber a to platí aj o zmene vonkajšku.

Grafická stránka odpovedá veľkosti tímu. Nedá sa o nej povedať, že by bola škaredá, to vôbec nie, Vampire Engine zvláda aj vcelku pekné vykreslenia, hlavne prírodných scenérií, no na detaily sa radšej nezameriavajte, inak narazíte na low-res textúry a ani autá nie sú práve najkrajšie (krásne si ich môžete obzerať v FPS pohľade, keď vystúpite z auta). Samotné zvuky aut nie sú nič moc, jednoducho nie sú uveriteľné. Na druhú stranu soundtrack sa podarilo vyskladať vcelku príjemný. Do uška vám počas hrania budú hrať neznáme rockové melódie, ktorých je na môj vkus trochu málo.

Výsledok? Veľmi príjemné prekvapenie, ktoré má svoje neduhy, no tie všetky vyváži dokonalý jazdný model a milión drobností, ktoré vyšperkovali veľmi dobrú hrateľnosť. Aj keď to nevyzerá práve najlepšie, tak gigantické prostredia, rôzne druhy pretekov a dlhodobá hrateľnosť zabezpečia zábavu na veľa hodín za priaznivú cenu. Čo však autorom nikdy neodpustím je absencia multiplayeru, ktorý až neskutočne hre chýba.


napísal matus_ace 3.2.2009
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.5
Ohodnotiť
MOTORM4X: OFFROAD EXTREME
+ 3 rozľahlé prostredia
+ jazdný model
+ 6 druhov pretekov
+ HW požiadavky
+ cena
+ hrateľnosť
+ menenie podmienok, striedanie dňa a noci
- bolestivá absencia multiplayeru
- málo vozidiel
- málo možností tuningu
- slabšia vizáž
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Procesor 1,4GHz, 512 MB RAM; GeForce 6600
Doporučená konfigurácia: Procesor 2 GHz, 1 GB RAM; GeForce 7800/Radeon1950


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: The Easy Company
Štýl: Racing
Dátum vydania:  2008
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19596)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk