GHOST RECON: SHADOW WARS

GHOST RECON: SHADOW WARS

8.0

Po stopách UFO: Enemy Unknown

Recenzia na 3DS verziu

Vo svete, kde dominuje Nintendo, vznikne anomália podobná tej dnešnej len málokedy. Pre svoj herný systém 3DS totiž nevytvorilo najlepšiu hru, tou je Ghost Recon: Shadow Wars od Ubisoftu. Aby to bolo ešte čudnejšie, tak sa taktická akcia vzpriečila duchu série a prezliekla za ťahovú stratégiu a keby sa niekomu málilo, tak na nej rovno spolupracoval Jullian Gollop, autor legendy UFO: Enemy Unknown, čo sa odráža na jej komplexnej hrateľnosti, prepracovaných prvkoch pri udržaní prehľadnosti a zaručení plynulého a totálneho ponorenia sa do sveta, kde technológie sú poistkou, keď zlyhá hlavúňom v Rusku puč a Kremeľ sa pod mohutnými zákulisnými ťahmi a vyvolávaním fiktívnych konfliktov udrží len zásluhou jednotky Duchov.

Matka Rus je dejiskom potláčania rebelujúcej armády, odhaľovania konšpirácie aj technologickej vojny, bránenie práv obyvateľov a nejedného zvratu pri spolčení sa s partizánmi. Na prepracovanú story z pera Toma Clancyho však zabudnite, ciele sú jasne definované, príbeh priehľadný ako sklo a podmienky víťazstva a prehry nekompromisne zvolené. V Shadow Wars platí, že ak prídete o jedného z Duchov, hra končí a môžete smelo reštartovať. Tím si totiž misiu od misie prenášate aj s rastúcimi schopnosťami a lepšou výzbrojou a novými hračkami.

Kampaň zložená z 37 misií servíruje zmes tradičných módov (King of the Hill, Capture the Flag, Last Man Standing) so strmou krivkou hrateľnosti zabalených do primárnych a sekundárnych úloh a pozvoľným stúpaním ich náročnosti. Eskortovanie VIP cieľa, obrana dediny pred nájazdom nepriateľa, zničenie konvoja, prepad továrne a prenasledovanie zločincov sa striedajú s krátkymi, ale výdatnými intermezzami, v ktorých nemáte pod palcom celú Šestku, ale len vybraných členov. 

Ghost Recon: Shadow Wars
Ghost Recon: Shadow Wars Od prvého až do posledného ťahu si udržuje vysokú hrateľnosť.
Od prvého až do posledného ťahu si udržuje vysokú hrateľnosť.


Ghost Recon: Shadow Wars Vonkajšie priestory striedajú zradné interiéry.
Vonkajšie priestory striedajú zradné interiéry.


Ghost Recon: Shadow Wars Členom tímu sa odomykajú schopnosti aj výzbroj, ktorú môžete pred misiami meniť.
Členom tímu sa odomykajú schopnosti aj výzbroj, ktorú môžete pred misiami meniť.





Ukáž, čo vieš

K rozdeľovanie tímu pritom dochádza aj úplne prirodzene, pretože ich schopnosti sa navzájom dopĺňajú – silnému guľometčíkovi chráni chrbát medik, sniper prečesáva priestor pred neviditeľným skautom a univerzálny veliteľ spolu s inžinierom a jeho vežičkou vedia vytvoriť nepriestreľný val. Deaktivácia bômb na viacerých miestach na mape je tak aj vecou správneho spárovania členov, nehovoriac o tom, že ak spravíte v jednom kole chybný krok, môže vás to stáť krk. Herný systém je jednoduchý, no neodpúšťa a ak náhodou hráte na vysokej obtiažnosti, tak agresivita nepriateľov nepozná zľutovania a využíva každú informáciu z terénu.

V Shadow Wars sa nestaráte vôbec o základňu ani výrobu jednotiek, ak sa neráta zbieranie munície či lekárničiek, tak ani o suroviny. Alfou a omegou je tím a pohyb v teréne. Jednotky sa dokážu schovať za múriky alebo zaliezť do domov, čím im provizórne krytie poskytuje sito, cez ktoré neprejdú všetky guľky. Členitosť terénu takisto zvýhodňuje alebo naopak znevýhodňuje strelcov, dočasné krytie poskytujú aj porasty. Hra sleduje nielen zranenia, ale delí palebnú líniu na blízku, strednú a ďalekú. Podľa toho sa mení aj percentuálna šanca zásahu a ovplyvňuje aj presnosť zbraní. Platí to aj v prípade opätovanej paľby, ak ste v dostrele nepriateľa.

Dolný displej v tomto prípade slúži ako informačná tabuľa, kde sa zhromažďujú všetky informácie o každom políčku na mape aj o objekte, ktorý na ňom stojí. Viete si dopredu spočítať, koľko kôl vás bude stáť presun cez plytkú vodu, aký je stav nabitia špeciálnych schopností, koľko munície je v sekundárnych zbraniach, aj koľko hit pointov má taký tank, aký má dojazd a palebnú zónu. Vzhľadom na umiestnenie diania na hornom displeji, odpadá ovládanie stylusom, čo by zrýchlilo rozdávanie príkazov. Znie to možno zložito, ale pozvoľné stúpanie náročnosti vás prevedie všetkými zákutiami a zoznámi aj s členmi tímu, ktorí sú kľúčom k víťazstvu. 

Bez tímovej spolupráce ani krok

Veľmi rýchlo si zvyknete, že skaut dokáže pod rúškou neviditeľnosti nepozorovane preniknúť k nepriateľovi a zapichnúť ho nožom, že správne postavený guľometčík vie opätovať útok tak silnou paľbou, že je pre nepriateľa smrteľný, že veliteľov raketomet je nočnou morou pre drony a inžinierova vežička vie odviesť pozornosť, zatiaľ čo sa môžete zdekovať a v bezpečí doliečiť. Ničím neobvyklé nie sú situácie, kedy vo dvojici čelíte celej armáde, o čom sa presvedčíte hneď na samom začiatku kampane, ktorá obyčajne vydá na dve desiatky hodín. Za každý výstrel aj zabitie sa pripisujú na konto postáv skúsenostné body a ak naplnia merač, môžu použiť špeciálnu schopnosť. Ide o zvýšenie presnosti, prieraznosti, zväčšenie rádiusu výbuchu a vždy má smrteľné účinky. Okrem toho z obsadených vlajok kumulujete veliteľské body a tie odomykajú prístup k leteckému útoku či opätovnému použitiu jednotky počas jedného ťahu.

Ghost Recon: Shadow Wars

Trojica obtiažností a dvadsiatka skirmish máp s ťažkými úlohami preveria ako dokonale ovládate systém hry. Budete brániť snipermi kaňon pred vlnami nepriateľov, jedným inžinierom odrážať útok na maják či počas troch ťahov čistiť celú základňu. Shadow Wars k tomu navrch pridáva aj multiplayer, ktorý podporuje iba hot seat mód na desiatich mapách. Hra vôbec nevyužíva sieťových možností 3DS, Street Pass ani Wi-Fi pripojenia. Je to škoda.

Ubisoft mal zo všetkých tretích strán vyvíjajúcich pre nový handheld najviac času, čo sa odráža na výbornom 3D efekte. Na mapy sa dívate ako na diorámy, tu a tam vytŕča stĺp elektrického vedenia, položky v menu sú vrstvené a všetky objekty sú pekne plastické. Kamerou nie je možné voľne manipulovať, len po predpísanej trajektórii a pozerať sa na bojisko z izometrického pohľadu alebo z vtáčej perspektívy. Shadow Wars však nie je žiadna krásavica, použité jednoduché objekty aj efekty ostro kontrastujú s prepracovaným herným systémom, dabing v prestrihových scénach napríklad chýba úplne. V technickom spracovaní sa odráža opatrné narábanie s rozpočtom, pretože ide o launch titul.

Shadow Wars je ťahovka ako bič, navyše prichádza v čase, kedy sa hlad po takomto type hry len prehlbuje, od vydania Advance Wars uplynuli tri roky, takže ide o dokonalé načasovanie. Má rezervy ako absenciu Fog of War pre zvýšenie napätia pri prečesávaní neznámeho okolia, využívanie viacerých poschodí na budovách, využívanie vozidiel alebo z komfortného hľadiska preskakovanie ťahu nepriateľa, či zrýchlenie bojov, ktoré predsa rovnakými animáciami po čase začnú iritovať.

Ghost Recon: Shadow Wars je typickým zástupcom hry, ktorá je spiacim hitom. Z pozície launch titulov ide o to najlepšie, čo si momentálne môžete dovoliť a nemala by chýbať v zbierke žiadneho majiteľa 3DS.

Na misiu do Ruska nás vyslal Conquest.


napísal spacejunker 6.4.2011
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
GHOST RECON: SHADOW WARS
+ hlboké taktické možnosti
+ priestor venovaný tímu a ich prednostiam/slabinám
+ jeden chybný krok = smrť
+ obrovská výdrž a motivácia hrať
+ návykovosť a magnetickáý hrateľnosť
- pre nováčikov vysoká náročnosť
- iba hot seat MP
- drobné chybičky v systéme hry


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Ubisoft / Conquest / Ubisoft Sofia
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 25. marec 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18423)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk