MLB THE SHOW 23

MLB THE SHOW 23

8.0

Bude to ďalší homerun?

Recenzia na Xbox Series X|S verziu

Športové hry to nemajú ľahké a to najmä od bodu, keď sa im podarí dosiahnuť nejakého vrcholu v rámci série. Ak sa majú držať reality, nemôžu prinášať akékoľvek prvky. Zároveň od toho bodu bude každá ďalšia časť považovaná len za update súpisiek a hráči, ktorí tieto hry ani nehrajú, budú v diskusiách nariekať, že je to stále len to isté. Vývojári ale nemajú jediný dôvod prekopávať dobre fungujúci základ, ku ktorému si navyše veľa nových vecí ani nemôžu vymyslieť. Stalo a to prakticky už každej sérii a v tomto bode je aktuálne už aj MLB, čo potvrdzuje aj aktuálna časť MLB The Show 23, ktorú Sony opäť prináša nielen na PlayStation, ale aj na ďalšie konzoly (PC, bohužiaľ, chýba).

Baseball v našich končinách nepatrí medzi najznámejšie a ani najpopulárnejšie športy, ale rozhodne sa už našli ľudia, ktorí podľahli jeho čaru. Možno tomu pomohli známe filmy, možno niektoré zápasy alebo zostrihy momentov v športových správach. A možno si len chcete vyskúšať niečo trochu iné ako hrávate bežne. V každom prípade je nový ročník pre vás, aj keď ani zďaleka nebude patriť medzi nejaké revolučné. Ale funguje. Funguje dobre, takže je stále najlepšou baseballovou simuláciou na trhu. A stále aj najprístupnejšou, takže poteší ako ostrieľaných hráčov, tak aj úplných nováčikov, ktorým všetko o tomto športe vysvetlí.

Vedeli ste napríklad, že baseball je ako jazz? Nie? Nevadí, táto hra vám to predvedie. Možno tej analógii nebudete rozumieť ani po tom, ale užijete si hodiny kvalitného hrania a zábavy, pričom sa pustíte aj do online zápasov a možno si na nejaký ten offline multiplayer zlákate kamošov, ktorí športu tiež neholdujú, ale odhodlajú sa ho vyskúšať. Štýlové intro vás navnadí a potom sa vám otvorí bohatá ponuka rôznych offline aj online režimov, takže bude už len na vás, kam sa vrhnete. Ak ste ale baseballové hry predtým nehrali, radšej sa povenujte aj tréningovým režimom.

MLB The Show 23
MLB The Show 23 Prezentácia zápasov je na ešte vyššej úrovni
Prezentácia zápasov je na ešte vyššej úrovni


MLB The Show 23 Baseball je ako jazz
Baseball je ako jazz


MLB The Show 23 Z homerunov máte parádny pocit
Z homerunov máte parádny pocit





Chválil som to už v minulosti a musím to pochváliť znova. MLB má skvelý prístup k hráčovi a široké možnosti úprav herného zážitku. Baseball je komplexný šport s 9 rôznymi pozíciami a striedaním obrannej a útočnej fázy. Na prvý pohľad je možno náročné pobrať pravidlá a princípy, ale hra vám s tým pomôže a zjednoduší to aj tým, že vám umožní niektoré funkcie či pozície zautomatizovať. Pri iných vám zase dá na výber z mnohých spôsobov ovládania, takže si vyberiete presne ovládanie, aké vám vyhovuje. K tomu pridáva aj variabilnú obťažnosť, ktorá sa môže zvyšovať s tým, ako sa zlepšujete.

No a po nejakom tom tréningovom zápase a nastavení všetkých nastavení sa môžete pustiť do niektorého z naozaj mnohých režimov. Medzi rýchle zápasy sa radia týždenné výzvy, hranie vybraných momentov alebo aj Home Run Derby turnaj, ktorý môžete hrať online, ale veľmi dobrý je na offline „turnaj“ s kamošmi pri nejakom pivku. Samozrejme, môžete si pustiť aj len rýchlu exhibíciu (prípadne exhibíciu s live súpiskami), rýchle online zápasy s rebríčkami alebo aj retro režim, ktorý celú hru výrazne zjednoduší, k tomu pridá aj zjednodušenú réžiu, aby to len rýchlo odsýpalo. Možno by som to osobne potiahol ešte ďalej a priniesol aj skutočnú retro grafiku.

Ostatné herné režimy sú už hlbšie a vyžadujú si od vás viac hodín hrania, ale zase odmenou vám bude oveľa hlbší zážitok. March to October je o vašej ceste kľúčovými zápasmi až do postseason. Posteason režim je zase založený na postseason formáte. Môžete sa pustiť aj do online kooperácie a to pokojne až v trojici. Alebo si môžete vytvoriť vlastné ligy a hrať s ostatnými hráčmi online aj cez niekoľko sezón s vlastnými nastaveniami. Vo Franchise si manažujete vlastný tím, aj keď mnohým možno chýba už aj online v rámci tohto režimu, čo je škoda.

Jedným z ťažiskových režimov je Road to The Show, ako vlastne vždy, keď sa s hráčom musíte dostať z nižších líg až na vrchol. A nezáleží na tom, či si vyberiete už hotového hráča, alebo si vytvoríte vlastného. Vždy dostanete hlboký herný zážitok na niekoľko sezón a mnoho dlhých hodín. Ak si ale vytvárate vlastného hráča, máte výhodu v tom, že si ho môžete dokonale prispôsobiť – aké pozície hrá, aké má vlastnosti, ako vylepšujete jeho schopnosti tak, aby čo najlepšie reflektoval vás. Má tento režim nejaké chyby? No najväčšia je asi tá, že to už všetko poznáte, ak ste hrali predchádzajúce časti. Je to veľmi fajn, ale nič nové.

Nesmie chýbať ani kartičkový režim a to je v prípade MLB série Diamond Dynasty. Máte svoj tím a nebudujete si ho klasicky, ale prostredníctvom balíčkov kartičiek, ktoré postupne získavate, otvárate balíky, alebo len obchodujete s kartičkami, aby ste si vyskladali čo najlepší tím pre offline aj online hranie. Samotný režim Diamond Dynasty obsahuje niekoľko ďalších režimov a výziev, aby ste hrali zážitky, ktoré vyhovujú vám. Navyše sa mi zdá o niečo menej predátorsky navrhnutý ako v iných športových hrách, takže nebudete mať dojem, že musíte do hry investovať majetok. A, na rozdiel od RTTS, tu nájdeme aj nejaké rozumné zmeny. Core Seasons trochu zamiešajú spôsobom, ako môžete využívať hráčov. Captain Cards zase prinášajú nový spôsob, ako si môžete boostnuť svoj tím. Malé, ale zmysluplné zmeny, ktoré fungujú.

Najväčšou novinkou v rámci obsahu je The Negro Leagues, kde už podľa názvu asi tušíte, že ide o príbehové spracovanie černošských líg v USA, ktorých bolo až 7 a hralo v nich mnoho skvelých hráčov, ktorí sa neskôr predstavili aj hlavných ligách. Tu sa dozviete príbehy 8 z nich a sú to mená ako Jackie Robinson, Satchel Paige a ďalší, ktorých fanúšikovia športu veľmi dobre poznajú, lebo patrili k najlepším. Každý z nich tu má akýsi príbehový oblúk cez niekoľko výziev, ktoré vás prevedú začiatkami a aj vrcholmi kariéry týchto športovcov. Pomedzi to počúvate výklad Boba Kendricka a dozvedáte sa rôzne zaujímavosti, ktoré ste určite nepoznali.

MLB The Show 23
MLB The Show 23 Nový príbehový režim je výborným rozšírením
Nový príbehový režim je výborným rozšírením


MLB The Show 23 V Diamond Dynasty nájdete aj niekoľko rozumných zmien
V Diamond Dynasty nájdete aj niekoľko rozumných zmien


MLB The Show 23 Každá pozícia v hre si vyžaduje niečo trochu iné
Každá pozícia v hre si vyžaduje niečo trochu iné





The Negro Leagues v skutočnosti nie je nejaký veľký prídavok, aj keď pár hodín vydrží. Hlavne je to ale kvalitný prídavok, keďže naozaj prináša niečo nové. Je tam obrovský kus histórie baseballu, je tam zaujímavý a upravený komentár hlavných komentátorov, uvidíte rôzne dobové zábery a mnoho ďalšieho. Aj štruktúra je spracovaná rozumne a prechádzate od jednoduchších a kratších výziev až po tie náročnejšie a dlhšie, kedy musíte odohrať niekoľko inningov a aj tak sa vám možno nepodarí ich splniť na prvý pokus. Pritom všetky odkazujú na skutočné udalosti, skutočné zápasy. V niektorých sa proti sebe postavia aj viacerá aktéri týchto príbehov, napríklad Martín Dihigo a Satchel Paige.

A to je z pohľadu obsahu asi všetko. Diamond Dynasty sa dočkalo niekoľkých zaujímavých a vítaných zmien, The Negro Leagues skvele dopĺňajú historický kontext športu ako takého a pridávajú ďalšie možnosti hrania, no iné novinky by ste tu hľadali márne. Ak máte na disku ešte stále ročník 22, asi niet veľa dôvodov na to, aby ste po novom ročníku skočili. Ešte aj tie nedostatky sú rovnaké ako pred rokom a stále tu napríklad nájdete nejaké menšie chybičky v online infraštruktúre, keď sieťový kód nie je tak robustný, ako by ste chceli.

Zmeny pravidiel nečakajte, rovnako ani nejaké razantné úpravy v rámci hrateľnosti, ktorá funguje viac či menej bez zmien. Ak nejaké sú, tak len kozmetické, avšak tým, ako hladko do hry dokážete vkĺznuť, si ich možno ani nevšimnete. Menších zmien sa však dočkala prezentácia, ktorá je opäť uveriteľnejšia, opäť viac realistická a aj viac televízna. To sú veci, ktoré máme na športových hrách radi, keď to aj s komentárom viac pôsobí ako živý prenos. Vidíme známe prestrihy, zábery a podobne. Opäť to nie sú veľké zmeny, ale fungujú.

MLB The Show 23
MLB The Show 23 Hra je prístupná a intuitívna
Hra je prístupná a intuitívna


MLB The Show 23 Môžete si vybrať z rôznych štýlov ovládania
Môžete si vybrať z rôznych štýlov ovládania


MLB The Show 23 Zahráte si aj za legendy športu
Zahráte si aj za legendy športu




Po starom zostalo aj audiovizuálne spracovanie. Chápem dôvody tohto rozhodnutia a dokonca si myslím, že napríklad grafika je stále veľmi slušná, hlavne teda spracovanie hráčov, ale aj dianie na štadióne funguje a vďaka tomu aj celková atmosféra. Ak by ale došlo k výraznejšiemu rezu medzi generáciami, mohla sa už grafika na nových konzolách viac posunúť. Stále však ujde. Rovnako zvuk je slušný a navyše sa dočkal aj niekoľkých vylepšení a zmien opäť k lepšiemu. Komentár vhodne dopĺňa hranie, aj keď v hre strávite peknú dobu, už sa začne dosť opakovať. Ale to je tak vždy. Soundtrack je pestrý ako žánrovo, tak interpretmi. Vypočujete si kopu známych skladieb a ku hre sa veľmi dobre hodia. Z technického hľadiska mi prekážalo jedine podozrivo dlhé nahrávanie

MLB The Show 23 môžem odporúčať, ale nie všetkým. Je to veľmi dobrá hra, ktorú si dokážu užiť aj hráči, ktorí nutne nie sú fanúšikovia baseballu. A to je úplne skvelé. Takéto možnosti nastavení by mali mať aj iné športové série. Avšak po obsahovej stránke je tu veľmi málo zmien a noviniek. Edukatívny príbehový režim v rámci The Negro Leagues je super. Nejaké menšie zmeny v iných režimoch tiež potešia. Ale skôr je to ako rozšírenie minulého ročníka. Dokonca aj po technickej stránke a aj stránke pravidiel. Tie autori pravdepodobne neskôr updatujú, ale je divné, že tu zmeny pravidiel nemáme už na launch. A na režim Road to The Show už autori úplne hodili bobky. Ak teda máte ročník 22, asi nemáte veľa dôvodov prejsť na 23.


napísal matus_ace 20.4.2023
Páči sa mi! (+1)
8.0
Vo svete
8.4
Ohodnotiť
MLB THE SHOW 23
+ stále kvalitné spracovanie baseballu otvorené všetkým
+ rozumné zmeny v Diamond Dynasty
+ The Negro Leagues hru veľmi dobre rozširuje
+ kopa obsahu
+ ešte lepšia prezentácia ako pred rokom
- veľmi málo noviniek
- chýbajú nové pravidlá
- stále nejaké menšie problémy v online


RECENZIE HRÁČOV
PS4
Xbox One
PS5
Xbox Series X|S
Switch

Vývoj: Sony / Sony San Diego
Štýl: Šport
Dátum vydania: 28. marec 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk