AQUANOX DEEP DESCENT

AQUANOX DEEP DESCENT

7.5

Hľadá sa Nemo

Recenzia na PC verziu

Nie, to nie je iba narážka na obľúbený animovaný film, v tejto hre sa skutočne hľadá Nemo. Ibaže nejde o malú zatúlanú rybku, ale postavu z post-apokalyptického podmorského sveta plného ponoriek. Ľuďom sa totiž podarilo zdevastovať Zem až natoľko, že sa museli naučiť permanentne žiť v hlbinách oceánu. Ale ani tam to nie je ružové, respektíve ideálne modré a pod hladinou sa odohrávajú dramatické udalosti aj boje. Do ktorých budete náhle vtiahnutí aj vy.

Vy, to je v tomto prípade štvorčlenná posádka zložená z postáv prebudených z dlhodobého kryospánku, ktoré sú pozostatkom tajuplného projektu Nammu. Prakticky bez spomienok na predošlý život a bez skúseností s tým novým, ktorý ešte len začnete spoznávať. A sprevádzať vás pritom bude  svojský Okabe, jeden z mnohých preživších v podmorských komplexoch a lodiach. Robí to predovšetkým kvôli vlastným záujmom, no vaše osudy sa prepoja. A ako už bolo jasne prezentované na začiatku, kľúčom  k poznaniu a pochopeniu uplynulých udalostí aj celého projektu by mal byť Nemo, dobrodruh opradený rúškom tajomstva, ktorého treba najskôr nájsť. No je toho viac, čo máte pred sebou a dočkáte sa aj pár prekvapení v síce nie veľmi košatom, ale solídnom príbehu.

Svet, ktorý budete spoznávať, bol načrtnutý už v hre Archimedian Dynasty v roku 1996, po ktorom nasledoval AquaNox v roku 2001 a AquaNox 2: Revelation o dva roky neskôr. A z toho je vyvodená aj hrateľnosť Aquanox Deep Descent, hoci teraz  všetko vnímate z pohľadu prvej osoby. Nie je to však žiadny simulátor a ovládanie je maximálne zjednodušené. Čaká vás plavba cez rôzne zavodnené oblasti, kde spoznáte rozmanité zákutia oceánov aj frakcie, ktoré medzi sebou majú konflikty. Budete viesť rozhovory s vybranými postavami, ktoré vám poskytnú informácie a služby, ale spravidla za to od vás budú niečo chcieť. A nezaobíde sa to bez boja.

Aquanox Deep Descent
Aquanox Deep Descent Ponorky si môžete obmieňať, upravovať, prezbrojiť. Muníciu si viete vyrobiť aj sami.
Ponorky si môžete obmieňať, upravovať, prezbrojiť. Muníciu si viete vyrobiť aj sami.


Aquanox Deep Descent Nepriateľ na muške, tento už doplával.
Nepriateľ na muške, tento už doplával.


Aquanox Deep Descent Na morskom dne narazíte na vraky a suroviny. Nálezy sa dajú využiť.
Na morskom dne narazíte na vraky a suroviny. Nálezy sa dajú využiť.





Nosný príbeh vás bude viesť od jednej oblasti k druhej, kam sa premiestňujete podmorskými bránami. Popritom môžete plniť sekundárne úlohy za menšie odmeny, čo zahrňuje likvidáciu určených cieľov, vyhľadanie nejakých predmetov alebo transport na určené miesto. Podobné ciele v podstate obsahujú aj hlavné zadania, ibaže vás posúvajú ďalej a sú naviazané na ďalšie udalosti. No občas sú tam aj zaujímavejšie úlohy, napríklad navigovanie a ochrana ťažobných ponoriek alebo súboj s monštrom. Pri orientácii pomáhajú značky aktívnych úloh, ktoré si prepínate v denníku. Najlepšie cez kruhové menu, cez ktoré aj vypustíte svetlicu, ktorá za sebou zanecháva stopu a pekne vás vedie na miesto určenia. Dobrou pomôckou je aj príručná minimapa a mapa.

S nepriateľmi sa budete konfrontovať prakticky všade mimo bezpečných zón. Sú to bežne rôzne malé ponorky a obranné veže, ale aj žraloky a ryby, ktoré kvôli svojej pozmenenej štruktúre predstavujú vážnu hrozbu. A treba si dávať pozor aj na nano planktón, ktorý pri dlhšom pôsobení môže byť pre vás tiež osudný. Inak ale slúži hlavne na to, aby vás udržal v ohraničenej oblasti, ktorú väčšinou lemujú rôzne skalné steny a previsy s priepasťami a jaskyňami.

Ako už bolo spomenuté, na okolie sa dívate z kokpitu ponorky, z pohľadu prvej osoby. Máte pred sebou riadiaci pult, zameriavač s navigačnými značkami a po stranách dve primárne zbrane. Postupne síce v hre môžete vystriedať niekoľko druhov ponoriek, ktoré majú rôzne atribúty, ale pocit z plavby je veľmi podobný, s malými odchýlkami v rýchlosti. A, samozrejme, masívnejšie plavidlá majú väčšiu odolnosť, no trochu problémy pri pohybe v úzkych priestoroch. Kapacita výzbroje ponoriek sa však vlastne nemení. Čiže ľavá zbraň, pravá zbraň a dve doplnkové schopnosti, čo môžu byť napríklad rakety, ale aj ochranný štít alebo vypúšťanie mín.

Samotný sortiment výzbroje je pomerne rôznorodý, i keď mohol byť bohatší a zbrane si dokážete prehadzovať aj počas plavby. Inak v pokoji tieto aj ďalšie úpravy vykonávate na podmorských základniach. Dá sa tam vymeniť a premaľovať ponorka, kúpiť jej pokročilé časti a lepšie zbrane aj s muníciou. Guľomety, navádzané strely, EMP, ničivé výboje a pár ďalších kúskov.

Muníciu si však viete zhotoviť aj sami z materiálov, ktoré môžete kúpiť či predať, ale lepšie je vyhľadať si ich na morskom dne. Tam sa nachádzajú rôzne vraky a objekty, ktoré po preskenovaní vydajú svoj obsah v podobe kyslíka, paliva,  železa, niklu a iných surovín. A sú tam aj debničky, ktoré po rozstrieľaní prinesú nálezy vo forme podporných doplnkov a nábojov. Podobnú korisť aj s malými dávkami kreditov po sebe zanechávajú aj zničení nepriatelia. Muníciu si kedykoľvek vytvoríte v inventári ponorky. Je to rýchly proces, ktorý pomerne svižne zvládnete aj v situáciách, keď ste pod paľbou, nemáte čo nabíjať a potrebujete okamžite náboje. Vyrábate si aj doplňovacie moduly života a štítu. Môžete mať maximálne po tri a okamžite vám zregenerujú poškodenú loď a energetickú ochranu. Štíty sa priebežne aj samovoľne obnovujú, no keď čelíte skupine protivníkov, nedá sa na to spoliehať.

Progres sa ukladá automaticky, spravidla pri vstupe do základní alebo po splnení častí úloh. Môžete ale využiť aj manuálne ukladanie a quick save, čo sa môže hodiť vo finále. To sa odohrá po približne pätnástich hodinách, ak chcete splniť všetky vedľajšie úlohy, bude to ešte pár hodín navyše. Sympatická je možnosť pustiť sa do príbehu až v štvorčlennej kooperácii, ale v novinárskej verzii sa nám nepodarilo pripojiť k iným hráčom. Hoci sme ich pár našli. Snáď tento problém pri vydaní už nebude. Príjemným doplnkom je online dogfight multiplayer s deathmatch režimom a aj v tímovej verzii. K dispozícii sú štyri podmorské mapky a môžete si aj zapnúť botov, ktorí v prípade potreby nahradia chýbajúcich živých hráčov.

Aquanox Deep Descent
Aquanox Deep Descent Ak sa budete dobre pozerať, objavíte pomník pre tých, čo prispeli na hru...
Ak sa budete dobre pozerať, objavíte pomník pre tých, čo prispeli na hru...


Aquanox Deep Descent Pod morskou hladinou je to často rušné a farebné.
Pod morskou hladinou je to často rušné a farebné.


Aquanox Deep Descent Rozhovory na základniach sú spracované jednoduchou formou.
Rozhovory na základniach sú spracované jednoduchou formou.





Vizuál je celkom príjemný. Tvorcovia sa snažili vytvoriť rozmanité podmorské lokality, ktoré sa líšia farebnosťou a aspoň čiastočne aj štruktúrou a objektmi. Takže okrem kvapľov v jaskyniach a rias narazíte aj na veľké farebné huby, či dokonca potopené pyramídy a aj štýlový pomníček s poďakovaním tým, čo na hru finančne prispeli. Kokpity vašich ponoriek sa mierne líšia, inak z ich útrob ale veľa neuvidíte a nečakajte nejaké prechádzky po palube. To vám chýbať nemusí, ale je trochu škoda, že základne a plavidlá, na ktorých si meníte výbavu, obchodujete a komunikujete s miestnym osadenstvom, sú spracované veľmi stroho. S niekoľkými záložkami v ponuke, bez nejakých širších možností a len s ikonami osôb, ktoré vám majú čo povedať. No tieto rozhovory sú aspoň dabované, nielen písané a dobre pôsobí aj hudba.

Plavba v Aquanox Deep Descent je príjemná, občas trochu jednotvárna, ale vo chvíli, keď začína narastať stereotyp, sa rázne prehupne do dynamického finále. Určite by dobre vyzerala vo VR. Niektoré prvky pôsobia trochu stroho a mohli byť spracované podrobnejšie, čo by prehĺbilo celkový zážitok. Pod vodnou hladinou sa ale rýchlo udomácnite a zabavíte pri obstojných súbojoch, kde by však potešil väčší sortiment nepriateľov a zbraní. Sympatická je kooperácia a prestrelky hráčov v PvP multiplayeri, už preto, že pod morskou hladinou ich v hrách nevídame často.


napísal uni 16.10.2020
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.0
Ohodnotiť
AQUANOX DEEP DESCENT
+ pohodový zážitok v decentnom príbehu
+ slušná podmorská atmosféra
+ kooperácia a PvP multiplayer
- malý sortiment nepriateľov, zbraní a výbavy
- niektoré súčasti mohli byť detailnejšie spracované
- občas monotónne blúdenie
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 3,3 GHz, 8 GB RAM, GeForce GTX 560, OS Win 7 64-bit


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Digital Arrow
Štýl: Akčná Adventúra
Web: domovská stránka hry
Dátum vydania: 16. október 2020
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19598)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk