MAD CATZ R.A.T.8+ 1000

MAD CATZ R.A.T.8+ 1000

Prispôsobenia pre každého

Test

O Mad Catz sa v poslednej dobe veľa nepíše, no nie je to tak dávno, čo plnili titulné strany herných médií po celom svete. Táto známa spoločnosť vyrábajúca herné príslušenstvo naprieč PC a konzolami totiž aj vďaka sérii rôznych zlých rozhodnutí skrachovala. Netrvalo to dlho a zrazu je späť, pričom zároveň oslavuje 30 rokov na scéne. Meno síce zostalo, no zmenilo sa pozadie firmy. To sa odrazilo aj na niektorých ďalších menších a väčších zmenách, no toto výročie oslavujú niečím, čo dobre poznáte – novou verziou dobre známej hernej myšky.

Konkrétne ide o optickú hernú myš Mad Catz R.A.T.8+ 1000, pričom číslo 1000 v jej názve znamená, že pre celý svet vzniklo len toľkoto kusov. Myš je tak veľmi limitovaná a jej oslavnému charakteru zodpovedá aj nová farebná schéma. Namiesto čiernej farby tu nájdete sivú a veľmi jemnú zlatú, ktoré spoločne fungujú dosť dobre a myš na pohľad vyzerá dobre (k dizajnu sa ešte dostanem). Nechýbajú však ani čierne prvky – scrollovacie kolieska, niektoré konštrukčné prvky, tlačidlo na prepnutie profilov a tlačidlá na menenie DPI priamo za behu. Cena tohto modelu je navyše 119,99€, takže približne rovnaká ako pri štandardnej verzii 8+. Len ju teda podstatne ťažšie zoženiete.

Balenie tejto limitovanej edície sa snaží pôsobiť o niečo málo pompéznejšie ako balenie klasickej verzie, no zas až tak sa nelíši v oblasti obsahu, čo je najdôležitejšie. Nájdete tu samozrejme káblovú myšku, povinnú dokumentáciu, niekoľko nálepiek, no a hlavne súpravu na úpravu ergonómie a dizajnu myšky, keďže R.A.T. boli a sú o tom, že si ich dokážete prispôsobiť svojim potrebám. K tomu sa ale dostanem neskôr. Samotná myš spolu s opletaným káblom váži 145 gramov a jeho dĺžka je zhruba 180cm. Opletanie chválim, keďže často po dlhšom používaní mávam problém s káblami bez neho.


Ak vám vyššia hmotnosť myšky nevyhovuje, môžete si ju jednoducho znížiť. V zadnej strane sa nachádza kľúč na povolenie jednotlivých častí myši a spolu s ním je tu aj skrutka, pod ktorou sa skrýva trojica menších závaží. Tie môžete vybrať v ľubovoľnom počte a nielenže si tak znížite hmotnosť celej myšky, ale môžete tak upraviť aj ťažisko. A to je len začiatok toho, ako si dokážete myšku prispôsobiť. Dizajn vychádza z pôvodnej osmičky a na pohľad vám pripomenie Bayových Decepticonov. Nepôsobí tak práve ergonomicky a príjemne, no na prvý dojem by ste rozhodne nemali dávať. Myš totiž až nečakane dobre sadne do ruky a ak aj náhodou nie, môžete si ju upraviť.

Myšku dokážete jednoducho „natiahnuť“, ak máte dlhšie ruky, takže vyhovuje pre hráčov s menšími aj väčším dlaňami, navyše aj s rôznymi spôsobmi úchopu. Potom ale môžete vytiahnuť spomínaný kľúč a jednoducho meniť aj ďalšie parametre. Ľahkým pomalý točením viete zmeniť polohu palcovej opierky na ľavej strane. Alebo ju úplne vymeníte za druhú s iným tvarom, ktorá je v balení. Vymeniť môžete aj pravú stranu myšky a rovnako jej zadnú časť, pričom v balení nájdete hneď dve náhradné. Vo výsledku tu tak máte naozaj obrovské možnosti úpravy pohodlia pri používaní myšky, čo je len a len plusom. Takže aj keď možno myška nevyzerá, že sa tu Mad Catz pohrali s ergonómiou, opak je pravdou a ak vám aj v základe nevyhovuje, môžete si ju upraviť tak, aby vyhovovala.

Rovnako sa nemusíte obávať nedostatku ovládacích prvkov na myške, keďže ponúka až 11 programovateľných tlačidiel. Nájdete tu hlavné dve myšítka (ľavé a pravé), hlavné scrollovacie koliesko, za ním sú dve tlačidlá na prepínanie DPI, vedľa ľavého myšítka je tlačidlo na prepínanie profilov (spolu s indikačnou diódou), pod palcom máte ďalšie dve tlačidlá (mohli byť umiestnené aj trochu lepšie, respektíve viac vpredu) a aj Precision Aim tlačidlo, ktoré zníži DPI tak, aby ste mohli napríklad so sniperkou jednoducho a presne namieriť na hlavu súpera. No a navyše palcom môžete ovládať aj horizontálne scrollovacie koliesko, ktoré využijete nielen na webe a v dokumentoch, ale aj pri ďalších činnostiach. Ťažko sa mi bude vracať na myšku bez neho v niektorých prípadoch.

Myška je tak zaujímavá zvonka, ale čo zvnútra? No, tam to tiež nie je vôbec zlé. Obsahuje totiž kvalitný senzor Pixart PMW 3389 s rozlíšením až do 16000DPI, trackovacou rýchlosťou 400IPS a zvláda aj zrýchlenie 50G. Zaujímavá je aj USB report rate na úrovni maximálne 2000Hz. Mad Catz sa tak chcú postarať o to, aby ste hrali bez jediného lagu. Musím tiež pochváliť využitie kvalitných Omron spínačov, ktoré môžete dobre poznať z iných kvalitných myšiek a naozaj potvrdzujú vysokú kvalitu, kde výrobca udáva životnosť 50 miliónov kliknutí. Myške tiež nechýba vlastná pamäť na ukladanie profilov. Všetky svoje nastavenia tak môžete mať kedykoľvek so sebou, či sú to makrá, senzor, alebo podsvietenie.

Na nastavenie toho všetkého slúži jednoduchý softvér, ktorý je však možno až príliš jednoduchý. Rýchlo ho nainštalujete a nenápadne vám na pracovnú plochu pribudne len ikonka, to je všetko. Nič vám nebeží na pozadí, takže ak chcete upravovať parametre myšky, musíte ju spustiť. Môžete meniť programovanie, nastavenia a RGB podsvietenie v troch zónach (DPI prepínače, R.A.T. logo a dióda pod horizontálnym kolieskom). Môžete si tak vytvárať vlastné skratky, programovať tlačidlá, vytvárať zoznam obľúbených funkcií a aj vlastné príkazy. Nastavenia môžete tiež importovať. Niežeby bola táto aplikácia zlá, len mám dojem, že iné stanovili latku vyššie a táto sa k nim nepriblížila. Myš samozrejme v základných nastaveniach funguje aj bez aplikácie.

Je fajn, že sa Mad Catz vrátili na scénu a prispeli do konkurencie svojimi netradičnými myškami, kam Mad Catz R.A.T.8+ 1000 jednoznačne patrí. Z konkurencie ťažia v prvom rade hráči a toto je rozhodne myš, nad ktorou sa oplatí pouvažovať. Ponúka mnoho možností, jej ergonómiu môžete prispôsobiť svojim potrebám a v boji vás nesklame. Možno vás však trochu sklame svojou aplikáciou na úpravu možností a programovanie funkcií. Samostatnou kapitolou je cena, na ktorej sa jednoznačne podpísali rôznorodé možnosti customizovania, kvalita vyhotovenia a ďalšie vlastnosti. Je vysoká, no nepovedal by som, že neprimerane. Záleží len na tom, či všetky tieto možnosti využijete.


napísal matus_ace 30.7.2019
Páči sa mi! (+2)
MAD CATZ R.A.T.8+ 1000


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18402)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk