TT ISLE OF MAN: RIDE ON THE EDGE

TT ISLE OF MAN: RIDE ON THE EDGE

7.0

Z týchto motoriek padnete na hubu

Recenzia na PS4 verziu

Zažili sme menšie déjà vu. Najprv s rally a teraz s motorkami. Neberte to v zlom, ale súboj Milestone vs. Kylotonn Racing Games dopadol znovu raz v neprospech talianskych matadorov a radovať sa môžu „žabožrúti". Oprávnene, upadajúcu WRC sériu potiahli do vysokých otáčok a vrátili jej kvalitu (pozri šiesty alebo siedmy diel). A teraz ukázali Ride a MotoGP sérii ,ako sa má jazdiť na motorke. A prostredník. S noblesou.

Dôvodov, prečo TT Isle of Man: Ride on the Edge nebude vašou šálkou kávy, sa však dá nájsť hneď niekoľko. Po prvé, na rozdiel od konkurencie sa TT Isle of Man sústredí namiesto akcie viac na simuláciu. Zistíte to okamžite. Achievement za desať pádov sme získali za rekordne krátky čas, a to bol len začiatok. Nie je to Ride, kde si vrtíte zadkom, zatiaľ čo vám pod ním zbesilo erdžia stovky koní. Pridáte plyn v zákrute? Spadnete na hubu. Brzdíte v zákrute? Spadnete na hubu. Pridávate príliš hoci aj na rovine? Spadnete na hubu. Vyskočíte na obrubník? Nespadnete na hubu - ale dostanete šmyk a spadnete na hubu až potom. A podobne. To, aby ste mali motorku pod kontrolou, sa budete musieť dlho učiť. Vlastne nie, vy ju úplne pod kontrolu vôbec nedostanete, ale nebudeme brániť vášmu sebavedomiu v rozlete, veď napokon aj tak spadnete na hubu.

TT Isle of Man: Ride on the Edge
TT Isle of Man: Ride on the Edge Akýkoľvek prudký pohyb vo vysokých rýchlostiach sa môže skončiť nedobre.
Akýkoľvek prudký pohyb vo vysokých rýchlostiach sa môže skončiť nedobre.


TT Isle of Man: Ride on the Edge TT Isle of Man sa dá pohodlne ovládať aj z vlastného pohľadu.
TT Isle of Man sa dá pohodlne ovládať aj z vlastného pohľadu.


TT Isle of Man: Ride on the Edge Užívať si samotnú jazdu, o to v hre ide.
Užívať si samotnú jazdu, o to v hre ide.





Takže tak, tu sa musíte s každým strojom najprv naučiť jazdiť. Nie je ich tu mnoho, ale od každej značky niekoľko kusov v garáži nájdete. Napríklad taký Triumph, Hondu, Kawasaki, BMW a kopec ďalších žihadiel, ktoré bežný človek nerozozná. Tu sa líšia trojicou vlastností: rýchlosť, akcelerácia, ovládanie. Verte či nie, úplne to stačí k tomu, aby sa každá motorka ovládala trochu inak. Trať, ktorú poznáte, si razom vynúti odlišný prístup, pretože zatiaľ čo s Triumphom sme išli predovšetkým po rýchlosti, Honda sa nám viac hodila do zákrut. Na osobnom posúdení ostáva fakt, že tu svoje krásky nijako nevylepšujete, nelepíte na ne nálepky a nemaľujete si ich dúhovými farbami. Nám to nechýbalo. Obdobne ako RPG prvky, kedy musí levelovať aj zošúchaná brzdová doštička. Skrátka ide predovšetkým o zážitok z jazdy.

Práve v momente, kedy sa okolo vás mihá krajina, prestávate vnímať prostredie pred obrazovkou, sústredíte sa len a len na najbližšiu zákrutu, aby ste ju zvládli bez dolámaní všetkých kostí, viete, že vás hra dostala. Najlepšie z pohľadu prvej osoby - práve TT Isle of Man dokázalo priniesť túto kameru do podoby, z ktorej vám nie je okamžite nevoľno. Dá sa pohodlne ovládať a cítite každú nerovnosť, rýchlosť vnímate každým pórom svojho tela. Chce to však ohromujúce reflexy a znalosť nielen trate, ale už aj spomínaného superbike. Kamera spoza krytu vám dovolí vychutnať si adrenalínovú jazdu naplno - len možno budete na chvoste pelotónu, pretože budete mať strach z toho, čo sa udeje na najbližších metroch. Ohromujúci zážitok, pre ktorý sa oplatí obetovať hodiny tréningu. Nemusíte sa lopotiť iba v kariére, dokonca mimo nej sme zažili viac zábavy.

Takže je to skôr hardcore, opačné pohlavie neohromíte schopnosťami na dvojstopom trhačovi asfaltu, pretože si x-krát natlčiete kokos. A je tam málo motoriek a taktiež tých tratí je len toľko, že sa aj do jedného menu zmestia. Nie desiatky a zozbierané z celého sveta ako nám diktujú dnešné pretekárske hry. Prečo teda do toho ísť? Pre ten pocit. Ten skvelý pocit z rýchlosti, ktorý vás dostane v momente vzplanutia vášne z nej. Keď zvládnete vybrať sled zákrut, zžijete sa so svojím strojom a samotná jazda sa stane zážitkom, nie pretekom - vtedy vás TT Isle of Man dostala. Slovami ťažko opísateľný pocit je najlepšie zažiť, no vyššie máte uvedených viac dôvodov, prečo to práve u vás fungovať nemusí.

Tým ďalším dôvodom je fakt, že tých tratí tu naozaj nie je príliš mnoho. Niektoré sú odrobinky na minútku - dve, iné sa trochu natiahnu, ale stále je to omnoho pestrejšia a zábavnejšia omáčka okolo ako v MotoGP. A, žiaľ, aj ako Ride. TT Isle of Man je totiž skutočná súťaž. Považovaná za jedny z najnebezpečnejších pretekov si pravidelne vyberá svoju daň vo forme úmrtí pretekárov. Vyše 60 kilometrov ciest, niečo cez 260 zákrut, obrovské úseky s rovinami, nenápadné a tiahle zákruty klamú telom len preto, aby využili vašu nepozornosť. Preteká sa v mestečkách, lesoch i kopcoch s poliami a obrovskou viditeľnosťou do diaľky. Svištiaci vietor vás varuje pred nezvládateľnou beštiou, s ktorou sa ženiete do istej záhuby. Ale je to zábava. Nesmiete poľaviť ani na jednu sekundu, ani na jednu jedinú, pretože nasleduje chyba a tie hra tvrdo trestá.

Pod dvadsať minút sa na trati Snaefell Mountain určite na prvý pokus nedostanete. A asi ani na ten desiaty. Práve to, že jazdíte v prírode a civilnom svete, že ste vystriedali obohrané a umelé prostredie oficiálnych okruhov za nádhernú krajinu, to robí z TT Isle of Man zážitok, ktorý sme tu už roky nemali. Nedokáže ho sprostredkovať Milestone, pretože nevie vytvoriť zaujímavé trate. Nedokáže to a bodka. Reálna predloha, ktorú mali Kylotonn k dispozícii, je úchvatná, ale to je len polovica úspechu. Tou druhou je úspešné prevedenie do virtuálnej podoby. A to sa podarilo na výbornú. Spoločne s úzkymi cestami, zákrutami, stromami okolo cesty. Nedá sa síce vyjsť mimo trate, inak by prostredie Snaefell Mountain hrdo konkurovalo Forze Horizon či The Crew. Jedna z najlepších tratí v pretekoch? Rozhodne.

Nedostatok tratí zamrzí, avšak každá je aspoň spracovaná detailne a je zábava premávať sa po nich ráno, na obed i večer. V tomto môže byť pre niekoho sklamaním režim kariéry, ktorý neponúka nič svetoborné. Mailom dostanete ponuky na preteky, niektoré akceptujete a ak sa vám darí, dostanete finančný obnos za dobré umiestnenie a fanúšikov k tomu. Ak sa vám naopak nedarí, môžete stratiť sumu za štartovné a ubudnú vám aj palce hore od imaginárnych ľudí. Niežeby to nestačilo k tomu, aby ste sa naučili základy, ale v podstate len potvrdzujete ponuky a šetríte na nové motorky. Vôbec sa nemusíte obávať toho, že by ste museli nutne grindovať, vystačíte si aj so strojom, ktorý si kúpite ako prvý.

TT Isle of Man: Ride on the Edge
TT Isle of Man: Ride on the Edge Nakláňanie môže vyzerať nebezpečne (aj pre váš žalúdok), ale pri hraní sa na to zvyknete.
Nakláňanie môže vyzerať nebezpečne (aj pre váš žalúdok), ale pri hraní sa na to zvyknete.


TT Isle of Man: Ride on the Edge Škoda, že multiplayer je inak prázdny.
Škoda, že multiplayer je inak prázdny.


TT Isle of Man: Ride on the Edge Nechýbajú ani časti trate v mestách.
Nechýbajú ani časti trate v mestách.





Jedným z ďalších problémov TT Isle of Man teda môže byť nečakane aj kariéra. Stane sa, že niektoré trate musíte jazdiť dokola a všetky sa vám začnú po desiatich hodinách opakovať. Kým k tomu príde, najazdíte nie stovky, ale tisícky kilometrov, avšak krutý stereotyp sa skôr alebo neskôr zaručene objaví. Jazdiť s cieľom zlepšenia časov a získania trofejí nie je pre každého. Stačí si však dať niekoľko kôl na kompletnom Snaefell Mountain a hodinka vám ubehne ako nič. Umelá inteligencia ostatných jazdcov je dostatočne vysoká na to, aby vás na začiatku dokonale otrávila. Lenže nie všetci jazdia ako polobohovia a pelotón je dostatočne rozkúskovaný. Aby toho nebolo málo, jazdci robia chyby, pádom sa nevyhnú ani oni. Keď pred vami jeden nezvládne zákrutu a jeho šúchajúci stroj podrazí druhého, škodoradostne sa pousmejete. Aj takéto situácie prináša hra.

No dobre, je to drina, ale zábava sa často násobí v multiplayeri. A to je pravda. Ten lokálny, pri ktorom sa snažíte zajazdiť čo najlepší čas, sa asi párty hitom nestane, no online to je už iná káva. Jazdiť proti živým súperom je mnohonásobne väčším lákadlom. Pretože aj oni robia chyby a takmer neustále sa niečo deje. Poľaviť nemôžete ani na chvíľu. Príbehov, kedy sme sa po úvodnom karambole dlhé minúty predierali dopredu a napokon to dotiahli na prvé miesto alebo aspoň pódium, je hneď niekoľko. Nie je to žiadna rýchlovka, niektoré preteky sa môžu poriadne natiahnuť, ale má to grády. Jediným problémom, žiaľ, je minimum pripojených hráčov. Niekedy nenájdete nikoho deň dva, inokedy zas stačí jeden idiot, ktorý nepotvrdí preteky a čakajú všetci, pretože checkbox musí svietiť u každého.

Ostáva nám zhodnotiť už len technické spracovanie. Je fajn. Nedosahuje úroveň poslednej Forzy či Gran Turisma a Project Cars 2 sa len pohŕdavo usmieva, avšak engine TT Isle of Man zvláda skvele rýchlosť. Výsledný dojem je famózny. Nestíhate si všímať blízke prostredie okolo vás, nesledujete textúru povrchu asfaltu, statických divákov len počujete, domy, zastávky, stĺpy, lampy, stromy - to všetko je akoby mimo vášho tunelu, cez ktorý nevnímate okolie a iba sa mihá okolo vás. Nechýbajú patetické scenérie, ale nám sa za východu či západu slnka v prírode jazdí výborne a užívame si to ako na obrazovke, tak aj v skutočnosti. Hoci prd vidíme. Motorky zvučia asi ako majú, to dôležité je, že prostredie ako také má špecifické zafarbenie pri vysokých rýchlostiach.

TT Isle of Man: Ride on the Edge
TT Isle of Man: Ride on the Edge Dlhé roviny končia často zradnými zákrutami ako sme zistili o niekoľko sekúnd.
Dlhé roviny končia často zradnými zákrutami ako sme zistili o niekoľko sekúnd.


TT Isle of Man: Ride on the Edge To, že nevidíte za zákrutu ešte neznamená, že to nemôžete risknúť tesným prejazdom popri poli.
To, že nevidíte za zákrutu ešte neznamená, že to nemôžete risknúť tesným prejazdom popri poli.


TT Isle of Man: Ride on the Edge Motorka sa správa a znie tak ako má, takže v lese sa jej rev viac ozýva.
Motorka sa správa a znie tak ako má, takže v lese sa jej rev viac ozýva.




Ako z toho von? TT Isle of Man: Ride on the Edge je skvelá hra. O motorkách. Ale nie takých, na ktoré sadnete, zamávate Biaggimu a získavate jeden pohár za druhým. Pretože sa zrýpete a žiadny Biaggi tu nie je. Simulátor s obrovským dôrazom na spracovanie rýchlej jazdy má naše sympatie. A to napriek tomu, že fyzika občas zahapruje, multiplayer je prázdny, kariéra postupne repetitívna. Plus ďalších x pripomienok, ktoré sme uviedli. Ale tých dvadsať minút na Snaefell Mountain za to stojí a pôvodne negatívny dojem hravo neguje. Subjektívne sedmička, avšak zvážte, či je TT Isle of Man skutočne hrou pre vás. Tu nejde o víťazstvo, zážitkom je i zúčastniť sa.


napísal kordi 5.4.2018
Páči sa mi! (+1)
7.0
Vo svete
6.5
Ohodnotiť
TT ISLE OF MAN: RIDE ON THE EDGE
+ Snaefell Mountain
+ dojem z rýchlej jazdy
+ nekompromisný simulátor
+ nádherné prostredie
+ atmosféra jazdy
- menej obsahu a menej motoriek
- prázdny multiplayer
- slabšia kariéra


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Bigben Interactive / Kylotonn Entertainment
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 6. marec 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18412)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk