MOSS: BOOK II

MOSS: BOOK II

8.5

Druhá kniha epického príbehu vo virtuálnej realite

Recenzia na PS4 verziu

Dobrá kniha sa dá prečítať ľahko a ani pri nej neviete, ako rýchlo sa vám pretáčajú stránky. Napísať takú knihu je už o čosi ťažšie a tie najlepšie príbehy vznikajú aj niekoľko rokov. Ako čitateľ sme sa ponorili do prvej knihy Moss ešte v roku 2018. Teraz po 4 rokoch otvárame druhú knihu dobrodružstiev malej bielej myšky, aby sme ju nielen prečítali, ale do nej aj vlastnými rukami zasiahli. Moss: Book II nám vo virtuálnej realite PlayStation VR dáva možnosť pomôcť hlavnej hrdinke, aby zachránila svet Moss. Kým Quill píše svoj príbeh, vy budete rukou, ktorá ťahá pero po papieri. V podobe tajomného ducha budete otvárať cesty a ničiť nepriateľov v pokračovaní jednej z najlepších hier pre virtuálnu realitu.

Znovu sa preto s VR headsetom na hlave a Dualshockom v rukách vrátite do rozsiahlej knižnice. Po tom, ako sa prestanete kochať architektúrou okolo seba, si pred sebou všimnete stôl s niekoľkými knihami. Pomocou ovládača uchopíte knihu a pohybom v nej začnete listovať. V krátkom úvode vám rozprávačka pripomenie, ako Quill bojovala s ohnivým hadom Sarffogom a ako si medzitým vybudovala vzťah s vami – čitateľom, ktorý mení svet okolo nej. Druhá kniha Moss začína v momente, kde skončila prvá, teda po páde Sarffoga a tesne predtým, ako sa Quill podarí nájsť svojho strýka. Vašou úlohou bude zozbierať kúsky magického skla, ktoré v rukách nepriateľa môže napáchať nezvrátiteľné škody. Novým nepriateľom je sova menom Tylan a ako sa neskôr ukáže, nitkami osudu poťahuje ešte mocnejšia entita.

Hra kombinuje tradičné ovládanie hlavnej hrdinky pomocou tlačidiel na Dualshocku a uchopovanie a hýbanie aktívnych prvkov pohybom vďaka kamere PSVR. Quill sa môže voľne pohybovať v priestore, no väčšinou jej cestu blokujú rôzne prekážky, ktoré musíte v podobe environmentálnych hádaniek odstrániť. Kým v prvej hre to bolo predovšetkým ovládanie rôznych plošín, v druhej knihe sa Quill naučí zopár nových trikov, ktoré menia aj celkovú hrateľnosť. Pribudla možnosť ovládať rastliny a tým vyrábať kvetinové mosty a lezecké steny. Quill sa výpadom dokáže teleportovať vďaka sile svojho meča a dostať sa tak na nedostupné miesta. Na to, aby ste vytvorili lezeckú stenu či aktivovali Qullin meč, musíte tieto aktívne prvky uchopiť v priestore ovládačom. Aj keď sa hra hrá v sede, budete sa načahovať smerom ku Quill a hýbať ovládačom do rôznych smerov.

Moss: Book II
Moss: Book II Hra vás očarí nádherným prostredím a mierou detailov
Hra vás očarí nádherným prostredím a mierou detailov


Moss: Book II V hre pribudlo niekoľko nových herných mechaník, ktoré pomôžu v boji aj pri hádankách
V hre pribudlo niekoľko nových herných mechaník, ktoré pomôžu v boji aj pri hádankách


Moss: Book II Pohybovým ovládaním otvoríte Quill nedostupné miesta a predmety
Pohybovým ovládaním otvoríte Quill nedostupné miesta a predmety





Okrem hádaniek vyplývajúcich z prostredí však v hre často dôjde aj k stretom s mechanickými nepriateľmi zvanými Arcane. Tí majú podobu kovového hmyzu a majú mimoriadne nepríjemné útoky na blízko aj na diaľku. Quill ich doteraz ničila jednoduchým sekaním meča, no po novom dostane možnosť si na nich vyskúšať aj ďalšie dve zbrane v podobe chakramu a kladiva. Ide nielen o osvieženie bojov, ale tieto dve zbrane prinášajú aj nové mechanizmy v riešení hádaniek. Všetky tri zbrane majú akúsi funkciu nabitia, kedy po podržaní tlačidla na útok Quill zodvihne zbraň do vzduchu a vy ju po dotyku nabijete. Výsledkom je špeciálna schopnosť, ktorá je nielenže účinným útokom, ale aj nástrojom pre váš ďalší progres.

Je len škoda, že oproti predchádzajúcemu dielu náročnosť hádaniek veľmi nestúpla a dokonca by sa hra dala označiť za jednoduchšiu, pretože autori obmedzili manipuláciu s viacerými prvkami naraz. V prvom dobrodružstve myšacej hrdinky sme museli mnohokrát držať aktívne prvky vo vzduchu a zároveň hýbať Quill a do toho zamestnávať nepriateľov. Tentoraz autori ubrali z multitaskingu a v Moss: Book II hádanky riešite skôr krok po kroku, aby ste sa nezamotali so všetkými aktívnymi prvkami. Autori tiež oddelili súboje od hádaniek, čím znížili ich intenzitu. Je nutné sa prebojovať cez vlny nepriateľov a prípadne si jedného nechať na aktiváciu prvku. Nepriatelia môžu byť kľúčom k hádanke či už vlastným telom, alebo dokážu po novom strieľať projektily potrebné na odpálenie vyhranených prvkov.

V prvej hre Quill cestovala lesom, aby sa dostala k hradu, a teraz máme možnosť si ho dobre obzrieť aj zvnútra. Moss vás zavedie do nádherného miniatúrneho sveta, ktorý si hlodavce vytvorili v inak bežnom prírodnom prostredí. Okrem stredovekých hál a chodieb sa pozrieme aj do rozkvitnutej záhrady, zasnežených kopcov podobných Himalájam či bane plnej strojov a lávy. Paleta prostredí sa tak oproti predchádzajúcemu dielu výrazne rozšírila a autori pridali aj na pestrosti všetkých prvkov v prostredí. Detailná myšacia architektúra je očarujúca a mnohokrát sa pristihnete, že potrebujete vstať a dobre si všetko obzrieť. Krásu tejto hry screenshoty nedokážu zachytiť a recenzenti sa vyhýbajú ich použitiu v článkoch, pretože to, čo zachytí váš PS VR headset, je rozmazaná katastrofa oproti tomu, čo vidíte sami počas hrania. Od sôch hrdinov v zbroji, cez renesančné maľby hlodavcov po miniatúrny nábytok a keramiku, hra je plná úžasných detailov, ktoré vás doslova postavia zo stoličky.

Tu však narazíte na obmedzia PS VR. V dobre bezdrôtových headsetov, ktoré na snímanie pohybu nevyžadujú externú kameru, už PS VR ukazuje svoj vek. Všetky tie káble od PS VR a obmedzenia kamery pôsobia nielen zastaralo, ale aj okliešťujú váš zážitok z hry. Najmä, ak je Quill vo vzdialenejšej časti priestoru, je mimoriadne ťažké jej nabiť meč alebo jej vytvoriť most, pretože kurzor lieta všade možne po obrazovke. Aj keď má Moss: Book II len časovú exkluzivitu na PS VR, hra prišla v dobe, kedy už vážne tužíme vyhodiť zastaraný headset a vymeniť za PS VR2. Aj keď je prostredie hry navrhnuté nádherne, cez optiku headsetu je večne rozmazané. Je nutné pripomenúť, že stále ide o hru na PlayStation 4. Je to škoda, že hra nebola koncipovaná na novú generáciu konzol aj pripravovaný VR headset od Sony, a tak sa skôr zaradí medzi jedny z posledných hier, pre ktoré sa ešte oplatí oprášiť PS VR.

Moss: Book II je v mnohých ohľadoch rovnaká ako prvá hra aj so všetkými úskaliami. Keďže hra má iba jedno riešenie pre každú hádanku, autorom sa nepodarilo dodať motiváciu k znovuhrateľnosti. Dodali však aspoň mierny dojem voľnosti v prechode medzi lokalitami. Keďže ich všetky spája hrad, môžete sa medzi nimi voľne pohybovať a pokúsiť sa nájsť všetky zvitky v hre a s nimi spojené trofeje. Postupne sa Quill naučí používať nové zbrane, no využijete ich len v lokalite, ktorá ich odomyká, a v hrade. Zbieranie magického prachu z rozbitých predmetov v tejto hre dostalo nový účel a vďaka nemu viete odomknúť lokality s brnením pre Quill. To má iba estetickú funkciu a Quill ho nosí v trochu nešikovnom inventári, ktorý sa nedá ovládať tlačidlami, ale pohybom. Quill v ňom drží aj zbrane a preto vás tento inventár v podobe virtuálneho kvetu bude zdržiavať dosť často.

Magickú atmosféru sveta Moss dopĺňa aj hudobná stránka a autori dobre pracujú s tichom na sústredenie v náročnejších sekciách, pokojnými melódiami pri objavovaní sveta a epickými skladbami vo fáze boja. Okrem bežných mechanických chrobákov vás budú ohrozovať aj veľkí bossovia a bitky s nimi aj vďaka hudbe poskytnú pohlcujúci zážitok. Hra rozpráva príbeh minimalistickým spôsobom hlasom jedinej herečky. Talentovaná Morla Gorrondona sa vracia ako rozprávačka a zároveň dabingová herečka pre všetky postavy a scenár hry vám podá podobne, ako keď vám niekto číta rozprávku na dobrú noc. Hra je skutočne navrhnutá ako príjemná rozprávka, no vyskytnú sa v nej aj temnejšie momenty.

Moss: Book II
Moss: Book II S každou prečítanou kapitolou sa bude meniť aj prostredie knižnice
S každou prečítanou kapitolou sa bude meniť aj prostredie knižnice


Moss: Book II Screenshoty z PS VR nedokážu dobre zachytiť krásu, ktorú zažijete
Screenshoty z PS VR nedokážu dobre zachytiť krásu, ktorú zažijete


Moss: Book II Odvážna myš sa s vami po boku nebojí postaviť veľkým nepriateľom
Odvážna myš sa s vami po boku nebojí postaviť veľkým nepriateľom





V istej časti hry si mnohí budú musieť poutierať headset nielen od potu, ale ho aj povoliť ďalej od hlavy, aby z neho vytiekli slzy. Moss: Book II vás zoberie na ešte intenzívnejšiu emocionálnu jazdu ako prvá kniha. Nie je to len temnejším príbehom, ale aj vzťahom, ktorý si s Quill vybudujete. Kým v prvej knihe ste sa skôr spoznávali, teraz už tvoríte nerozlučnú dvojicu a prežívate spoločné úspechy aj neúspechy intenzívnejšie. Sú za tým všetkým častejšie interakcie, pre ktoré si ju ešte viac zamilujete. Quill s vami častejšie komunikuje. Používa znakovú reč, dá vám palec hore, chce s vami tancovať, podať ruku či dokonca objať v ťažkých momentoch. Aj táto kniha má zvláštny koniec, ktorý by sa dal čítať aj ako otvorený, preto budeme dúfať, že Quill skutočne nevidíme naposledy. Príbeh druhej knihy je omnoho pútavejší ako v prvej hre a dejovými zvratmi naznačuje, že nie každá postava musí konať dobro, dokonca ani samotný čitateľ.

Vývojári z Polyarc dokázali, že nás stále vedia vtiahnuť do ich príbehu o drobnej bielej myši s odvahou leva. Aj keď otvorený koniec prvej knihy pôsobil rozpačito, teraz vieme, že autori majú potenciál rozšíriť Moss na epickú ságu. Je však škoda, že táto druhá kapitola znovu vyšla iba na 4 až 5 hodín herného času a je limitovaná tými istými prekážkami ako prvá hra. Aj keď ide o nádherné dobrodružstvo, hra budí dojem, že sa od prvého dielu veľmi neposunula. Pridaním nových mechanizmov sa zvýšila komplexnosť, no nie náročnosť hádaniek. Moss: Book II by si zaslúžila vyjsť aj v plnohodnotnom next gen kabáte a len čas ukáže, či Polyarc posunú Moss na novú úroveň. Dovtedy sa rozhodne oplatí rozmotať všetky káble od PS VR a užiť si Moss: Book II ako jednu z najpútavejších hier vo virtuálnej realite.


napísal Tanya 15.4.2022
Páči sa mi! (+1)
VIDEÁ Z HRY
8.5
Ohodnotiť
MOSS: BOOK II
+ Ohromne detailný myšací svet a nové lokality
+ Nové schopnosti vylepšujú súboje
+ Budovanie vzťahu s Quill je ešte intenzívnejšie
+ Príbeh výrazne pokročil
- Opäť krátke dobrodružstvo
- Nízka náročnosť hádaniek
- Obmedzenia PS VR, ktoré kazia dojem z hry


RECENZIE HRÁČOV
PS4
VR
PS VR

Vývoj: Polyarc
Štýl: Arkáda
Dátum vydania: 31. marec 2022
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19901)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk