FIBBLE: FLICK & ROLL

FIBBLE: FLICK & ROLL

7.0

Od tvorcov Crysis

Recenzia na Mobil verziu

Čo si predstavíte pri vyslovení Crytek? Nanooblek, rozdupaný New York, divokú džungľu, ktorá vám ukázala, aký máte mizerne výkonný systém, špičkové technológie, engine posúvajúci hranice možného na platforme PC a ešte jednu malú drobnosť – Fibble. Fibble je mobilnou hrou pre iOS. Prvý zárez na pažbe Cryteku v segmente drobných hier ovládaných jedným prstom na rozdiel od svojich enginmi posadnutých kolegov (Epic, id Software) zahadzuje zbrane a beží v ústrety detskému kútiku s pieskoviskom, formičkami a preliezačkami.

Fibble je logickou puzzle hrou s detským vizuálom, ktorý sa snaží priživiť na už etablovaných sériách ako de Blob, Disney Universe či LEGO. Navyše sa odohráva v mikrosvete, takže hernú plochu si dovoľuje umiestniť do chladničky, na vaňu, obklopiť ju zeleninou, hračkami, ceruzkami. Je roztomilá, svieža, farebná a odráža sa to aj na postavičkách, ktoré pomáhajú hlavnému hrdinovi – bubline Fibble – prekonať bludiská a prekážkové dráhy inšpirované pinballovými stolmi.

Fibble spĺňa všetky atribúty mobilnej hry, ovláda sa jedným prstom, postavičku uvediete do pohybu vystrelením ako v Angry Birds, má trojhviezdičkové hodnotenie, na dosiahnutie ktorého vyžaduje trochu tej šikovnosti, rýchle dávkované úrovní, odstupňovanú obtiažnosť a nejaký skrytý level k tomu. Crytek sa však s tým neuspokojil, ale túto formulu prehlbuje štvoricou pomocníkov, každý s inou schopnosťou. Levely sú tvorené ako bludiská so skratkami, alternatívnymi cestami, odrážačmi, strmými úsekmi a zrýchľovačmi.

Fibble: Flick & Roll
Fibble: Flick & Roll Základ je umiestniť na križovatky správne postavičky a zdolať level na jeden šup.
Základ je umiestniť na križovatky správne postavičky a zdolať level na jeden šup.


Fibble: Flick & Roll Levely sú inšpirované pinballovými stolmi.
Levely sú inšpirované pinballovými stolmi.


Fibble: Flick & Roll Získať tri hviezdy nie je prekážka, tou je nedostatok obsahu.
Získať tri hviezdy nie je prekážka, tou je nedostatok obsahu.





Podľa nich viete určiť, ktorým smerom sa bude hrdina po vystrelení kotúľať a kam asi umiestniť jeho kamarátov. Na zdolanie levelu máte tri pokusy, cieľom je však nazbierať tri hviezdičky a čo najviac zlatých mincí na jeden pokus. Rýchlosť rolovania ovplyvniť nemôžete, jeho smer sa dá však korigovať gyroskopmi (nakláňaním mobilu) a vždy máte po ruke postavičky, ktoré pred začatím hrania rozostavíte do hernej plochy.

Jeden vás uchopí a vystrelí opačným smerom (Vroom), ďalší vyhodí do vzduchu (Byte), iný sa zase húpe na lane (Ragno). Fibble od vás chce doplniť prekážkovú dráhu a potom na nej pozbierať všetko, pričom postavička sa nehýbe sama, ale musíte jej pomáhať a jednoduchým ťukaním ovládať aj kamarátov. Ťuk a uchopí vás malá chobotnica Docto, ťuk a pustí smerom, ktorým chcete. Ovládanie je závislé na presnom načasovaní a i keď by mala veľkú úlohu zohrávať fyzika, veľmi do nepocítite.

30 levelov vrátane štyroch bonusových s rozlohou dva až trikrát väčšou ako obyčajné úrovne máte za sebou ani sa nenazdáte. Do dvoch hodín je pozbierané všetko vrátane rafinovane poschovávaných kľúčov. Fibble je mimoriadne kratučká a nenáročná zábavka. Akonáhle prídete na správne rozostavenie postavičiek, nazbieranie troch hviezd je otázkou pár sekúnd. Obtiažnosť sa drží pri zemi, spočiatku vyzývavá, po prekuknutí systému už vôbec nekladie odpor.

Fibble je prvotinou Cryteku pre iOS a ako taká prezentuje aj mobilnú verziu CryEngine 3. V jeho prospech hovoria rýchle loadingy, absolútne bezproblémový a úplne plynulý chod. Vyhladená grafika bez artefaktov a rušivých elementov však na malom displeji mobilu nevynikne. Tu sa k slovu hlási iPad verzia, ktorá je pre tento titul ako stvorená. Nie je však univerzálna a jej cena je vzhľadom na to, čo hra ponúka, je pomerne vysoká (4 EUR).

Fibble je drobnou hrou určenou skôr pre malých hráčov ako oddaných fanúšikov Cryteku. Zábavnosť je pribrzdená nízkym počtom levelom a obtiažnosťou nastavenou tak, že nemáte dôvod prechádzať tie isté úrovne dokola ako keby ich chceli autori rozširovať v budúcnosti. Určite by sme chceli vidieť viac a určite aj iné hry postavené na CryEngine.

Hra je od 29. marca dostupná iOS, Android verzia bude nasledovať.


napísal spacejunker 5.4.2012
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
7.6
Ohodnotiť
FIBBLE: FLICK & ROLL
+ rýchla a detailná grafika
+ logický element postavený na štvorici postavičiek
+ donúti vás pozbierať všetko
- nízky počet levelov a obtiažnosť
- vysoká cena za tabletovú verziu
- občas štrajkuje načasovanie alebo fyzika



RECENZIE HRÁČOV
Mobil

Vývoj: Crytek / Crytek
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 29. marec 2012
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18391)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk