TERMINATOR: RESISTANCE

TERMINATOR: RESISTANCE

7.0

Budúcnosť nie je určená ani beznádejná

Recenzia na PC verziu

Videli ste už najnovší film s terminátorom? Priznám sa, ja ešte nie, ale nevyzerá to tak, že by sme sa konečne dočkali pokračovania, ktoré by vyrazilo dych. Každopádne tu máme aj novú Terminator hru, ktorá záujemcov tiež neposadí na zadok. A kritici ju hodnotia prísne, dokonca až priveľmi, pretože je to silná značka, ale nepracujú na nej renomovaní vývojári, navyše je to štúdio, čo vytvorilo nepodareného Ramba, a výsledok má ďaleko od AAA titulu. Lenže to neznamená, že je zlý. Iste, má svoje chyby, ale rozhodne si nezaslúži také pohŕdanie, akého sa dočkal zo strany niektorých médií.

Názov hry nenechá na pochybách, že sa hra venuje odboju, ktorý bojuje proti strojom v nelichotivej budúcnosti. Svet je v ruinách, medzi ktorými poletujú drony, pobehujú pavúčie roboty, terminátori a míny reagujúce na pohyb najväčšieho nepriateľa systému Skynet  - človeka. Hlavný hrdina Jacob Rivers nie je taký známy ako John Connor alebo jeho odvážna matka Sarah, či obetavý Kyle Rees. Napriek tomu je na zozname nežiadúcich osôb Skynetu na jednej z popredných priečok. Prečo? To sa dozviete v bezmála 10-hodinovom príbehu, ktorý sa odohráva 30 rokov po súdnom dni a vychádza z prvých dvoch, teda najlepších filmov.

Dej nie je nejaký výnimočný, ale ani vyslovene zlý. Keby sa sfilmoval, bol by možno zaujímavejší ako niektoré slabšie pokračovania, ktoré sme mohli vidieť a nedosiahli kvalitu kinohitov. Jacob prichádza z divízie Resistance Pacifik, ktorá podľahla strojom. Kontaktuje sa s členmi odboja v iných regiónoch. Niektorí preživší sa na neho nepozerajú veľmi priateľsky a musí si získať ich dôveru a rešpekt. Následne sa zúčastní dôležitých misií, ktoré by mohli viesť k porážke Skynetu.

Terminator: Resistance
Terminator: Resistance Budúcnosť je temná, ale odboj sa nevzdáva.
Budúcnosť je temná, ale odboj sa nevzdáva.


Terminator: Resistance Popri akcii si priebežne aj podebatujete a stretnete niekoľko zaujímavých postáv.
Popri akcii si priebežne aj podebatujete a stretnete niekoľko zaujímavých postáv.


Terminator: Resistance Hackovacia minihra vyžaduje trochu šikovnosti a takto môžete ovládnuť aj stroje.
Hackovacia minihra vyžaduje trochu šikovnosti a takto môžete ovládnuť aj stroje.





Hoci je hlavná dejová línia striktne určená, sú tu určité momenty, v ktorých sa môžete rozhodnúť, čo podniknete. Na základe toho sa predovšetkým formujú vzťahy s jednotlivými ľuďmi, ktorých stretnete. Jacob môže byť hrubý alebo prívetivý, zaujímať sa o osobné príbehy preživších, podporiť ich, prípadne zradiť. Dialógov je pomerne veľa, nie sú veľmi rozsiahle, ale ani odbité jednou - dvomi strohými vetami. Sympatie sa odrazia na správaní dotyčných ľudí a občas môžu viesť aj k romantickým momentom, ktoré by ste tu možno ani nečakali. Terminator: Resistance totiž môžeme zaradiť k titulom zo starej školy, ktoré sa primárne sústredia na viac-menej priamočiaru akciu.

V hlavných misiách budete hľadať preživších, fotografovať významné objekty alebo stroje, sabotovať dôležité ciele Skynetu. Inokedy sa treba prebojovať cez hordy strojov v sprievode spolubojovníkov. Nepovinné úlohy zahrňujú rôzne menšie služby pre členov odboja, najčastejšie vyhľadanie určitých vecí a zvyčajne sú umiestnené v blízkosti hlavných zadaní. Plus je tu ničenie menších základní Skynetu tak, že hackovaním nastavíte explóziu alebo zlikvidujete výbušné reaktory. Tieto doplnkové úlohy sú príjemným spestrením a za ich splnenie dostanete cenné skúsenosti navyše a následne aj vyššie levely. A ich súčasťou sú body na odomknutie nových schopností rozdelených do troch kategórií - boj, veda a prežitie.

Stromy schopností nie sú veľmi rozvetvené, ale obsahujú samé užitočné talenty a ich vylepšenia na vyššie stupne. Pomocou nich si zdokonalíte stealth techniky, účinok zbraní s možnosťou využiť pokročilú výzbroj, zvýšite svoju odolnosť aj nárast skúseností a rozšírite inventár. Navyše si aj sprístupníte výrobu pokročilých predmetov, možnosť otvárať jednoduchými pakľúčmi náročnejšie zámky a hackovať zložitejšie zariadenia a stroje.

Zámky otvárate podobne ako vo Falloute, v minihre s nastavovaním kovovej spony, ktorá sa môže pri hrubej manipulácii zlomiť. Hackovanie má o niečo náročnejšiu minihru, ktorá pripomína klasickú zábavku - žabu prechádzajúcu na druhú stranu cesty, po ktorej sa v niekoľkých pruhoch preháňajú autá. V tomto prípade musíte dostať na druhú stranu kľúčový bod a vyhnúť sa kolízii s  bariérami na pohyblivých líniách. Máte na to niekoľko pokusov a v polovici je spravidla miesto, kde sa vám postup uloží, takže v prípade zlyhania už opakujete len druhú časť. Ak to stále nevychádza, môžete skúsiť odznova hackovať, prípade použiť hrubú silu, alebo väčšinou sa dá nájsť iný spôsob, ako sa dostať tam, kam potrebujete.

Pre hru sú charakteristické polootvorené koridorové lokality. To znamená, že síce musíte prechádzať uličkami, ktoré vás ďaleko nepustia, ale môžete využívať alternatívne cestičky, čo vás dovedú na určené miesto. Najčastejšie sú to prechody cez polorozpadnuté domy, kde nájdete kopu predmetov, ktoré môžete hromadiť v inventári a pri výrobných stoloch použiť na zhotovenie liečiva, nábojov a ďalších užitočných vecí. V obydliach sú aj skrinky s lekárničkami a neraz aj šachty, cez ktoré preleziete do uzamknutých miestností so zaujímavejšou korisťou. 

Pri postupe nemusíte zlikvidovať všetkých nepriateľov v okolí, väčšinou sa im dá bez väčších problémov vyhnúť.  Pomôže pri tom jednoduchý, no účinný stealth postup. Mali by ste sa skrývať za objektmi, prípadne sa prešmyknúť okolo strojov tak rýchlo, aby sa nestihli zmobilizovať a zalarmovať. To je vyjadrené ukazovateľom s čiarou, ktorá postupne sčervenie a stroje vás potom začnú prenasledovať a útočiť.  Ak sa im stratíte z dohľadu, čiara postupne opadáva a po chvíli je zas všetko v normále. Užitočnou pomôckou sú v tomto prípade UV okuliare, ktorými vidíte cez steny, takže máte prehľad o pozícii nepriateľov a viete sa im včas vyhnúť.

V boji spočiatku používate klasické strelné zbrane - pištoľ, uzi, brokovnicu a automatickú pušku. To vám bude vždy stačiť na bežných robotov a drony. Ale terminátorov dokážete zničiť len plazmovými zbraňami, ktoré si najskôr treba osvojiť a výbušninami. Sortiment plazmových zbraní sa postupne pekne rozšíri a o červenú či fialovú  muníciu nie je núdza, pretože zostáva po každom zlikvidovanom terminátorovi a niekedy aj v šrote z bežných robotov. Zabiť T-800 bol vo filme problém, tu  to na normálnej obťažnosti zvládnete pomerne rýchlo. Niekoľkými dávkami z plazmovej pušky, raketometom alebo dvomi dobre mierenými ranami plazmovou ostreľovačkou. Sú tu aj špeciálne nože na jedno použitie, ktorými sa dá zlikvidovať terminátor jedným dobre miereným bodnutím, ale praktickejšie je to strelou z diaľky.

K výzbroji a doplnkom patria aj po domácky vyrobené trubicové granáty, míny s laserovými lúčmi a ďalšie výbušniny. Určite pomôžu lekárničky, stimulanty na dočasné zlepšenie schopností alebo spomalenie času,  zvukové zariadenie, ktoré upúta pozornosť svojím signálom. Plazmové zbrane si dokážete priamo v inventári vylepšovať čipmi. Vždy vkladáte tri s rôznym efektom (vyššie poškodenie, rýchlejšie nabíjanie alebo režim streľby, lepšia stabilita) a musia byť kompatibilné. Čo znamená, že vyžadujú správne koncovky, ktorými sa k sebe pripájajú.

Terminator: Resistance
Terminator: Resistance Cesta do finále je poriadne výbušná.
Cesta do finále je poriadne výbušná.


Terminator: Resistance S okuliarmi  pekne vidíte drony aj terminátorov cez steny.
S okuliarmi pekne vidíte drony aj terminátorov cez steny.


Terminator: Resistance Plazmové zbrane vylepšíte kompatibilnými čipmi.
Plazmové zbrane vylepšíte kompatibilnými čipmi.





Nepriateľov môžete aj hackovať, čo je efektívne najmä pri obranných vežičkách. Po úspešnom zákroku nielenže na vás neútočia, ale automaticky likvidujú nepriateľské stroje. Dá sa to pekne využiť a vyzerá to dobre, keď stroje obrátite proti sebe. Čo však degraduje inak dobrý zážitok z boja, je nízka úroveň umelej inteligencie. Bojujete síce proti mašinám, ale aj terminátori, ktorí by mali byť celkovo vyspelí, sa správajú veľmi predvídateľne a väčšinou sa pohybujú len po vymedzených trasách. Ťažké roboty bez problémov zničíte napríklad z poschodia budovy, kde vás síce vidia, ale zostanú stáť niekde pred ich múrmi. Mimochodom, poškodené steny dokážete odpáliť výbušninou, čím si vytvoríte ďalšie alternatívne prechody.

V teréne sa pohodlne orientujete pomocou značiek a mapy, pričom si ľubovoľne prepínate úlohy s príslušnou polohou. Hra používa automatické ukladanie a checkpointov je dostatok. Manuálne si môžete ukladať postup pri termináloch v polorozpadnutých domoch. Ovládanie je veľmi pohodlné a praktické, intuitívne s myšou a klávesnicou, s možnosťou prestavenia, ale k dispozícii je aj gamepad. Výbavu si pohodlne nastavujete v inventári a výzbroj počas boja obmieňate kolieskom myši alebo cez kruhové menu.

Grafika je jednou z príčin, kvôli ktorej mnohí ohŕňajú nad touto hrou nos. Je zastaraná a takáto značka by si rozhodne zaslúžila modernejšie spracovanie. Navyše je cenovka nastavená vysoko a tomu by mala zodpovedať aj kvalita. Aj keď tu sa určite odráža aj fakt, že si tvorcovia museli zaplatiť licenciu. Na iné veci im zrejme už rozpočet nestačil, a to sa prejavilo aj na akosti produktu. Samotný dizajn lokalít pritom nevyzerá zle, atmosféra je veľmi slušná a ruiny miest pôsobia uveriteľne. Odporúčam však vypnúť filmový filter, pretože hra bez zrna pôsobí o čosi lepšie.

Sympatická je aj snaha zobraziť jednotlivé priestory v súlade s prvými dvomi filmami. To sa napríklad v prípade podzemného bunkra s úzkymi chodbičkami, zbedačenými ľuďmi a psami, ktoré detegujú terminátorov, naozaj podarilo. Aj tváre postáv a ich animácie sú solídne, ale skutočne vo všetkom vidíte ohraničené možnosti bez modernejších technológií a efektov, ktoré by to všetko spravili živšie a vizuálne realistickejšie. Na druhej strane hru rozbehnete bez problémov na maximálnych nastaveniach aj na staršej zostave s plynulým snímkovaním 60 fps. K tomu si pridajte solídny dabing a skvelú hudbu, ktorá vychádza z typických melódií a motívov z Terminator filmov. Dobre dokresľuje najmä dramatické motívy a akčné momenty.

Terminator: Resistance
Terminator: Resistance Atmosféra v bunkri veľmi pripomína to, čo ukázal prvý filmový Terminator.
Atmosféra v bunkri veľmi pripomína to, čo ukázal prvý filmový Terminator.


Terminator: Resistance Vyzerá to ako človek, ale je to človek?
Vyzerá to ako človek, ale je to človek?


Terminator: Resistance Vývoj v troch sekciách neobsahuje priveľa schopností, ale všetky sú užitočné.
Vývoj v troch sekciách neobsahuje priveľa schopností, ale všetky sú užitočné.




Okrem grafiky môžeme vytknúť pomerne krátku hernú dobu (už spomínaných desať hodín vrátane vedľajších úloh), najmä vzhľadom na to, že hra už neobsahuje žiadny iný režim. A tým sa dostávame k ďalšiemu faktu a síce, že tu citeľne chýba multiplayer. Hra je preň pritom ako stvorená, pohodlne by stačilo vybrať niektoré lokality z príbehu a použiť ich hoci aj so štandardnými režimami každý proti každému alebo ešte lepšie tím ľudí proti terminátorom. A vedeli by sme si predstaviť určité rozdiely medzi humanoidmi a strojmi, ako nám kedysi ponúkol Terminator: Skynet, pokračovanie na svoju dobu skvelej akcie Terminator: Future Shock. Odvtedy sme vlastne žiadnu poriadnu Terminator akciu ani nemali a v tomto smere Resistance patrí k tomu lepšiemu, čo sa vývojárom v priebehu histórie tejto značky v hrách podarilo vyrobiť. A navyše má aj zaujímavý doplnok - exkluzívny digitálny Dark Horse komiks z Terminator univerza, ktorý slúži ako prológ.

Terminator: Resistance nie je akčný hit, nie je to AAA kúsok a nemôže konkurovať najlepším titulom vo svojom žánri. Ale aj keď sa vás o tom niektoré médiá snažia presvedčiť, nie je to ani prepadák. Pozrite sa radšej na vyjadrenia komunity na Steame, kde je celkové hodnotenie veľmi pozitívne. Hráči vedia najlepšie, čo ich baví a tí, ktorí nie sú priveľmi rozmaznaní, chápu, že dobrú zábavu môže priniesť aj graficky slabší a možno nie úplne dokonalý titul, ktorý však má štýl a slušnú hrateľnosť. Len tá cena k nemu skrátka nepasuje, takže počkajte, kým padne na rozumnú hodnotu a potom, najmä ak ste fanúšikmi terminátora, určite skúste.


napísal uni 19.11.2019
Páči sa mi! (+11)
7.0
Vo svete
6.0
Ohodnotiť
TERMINATOR: RESISTANCE
+ slušná atmosféra a stvárnenie post-apokalyptickej budúcnosti
+ dobrá a intuitívna hrateľnosť ako zo starej školy
+ hackovanie a ďalšie prvky, ktoré sa dajú využiť pri taktike
+ hudba
+ bonusový digitálny komiks
- zastaraná grafika
- slabá AI
- kratší príbeh a žiadne iné režimy, veľmi by sa hodil multiplayer
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i3 4160 3,6 GHz, 8 GB RAM, GTX 1050, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
icon
7.0
MANTOR    11.4.2020
+ verna atmosfera Terminatora+ oldschool praca s inventarom, zbranami a predmetmi+ jednodu... zobraziť

PC
PS4
Xbox One

Vývoj: Reef Entertainment / Teyon
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 15. november 2019
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (2)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19463)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk