GOD OF WAR COLLECTION

GOD OF WAR COLLECTION

8.0

Dvojitý úder Kratosa na PS Vita

Recenzia na Vita verziu

Toto je príbeh z dávnych čias. Z čias mýtov a legiend, keď boli starí bohovia malicherní a krutí a zoslali na ľudstvo osud utrpenia. Len jeden človek sa odvážil vzoprieť ich moci. Herkules. Kratos. Hrdina Sparty, neohrozený bojovník a vždy správne nasrdený chlapík už na platforme Playstation 2 predviedol, aká namáhavá bola práca mäsiara/porcovača v starovekom Grécku. Séria God of War zadefinovala akčné adventúry epickým mixom brutálnych bojov a logických hádaniek a úspešne sa jej darí prenášať víťaznú sparťanskú vlajku až do súčasnosti.

Kratos mal odvtedy zastúpenie na každej platforme od Sony - PS2, PSP aj PS3. Posledne menovaná dokonca dostala okrem vlastného príbehu aj HD remaster prvých dvoch dobrodružstiev. Prečo teda nepoužiť úspešnú značku aj na ďalších, novších konzolách? Playstation 4 určite svoju dávku gréckej brutality pocíti a tak nám ostáva ešte Vita. A tú sa Sony rozhodlo pokryť rovnakým HD remastrovaným balíkom God of War 1 a God of War 2, ako už v minulosti firma ponúkla na PS3.

Sparťan sa počas svojho dlhoročného pôsobenia na hernej scéne stal legendou. Legendou v oblasti brutality, legendou v oblasti súbojov, legendou v oblasti logických hádaniek a preskúmavania záhad antického sveta. Tak dobre namiešaný mix žánrov je problém nájsť aj v súčasnej generácii moderných hier.

God of War Collection
God of War Collection Reťazami pripútané meče sú základnou zbraňou.
Reťazami pripútané meče sú základnou zbraňou.


God of War Collection Príde čas aj na sexuálne minihry.
Príde čas aj na sexuálne minihry.


God of War Collection Mäsiarstvo u Kratosa...
Mäsiarstvo u Kratosa...





To, ako sa z najobávanejšieho sparťanského generála stal boh vojny, popisuje prvá časť série. Kratos zapredá svoju dušu bohovi vojny Áresovi, aby dokázal zvíťaziť nad barbarskou armádou. Postupom času sa však začne zamotávať do politických intríg medzi bohmi a s Áresom sa vysporiada spôsobom, ktorý mu ide najlepšie. V druhej časti je bojovník zradený samotným vládcom bohov, Diom a ak sa chce z tejto šlamastiky dostať, musí zmeniť tok času, čo je ešte zložitejšie, než sa na prvý pohľad zdá.

Bez ohľadu na to, či hovoríme o GoW1 alebo GoW 2, základom hrateľnosti je súbojový systém. Ten kombinuje rýchle a pomalé útoky, bloky a kotúle, vyhadzovanie nepriateľov a v nezanedbateľnej miere aj QTE animácie. Možnosti, ktoré Kratos na bojisku má, sú skutočne široké a ešte viac sa ich zoznam predlžuje vďaka novým zbraniam, používaniu mágie a upgradovaniu existujúcich vlastností. K tomu si treba pripočítať poriadnu dávku brutality, pre ktorú dostal Kratos prezývku grécky mäsiar a ktorá je neoddeliteľnou súčasťou série. Budete odtrhávať ruky, hlavy, porcovať nepriateľov, vypichovať im oči, párať bruchá, narážať hlavy na kôl a podobne. Netreba zabudnúť na to, že sa hra odohráva v starovekom Grécku a vašimi nepriateľmi sú zväčša postavy z mýtov a bájí. Grifini, minotauri, harpie, pekelné psy, kentauri, a hydry, ale taktiež niektorí z bohov Olympu priam volajú po tom, aby ich smrť bola čo najkrvavejšia a najbolestivejšia.

Objavovanie prostredí a zbieranie bonusov, ktoré zvýšia maximálnu hodnotu zdravia, mágie alebo niektoré ďalšie parametre, súvisia s plejádou Kratosových akrobatických schopností. Dokáže skákať, šplhať sa po stenách a dokonca na  vymedzených miestach i po stropoch. To všetko sa vám zíde aj pri riešení množstva logických hádaniek, ktoré sú akousi prestávkou medzi bojmi a v plnej miere predvádzajú adventúrne prvky série. Niekedy stačí nájsť správnu postavu s kľúčom a otvoriť si dvere, inokedy presúvate sochy po tlakových spínačoch, prepínate páky, točíte obrovské kamenné bloky, aby sa dostali na správne miesto a podobne. Úlohy nie sú do hry vtláčané nasilu a ich prelínanie s akčnými pasážami nepôsobí vôbec rušivo.

Obrazovka Vity by si zaslúžila Kratosa v jeho najlepšej vizuálnej podobe, ale toho sa asi dočkáme v inej hre. Collection nevyzerá na prenosnej platforme práve najlepšie. Zrejme za to môže limitovaná veľkosť digitálneho downloadu. Vidieť to na ostrosti textúr a odstránených detailoch. Rovnako slabšie vyzerajú aj prestrihové scény a renderované animácie, ktoré navyše bežia v inom rozlíšení ako samostatná hra a tak sa obraz zužuje a rozširuje podľa toho, čo sa práve na obrazovke deje. Zo všetkého najhoršie sú však bezpochyby prepady frameratu, najmä pri niektorých poveternostných efektoch (dážď, sneh), kedy počet snímkov za sekundu, podľa mojich odhadov, padá veľmi nízko, možno aj pod dvadsiatkovú hranicu.

Okrem upraveného rozlíšenia a kvality grafiky sa musela prenosná verzia popasovať ešte s ďalším problémom – absenciou tlačidiel oproti klasickému Dualshock ovládaču. Predná dotyková plocha slúži na spúšťanie Rage of Gods módu, v ktorom sa z už aj tak ničivého bojovníka stáva doslova stroj na zabíjanie. Naopak, otváranie dverí, aktivovanie prepínačov a pák sa vykonáva použitím zadnej dotykovej plchy. Netreba vykonávať žiadne špeciálne pohyby, stačí sa len dotknúť a držať prst na mieste, kým sa požadovaná akcia nedokončí.

V dobe písania recenzie stála digitálna kópia God of War Collection na českom PS Store 699 korún, čo je zhruba 25 €. Za túto cenu dostanete približne 20 hodín trvajúce dobrodružstvo, ktoré prvým dohratím rozhodne nekončí. Kratos priam volá po ďalších hektolitroch krvi preliatych na vyšších obtiažnostiach.

Zásadnou otázkou ostáva, pre koho je vlastne táto kolekcia určená. Praví fanúšikovia prešli obe hry už na PS2 a ak nie, tak sa určite dostali k HD verziám na PS3. Prečo hrať to isté na menšej obrazovke, s horšou grafikou a hlavne s horším frameratom? Titul neprináša nič nové, žiadne dodatočné misie, bonusový obsah ani nič iné. V súčasnom katalógu Vita hier však budete podobne excelentnú kombináciu akcie, brutality, občasného skákania a plnenia logických úloh hľadať len ťažko.

God of War Collection
God of War Collection No poďte, chlapci !
No poďte, chlapci !


God of War Collection O epické súboje nie je núdza...
O epické súboje nie je núdza...


God of War Collection Hydra je iba jedným z väčších protivníkov.
Hydra je iba jedným z väčších protivníkov.






napísal je2ry 20.6.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.0
Vo svete
7.4
Ohodnotiť
GOD OF WAR COLLECTION
+ epické dobrodružstvo
+ súbojový systém
+ grécka mytológia
+ slušná dĺžka hry
+ priaznivá cena
- slabšia grafika
- prepady framerate
- tretíkrát to isté


RECENZIE HRÁČOV
God of War Collection
7.0
HOMMIES    26.7.2017
Kratos zavítal na PS VITU vo velkom štýle a určite nás nesklamal. Zabíjanie monš...prečítať celé
PS Vita

Vývoj: Sony / Sony Santa Monica Studios
Štýl: Akcia
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19620)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk