HAMMERTING

HAMMERTING

Trpaslíci sú chlapíci

Dojmy

Kto nemá rád trpaslíkov, nemá tu čo hľadať. Táto hra je totiž celá o bradáčoch, ktorí dolujú podzemné tunely, ale keď je treba, aj bojujú. No skutočne najmä hĺbia šachty a chodby a budujú si komnaty ukryté pred zrakmi väčšiny zvedavcov. Ak vám to nevonia, opäť ste na zlej adrese. Hammerting totiž ponúka predovšetkým manažment trpasličej kolónie v útrobách hory. A zatiaľ si počína celkom dobre.

Začínate s tromi trpaslíkmi a po pravde povedané, možno ani nebudete potrebovať ďalších. Ja som si v hlavnej podzemnej sále, kde sa dajú najímať ďalší, vybral ešte jedného a s týmto kvartetom som si vystačil počas niekoľkých hodín hrania. Trpaslíci sú totiž veľmi šikovní a všestranní. Každá postavička môže robiť akúkoľvek činnosť a väčšinou sa aj sama do nej pustí. Či už je to kopanie tunelov na miestach, ktoré označíte, alebo práca v dielňach, ktoré predtým podľa vašich plánov postavia. Ale aj zbieranie húb a boj so slizom, potkanmi a inými príležitostnými stvoreniami, ktoré sa okrem vás priebežne vyskytujú v podzemí.

Len treba myslieť na pohybové obmedzenia trpaslíkov. Niežeby boli ťažkopádni, to nie - vedia sa vyšplhať do určitej výšky aj preskočiť menšie jamy. Ale keď už sú výškové rozdiely v teréne priveľké, treba pristaviť bloky alebo jednoduché plošiny s mostíkmi. Aby sa tam chlápätká dostali, respektíve aby našli cestu späť.


Výkonnosť každého trpaslíka závisí od jeho energie, morálky, nálady, ale aj nazbieraných levelov, keď mu ľubovoľne zlepšujete päť atribútov. To aby bol odolnejší, múdrejší a zdatnejší. Navyše má svoje charakteristické črty a lepšie sa obracia v práci, ktorú najčastejšie vykonáva. Pridajte mu náradie a zbrane a bude ešte efektívnejší. Doprajte mu pivo a nezačne reptať. Postavte mu bývanie a bude spokojnejší, menej vyčerpaný a aj si tam nahromadí nejaké mince.

Vašou základnou úlohou v podzemí je označovanie priestorov, ktoré treba vykopať. Chlapíci to už zvládnu sami aj uložia vykopané suroviny a nerasty. Tie potom väčšinou ešte treba spracovať v dielňach, kde trpaslíci vyrábajú tehly, trámy, časti náčinia a súčiastky podľa vašich zadaní. V ďalších budovách môžu pestovať huby, získavať vodu, zvláštnu úrodu podzemného obilia, variť špeciality z potkanieho či krabieho mäsa. A pribúdajú ďalšie možnosti a predmety, ktoré v kolónii využijete a zmajstrujete.

Pokročilé súčasti a dielne si však treba najskôr odomknúť. Na to slúži výskum rozdelený (zatiaľ) do piatich stupňov, kde si sprístupníte novinky investovaním bodov mountain lore a trade lore. Sú to vlastne vyjadrené znalostí o hore, v ktorej žijete a okolí v nadzemnom svete, s ktorým sa okrajovo zoznamujete. Všetko sa pekne nabaľuje a funguje. Problémom je iba nedostatok dreva. To je v podstate jediná surovina, ktorú si neviete sami vydolovať. Získate ju iba občas  z opustených banských vozíkov alebo plnením misií, ktorých zadania vás čakajú na povrchu. Tam sa síce vaši trpaslíci fyzicky nedostanú, ale pre vás sú to vhodné príležitosti ako si prilepšiť.


Svet tam hore vidíte len vo forme mapy krajiny s hradmi, osadami a lesmi. O to všetko bojujú dve frakcie. Vy pre tú vašu plníte spomínané misie, za ktoré dostávate odmeny v podobe surovín a predmetov. Nečakajte však boje s nepriateľmi , tých sa možno dožijeme v dokončenej hre. Zatiaľ sú to výlučne zásobovacie úlohy. Na jednotlivých územiach sa objavujú požiadavky na dodanie tehiel, nástrojov, zbraní. Keď ich prijmete, trpaslíci požadované veci pripravia v podzemí a tie sa potom automaticky dostanú na povrch, kde môžete odfajknúť splnenú dodávku. Takýmto spôsobom prispejete k tomu, aby vaša frakcia ovládla viac sektorov. Na úlohy nie sú časové limity, ale keď sa im vôbec nevenujete, zlá strana začne vyhrávať, v krajnom prípade stratí vaša aliancia všetky územia a tým ste definitívne skončili.

Hammerting vás však do ničoho veľmi netlačí a je to skôr taká relaxačná hra, kde si v pokoji dolujete, staviate podzemné sídlo a skúšate nové možnosti a vynálezy. Na podzemnú kolóniu sa pritom pozeráte zboku a môžete si všetko približovať a vzďaľovať. Takže pekne so slušnými detailmi vidíte trpaslíkov s krompáčmi aj sympatické podzemné komnaty a dielne. Alebo pri oddialení množstvo malých vysvietených komôrok, ktoré ste vytvorili a vaši bradatí zverenci sú vtedy označení ikonami.

V prvých hodinách, po osvojení praktík hry, som sa naozaj výborne bavil. Rozširoval som svoje podzemné kráľovstvo, aplikoval nové vynálezy a budovy, sledoval, ako trpaslíci ťukajú krompáčikmi alebo sa občas pobijú s podzemnou háveďou. A plnil nenáročné úlohy. Neskôr už začali byť stereotypné a opakujúce sa nielen zadania, ale aj postup v podzemí. Takže môj záujem mierne poľavil. Je to však hra s predbežným prístupom, ktorú tvorcovia ešte dotvoria a určite pridajú aj nové súčasti, takže sa oplatí počkať na to, čo bude ďalej. Teším sa na výsledok a verím že The Settlers na trpasličí spôsob osloví mnohých záujemcov, ktorí majú radi tento herný štýl.



napísal uni 1.2.2021
Páči sa mi!
HAMMERTING


PC

Vývoj: Team17 / Warpzone Studios
Štýl: Stratégia
Dátum vydania: 16. november 2021
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Televízor k ps5 (7)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (0)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (3)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19778)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk