A LITTLE GOLF JOURNEY

A LITTLE GOLF JOURNEY

7.5

Zrelaxujte pri golfe

Recenzia na Switch verziu

Golf ako šport ma nezaujíma, asi ma ani zaujímať nebude a stavím sa, že by som v ňom bol veľmi zlý. Zato golfové hry mám rád. Síce už ani neviem, kedy som im prepadol, ale naozaj pri nich rád relaxujem. Niekedy pri tých reálnejších, inokedy pri tých arkádovejších, no aj pri tých, ktoré vlastne o golfe samotnom ani veľmi nie sú. Takto som si kedysi zamiloval pôvodný NES Golf, neskôr som prešiel na Mario Golf, roky som hrával Front Page Sports: Golf od Sierry, no užil som si aj Golf Peaks, čo je logická hra s vizuálom golfu. Podobne je na tom aj nový A Little Golf Journey.

Nie je to simulačný golfový titul, ale skôr logický. Nie však až na takej úrovni ako Golf Peaks. Tu sa autori rozhodli posunúť to trochu iným smerom a priniesli skôr relaxačnú hru. Pri ktorej sa možno budete tu a tam nervovať, lebo loptička nedopadne presne tam, kam by ste ju chceli. Ale naozaj je to skôr relaxačný titul, ktorý si zapnete na chvíľku večer po celom dni práce a vypnete pri ňom. Užijete su príjemne vyzerajúce prostredia, krásnu ambientnú hudbu a naozaj jednoduché herné mechaniky, ktoré sa netreba dlho učiť. Do toho všetkého je zapracovaný aj nejaký ten naratív, ktorý si ale nemusíte vôbec všímať, ak nechcete.

Ak ale z hry chcete o niečo hlbší zážitok, skúste tých pár „listov“ čítať. Hra totiž svoj príbeh posúva v podobe listov, ktoré vám raz za čas medzi levelmi prídu. Sú kratučké a zväčša je v nich len jednoduchá správa. Aj napriek tomu ale dokážu rozpovedať príbeh o priateľstvo, ktoré sa ťahá naprieč rôznymi prostrediami. Sú to krátke osobne správy, ktoré možno osve nedávajú zmysel, ale keď sa na ne pozriete spoločne a trochu nad nimi popremýšľate, odhalíte v nich kratučký príbeh, ktorý sa hrou ťahá a celkovo je súčasťou tej jej relaxačnej atmosféry.

A Little Golf Journey
A Little Golf Journey Presúvate sa po mapách naprieč 10 prostrediami
Presúvate sa po mapách naprieč 10 prostrediami


A Little Golf Journey Plný bodový zisk dá zabrať
Plný bodový zisk dá zabrať





A Little Golf Journey si veľmi nezakladá na realite alebo celkovo realizme, aj keď sa nedá povedať, že by tu bola nejaká nerealistická fyzika. Ale nenájdete tu žiadneho golfistu ani nič podobné. Len loptičku, ktorú musíte dostať do jamky. To sa nezdá ako niečo ťažké, akurát je medzi loptičkou a jamkou dosť veľká kopa prekážok, ktoré musíte prekonať a ideálne v podobe čo najkratšej krasy (a teda čo najnižšieho počtu úderov). Dokonca ani nemeníte palice, máte tu len dva druhy úderov – slabší a silnejší. Slabší nedoletí tak ďaleko, ale nie je taký prudký, takže ho viete lepšie ovládať. Silnejší zase doletí ďalej, ale nemusíte s ním byť takí presní.

Lenže ani to mierenie nie je úplne také, ako by ste od golfovej hry očakávali. Vy totiž len namierite na oblasť, kam chcete loptičku odpáliť, no a tam sa už hýbe mierenie v nejakom menšom či väčšom rozsahu. Vy následne musíte svoj úder buď správne načasovať, alebo môžete „zadržať dych“, čo pohyb mieridla na chvíľu zastaví a môžete sa tak pokúsiť trafiť presne. Nevýhodou je, že tá odchýlka, v ktorej sa miesto dopadu pohybuje pri bežnom mierení, občas zasiahne aj trošku ďalej, takže sa vám môže podariť dlhší odpal. Musíte sa v tom zorientovať a osvojiť si hlavne časovanie úderov, aby ste sa dostali čo najďalej, prípadne rovno tam, kam potrebujete.

No a tu do toho prichádza aj tá fyzika. Loptička je totiž guľatá a plocha ihrísk je akákoľvek, ale rozhodne nie rovná. Hlavne greeny majú rôzne tvary, veľkosti a aj sklon. Niektoré sú dlhé, iné kratšie, ďalšie úzke alebo dokonca dosť strmé. Takže musíte počítať aj s tým, že sa vám loptička po dopade bude ďalej pohybovať nielen svojou zotrvačnosťou (a môže aj skackať), ale bude sa pohybovať aj podľa povrchu, kam ju dostanete. Ak odpálite do piesku, tak sa tam zasekne a môžete level rovno reštartovať, ak chcete hrať na čo najvyšší počet hviezd, lebo sa odtiaľ nevyhrabete. Do hry neskôr vstupuje aj vietor a ďalšie prvky, ktoré ovplyvňujú fyziku hry, čo je super. Nie je to reálny golf, ale stále sa v niektorých aspektoch správa dosť realisticky.

Navyše vám naozaj hra kladie do cesty obrovskú kopu prekážok, ako sú palmy, stromy, piesok, stĺpy alebo aj rôzne digitálne objekty (v digitálnom svete). Je tu toho veľa, niečo z toho je dynamické a musíte to vedieť prekonať. Hra vám na začiatku každého levelu stanoví nejaký počet úderov, za ktorý dostanete plný počet hviezd. Väčšinou je to počet presne na hrane možnosti a občas sa natrápite, aby ste ho dosiahli, keďže vyžaduje aj trochu neortodoxný prístup. Za hviezdy si navyše odomykáte progres ďalej. A okrem toho sú v leveloch aj skryté bonusy, ktoré vám otvoria alternatívne cesty a na prvý pohľad ich nevidíte, takže občas môžete len tipovať, kde autori niečo skryli. Dojem z toho ale nie je zlý.

Z pohľadu obsahu je hra pomerne rozporuplná. Naprieč 10 rôznorodými prostrediami nájdete viac ako 100 levelov (vrátane skrytých), čo pôsobí ako dosť, ale ono to vlastne celé zbehnete dosť rýchlo. Ono sa s niektorými levelmi budete síce trápiť na viac pokusov, ale ich reálne dĺžka je možno 20 sekúnd. Čiže aj ak ich 5x opakujete, stále sú naozaj krátke. Časom navyše nepribúda ich variabilita, takže hráte to isté v inom prostredí a s iným tvarom prekážky, ale stále to isté. V poslednom prostredí ma to vlastne už ani veľmi nebavilo a to pre hru nie je dobrá vizitka. Ak by som hru hral po troškách 2 mesiace, asi by som to videl inak, ale dal som ju za jeden víkend. Akoby sa autori nechceli posunúť z toho úvodného konceptu prístupného pre každého, aby priniesli niečo naozaj nové v neskorších častiach hry.

Relaxačnej náture hry veľmi pomáha jej audiovizuálne spracovanie. Grafika je jednoduchá, ale pekná. Dobre sa na to pozerá a niektoré prostredia sú spracované naozaj pekne. Hudba je veľmi nenápadná, nebudete si ju pohmkávať po dohraní, ale pri samotnom hraní pomáha tomu relaxovaniu. Ak si teda pri nejakej hre chcete odpočinúť, no stále si slušne zahrať, A Little Golf Journey je tu pre vás. Bohužiaľ, ale neponúka nič hlbšie, navyše časom zabúda na variabilitu, takže hráte dookola to isté v bledomodrom (respektíve piesočnom, zamrznutom, digitálnom...). Nie je to zlé, ale mohlo to byť lepšie, prípadne hre pomôže nejaká akciová cena.

A Little Golf Journey
A Little Golf Journey Hra vám do cesty kladie rôzne prekážky
Hra vám do cesty kladie rôzne prekážky


A Little Golf Journey Niektoré levely sú naozaj nápadité
Niektoré levely sú naozaj nápadité


A Little Golf Journey Digitálny svet vyzerá fajn, ale už sa v ňom nudíte
Digitálny svet vyzerá fajn, ale už sa v ňom nudíte






napísal matus_ace 27.12.2021
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
A LITTLE GOLF JOURNEY
+ príjemný relax
+ dobre zakomponovaná fyzika
+ skryté levely a výzva pri ich objavení
+ pre každého
- slabšia variabilita
- žiadna väčšia hĺbka
- ovládanie mohlo byť trošku intuitívnejšie (minimálne na Switchi)


RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch

Vývoj: Playtonic Friends / Okidokico
Štýl: Šport
Dátum vydania: 14. október 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19889)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk