HAMMERTING

HAMMERTING

7.5

Podzemné kráľovstvo usilovných trpaslíkov

Recenzia na PC verziu

Pripravte si krompáče, nalejte pivo a hurá do kopania! Trpasličia dedinka sa sama nepostaví. Hammerting je budovateľskou stratégiou. Hlavnou náplňou hry je verbovanie trpaslíkov, ktorých hráč zamestná v jaskyni kopaním a hľadaním surovín, stavaním príbytkov a kováčskych dielní. Ale aj zabíjaním rôznych monštier alebo obchodovaním s okolitými národmi.

Hammerting je v zásade o mikromanažmente všemožných surovín, úlohách pre trpaslíkov, ktorým treba sledovať úroveň hladu a aby sa dobre vyspali. Jedlo hráč môže buď kupovať, alebo variť aj s mäsom zo zabitých potkanov. Čas je, našťastie, možné pozastaviť a v prípade, že nejakú budovu budú trpaslíci stavať dlho, aj zrýchliť. Vďaka tomu má hra skôr relaxačnú podobu.

Každý trpaslík je všestranný, je však zdatnejší vo vybraných aktivitách a má iný set atribútov, ktoré ovplyvňujú hlavne pasívne štatistiky danej postavy, napríklad počet HP, rýchlosť kopania atď. Na verbovanie trpaslíkov hráč potrebuje peniaze, pričom prichádza na rad aj obchodovanie. Treba v reálnom čase posielať svojich trpaslíkov do iných miest, kde je možnosť nakupovať jedlo a suroviny, predávať čo ste vyťažili, alebo si kupovať vylepšenia pre svoj národ.

Hammerting
Hammerting Hra ponúka množstvo schopností, ktoré levelovaním môže hráč svojich trpaslíkov naučiť.
Hra ponúka množstvo schopností, ktoré levelovaním môže hráč svojich trpaslíkov naučiť.


Hammerting K niektorým miestam sa človek nedostane kým si nepostaví schodisko.
K niektorým miestam sa človek nedostane kým si nepostaví schodisko.


Hammerting Každý trpaslík je unikátny a má množstvo parametrov, ktoré si hráč musí sledovať.
Každý trpaslík je unikátny a má množstvo parametrov, ktoré si hráč musí sledovať.





Trpaslíkom môžete prikázať ťažiť, stavať, ničiť postavené budovy alebo bojovať. Na spokojný spánok a uschovávanie si financií potrebuje každý trpaslík svoj vlastný príbytok a truhlu, čo nie je lacné, rovnako ako veľa iných budov a vylepšení v tejto  hre, preto treba využiť každú sekundu na produktivitu.

Hráč pri postupe naberá misie, za ktorých splnenie získava ďalšie financie. Väčšinou sú to úlohy typu „postav kováčsku dielňu“ alebo „vyťaž x železnej rudy“. Tieto úlohy sú dobrým zdrojom príjmov a zamestnajú vás, ale časom začnú byť repetitívne, keďže z hľadiska hrateľnosti je to skutočne len sekundárna náplň hry, ibaže to v podstate robiť musíte. Tie financie sa totiž zídu. A hoci je mechaník veľa, hra ponúka bohatý zoznam tutoriálov ku každej z nich. Časom si vybudujete veľkú a silnú dedinu trpaslíkov a hra nemá v podstate žiadny dej a teoreticky nemusí skončiť nikdy.

Súbojový systém nie je ničím špeciálny, len klikáte na nepriateľov a sledujete, ako im a vašim trpaslíkom klesajú HP. Nie je žiadna možnosť uskakovania, žiadne kombá – čo v takomto type hry nie je nevyhnutné, ale zároveň je to aktivita, z ktorej hráč nič nezíska a je nezáživná. Pritom je veľmi jednoduché hávedi sa skrátka vyhýbať a ideálne čo najdlhšie, ako sa len dá. Zbytočne sa tým totiž zdržiavate namiesto toho, aby ste vyrábali rôzne tehly alebo ťažili. A nepriatelia aj tak sami nebudú útočiť, kým sa k nim vyslovene nepriblížite, teda sú v tejto hre takmer zbytoční, keďže nepredstavujú skoro nič zmysluplné.

Technicky je to takmer ideálne – osobne som narazil len na jeden pád pri ukladaní hry a keď bude na obrazovke viac trpaslíkov a iných objektov, prídu aj fps dropy. Väčšinu času však hra beží plynule a nenarazil som na žiadne bugy. Hudba zväčša pozostáva z melancholických, klavírnych melódií a celkovo audio stránka je dobre spracovaná – počujete drsné mlátenie kladiva do nákovy, syčanie a piskot slizu, potkanov a iných potvor, číhajúcich v tme na vašich trpaslíkov.

Hráč si môže priblížiť a oddialiť obrazovku, aby mal vždy prehľad o tom, kde má ktorých trpaslíkov a čo robia. Zároveň tým dostáva šancu vidieť všetky animácie a textúry zblízka a hoci nie je grafika vyložene detailná a prepracovaná, vizuál a paleta farieb sú veľmi príjemné a sedia prostrediu a kontextu hry.

Hoci máte dobrý pocit z vybudovania veľkej trpasličej kolónie, časom to stráca svoje čaro a hrateľnosť upadá do nudnej rutiny. Celé je to len o ťažení a stavaní, čo sú mechaniky, ktoré sú závislé predovšetkým na množstve surovín a peňazí, bez využívania zložitých herných mechaník. Dobrá hra na relax a kvalitne spracovaná, len od nej nemôžete očakávať priveľa..

Hammerting
Hammerting Obchod je dôležitý pre progres v hre – bez materiálov, jedla a upgradov sa hráč ďaleko neposunie.
Obchod je dôležitý pre progres v hre – bez materiálov, jedla a upgradov sa hráč ďaleko neposunie.


Hammerting Vždy máte skvelý prehľad o aktivite svojich trpaslíkov.
Vždy máte skvelý prehľad o aktivite svojich trpaslíkov.


Hammerting Na začiatku máte odhalenú len malú časť mapy, postupne preskúmate celú krajinu.
Na začiatku máte odhalenú len malú časť mapy, postupne preskúmate celú krajinu.






napísal Sammy 14.3.2022
Páči sa mi!
7.5
Vo svete
6.2
Ohodnotiť
HAMMERTING
+ príjemný vizuál a hudba
+ chytľavá a komplexná hrateľnosť
+ každý trpaslík je unikátny
+ mikromanažment
- zanedbaný súbojový systém a malá variabilita nepriateľov
- repetitívne misie a po určitej dobe aj celková hrateľnosť


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: Team17 / Warpzone Studios
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 16. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (2)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19748)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk