COMPANY OF CRIME

COMPANY OF CRIME

5.0

Agresívne gangy Londýna

Recenzia na PC verziu

Hry s gangsterskou tematikou sa určite nikdy nezunujú. Ide len o to, ako dobre dokážu vývojári sprostredkovať atmosféru podsvetia a pohltiť hráčov. Veľmi dobre sa to podarilo napríklad Mafii, i keď o už niečo menej v pokračovaniach. Teraz sa o to chce pokúsiť taktická vecička Company of Crime. A aby to bolo ešte zaujímavejšie, dovolí hráčom  vybrať si stranu. Môžete sa teda pridať k neľútostnému gangu alebo k elite Scotland Yardu.

Odohráva sa to v šesťdesiatych rokoch v Londýne, kde sa hráčom ponúka kampaň za kriminálnikov. Stanete sa mafiánskym šéfom, ktorý sa pokúša zvýšiť svoju reputáciu, zarábať kopu prachov a podmaniť si jednotlivé časti mesta. Musí pritom čeliť odporu miestnych obyvateľov, ktorých často treba presviedčať zaťatou päsťou. Okrem toho je tu stret záujmov s ďalšími gangmi, ktoré taktiež chcú to svoje a navyše treba počítať so zásahmi polície. Ale tie môžete organizovať aj vy, keď si absolvovaním tutoriálu odomknete policajnú kampaň.

Aby sa z vás stal úspešný mafián, potrebujete v prvom rade spoľahlivých ľudí, ktorí si na váš pokyn zašpinia ruky. Na začiatku môžete najať štyroch hrdlorezov, ktorí majú jedno zo štyroch povolaní. Od toho sa odvíjajú ich predpoklady na vykonávanie rôznych činností. A navyše sa líšia aj ich schopnosti, ktoré sa odomykajú po získaní potrebných skúseností a levelov.  Vždy sú k dispozícii dve voľby a vyberáte si ľubovoľnú z nich.

Company of Crime
Company of Crime Pri bitkách máte celkom zaujímavé možnosti. Napríklad ovalíte protivníka stoličkou.
Pri bitkách máte celkom zaujímavé možnosti. Napríklad ovalíte protivníka stoličkou.


Company of Crime Misie v hre sú zdanlivo rôznorodé, v skutočnosti sú takmer rovnaké a nezáživné.
Misie v hre sú zdanlivo rôznorodé, v skutočnosti sú takmer rovnaké a nezáživné.


Company of Crime Vaši muži a ženy získavajú skúsenosti, levely a nové schopnosti.
Vaši muži a ženy získavajú skúsenosti, levely a nové schopnosti.





Členovia gangu sa na vyššej úrovni lepšie obracajú v boji a majú viac možností ako naplno využiť svoj potenciál. Preto je ich prípadná smrť veľkou stratou. A nebude vám jedno ani to, keď ich zatkne polícia. Je však spôsob, ako ich dostať späť na ulicu a navyše môžete najímať ďalších gangstrov. Musíte im však pravidelne platiť. Spočiatku je to hlavne o mlátení majiteľov podnikov a ich personálu, aby nereptali a pravidelne platili výpalné. Neskôr sa vyostruje situácia s ďalšími klanmi a polícia zasahuje čoraz častejšie. Najmä keď prudko stúpa napätie v meste, k čomu môžu prispieť aj jednotliví gangstri.

Zo strategickej mapy, kde si manažujete základňu, vyberáte aktivity vyznačené ikonami a najímate personál, sa presúvate priamo na miesta, kde musíte vyriešiť konkrétnu situáciu. Začína sa to výberom gangstrov a ich rozložením pri jednotlivých vstupoch.V teréne vás najčastejšie čakajú bitky, prestrelky a krádeže v ohraničených lokalitách, ktoré tvorí interiér budov a  blízke okolie. Postupuje sa v ťahovom režime, kde jednotlivým postavám vyberáte činnosti a tie potom vykonajú. To znamená pohyb, odcudzenie predmetov na určenom mieste a predovšetkým akcie, ktoré vedú k eliminácii protivníkov. 

Často stačí odporcov dobre zmlátiť tak, aby prišli o všetku staminu a zostali ležať na zemi. Môžete pritom využiť rôzne metódy a veci okolo seba. Takže napríklad jeden z vašich mužov chytí obeť odzadu, aby nekládla odpor, kým dostáva od druhého nakladačku do brucha. Alebo po protivníkovi hodíte pohár, fľašu či rovno na ňom rozmlátite stoličku. Môžete ho aj nakopať medzi nohy alebo mu omlátiť hlavu o stôl. Väčšinou nie je nutné zabíjať. Inokedy už ale použijete aj rôzne náčinie, strelné zbrane a podporné doplnky, čo ste nakúpili a ktorými je vhodné pred bojom vyzbrojiť svojich zverencov.

Úlohy treba splniť čo najskôr a rýchlo presunúť tím do evakuačnej zóny, pretože sa do oblasti začnú hrnúť policajné hliadky, ktoré chcú zatýkať. Môžete sa im síce postaviť na odpor, ale tým iba vyostríte situáciu. Možnosti boja sú vcelku pestré, ale pohyb postáv pri presune na určené miesto často nelogický, čo neraz vedie k zmareniu vášho pôvodného zámeru. Navyše bežne dochádza k chaotickému vzájomnému mláteniu gangstrov, policajtov, zamestnancov a náhodných civilistov. A pôsobí to dosť absurdne.

Bez násilia sa však ďaleko nedostanete a aj keď sú aj iné metódy, ako sa dostať ďalej, bitky hrajú prím. Postupne si odomknete nové teritóriá, o ktoré bojujete s ďalšími klanmi a čakajú vás nové výzvy v misiách, ktoré však napriek rôznemu zadaniu vyzerajú prakticky rovnako. A čoskoro to začne byť nezáživné.

Trochu inak vyzerá manažment v policajnej kampani, kde si síce taktiež najímate schopných spolupracovníkov, ale cieľom je zhromažďovanie dôkazov proti kriminálnikom a vyčistenie Londýna. Ako zdroj slúžia seržanti, ktorých nasadzujete do jednotlivých oblastí ako hliadky, ktoré sledujú podozrivé aktivity. Môžete posilniť dozor a prideliť mužov aj na vyhľadávanie informátorov. Bitky prebiehajú podobne ako v gangsterskom ťažení s tým, že spravidla okamžite dochádza k roztržke so zločincami, ktorých by ste mali v ideálnom prípade zatknúť. Opäť sa to však rýchlo stáva len únavným kolotočom bezduchých misií s minimálnymi odchýlkami, kde treba spacifikovať protivníkov.

Company of Crime
Company of Crime Policajná misia je úspešná, všetkých sme zatkli.
Policajná misia je úspešná, všetkých sme zatkli.


Company of Crime Mlátite sa prakticky neustále. Niekedy je pritom priveľa ľudí a chaos.
Mlátite sa prakticky neustále. Niekedy je pritom priveľa ľudí a chaos.


Company of Crime Pred vkročením do priestoru misie môžete postavám zvoliť miesto vstupu.
Pred vkročením do priestoru misie môžete postavám zvoliť miesto vstupu.





Celé to veľmi nápadne pripomína XCOM: Chimera Squad od 2K games, ibaže Company of Crime pôsobí len ako vlažný, nízkorozpočtový  klon.  Prináša zjednodušený manažment mesta a mimozemšťanov a špecialistov nahradili zločinci a policajti. A obzvlášť pri porovnaní oboch hier sa ukazujú slabšie stránky Company of Crime, kde je hlavným problémom rýchlo nastupujúci stereotyp pri nezáživných misiách.

Ani graficky to nie je žiadna veľká sláva. Mapa s úlohami je síce prehľadná a v podstate dostatočne plní svoj účel, no misie ponúkajú len nudné a opakujúce sa interiéry domov so slabým spracovaním a prihlúplymi postavami. No aspoň terén môžete otáčať podľa potreby.  Doplnkové obrázky a motívy s pivom, pohľadmi na mesto či fotografiami gangstrov síce majú snahu priblížiť atmosféru živlami zamoreného mesta šesťdesiatych rokov, ale bez patričného efektu. Na ozvučení sa šetrilo, nečakajte dabované dialógy, i keď občas začujete vravu, hudba sa snaží zapasovať a dá sa povedať, že sa jej to darí.

Company of Crime môže byť v úvode sympatickou hrou s prísľubom slušnej mafiánskej story s premyslenými taktickými bojmi. Čoskoro sa však ukáže v pravom svetle a zistíte, že má plytký dej a zúfalo nudné a stereotypné misie, ktoré veľmi rýchlo omrzia. V bitkách síce oceníte zaujímavé možnosti ako spacifikovať oponentov, ale samé osebe vás to pri hre dlho neudrží. Gangsterský klon hry XCOM: Chimera Squad tak napokon končí len ako rozpačitý pokus, ktorý väčšinu hráčov sklame.

Company of Crime
Company of Crime Policajná kampaň má trochu iný priebeh a štruktúru.
Policajná kampaň má trochu iný priebeh a štruktúru.


Company of Crime Občas vás čakajú rozhovory na ulici, príbeh ale za veľa nestojí.
Občas vás čakajú rozhovory na ulici, príbeh ale za veľa nestojí.


Company of Crime Sprievodné obrazovky sa pokúšajú dotvoriť atmosféru gangsterského mesta.
Sprievodné obrazovky sa pokúšajú dotvoriť atmosféru gangsterského mesta.





napísal uni 17.8.2020
Páči sa mi!
5.0
Ohodnotiť
COMPANY OF CRIME
+ trochu odlišné kampane za gangstrov a policajtov
+ taktické boje so zaujímavými možnosťami
+ základný manažment vcelku dobre funguje
- biedna AI
- fádne a repetitívne misie
- nezaujímavé a opakujúce sa lokality
- rýchlo nastupujúci stereotyp
- bugy
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU Intel Core i5 7400, 8 GB RAM, GeForce GTX 760, OS Win 10 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: 1C Company / Resistance Games
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 8. august 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18482)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk