MONSTER ENERGY SUPERCROSS: THE OFFICIAL VIDEOGAME

MONSTER ENERGY SUPERCROSS: THE OFFICIAL VIDEOGAME

6.5

Blato až za ušami

Recenzia na PS4 verziu

Skôr než prejdeme prvou zákrutou, musíme sa k niečomu priznať. Po minuloročnom MXGP3 sme od nášho obľúbeného Milestone nečakali zázraky. Vlastne nič iné než nám predvádzala jeho predchádzajúca tvorba. Ničím nevynikajúce, ale v rámci pravidiel prijateľné preteky. Známi vývojári to už skúšali s rally, držia sa všetkých možných motoriek a keby boli ich hry za pár drobných, povedali by sme, že neurazia. Jeden víkend na zabitie nudy. Monster Energy Supercross: The Official Videogame nás však celkom príjemne prekvapil.

Oficiálna licencia znamená v pretekárskych kruhoch dostatočne veľa na to, aby sa stala dôležitým faktorom pri rozhodovaní hráčov. No uznajme, že crossové preteky, dokonca tie americké, zas nepatria medzi tie, ktoré by lákali zástupy nadržaných slečien k hádzaniu podprseniek na rozbahnenú trať. Na štadiónoch, kam je každá zo 17 tratí situovaná, budete počuť desiatky tisíc nadšených priaznivcov zablateného zápolenia. A je to poriadne adrenalínová šou, ktorá si žiada neustále sústredenie a precízne ovládanie motorky. Aj preto je ohromná škoda, že Milestone na začiatku hodí nováčikom uterák. Krásny biely, čerstvo vypraný a nie do rúk, ale pred nich, do toho blata.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame
Monster Energy Supercross: The Official Videogame V prvých zákrutách je to poriadna tlačenica.
V prvých zákrutách je to poriadna tlačenica.


Monster Energy Supercross: The Official Videogame Iba na začiatku máte dosť priestoru na to, aby sa viac než dvadsať motocyklov zaradilo za seba na trať.
Iba na začiatku máte dosť priestoru na to, aby sa viac než dvadsať motocyklov zaradilo za seba na trať.


Monster Energy Supercross: The Official Videogame Ako správne skočiť a doskočiť je základným kameňom úspechu v pretekoch.
Ako správne skočiť a doskočiť je základným kameňom úspechu v pretekoch.





Dôvodom nie vôbec to, že by trate či jazdci nereflektovali aktuálne prebiehajúcu sezónu. Mená pretekárov mohli pre (bežného) hráča vytiahnuť hoci aj z telefónneho zoznamu. Či budete jazdiť v Seattle či Zlatých Moravciach, vám môže byť taktiež jedno. Negatívom je takmer nulová snaha dostať hráča do diania, naučiť ho základy. Ukázať mu, ako sa vlastne má správne jazdiť. Prečo mu inak pomerne agresívni jazdci na strednej obťažnosti takmer okamžite ukazujú zablatený chrbát. Používanie spojky (nielen) pri štarte a v zákrutách alebo ich správne vyberanie, ako pridávať plyn, používanie oboch bŕzd, nakláňanie pretekára pri skokoch a riadenie dopadu. To všetko nájdete v menu extra pod zopár obrázkami a textovým popisom, čo máte robiť.

Samozrejme, všetko je prístupné len z hlavného menu, takže študovanie a skúšanie pravidiel s názornými ukážkami sa nekoná. Ovládanie je odlišné od iných hier s motorkami. Či to budete skúšať v jednom evente, šampionáte či rovno kariére, je na vašom zvážení. Na trati si viac ako ohromujúcu rýchlosť užijete skoky, pády a vyberanie zákrut šmýkaním sa v blate. Práve pre animálnosť pretekania, ktoré vyžaduje boj na trati nielen s ostatnými jazdcami, ale aj prostredím, má hrateľnosť potrebnú razanciu k tomu, aby ste sa bavili napriek inak monotónnemu prostrediu. Mení sa maximálne tak farba blata a počasie, inak okolo seba podstatnejšie rozdiely nevnímate.

Vlastne by ste to ani nestíhali, teda pri pádoch či nárazoch do bariér nepoužijete pretáčanie času naspäť, ktoré je možno až príliš benevolentné a vrátiť sa môžete mnoho sekúnd dozadu. Nesmierne dôležitá je prvá zákruta. Málokedy sme tušili, čo sa vôbec v klbku vyše dvadsiatich jazdcov deje. Škoda výraznejšieho poklesu framerate v týchto momentoch. Práve to, že je neustále okolo vás zopár jazdcov, každá chyba či zaváhanie je okamžite potrestané, poradie sa často mení, dokáže motivovať jazdcov ísť na doraz až do posledných sekúnd. Vlastne sa to stane nutnosťou.

Podstatným vylepšením prešlo technické spracovanie. Práve v Monster Energy Supercross naň treba prihliadať ako na významnú zložku podporujúcu zábavnosť. Vymodelované motorky rôznych stajní sú detailné, jazdci už nevyzerajú ako nedôstojné bábiky a ich animácie sú až na pády skvelé. Tou najdôležitejšou zložkou je samotná trať. Respektíve jej povrch, blato. Konečne vyzerá omnoho viac realisticky, hoci niekedy sa leskne až príliš. Deformácia terénu po oboch kolesách (všetkých) jazdcov má výrazný vplyv na ďalšie kolo. Po čase je vyjazdená stopa badateľná a jazdilo sa nám lepšie, ale po skrížení vyjazdenej stopy to nie je prechádzka ružovou záhradou. Motocykel sa nakláňa a reaguje na každú terénnu nerovnosť.

Naozaj je to zábava presne preto, že netušíte, čo vás vlastne čaká a neustále musíte meniť svoju taktiku. Niektoré prekážky sa po kontakte dostanú rovno na trať a zavadzajú v ďalšom kole. Ostatní jazdci nie sú vôbec bezchybní a pravidelne padajú. Kontakty majú nielen s vami, ale bojujú aj medzi sebou, chodia na výlety mimo trať, padajú pri nepodarených skokoch a šmýkajú sa po nájazde do zákruty vo vysokej rýchlosti. Niekedy sa nám zdalo, že sú až príliš silní a minimálne na začiatku je už stredná obťažnosť skôr frustráciou než výzvou. Ale ak si na zablatené bitky zvyknete, prijmete jej pravidlá a začnete vyhrávať na easy, choďte hore, bude to výzva i zábava zároveň. Monster Energy Supercross totiž nie je ani tak o radosti z víťazstva, ale o súbojoch priamo na trati s ostatnými. Nebaví vás byť v čele a precíznou jazdou ukazovať ostatným chrbát. Ale dokazovať si to, kto je lepší koleso na kolese.

Za každý podarený skok či driftovanie ste odmeňovaní skúsenosťami. Podľa finálneho umiestnenia dostanete taktiež nejaké XP a cash, takže vám postavička utešene leveluje a vy zarábate. A utrácate na vylepšenia motorky (vizuálne a technické so zlepšením v štyroch vlastnostiach: rýchlosť, akcelerácia, ovládanie a brzdy) či rovno hodíte na stôl balík a odomknete si novú značku. Motivácia jazdiť nie je obmedzená len na kariéru, môžete si jazdiť kade-tade. Nakupovanie má svoje odpodstatnenie a keď prahnete presne po tej a tej helme, či sa vám páčia tieto čižmičky, dostanete to svoje. Prítomnosť levelovania je tak trochu záhadou, hlavne ak postupujete pomerne rýchlo a odomykáte si rôzne nepodstatné serepetičky v štýle handričiek. Nemá to vplyv na výkon hráča alebo jeho stroja, v multiplayeri s nami vytierali kúty štadiónov hrdinovia s levelom blízkym päťstovke.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame
Monster Energy Supercross: The Official Videogame Chlapi, ja na to kašlem, idem na pivo.
Chlapi, ja na to kašlem, idem na pivo.


Monster Energy Supercross: The Official Videogame Počas pretekov si istotne všimnete odlišné štadióny, kde je hra situovaná.
Počas pretekov si istotne všimnete odlišné štadióny, kde je hra situovaná.


Monster Energy Supercross: The Official Videogame Súboje s ostatnými sú často na hrane a musíte si svoju pozíciu obhájiť.
Súboje s ostatnými sú často na hrane a musíte si svoju pozíciu obhájiť.





Fyzikálny engine nebude trhať rekordy v dokonalosti. Stane sa, že motorka spraví čosi paranormálne, ale na to máte pretáčanie času (hardcore hráči si ho vypnú v menu, aby nahrabali viac skúseností a budú musieť občasné prešľapy akceptovať). Tvrdú realitu nemožno od Monster Energy Supercross v žiadnom prípade očakávať, ale mix medzi akčnosťou a simuláciou bez problémov dostanete. Motorka i jazdec reagujú v rámci možnosti na terénne nerovnosti i ostatných jazdcov, pri skokoch to nie je len o tom, aby ste nejako dopadli, ale musíte rýchlosťou regulovať aj to, kde a ako skončíte. Ale na to prídete sami, aj ako držať motorku stále pod plynom (znovu sa pozrite do ovládania, kde je vlastne tá spojka) a užijete si hromadu pádov, kontaktov a čo je podstatné, nepôsobí to umelo, neprirodzene. A nepadáte len vy, ostatní nemajú zadky prilepené k tým ziapajúcim beštiám.

Hrá sa to dobre, vyzerá to dobre - a aby sme nepokazili radosť pedantom, odpinkneme jednou vetou aj zvuky. Motorky hučia, divácia hučia, komentátor na začiatku tiež a hudba tu je len v menu a ani sme ju vlastne poriadne nevnímali a nechýbala nám. No je to zároveň po čase monotónne a práve pre fakt, že jazdíte len na štadiónoch, aj zamerané na špecifickú skupinu hráčov, ktorí sa dokážu jazdeniu venovať dlhodobo a bude ich baviť. Nie je to tentoraz ani chybou hry samotnej, ale skôr konkrétneho motošportu ako takého. To však hoďme za hlavu, je tu totiž editor tratí.

Editor je skvelý. Spočiatku možno trochu neprehľadný, ale po pár minútach v ňom zvládne vytvoriť základnú trať aj také nemehlo ako autor tohto textu. K editoru sú pripojené aj tri videá, ktoré vás naučia aspoň základy, a to ako začať a hlavne ukončiť trať. Ovládanie nie je kostrbaté ani na gamepade: vyberáte ďalšie kúsky trate z rôznych blokov rozdelených do sekcií a všetko ostatné (teda čo je okolo trate) už vygeneruje program. Napriek tomu, že sa vám trať nemusí zdať ako majstrovské dielo, program ju najprv otestuje virtuálnym pretekárom. A sami zistíte ako sa s jednoduchým editorom dajú vytvoriť nesmierne zaujímavé kúsky, ako ukladať jednotlivé bloky tak, aby bola jazda plynulá, no zároveň zábavná. Nie jeden, ale všetky štyri palce smerom nahor. Au, kŕče. Už teraz nájdete online stovky zaujímavých tratí. Len škoda, že vyhľadávanie a načítavanie tak dlho trvá a neopravil to ani posledný patch, ktorý zrýchlil aspoň upload vami vytvorených tratí.

Monster Energy Supercross: The Official Videogame
Monster Energy Supercross: The Official Videogame Nápady na to, čo napísať k ďalším zablateným obrázkom nám dochádzajú...
Nápady na to, čo napísať k ďalším zablateným obrázkom nám dochádzajú...


Monster Energy Supercross: The Official Videogame ... pretože vymyslieť niečo vtipné a poučné je nad naše sily...
... pretože vymyslieť niečo vtipné a poučné je nad naše sily...


Monster Energy Supercross: The Official Videogame ... tak to radšej zakončíme životnou múdrosťou: Keď naprší, ostane blato, tak to využite a poriadne si v ňom zajazdite.
... tak to radšej zakončíme životnou múdrosťou: Keď naprší, ostane blato, tak to využite a poriadne si v ňom zajazdite.




Ani sme sa nenazdali a máme to za sebou. Z pôvodne nezaujímavého (lebo Milestone) a okrajového (lebo supercross) projektu sa napokon vyvŕbila celkom fajn hra. Nie je to drsná simulácia, pri ktorej by ste sa váľali v blate viac ako jazdili. Ale je to zábava, dokonca podporená licenciou, dobre vyzerajúca a s editorom, takže môžete padať do skonania serverov k hre. Nováčikovia sa síce trochu zapotia a je škoda, že oproti iným svojim hrám Milestone neskúsil pripraviť plnohodnotný tutorial a kariéru nekoncipoval aj ako niečo iné ako x po sebe nasledujúcich pretekov. Ale za nás dobre, len si počkajte na zľavu a potom pridajte pol bod k hodnoteniu. No nesmiete sa báť trochu ušpiniť od blata.


napísal kordi 17.4.2018
Páči sa mi! (+1)
6.5
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
MONSTER ENERGY SUPERCROSS: THE OFFICIAL VIDEOGAME
+ grafické spracovanie
+ editor tratí
+ zablatené bitky
+ úpravy motoriek a jazdca
- príliš agresívna AI
- žiadny tutorial
- monotónne prostredie
- nezaujímavá kariéra a žiadne štatistiky


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Feld Entertainment / Milestone
Štýl: Racing
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 13. február 2018
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19557)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk