FARMING SIMULATOR 15

FARMING SIMULATOR 15

5.0

Tradičná farmárska revue

Recenzia na PC verziu

Niekedy to vyzerá tak, že sa herný svet zbláznil. Keby nám niekto pred rokmi tvrdil, že vyhľadávaným artiklom sa stane bizarný simulátor kozy a v obchodných domoch bude na regáloch agro simulátor s traktorom na obale vedľa nového blockbusteru, asi by sme sa nezdržali smiechu. Stalo sa a dokonca sme si na to zvykli, takže nás neprekvapuje pravidelné vydávanie farmárskeho simulátora, v ktorom je hlavnou úlohou zasiať, zožať a pohnojiť.

Snaha sa nemeckým vývojárom z Giants Software uprieť nedá. Postupné nabaľovanie a pridávanie obsahu je pozitívnym krokom. Ak k tomu pripočítate nový engine, vylepšený fyzikálny model a pomerne široký a otvorený svet, nemusí to byť predsa až tak zlé. Navyše s licencovanou technikou, mnohými pestovanými plodinami, podporou komunity a vďaka módom to vôbec neznie zle. To by sa ale toho muselo upraviť trochu viac, než len vizuál. Herné prvky, na ktorých Farming Simulator 15 stojí, sa už roky nezmenili a na dnešnú dobu sú príliš zjednodušené a nedostačujúce. Farmárskym panicom sa každá z činností bude zdať zaujímavá a bude stáť za vyskúšanie. Na tom by nebolo nič zlé, keby všetko v tejto simulácii nebolo zúfalo monotónne a neustále sa opakujúce. Nezachráni to ani novinka v podobe ťažby dreva. Motorová píla strikes back, ale nie je to taká zábava ako porciovanie kakadémonov v Doomovi. Dáte dole prvý strom, je to fajn, usmievate sa, pri desiatom už nastupuje rutina a s každým ďalším spíleným kmeňom padá zábavnosť strmo dolu.

Farming Simulator 15
Farming Simulator 15 Motorovú pílu sme už držali vo virtuálnych rukách, ale asi až teraz je možné použiť ju na to, na čo je skutočne určená.
Motorovú pílu sme už držali vo virtuálnych rukách, ale asi až teraz je možné použiť ju na to, na čo je skutočne určená.


Farming Simulator 15 Romantických záberov ako vystrihnutých z ročenky farmára si užijete dostatok, len na ne nie je nikdy čas.
Romantických záberov ako vystrihnutých z ročenky farmára si užijete dostatok, len na ne nie je nikdy čas.


Farming Simulator 15 Deformácia povrchu po pneumatikách stále absentuje, takže nemusíte jazdiť po cestách a využívajte skratky.
Deformácia povrchu po pneumatikách stále absentuje, takže nemusíte jazdiť po cestách a využívajte skratky.





Keď prvýkrát zapnete hru, istotne sa dostaví okúzlenie spracovaním. Na výber sú tentoraz dva svety, a to škandinávsky Bjornholm a americké Westbridge Hills (upgrade krajiny z ročníku 2013), pričom jediným rozdielom okrem dizajnu mapy je náročnosť farmárčenia na nej. Neľakajte sa, vždy si na začiatku vyberiete obtiažnosť ako takú, ktorá však neupravuje hrateľnosť, ale výšku konta a úveru v banke, s ktorým vstúpite na nepooranú pôdu. Rozdiel medzi obomi územiami je v ich rozlohe, respektíve ploche samotných polí. Zatiaľ čo na severe Európy je pole skromnejšie, ako taká väčšia záhradka a s traktorom to máte odjazdené za chvíľu, americké prostredie ponúka rozsiahle role, na ktorých je výhodnejšie ak jazdíte s traktorom a vlečkou za kombajnom, lebo sa mu rýchlo naplní zásobník. Nároky na strategické zvolenie činností, ktoré je nutné vykonať v určitom poradí a najlepšie čo najskôr, sú podstatne vyššie. Niežeby to v Bjornholme bola idylka, ale americké farmárčenie je skôr pre tých skúsenejších a náročnejších.

Hranie samotné ostáva pri starom: musíte nakúpiť stroje, prídavné zariadenia a návesy určené na vybrané činnosti a ak už všetko máte pekne na svojom dvore, hybaj ho na pole. Predtým, než obilie zasejete, je potrebné pôdu poorať, tak krúžite s traktorom a pluhom dlhé minúty sem a tam. Niežeby to bolo monotónne, ale... ale jednoducho je. Pokračujete sadením, potom môžete vašu úrodu pohnojiť, následne zožať plody svojej práce a kolobeh práce sa opakuje, pričom zo pšenice nemusíte zúžitkovať len samotné klasy, ale aj slamu a predávať aj tú. Ak sa vám to zdá málo, zvolíte inú komoditu a sadíte zemiaky alebo kukuricu. Na všetko však potrebujete vhodné stroje a tie niečo stoja. Na nákupy sa vyberiete do miestneho obchodu, tovar predávate na špecializovaných miestach (každé s iným dopytom a teda aj nákupnou cenou), občas potrebujete do vašich strojov natankovať naftu a keď vás už začne svrbieť ruka z neustáleho jazdenia po poli sem a späť a znovu o kúsok ďalej, vyskočíte z toho ozrutného tátoša a na prácu si najmete pomocníka (stlačíte kláves a traktor už ide sám a z bankového účtu sa automaticky odrátavajú ťažko zarobené eurá).

Hranie sa nijako nemení a hoci je skutočné farmárčenie podobne „nezáživné“, jednoducho nemáte potrebu vykonávať prácu aj za obrazovkou počítača, ale chcete sa primárne baviť. To, čo vyzerá zaujímavo a ono to tak prvú polhodinu aj skutočne je, sa celé zvrtne a zmení na opakovanie totožných činností, ktoré nemajú žiadny potenciál udržať pozornosť hráča na dlhšiu dobu. Desiatky hodín si za volantom traktoru užijú len tí najskalnejší a nepomôže tomu ani detailnejšie vymodelovaný interiér vozu s fungujúcimi kontrolkami. Je pravdou, že nestačí len sadnúť a ísť, ale nie je veľký rozdiel medzi tým, ak len šoférujete pomalé vozidlo alebo navyše ešte postláčate niekoľko klávesov na aktivovanie základných procesov (pripojenie žacej hlavy kombajnu, zapnutie kombajnu, zníženie hlavy a už to ide). Jediným adrenalínovým dobrodružstvom teda ostáva moment, keď nejdete rovno a musíte sa vrátiť a pokosiť/poorať/zasadiť niečo spätne, pretože to vyzerá, akoby ste si hrkli nejeden pohárik domácej samohonky.

Oh áno, môžete kŕmiť sliepočky alebo sa starať o ovečky, prechádzať sa po krajine po svojich alebo sa venovať ťažbe dreva. Lenže znovu sa vrátime k dokola omieľanému: skúsite si to, zistíte, že celé je to len o stlačení niekoľkých klávesov a sledovaní rovnakej činnosti, ktorá vám prinesie na bankové konto nejaké peniaze a tie zas investujete do čohosi podobného. Už roky sa sťažujeme na podivný mikromanažment celej farmy. Zúfalo nezáživné herné postupy by boli zaujímavejšie, ak by to vo vytvorenom svete žilo, jednotlivé výzvy by boli prirodzenejšie a osobnejšie. Strategický vplyv by spravil hru nielen zábavnejšou a pestrejšou, ale aj náročnejšou, čo by možno už nebolo najvýhodnejšie pre cieľovú skupinu nenáročného publika. Lenže čím sa potom máme baviť my, hráči? Ak chceme trochu viac, napríklad konkrétne zamestnať konkrétnych ľudí, vyplácať im mzdu paušálne a nie podľa odjazdených kilometrov, sledovať ich progres, starať sa o ich blaho a rovnako svoje. Hlavný hrdina je len panák, ktorý nemá žiadne potreby. Viac tycoonovský vplyv by nebol na škodu.

Ale aby sme len nehanili, Farming Simulator 15 vyzerá skutočne k svetu, fakt sa na to celé dobre pozerá a stroje nie sú len nablýskané mašiny, postupne sa špinia. Rozsiahla krajina dokáže aspoň spočiatku vyvolať dojem pokojného farmárčenia. Bohatosť prostredia je dostačujúca, ale znovu sa stretávame s výčitkami, že sa to dalo potiahnuť ďalej. Darmo pozeráme na vyvešané prádlo pred domom, v ktorom pravdepodobne býva hlavná postava, ak do neho nevkročí a tie montérky si nevyperie. Civilné obyvateľstvo je na tom stále hrozne, správa sa umelo a inteligencia vodičov je stupídna až hrôza. Ak im niečo zavadzia, tak sa jednoducho nepohnú a zavadzajúci traktor s vlečkou sa pre nich stáva neprekonateľnou prekážkou. Ako obvykle, aj vo Farming Simulator 15 je dôležitou súčasťou podpora rôznych módov. Už teraz si môžete stiahnuť množstvo novej techniky, traktorov, vozidiel, ale aj mapy či vylepšené textúry. Zbierať plody komunitnej práce je nezanedbateľným plusom, pretože to výrazne rozširuje záber hry a pridáva nové prvky. Multiplayer je len do počtu, ale ak nájdete partiu podobne nadržaných farmárov, môžete hneď niekoľkí spoločne orať políčka.

Hodnotiť Farming Simulator 15 je náročná vec. Celé by sa to dalo odpískať, hodiť do hodnotenia dva body so smutným konštatovaním o nude vkrádajúcej sa do všetkých herných prvkov. Lenže cieľové publikum si zrejme presne toto žiada a očakáva hodiny a hodiny jazdenia s traktorom po poli. Áno, má to svojské čaro, aj keď trochu podivné. Ale presne toto sme tu už robili roky predtým a progres nevidieť žiadny. Nový fyzikálny model už síce nedovolí robiť psie kusy ako kedysi, ale plot po náraze nezničíte, len sa zaseknete. Kam sa teda hra posunula? Iste, vyzerá krajšie, ale jej jadro je, žiaľ, už mierne prehnité a zachraňuje ju jedine činná komunita.

Farming Simulator 15
Farming Simulator 15 Bez najatých farmárov sa nezaobídete: nebudete stíhať a všetko vám bude trvať príšerne dlho.
Bez najatých farmárov sa nezaobídete: nebudete stíhať a všetko vám bude trvať príšerne dlho.


Farming Simulator 15 Mapa je pomerne skromná, no rozlohou určite postačujúca. Ak uvidíte, čo vás čaká na poli, pochopíte.
Mapa je pomerne skromná, no rozlohou určite postačujúca. Ak uvidíte, čo vás čaká na poli, pochopíte.


Farming Simulator 15 Ponuka v obchode je prehľadne rozdelená do sekcií a nájdete v nej skutočné značky. Česká lokalizácia poteší.
Ponuka v obchode je prehľadne rozdelená do sekcií a nájdete v nej skutočné značky. Česká lokalizácia poteší.






napísal Kordi 19.12.2014
Páči sa mi!
5.0
Vo svete
6.6
Ohodnotiť
FARMING SIMULATOR 15
+ technické spracovanie
+ rozsiahle krajiny
+ rozmanitá technika
+ činnosť komunity a módy do hry
+ nižšia cena
- monotónna hrateľnosť
- minimum inovácií v hraní
- chýbajúce výzvy
- absencia „tycoonovosti“
- textový tutoriál
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 2 GHz, 2 GB RAM, 512 MB VGA, 3GB HDD


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS3
PS4
Xbox 360
Xbox One

Vývoj: Giants
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19861)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk