COMPANY OF HEROES 2

COMPANY OF HEROES 2

9.0

Smrteľne nebezpečná ruská zima

Recenzia na PC verziu

Stratégia Company of Heroes spôsobila pred niekoľkými rokmi veľký rozruch a zaradila sa medzi najlepšie vojnové stratégie. V duchu hesla "mier dočasu, vojna naveky" sa spoločnosť hrdinov vracia na front v Company of Heroes 2, kde ešte zostalo dosť nacistov na plnohodnotné pokračovanie. Tentoraz si ale tvorcovia nevzali za vzor trochu okukanú americkú armádu ani spojencov, ale všetkého schopných sovietskych súdruhov.

Ruská armáda rozhodne nebola zbabelá a v druhej svetovej zvrátila nepriaznivý priebeh vojny. Štrnásť dynamických misií v novom ťažení si preto plne zaslúži, hoci neukazujú len dobré, ale aj zlé stránky červenej armády, o ktorých sa dlhé roky hovorilo iba pošepky. Kampaň je prerozprávaná obžalovaným ruským dôstojníkom, ktorého viny a zásluhy vychádzajú na svetlo prostredníctvom denníka, ktorý dočítate po viac ako desiatich hodinách. Začína sa pekne z ostra v okupovanom Stalingrade, bojovať sa bude aj o Moskvu a Leningrad a potom sa bitky presunú do okupovaného Poľska. Zrejme nepoviem priveľa, keď prezradím, že kampaň vrcholí bitkou o Berlín. Napokon, ak sa chcete dozvedieť, ako skončil poručík Isakovič, aj tak vám nezostane nič iné, ako sa osobne prebojovať až k ríšskemu snemu.

Company of Heroes 2
Company of Heroes 2 Súdruhovia sa najskôr budú brániť, neskôr prejdú do útoku.
Súdruhovia sa najskôr budú brániť, neskôr prejdú do útoku.


Company of Heroes 2 V Berlíne už Nemci ťahajú za kratší koniec.
V Berlíne už Nemci ťahajú za kratší koniec.


Company of Heroes 2 Odomykanie vylepšení, ktorými sa upravuje armáda, je skvelou motiváciou.
Odomykanie vylepšení, ktorými sa upravuje armáda, je skvelou motiváciou.





Hoci je jasné, že pôjde predovšetkým o oslobodzovanie území od nacistov, ciele misií sú dostatočne pestré. Samozrejme, nebude chýbať obsadzovanie kľúčových bodov, ktoré prinášajú suroviny, muníciu a palivo na produkciu a umožňujú privlastnenie jednotlivých sektorov. Postup s nápaditými úlohami ani náhodou nie je monotónny. Čaká vás vypaľovania obydlí, ktoré nesmú padnúť do rúk nepriateľom, obrana okrajových štvrtí mesta, aby Nemci nevykĺzli z obkľúčenia, aj špionážna misia so snajpermi. Slušne potrápi zneškodnenie Tigra v osade len slabo vyzbrojenou pechotou a následne udržanie opraveného tanku v bezpečí kvôli výskumu. Vedľajšie zadania síce nie sú zvlášť ohodnotené, ale zneškodnenie ďalekonosného delostrelectva alebo oslobodenie väzňov poskytne v boji užitočné výhody.

V misii spravidla stačí úvodná základňa s niekoľkými budovami a tak sa môžete sústrediť na boj. Okrem pechoty, tankov a vozidiel zo základne, môžete hojne využívať okamžité posily z radov čerstvých odvedencov, ktorí pri častom používaní umožnia povolať aj frontových odvedencov a napokon trestné prápory. Jedná sa o rýchlo prístupné posily, ktoré limituje len maximálna kapacita vojska. Rýchlo ich privoláte pomocou ikony na obrazovke, podobne ako neskôr pokročilú podporu, napríklad letecký nálet a bombardovanie. Mimo kampane tieto vymoženosti získate po výbere veliteľa , ktorého prostriedky sa postupne sprístupnia a závisia od zvolenej doktríny. Odvedenci môžu aktivovať motivujúci pokrik, ktorý ich dočasne zrýchli a povzbudí a podobne, ako ďalší vojaci, dokážu prevziať na bojisku ťažké guľomety, delá a aj poškodené tanky, ktoré opravia ženisti.

Čaty, rovnako ako v pôvodnej hre, vedia vstupovať do budov, dokážu sa účinne kryť za objektmi, môže ich zastrašiť nepriateľská presila a po príkaze na ústup, pri veľkých stratách, sa stiahnu na základňu. Lenže tam ich zvyknú čakať neľútostní komisári, ktorí nepripúšťajú stiahnutie z bojiska a tak sú schopní strieľať do vlastných radov. Prítomnosť týchto fanatických vodcov naznačuje ikona nad minimapou. Väčšina jednotiek má špecifické schopnosti a zdokonaľuje si výzbroj individuálnymi platenými vylepšeniami. Ženisti sa stávajú hrozbou po prikúpení plameňometu, snajperi odhalia bojisko svetlicami, tanky vystreľujú špeciálne strely. Tieto vymoženosti poskytujú účinné taktické možnosti, ktoré sa neraz hodia, ako soľ. Vojaci aj technika získavajú skúsenosti a tri povýšenia reprezentované hviezdičkami. Trojhviezdičkový veterán účinne označí nepriateľa a má vyššiu obranu a presnejší zásah.

Z ťaženia sa môžete presunúť do online režimu hry, kde sa zapojíte do vzájomných bitiek hráčov jeden na jedného až štyria na štyroch a tu už je na výber aj nemecká strana a jej velitelia. Nacisti tentoraz získavajú skúsenosti a vyššie hodnosti poctivou drinou, ako ich ruskí oponenti. V boji ťažia predovšetkým zo silných tankov, zatiaľ čo sa súdruhovia viac spoliehajú na pechotu. Víťazí sa obsadzovaním bodov, ktoré znižujú počítadlo nepriateľa na nulu alebo totálnou porážkou súperov v anihilácii. Hráči môžu bojovať aj v jednom tíme proti počítaču.

Za povšimnutie stoja bojiská, čo je zaujímavý režim zahrňujúci sériu výziev a misií. Každá skupina misií obsahuje sériu bitiek v danom roku s jednotkami, ktoré boli dostupné v tom období. Hráčov postup do ďalšej etapy závisí od množstva dokončených scenárov, ktoré sa zobrazujú na mape. V ponuke sú kooperačné mapy, kde v prípade neprítomnosti živého spoločníka vypomáha AI a sólo výzvy pre jednotlivca so špecifickými podmienkami. Cieľom je dobytie dôležitých pozícií a zlikvidovanie konvoja, obsadzovanie sektorov niekoľkými oddielmi pechoty, o ktoré nesmiete prísť, alebo likvidácia nemeckých budov Kaťušami, kde sa čas predlžuje ničením civilných objektov. Ponuku bitiek dopĺňajú štandardné boje proti AI, kde sa vyhráva obsadzovaním víťazných bodov.

Bojiská a multiplayer umožňujú pred zápasom upraviť parametre armády. Progresom v akomkoľvek režime hráč nadobúda skúsenosti, levely, medaily a hodnosti a splnením určitých podmienok, napríklad častým používaním Molotovho koktailu, odomyká nových veliteľov, vylepšenia pre jednotky, ako je vyššia presnosť a odolnosť a tiež nové skiny pre vojenskú techniku. Súčasne sa dá použiť len niekoľko úprav, ale je možné zostaviť viacero setov, z ktorých si hráč pred bojom vyberie ten najvhodnejší. Úpravy armády sú výbornou motiváciou a odmenou za úspechy v single aj multiplayeri. K tomu ešte môžete pripočítať novozavedené Steam obchodné karty, ktoré tiež predstavujú spôsob, ako hraním dosiahnuť extra bonusy a doplnky.

Company of Heroes 2
Company of Heroes 2 Misia s Tigrom je nápaditá a pomerne náročná.
Misia s Tigrom je nápaditá a pomerne náročná.


Company of Heroes 2 Ruská armáda  víťazí aj legendárnymi tankmi T-34.
Ruská armáda víťazí aj legendárnymi tankmi T-34.


Company of Heroes 2 Nepriateľ sa môže objaviť z nečakanej strany.
Nepriateľ sa môže objaviť z nečakanej strany.





Samotný postup na bojisku nedoznal výraznejšie zmeny, čo vzhľadom na kvalitné scenáre, rozmanité misie a vylepšenia armády vôbec neprekáža. Za zmienku ale stoja špecifické podmienky na zasnežených mapách, ktoré poskytujú zaujímavé možnosti. V snehu zostávajú stopy, ktoré prezradia blízkosť nepriateľov. Počas fujavice mrzne pechota a treba ju zohriať pri ohniskách alebo na chvíľu natlačiť do budov. Silne podchladení vojaci zahynú, preto pozorne sledujte teplomer, ktorý signalizuje kritický stav jednotky. Zima vie zavariť aj technike, ktorá sa presúva po zamrznutej rieke. Nepriateľská paľba naruší vrstvu ľadu a tanky sa jednoducho utopia. Tu zohráva svoju úlohu predovšetkým fyzika, vďaka ktorej sa jednotky aj šmýkajú a uplatní sa tiež pri deštrukcii budov a prostredia, kde zostávajú trosky, spálené stromy a krátery po bombách.

Fyzikálne zákony v spojení s výbornou grafikou, efektmi výbuchov a množstvom detailne spracovaných objektov vytvárajú dokonalé bojiská. Na niektorých miestach, hlavne v úzkych uličkách miest, sa však tanky sťažka predierajú terénom a neraz správajú dosť nemotorne. Dotieravá AI nepriateľov postupuje pomerne rozumne, hoci ako prípadný spojenec za veľa nestojí. Aby ste si hru vychutnali v plnej kráse, potrebujete dosť silné železo. Na niektorých mapách sa PC veľmi nezapotí, ale na vybraných bojiskách, kde je zhutnená zmes vojska, výbuchov a poveternostných vplyvov, to môže byť peklo.

Company of Heroes 2 neohúri originalitou, ale napriek tomu sa zaradí medzi najlepšie stratégie roka. Adrenalínovej kampani skvele sekundujú bojiská s výzvami a kooperáciou a do tretice aj tradičný, ale stále efektný multiplayer. Hnacím motorom v boji sú odomykateľné odmeny a úpravy armády do ďalších bitiek. Takáto kombinácia nenechá chladným žiadneho stratéga, aj napriek drsnej ruskej zime, ktorú si v spoločnosti hrdinov a pod paľbou Kaťuší, opäť dokonale vychutnáte.

Company of Heroes 2
Company of Heroes 2 Na východnom fronte nemôžu chýbať ani Kaťuše.
Na východnom fronte nemôžu chýbať ani Kaťuše.


Company of Heroes 2 Bojové podmienky a ciele víťazstva sú rôznorodé.
Bojové podmienky a ciele víťazstva sú rôznorodé.


Company of Heroes 2 Bojiská sú skvelým doplnkom ťaženia a ponúkajú výzvy so špecifickými podmienkami
Bojiská sú skvelým doplnkom ťaženia a ponúkajú výzvy so špecifickými podmienkami





napísal uni 28.6.2013
Páči sa mi!
9.0
Vo svete
8.0
Ohodnotiť
COMPANY OF HEROES 2
+ bohatá ponuka herných režimov
+ vplyv zimy na pechotu a techniku
+ úpravy armády pre ďalšie boje
+ výborné spracovanie a atmosféra
- nemotorná technika v úzkych priestoroch
- AI v úlohe spojenca zlyháva
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Core2 Duo 2GHz, 2GB RAM, 512 MB VGA, OS Vista


RECENZIE HRÁČOV
Company of Heroes 2
9.0
JAN MARŠÍK    23.8.2013
Klady: - Herní doba - Grafika&...prečítať celé
PC

Vývoj: THQ / CENEGA / Relic Entertainment
Štýl: Stratégia / Realtime
Dátum vydania: 25. jún 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18411)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk