PRO CYCLING MANAGER 2013

PRO CYCLING MANAGER 2013

7.0

Dôstojná oslava stého výročia Tour de France

Recenzia na PC verziu

Ak sa vám máli zelený dres pre Sagana, môžete si v rámci Pro Cycling Manager 2013 vyskúšať, aké náročné je dopracovať sa k žltému. Pro Cycling Manager patrí už dlhé roky medzi známe firmy v žánri manažérov. Rovnako známe je aj francúzske štúdio Cyanide, ktoré stojí za sériou od roku 2001. Tak ako po minulé roky, aj tento sme sa nového ročníka dočkali pri príležitosti konania Tour de France, ktorej licenciu hra aj oficiálne nesie. Stý ročník Tour je skutočne výnimočným, podarilo sa Cyanide vytvoriť výnimočnú hru?

Na Pro Cycling Manager 2013 je badateľná snaha o vyvolanie záujmu od prvých momentov, kedy sa vás snaží do najhlbšie vtiahnuť do sveta cyklistiky a nazrieť pod pokrievku tohto športu. Jazdci, sponzori, zmluvy, tréningy, no jednoducho všetky aspekty vkladá do vašich rúk. Ide na to trošíčku inak ako povedzme Football Manager, ponúka síce prepracovaný manažment vašich povinností, avšak s jednoduchšou a rýchlejšou hrateľnosťou.

Vytvoríte si vlastný profil a hneď sa stávate športovým riaditeľom jedného z UCI Pro tímov. Hra vám dáva možnosť starať sa o každú stránku jedného z osemdesiatich plne licencovaných tímov. Nájdu sa však aj výnimky, Bradleyho Wigginsa z tímu Sky by ste tu hľadali márne. Namiesto neho narazíte na zvláštnu skomoleninu jeho mena a takto je to aj u niektorých ďalších športovcov. 

Pro Cycling Manager 2013
Pro Cycling Manager 2013 Priority si určujete vy, kalendár bude vždy preplnený súťažami.
Priority si určujete vy, kalendár bude vždy preplnený súťažami.


Pro Cycling Manager 2013 Cesta k úspechom vedie aj cez lepšiu výbavu.
Cesta k úspechom vedie aj cez lepšiu výbavu.


Pro Cycling Manager 2013 Tím musí dobre pracovať ako celok.
Tím musí dobre pracovať ako celok.





Ťažiskovým režimom Pro Cycling Manager 2013 je samozrejme manažérska kariéra. Okrem toho si môžete zahrať samostatné podujatie, jednotlivé preteky, klasiky alebo preteky na dráhe. Kariéra, to nie je ani zďaleka len Tour, Giro a Vuelta. Kalendár začína veľmi skoro, na začiatku roka. Hra obsahuje vyše 180 rôznych podujatí, každého z nich sa zúčastniť nemôžete. Ešte pred pretekmi totiž prichádza rad na plánovanie, trénovanie a príprava. Podľa veľkosti tímu dostaente rozpočet, s ktorým si počas celej sezóny musíte vystačiť, ostatné je na vás.

Veľkosť tímu nerozhoduje len o počte peňazí, ale aj o požiadavkách kladených na manažérsku pozíciu. Musíte vyjednať kontrakty so sponzormi, tí však chcú vidieť svoje logo na stupňoch víťazov. Ak preberiete opraty nad Sky, tak nad vami neustále visí nutnosť byť neustále na medailových pozíciách. Sponzori Cannondalu sa ale dokážu uspokojiť aj s umiestnením v najlepšej desiatke. Bohužiaľ hra toto hodnotenie berie trochu povrchne. Nezáleží napríklad na tom, že máte súčasne najlepšieho jazdca v bodovacej súťaži, najlepšieho vrchára aj najlepšieho mladého jazdca, spokojnosť s riadením tímu klesne, pretože ste mali skončiť na 20. mieste.

V úvode sezóny si musíte rozvrhnúť kalendár na celý zvyšok roka. Podujatí je príliš veľa, aby ste ich postíhali všetky. Súčasne sa môžete zúčastniť na maximálne 3 podujatiach v jeden deň. Spoľahnúť sa môžete na automatický odporúčaný výber alebo si ho upraviť podľa seba. Organizujete tréningy na rôznych miestach sveta, za ktoré si treba síce platiť, ale môžete ich presne ušiť na mieru svojich potrieb. Taktiež kupujete novú a lepšiu výbavu či uzatvárate zmluvy s jazdcami a personálom. Hre by však určite prospela väčšia kontrola nad tímom – rozhovory, tresty, motivácia a podobne.

Dôležité je u jazdcov sledovať niekoľko hlavných atribútov. V preteku vám nepomôžu ani najlepšie schopnosti jazdca, keď mu nesadne profil trate, alebo ho uštvete tréningom a tromi pretekmi po sebe. Okrem toho musíte dávať aj na formu, rytmus a náladu. Pretekári majú svoje špecializácie, ako je napríklad vrchár, šprintér, jazdec na podporu a podobne. Pred každým podujatím určíte zostavu pretekárov, ktorí sa ho zúčastnia, a podľa ich schopností sa potom prerozdelia ich úlohy. Úlohy môžete meniť aj medzi etapami, aby ste neuštvali výborného časovkára v kopcoch. Určujete im aj spôsob jazdy, či majú riskovať, alebo radšej ísť na istotu a podobne.

Preteky si môžete nechať simulovať, nastavíte základné voľby, roly pretekárov, typ jazdy, koho majú podporovať a o zvyšok sa už postará AI, alebo sa môžete o jazdcov starať aj priamo na trati v 3D preteku. Neovládate jazdcov priamo, ale ich  manažujete. Stanovujete im štýl jazdy, určujete tempo, čo majú robiť, či útočiť, alebo sa brániť a to v reálnom čase. Taktiež sa staráte o vodu, konzumáciu tyčiniek, sledujete únavu, výdrž a tepovú frekvenciu pretekárov. A ak to všetko dobre naplánujete, tak im v závere prikážete špurtovať o celkové prvenstvo. Bude vás stáť niekoľko umiestnení, kým vstrebete túto taktiku, AI vám toho veľa nedaruje a ak chcete hneď od začiatku žať úspechy, tak sa skôr spoľahnite na simulovanie pretekov.

Navyše môžete riadiť aj národné tímy. Hra obsahuje dva editor: editor licencií a editor pretekov, aby ste si hru mohli poupraviť podľa seba. A nájdete tu aj multiplayer. Vychádza z režimov singleplayeru a ponúka zaujímavý pohľad na súťaženie s ostatnými. Armada mode vám dáva k dispozícii karty, ktoré predstavujú pretekárov. A z kariet si musíte vystavať najlepší tím na súperenie s ostatnými. Progresom si sprístupňujete lepších pretekárov. Alebo môžete pretekať aj s oficiálnymi tímami.

Pro Cycling Manager 2013
Pro Cycling Manager 2013 V pretekoch sa musíte dobre orientovať, aby ste dosiahli svoje maximum.
V pretekoch sa musíte dobre orientovať, aby ste dosiahli svoje maximum.


Pro Cycling Manager 2013 Dôležitý je výber a taktika pretekárov vzhľadom na profil trate.
Dôležitý je výber a taktika pretekárov vzhľadom na profil trate.


Pro Cycling Manager 2013 Nie sú dôležité umiestnenia, ale spokojnosť sponzorov.
Nie sú dôležité umiestnenia, ale spokojnosť sponzorov.





Graficky je Pro Cycling Manager 2013 na tom obstojne. Základné rozhranie je prehľadné, dokážete sa v ňom pomerne jednoducho orientovať, akurát niektoré veci sú odsunuté na vedľajšiu koľaj (napríklad už spomínané hodnotenie jazdcov v bodovacej, vrchárskej a ďalších súťažiach), 3D zobrazenie nie je úplne ideálne optimalizované - seká, pozerá sa však naň dobre. Detaily okolo tratí a tváre majú rezervy. Zvuk je nevýrazný a odporúčam ho vypnúť a mamixovať si vlastnú hudbu.

K stému výročiu najslávnejších cyklistických pretekov - Tour de France - pripravili Cyanide vydarený a opäť vylepšení Pro Cycling Manager. Je prístupná aj hráčom, ktorí nie sú zbehlí v tomto žánri a nad tonami štatistík radšej mávnu rukou. Vyberá si však daň za povrchnosť a obsahuje aj technické nedostatky.


napísal matus_ace 22.7.2013
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
7.0
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
PRO CYCLING MANAGER 2013
+ prístupnosť
+ nutnosť dobrého plánovania
+ plný kalendár podujatí
+ manažovanie
- niektoré aspekty berie len povrchne
- hra sama často ponúka najideálnejšie nastavenia
- technické chyby
- nevýrazný zvuk
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: Dualcore CPU 2,2 GHz, 2 GB RAM, VGA 256 MB, 11 GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Focus Home Interactive / Comgad / Cyanide Studios
Štýl: Stratégia
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 19. jún 2013
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (8)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18377)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk