SUPER SMASH BROS. FOR NINTENDO 3DS

SUPER SMASH BROS. FOR NINTENDO 3DS

8.5

Domáce násilie s Mariom a princeznou Peach

Recenzia na 3DS verziu

Keď sa hovorí o bestselleroch Nintenda, väčšina ľudí ma na jazyku okamžite dvojicu Mario a Zelda a potom pomaly pridávajú aj ďalšie známe značky, ako napríklad Donkey Kong, Pokémon alebo Star Fox. Len ojedinele si však niekto spomenie na jednu z najlukratívnejších značiek, ktorá kombinuje všetky známe Nintendo postavičky a pridáva k nim aj mnoho ďalších. Smash Bros. spravila z GameCube legendu a teraz sa na nás chystá hneď v dupľovanej porcii. Najskôr ako menší zákusok na 3DS, neskôr ako hlavný chod na Wii U. Aj teraz sa však ukazuje, že na veľkosti nezáleží a aj malá verzia ponúkne obrovskú kopu zábavy.

Hra vychádza na obidvoch platformách s jednotným názvom, obe verzie vzájomne spolu komunikujú a taktiež ponúknu masívnu porciu spoločného obsahu. Aj napriek tomu to však nie je jedna a tá istá hra. Produkty sa líšia nie len špecifikáciami jednotlivých verzií, ale aj hrateľnosťou. Stále je to zhruba rovnaká bojovka, no súčasne veľmi odlišná. A ak ste ešte nemali tú česť s predchádzajúcimi časťami, dokonca sa vám môže ztať až šialene chaotická. No v tom správnom duchu série je aj rovnako šialene návyková, zvlášť ak máte poruke kamarátov, ktorých by ste aspoň virtuálne mohli nakopať do zadku.

Tekken, Mortal Kombat, Street Fighter a ďalšie bojovky majú svoje rokmi stanovené pravidlá, ktoré sa len zbežne menia, no základ je vo všetkých zhruba rovnaký. Rozsiahle zoznamy rôznych útokov a pohybov nájdete v každom z nich. A na toto všetko musíte zabudnúť v momente, keď po prvý raz spúšťate Super Smash Bros. Tu je to jednoducho o niečom úplne inom. Bleskové reflexy a správne načasovanie úderov stále zohrávajú hlavnú úlohu, no dôležitejšie ako naťukať na ovládači kombináciu tlačidiel, je v tom správnom momente súpera tak zasiahnuť do držky nabitým úderom, až vyletí z obrazovky.

Bežného zápasu v Super Smash Bros. sa zúčastňujú dvaja až štyria hráči (prípadne hráč a zvyšné AI postavičky) a súboj sa podriaďuje jedinému pravidlu. Neexistuje tu žiadny život, ani energia, ktorá by sa vám pomaly míňala. Jediný spôsob, ktorý vám zaručí výhru, je zostať v aréne a postarať sa o to, aby ste z nej vykopli čo najviac protihráčov. Na spôsobe nezáleží, jednoducho musia zmiznúť z obrazu a už sa nevrátiť. A keď sa ešte behom časového limitu predsa vrátia vďaka respawnu, treba ich vykopnúť znova a znova. A aj keď to možno neznie ako veľká zábava, v kuchyni Nintenda používajú zázračné korenie, ktoré aj z takéhoto zdanlivo jednoduchého konceptu spraví zábavu na desiatky hodín.

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS
Super Smash Bros. for Nintendo 3DS S priateľmi môžete bojovať bok po boku.
S priateľmi môžete bojovať bok po boku.


Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Proti vám sa môže postaviť široká paleta najznámejších postáv.
Proti vám sa môže postaviť široká paleta najznámejších postáv.


Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Kamarát-nekamarát, každý dostane do držky.
Kamarát-nekamarát, každý dostane do držky.





Pri súbojoch si vystačíte so smerovým circle padom a päticou tlačidiel, ktoré vyvolajú  skok, bežný útok, špeciálny útok, štít (ktorý sa časom míňa) a uchopenie súpera. To všetko však môžete ovplyvňovať aj nasmerovaním, niektoré podržaním, čím útoky nabijete. Nepotrvá to dlho a čoskoro dokážete aj s takýmto relatívne obmedzeným počtom tlačidiel na obrazovke čarovať a privádzať súperov do zúfalstva. Celkový počet útokov sa totiž vyšplhá na niekoľko desiatok. Medzi nimi nájdete aj skutočne silné, ako napríklad Final Smash, kedy jediným útokom hladko vyhodíte minimálne jedného súpera z arény, no pritom spravíte množstvo škôd aj všetkým ostatným.

Každý bojovník má, samozrejme, vlastné útoky a líšia sa aj vlastnosťami, takže si zo širokého zoznamu môžete vybrať postavičku, ktorej sila, rýchlosť a ďalšie atribúty presne vyhovujú vášmu hernému štýlu. V boji vám však často pomôže ešte niečo iné. Arény totiž môžu zasypať aj rôzne predmety, ktoré môžete uchopiť a použiť v boji. Padanie predmetov je náhodné a postavy ich dokážu využiť všetky. Chopiť sa môžete baseballovej pálky, no rovnako aj raketometu či niečoho iného zo širokej ponuky 71 zbraní. A zábavný chaos na obrazovke sa stupňuje, no čím viac sa dostávate do hry, tým máte nad všetkým lepšiu kontrolu.

Rovnako vysoké počty vám Super Smash Bros. servíruje prakticky stále. V hre totiž nájdete až 38 hrateľných postáv, s ktorými môžete bojovať. Nechýbajú najväčšie hviezdy Nintenda, no ani menej známe postavičky (Olimar, Pit...) či postavy iných spoločností (Sonic, Pac-Man...). Chýbajú však veľké 3rd party postavy, ako bol napríklad v minulosti Solid Snake. Navyše však môžete bojovníka spraviť aj zo svojej Mii postavičky a určiť jej vlastnosti na základe troch atribútov – sila, rýchlosť, obrana. Ešte predtým si však zvolíte, či bude bojovať päsťami, mečom alebo strelnými zbraňami. Postave vyberáte outfit, výbavu a aj jednotlivé útoky. Navyše môžete upravovať aj existujúce postavy a z Maria tak napríklad spravíte strelca v pruhovanom overale. Každej postave môžete vytvoriť až 10 alternatívnych štýlov.

Hra ponúka vyše tri desiatky rôznych arén, ktoré rovnako vychádzajú zo známych sérií, prípadne sú charakteristické inou nosnou témou – napríklad klasický GameBoy so zeleným pozadím. Mnohé z nich sú exkluzívne len pre 3DS verziu, no čo je najlepšie, takmer všetky sú plne dynamické. Žiadny boj nebude rovnaký a taktiež si pri hraní nemôžete byť istí, že sa napríklad pod vami zrazu neotvorí most . Musíte sa tak naučiť využívať vo svoj prospech aj takéto prvky. Niektoré sú dokonca umiestnené vo vzduchu a plošiny sa na nich premiestňujú, iné zas „bežia“ zľava doprava ako v tradičnej skákačke a vy sa popri boji musíte udržať v obraze.

Hlavným režimom je Smash, ktorý môžete hrať sami a postupne tak získavate menšie odomykateľné bonusy (ktorých hra ponúka naozaj obrovské množstvo) alebo aj s priateľmi okolo vás, ktorí majú konzolu spolu s hrou. Je trochu škoda, že hra nepodporuje aspoň nejaké orezané Download Play. Samozrejme, môžete si nastavovať vlastné pravidlá a pokojne aj generovanie predmetov v arénach. V súbojoch môžete zároveň plniť aj výzvy, ktorých je v hre 35 a rovnako aj míľniky (akési achievementy), ktoré vám tiež odomykajú bonusový obsah.

Zaujímavým režimom je Smash Run, ktorý kombinuje skákačku a bojovku. Najskôr vás totiž čaká tradičná 2D platformovka, kde v dlhej úrovni počas určitého časového limitu bojujete s množstvom nepriateľov a vašou úlohou je nazbierať si z padnutých súperov čo najviac boosterov svojich vlastností. Po skončení tejto fázy sa pustíte do klasického bojovania, ale každý s nazbieranými boostermi, takže ak sa vám v „prvom kole“ nedarilo, tu vstupujete do súboja s nevýhodou. Aj tento režim, samozrejme, môžete hrať sólo aj s priateľmi.

Super Smash Bros. ponúka aj slušnú zbierku minihier pre jedného aj viacerých hráčov. Spolu s priateľmi bojujete proti postupne nabiehajúcim súperom, prípadne sa rovno môžete vrhnúť na celú armádu pri honbe za čo najvyšším skóre. Sami zas môžete trénovať, cestovať po mapke a čeliť protivníkom na základe toho, ktorou cestou ste sa vybrali. Postupne zdolávate vybraných súperov alebo si trochu netradične zašportujete v troch režimoch – odpaľovaní homerunov, demolovaní jednoduchej stavby správnym odpálením bomby, a to najlepšie je Multi-man Smash. V tomto režime si môžete vybrať zo 6 podmienok, od ktorých sa odvíja počet súperov, ktorých musíte poraziť. Môže ich byť 10, 100 alebo aj nekonečne veľa a vtedy ide len o to, ako dlho vydržíte.

Super Smash Bros., samozrejme, nesmie vynechať online potýčky a tam si Nintendo dalo zvlášť záležať. Online režim je hlboký, ponúka kopu možností a beží neuveriteľne stabilne. Môžete hrať pre zábavu alebo pre slávu (hodnotené zápasy), s priateľmi alebo s každým po celom svete, dokonca aj o nadvládu konkrétnej postavičky vo svojej časti sveta. A ak vás práve nebaví bojovať každý proti každému či dvaja na dvoch, môžete zápasy len sledovať.

Super Smash Bros. for Nintendo 3DS
Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Osvojiť si špeciálne schopnosti postáv vyžaduje cvik.
Osvojiť si špeciálne schopnosti postáv vyžaduje cvik.


Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Často si nemôžete byť istí pôdou pod nohami.
Často si nemôžete byť istí pôdou pod nohami.


Super Smash Bros. for Nintendo 3DS Sonic sa chce po rokoch konečne pomstiť hlavnému rivalovi.
Sonic sa chce po rokoch konečne pomstiť hlavnému rivalovi.





Hra si dáva záležať na tom, aby vás pri sebe udržala aj vtedy, keď nehráte či nechcete hrať. Niekedy budete mať dojem, že tu môžete sledovať snáď milión vecí, nie len zápasy ostatných online, ale aj záznamy tých najlepších momentov, podrobné štatistiky v každom jednom smere, dokonca aj hustotu online hrania v aktuálnom čase na mapke sveta. V sledovaných zápasoch dokonca môžete staviť na víťaza a zlepšiť/zhoršiť tak svoj stav herných kreditov. A ak by ste chceli bojovať aj vtedy, keď nehráte, nechýba tu ani StreetPass podpora, vďaka čomu sa vaša konzola na ulici pobije s konzolou niekoho iného.

Hra jednoducho vyzerá super, hýbe sa výborne a to aj v 3D, kedy neklesne snáď ani o jediný snímok. Má to len jednu chybičku. Stále budete mať dojem, akoby nebola šitá na malý displej a pýtala si veľkú obrazovku. Skutočne to občas aj spôsobí problém. Keď sa kamera viac vzdiali od diania a na obrazovke vznikne mela, vtedy sa v tom všetkom aj relatívne ľahko stratíte. Navyše 3D efekt je síce pekný, no akosi v hre hĺbka obrazu stráca zmysel a taktiež záleží od arén, nakoľko túto možnosť využijú. O hudbe však môžu padať jedine slová chvály, tá je skutočne epická.

3DS verzia Super Smash Bros. navyše prináša ešte jednu zaujímavú možnosť. Môžete si ju prepojiť na Wii U a zdieľať s veľkou konzolou vlastných bojovníkov, či dokonca použiť 3DS ako Wii U ovládač, ale to využijeme až o mesiac. Aj vďaka tomu to vyzerá na najlepšiu tohtoročnú hru na 3DS, ktorú len tak ľahko niečo neprekoná. Kopa obsahu garantuje desiatky hodín zábavy. Aj keď vám občas bude pripadať Little Mac nevyvážený, na obrazovke sa stratíte, možno aj ovládanie na handhelde si vyžiada nejakú hodinku navyše, aby ste ho zvládli, no nakoniec to hre aj tak odpustíte a presedíte pri  nej dni a noci.


napísal matus_ace 15.10.2014
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
8.5
Vo svete
8.5
Ohodnotiť
SUPER SMASH BROS. FOR NINTENDO 3DS
+ výborná hrateľnosť
+ množstvo obsahu
+ zabaví aj keď priamo nehráte
+ epická hudba
+ online režim
- na ovládanie na handhelde si musíte chvíľu zvykať
- hra by si žiadala väčšiu obrazovku
- chýba Download play


RECENZIE HRÁČOV
3DS

Vývoj: Bandai Namco Games
Štýl: Bojovka
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19560)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk