PIRATES OF BLACK COVE

PIRATES OF BLACK COVE

7.5

Kariéra jedného pirátskeho kapitána

Recenzia na PC verziu

Mnohí z nás sa chceli v detstve stať rytiermi, kovbojmi alebo pirátmi. Aj pričinením filmových trhákov s Johny Deppom majú pirátske túžby aj súčasné mladé generácie. Vďaka hre Pirates of Black Cove sa sny teraz vyplnia. Bude to plavba podľa vašich predstáv? Záleží na tom, čo od takejto hry vlastne očakávate.

Ak ste vyznávačmi námorných stratégií zameraných hlavne na manažment a obchodovanie, na palubu tejto lode radšej nenastupujte. Nečakajte ani komplexné bitky na hladine oceánu s pokročilými možnosťami, ako potopiť rivalov. Black Cove nie je Port Royale. More tu slúži ako podporná kulisa, na vlnách ktorej sa kolíše nenáročná hra s RPG prvkami. Skutočne sa jedná o oddychový titul, ktorý nevyžaduje žiadne náročné úkony, vážne rozhodnutia, či nebodaj silné premýšľanie. Osvieži však rovnako dobre ako dvojtýždňová dovolenka pri mori.

Hra vás privíta bez okolkov a intra, ale so zbytočne natiahnutým dialógom, ktorý načne pirátsky príbeh. Vašim cieľom je rozvíjať svoju kariéru, spojiť sa s frakciami pirátov, bukanierov a korzárov a zúčtovať sa s klanom Black Cove. Na počiatku si vyberiete kapitána alebo kapitánku a špeciálnu zbraň pre vašu loď a šup na more. Vybraná postava vás reprezentuje počas celej hry a nesmie zahynúť, inak ste doplávali. Do vienka dostane jednu unikátnu schopnosť a ďalšie si zvolíte pri získaní nových úrovní. Nekoná sa žiadne prerozdeľovanie bodov ani zmena výstroje, ktorá by z vás urobila supermana. O to tu ale ani veľmi nejde. Vaše výkony ovplyvnia iné faktory, ktoré súvisia s pirátskym zázemím.

Pirates of Black Cove
Pirates of Black Cove Vývoj kapitána je len symbolický.
Vývoj kapitána je len symbolický.


Pirates of Black Cove Oceán niekedy prináša nevšedné prekvapenia.
Oceán niekedy prináša nevšedné prekvapenia.


Pirates of Black Cove Boje na mori sú nenáročné a intuitívne.
Boje na mori sú nenáročné a intuitívne.





Dobrodružstvo sa odohráva na mori aj na pevnine. Na vode sa ľubovoľne pohybujete vo forme lode v reálnom čase. Môžete použiť delá na pravoboku a ľavoboku na ostreľovanie nepriateľských a neutrálnych lodí, ktoré po sebe zanechávajú finančnú odmenu. Delá sa obsluhujú automaticky a vám stačí manévrovať okolo protivníka a v správnej chvíli vystreliť. Poškodená loď pláva pomalšie a stáva sa ľahším cieľom. Na rýchlejšie potopenie rivala použijete špeciálnu zbraň, ktorú ste si vybrali v úvode, alebo zakúpili v lodenici. Môže to byť napríklad katapult, ktorý vystrelí na loď nepriateľa plavčíka, spomaľovacia harpúna, míny, mortar, či navádzaná strela. Poškodenia vašej lode okamžite opraví sada nástrojov, ktorých môžete mať súčasne päť. Okrem bojov zbierate na hladine rôzne ingrediencie, ktoré sa zužitkujú v prístave a trochu trápne pirátske vtipy, ktoré ale sú určitým spestrením plavby. Rozhodne neobchádzajte vraky lodí, dajú vám totiž plány, ktorými v prístave odomknete vylepšenia. Po priblížení k prístavu sa automaticky presuniete na pevninu.

Na suchej zemi sa rozkladajú mestečká a exotické miestečká. Pohybujete sa po vlastných v koži kapitána. Na domovskej pirátskej základni nájdete roztrúsené dekoračné príbytky a niekoľko dôležitých budov. U šialeného alchymistu získate zaujímavé elixíry, na ktorých výrobu treba ingrediencie z potuliek. Môže to byť odvar neviditeľnosti, ktorý skryje vašu postavu, hmla chrániaca loď, duch vo fľaši alebo iná chuťovka. V lodenici sa dajú kúpiť nové lode s rôznymi parametrami, špeciálne zbrane a doplnky pre vaše plavidlo. Vylepšenia a novinky však najskôr musíte odomknúť, investovaním požadovaného počtu plánov z vrakov lodí. Potom treba zaplatiť stanovený obnos.

Okrem toho v domovskom mestečku objavíte nevyužité základy niekoľkých budov. Po odsúhlasení nákladov sa okamžite postavia a môžete si v nich kúpiť posádku. Každá takáto stavba umožní nákup jedného druhu jednotky, bojovníkov so šabľami, mušketierov, duelantov, obra s mortarom a podobne. Každý pirátsky ostrov má budovy na iné jednotky. Váš kapitán môže komandovať maximálne tri skupiny pirátov. Spravidla sa najímajú v počte jeden až päť mužov. Všetky skupiny môžu byť rovnaké, lepší je však mix, kedy bojovníkov nablízko dopĺňajú strelci z úzadia. Po pristátí na nepriateľských a neutrálnych územiach sa vylodí kapitán aj s najatými skupinami a všetkých ovládate. Často sa treba prestrieľať vojakmi brániacimi kolónie, ale narazíte aj na zombie a iných svojských protivníkov. Niektoré nepriateľské budovy sa dajú zničiť a potom z nich vynosíte peniaze k svojej lodi. Ranené postavy vyliečite pitím grogu. V zálohe môžete mať maximálne päť fľašiek.

Útržky z dobrodružstiev pirátskeho kapitána.

V pirátskej rezidencii vás čaká aj nadriadený, od ktorého prijímate úlohy. Za splnený quest dostanete peniaze a zlepšíte si reputáciu s frakciou, ktorej ste poslúžili. Okrem nepovinných zadaní sa odomknú aj príbehové, ktoré rozvíjajú dej. Privedú vás k ďalším pirátskym frakciám a sprístupnia nové súčasti. Pridajú vám aj hrdinov, ktorí sú rovnocenní s vašim kapitánom. To znamená, že majú schopnosti, ktoré aktivujete v boji a môžete k nim priradiť (ďalšie) tri skupiny najatých pirátov. Misie sú pomerne rozmanité. Na mori treba chytiť najrýchlejšiu loď, spacifikovať nepriateľskú flotilu alebo prejsť cez nástrahy spievajúcich sirén. Na pevnine eliminujete bossov, preskúmate voodoo tajomstvá alebo nastražíte dynamit a musíte včas uniknúť z ostrova. Po splnení úlohy sa piráti rýchlo vrátia k lodi aktivovaním jedinej ikony. Ciele misií sú jasne viditeľné na mape a priamo v hre ich polohu ukazujú značky po stranách obrazovky.

Black Cove neurazí ani svojim vzhľadom a užijete si ju v solídnom 3D spracovaní s možnosťou priblížiť a vzdialiť zobrazovanú plochu. Na mori vidíte rozvírenú hladinu za pohybujúcimi loďami a príjemné prostredie exotických ostrovov s palmami, útesmi, vodopádmi a maketami miest. Na pevnine detailnejšie spracované objekty, domy, mosty, palmy, obranné valy a postavy pirátov, domobrany, nepriateľov a osadníkov. Chvíľami trochu gýčové, ale funkčné. Postavy sa občas zasekávajú v teréne. Príležitostné dialógy sú formou nahovorených odkazových tabuliek, ktoré mohli byť riešené o niečo lepšie. Atmosféru dotvára príjemná hudba. Ovládanie využíva praktickú kombináciu myši a klávesnice, na ktoré si rýchlo zvyknete.

Pirates of Black Cove je príjemná oddychovka s ľahko pochopiteľným systémom. Škoda, že tvorcovia nešli viac do hĺbky a nevyužili pokročilé možnosti. Rôzne voľby v kľúčových situáciách, či obchodovanie a transport komodít by hru urobili komplexnejšou. Multiplayer so vzájomnými konfliktmi mohol dodať šťavu. Priamočiary príbeh by sa dal obohatiť o dramatické zvraty a prekvapivé momenty. Nestalo sa tak a preto hra pôsobí obnažene a dosť jednoducho a nie každému to postačí. Určite si však nájde aj priaznivcov, ktorí sa bez stresu a s nohami na stole oddajú hravému dobrodružstvu v Karibiku. A možno aj, jo–ho–hó, s fľašou rumu!

Pirates of Black Cove
Pirates of Black Cove Keď sa k vám pridajú hrdinovia, môžete na pevnine ovládať veľmi početnú posádku.
Keď sa k vám pridajú hrdinovia, môžete na pevnine ovládať veľmi početnú posádku.


Pirates of Black Cove V pirátskych sídlach postavíte budovy na najímanie nových jednotiek.
V pirátskych sídlach postavíte budovy na najímanie nových jednotiek.


Pirates of Black Cove Pri postupe si zvyšujete reputáciu plnením misií.
Pri postupe si zvyšujete reputáciu plnením misií.






napísal uni 15.8.2011
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
5.4
Ohodnotiť
PIRATES OF BLACK COVE
+ oddychová hra pre nenáročných
+ úlohy a boje na mori aj na pevnine
+ zaujímavý spôsob najímania posádky
- chýbajú pokročilé možnosti a ekonomika
- nevýrazný lineárny príbeh
- po čase stereotypné
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Dual Core 2 GHz, 2GB RAM, GeForce 8600


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Paradox Interactive / Nitro Games
Štýl: Stratégia / RPG
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 2. august 2011
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (0)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19841)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk