IMMORTALS OF AVEUM

IMMORTALS OF AVEUM

7.5

Svet, ktorý stojí a padá na sile mágie

Recenzia na PC verziu

Tento rok je plný silných hier. A prúdia takmer neustále už niekoľko mesiacov. Hráči si majú z čoho vyberať a pri tom veľkom pretlaku niektoré zaujímavé veci majú problém presadiť sa. Súčasne sú používatelia aj kritici náročnejší, lebo latka je nastavená veľmi vysoko. Preto napríklad aj Immortals of Aveum zostáva popri letných hitoch tak trochu bokom a jej obsah nedocenený. Nie je to vôbec zlá hra, len skrátka v tomto období nezažiari.

Priaznivci FPS majú veľký výber prestreliek so zbraňami, ale akcia z pohľadu prvej osoby, kde namiesto projektilov chrlíte kúzla, je príjemnou zmenou. V tomto smere je výber na trhu skromnejší. To ale neznamená, že sa na to Ascesdant Studios spoliehali. Snažili sa vytvoriť  kvalitnú hru s dynamickým systémom magických bojov a v zásade sa im to podarilo. Ibaže pritom možno nezažijete niečo natoľko jedinečné, aby by vám to dlhodobo utkvelo v pamäti. Je to skrátka zábavná vec, ktorá stojí za hranie, ale veľmi neprekvapí.

Príbeh je decentný. Neuchváti, neurazí, miestami je predvídateľný, má svoje výraznejšie momenty, ale za srdce vás zrejme nechytí. Obsahuje však zaujímavé postavy, ktorým na charizme pridáva aj veľmi kvalitný dabing a jeho protagonistov vám hra predstaví formou priam filmového úvodu. Celkovo môžeme pochváliť príjemné prestrihové scény, ktorým vývojári venovali veľkú pozornosť a rozhovory v nich pôsobia prirodzene a občas ironicky.

Immortals of Aveum
Immortals of Aveum Priamy zásah! Základné magické útoky môžete používať bez obmedzenia.
Priamy zásah! Základné magické útoky môžete používať bez obmedzenia.


Immortals of Aveum Svet plný čarov dáva priestor aj futuristickým lodiam.
Svet plný čarov dáva priestor aj futuristickým lodiam.


Immortals of Aveum Túto ruku, ale aj iné vybrané objekty, dokážete ovládať a meniť ich polohu.
Túto ruku, ale aj iné vybrané objekty, dokážete ovládať a meniť ich polohu.





Vy ste Jak, chudobný chlapec a zlodejíček z futuristického mesta, ktorý šantí v špinavých uliciach so svojou kamarátkou Lunou. To sa ale vzápätí zmení a náhly útok predurčí vašu ďalšiu cestu a osud. Svet, v ktorom žijete, je pretkaný mágiou, ktorá sa stala jeho prirodzenou súčasťou, ale aj dôvodom vojny dvoch znepriatelených strán. Správne tušíte, že sa do toho zapletiete a hlavné bremeno bude na vašich bedrách. Pomôže vám mágia, ale aj výsady, ktoré získate ako člen spoločenstva Immortals  - nesmrteľných, ktorí vám zadávajú väčšinu úloh, čo máte pred sebou.

Dej a celý postup je lineárny, riadite sa podľa aktuálnych hlavných cieľov a žiadne vedľajšie tu nenájdete.  Blúdeniu zabráni mapa s portálmi, ktoré sa automaticky aktivujú po priblížení a rýchlo sa nimi premiestňujete do už známych oblastí. Navyše máte vždy jasne vytýčený bod na obrazovke, ktorý stačí sledovať. Prím pritom hrajú početné súboje s kúzlami a len občas spomalíte pri aktivovaní nejakých brán alebo spínačov. Hra síce obsahuje aj puzzle, ale tie väčšinou vedú k nejakým truhliciam s korisťou, ktorú nevyhnutne nepotrebujete. No môže byť zaujímavá. Okrem toho máte možnosť odskočiť si cez brány do mystických regiónov a plniť tam skúšky a neskôr  aj čistiť krajinu od zhubných výrastkov, ktoré zmiznú po eliminovaní vyvolaných kreatúr. 

Pri postupe bežne skáčete alebo šplháte, viete sa transportovať po farebných magických prúdoch, ktoré sa vinú nad krajinou ako prerastené žily. Na všetko pritom využívate kúzla, ktoré majú tri farbené formy – modrú, zelenú a červenú. Prepínate si ich vo svojom náramku a okrem priamych útokov majú aj sekundárne schopnosti, ktoré sú nielen bojové. Bežné magické útoky môžete používať ľubovoľne a bez obmedzení a pripomínajú strelné zbrane s farebnými výstrelmi. Pokročilé čary, čo postupne získate, aktivujete podľa uváženia a tie už spotrebúvajú manu, ktorú dopĺňate magickými kryštálmi. Je ich ale len šesť. Takto napríklad vyvoláte vlnu, ktorá rozbije nepriateľom ochranný štít alebo vyšlete navádzané magické strely.

Okrem toho si ale osvojíte doplnkové schopnosti, ktoré sa samovoľne regenerujú, môžete si ich prepínať a kedykoľvek využívať. Sympatický je energetický lúč / bič, ktorým si aj z veľkej diaľky pritiahnete k sebe nepriateľa a môžete ho zblízka spacifikovať. Užitočné hlavne na protivníkov, ktorí útočia zo skál a vyvýšenín. Chuťovkou sú takzvané limpety, zelené predmety, ktoré sa po hodení prisajú a môžu nakrátko spomaliť ako nepriateľov, tak aj pohyblivé objekty. Neskôr dokážete aj vytvoriť lúč, ktorý sa po nasmerovaní na určené farebné veci rozdvojí, vie aktivovať dva spínače naraz a prípadne s odrážaním od zrkadiel.

Priamo v boji sa môžete spoľahnúť na energetický štít, ktorý znesie určité poškodenie, kým sa rozbije a po chvíli si ho viete opäť obnoviť. Pomôže aj bliknutie, čo je vlastne magické uhýbanie. Dajú sa využiť aj kombinované skoky, časom vylepšené o posun vo vzduchu. Mimoriadne ničivé je dominantné kúzlo, devastačný lúč zosielaný obomi rukami, ktorý potrebuje na dobitie špecifickú energiu. Z porazených vypadávajú farebné esencie a liečivé kryštály, ktoré máte u seba v limitovanom množstve a podľa potreby ich použijete. Mimo boja sa vaša mágia uplatní  napríklad pri manipulácii s okolím. Natrafíte na veľké objekty, sochy, stĺpy či polámané mosty, ktoré dokážete otáčať a upraviť ich polohu koncentrovaním a nasmerovaním zelenej mágie. Takto si často vytvoríte prechod ďalej, napolohujete plošiny alebo niečo odkryjete.

Účinok, forma útokov a bonusy závisia predovšetkým od vášho výstroja. Ten predstavujú štyri druhy výbavy – sigily, čo sú vlastne magické zbrane rozlíšené podľa farby, totemy, prstene a chránič. Nie je toho síce veľa, ale vo vyhniach s použitím esencií a peňazí si viete vyrábať mnoho nových kúskov a hlavne všetko viacnásobne vylepšovať. Prípadne tam rozoberiete prebytky. Okrem toho si hrdinu vylepšujete talentovými bodmi, ktoré pribúdajú zbieraním skúseností nazvaných arcanum. Tie získate z porazených nepriateľov, ale aj za čítanie odkazov a objavovanie vecí a informácií vo svete Aveum. Talentový strom je v súlade mágiou rozdelený na modrú, červenú a zelenú vetvu. Väčšinou obsahuje pasívne vylepšenia, ktoré posilňujú patričný druh mágie, ale môžu aj zvýšiť celkovú obranu, pridať doplnkové efekty a podobne.

Immortals of Aveum
Immortals of Aveum Hra ponúka rôzne prostredia.  Napríklad krajinu s bralami a lesmi.
Hra ponúka rôzne prostredia. Napríklad krajinu s bralami a lesmi.


Immortals of Aveum Ocitnete sa aj v inej dimenzii.
Ocitnete sa aj v inej dimenzii.


Immortals of Aveum A tu vám bude pekelne horúco a trochu sa zapotíte aj pri hlavolamoch s nastavovaním lúčov.
A tu vám bude pekelne horúco a trochu sa zapotíte aj pri hlavolamoch s nastavovaním lúčov.





Zákutia sveta Aveum vás zavedú do rôznych prostredí, vrátane osídlení v horách so stromami a bralami, do zamrznutej krajiny, lávového kaňonu. Ocitnete sa v baniach a jaskyniach, budete poskakovať po lietajúcich ostrovoch, vstúpite do astrálnych regiónov. Je to vcelku pestré. Všade vidíte znaky mágie a farebné symboly, ktoré aktivujete. Pritom svet kombinuje prírodné scenérie, čary, bizarné prvky, humanoidov aj bizarné stvorenia s modernými a sci- fi doplnkami, ako sú napríklad bojové lode na oblohe s futuristickým dizajnom alebo komunikačné placky trochu pripomínajúce hologramy zo Star Wars. Možno zdanlivo nesúrodá zmes, ale v konečnom dôsledku to všetko spolu celkom dobre ladí a univerzum je dostatočne zaujímavé.

Na hru sa dobre pozerá, aj keď vám pri tom asi nepadne sánka. Ale skrátka grafika je dobrá a v bohatých nastaveniach je aj DLSS a Nvidia Reflex Low latency, ako aj AMD FSR2. Najvýraznejšie sú, prirodzene, farebné efekty kúzel, u niektorých objektov by sa ešte dalo popracovať na lepších detailoch, ale celkovo je to solídne. Ja osobne som síce technické problémy nemal, až na chvíľkový pokles snímkovania, ale predovšetkým hráči s menej výkonnými PC hlásili rôzne problémy a sťažujú sa na optimalizáciu. 

Prestrihové scény a dabing sme pochválili už v úvode, hudba je heroická a príjemná, no a ovládanie je v zásade OK. Až na pár klávesov mierne od ruky sa to dá pekne zvládnuť klávesnicou a praktickou myškou, no nie je problém premapovať si to. A nechýba ani možnosť voľby gamepadu. Immortals sa spolieha výlučne na autosave s jediným slotom, ktorý sa prepisuje počas progresu. Párkrát mi to nevyhovovalo, lebo som vstúpil do boja bez vhodnej prípravy kúzel či zbraní, ale nemohol som to zmeniť, lebo sa vždy hra nahrala už na začiatku bitky. Jedinou alternatívou je reštart celej kapitoly, čo vás môže vrátiť o polhodinu – hodinu späť.

Immortals of Aveum
Immortals of Aveum Ochranný štít s modrou okrúhlou clonou pomôže odolať silným útokom.
Ochranný štít s modrou okrúhlou clonou pomôže odolať silným útokom.


Immortals of Aveum Talenty sú rozdelené do troch vetiev podľa farieb mágie.
Talenty sú rozdelené do troch vetiev podľa farieb mágie.


Immortals of Aveum Veľký vplyv na efekt a účinok kúzel má výbava. Môžete ju meniť, vyrábať a upgradovať.
Veľký vplyv na efekt a účinok kúzel má výbava. Môžete ju meniť, vyrábať a upgradovať.




Immortals of Aevum je zábavná FPS s kúzlami, ktorú nie je dôvod haniť, len nie je natoľko výrazná, aby sa lakťami prebila do popredia medzi aktuálne top tituly. Nedá sa povedať, že by hra vyrazila dych, ale má pár epických momentov a zanechá dobrý dojem predovšetkým z bojov. Ak máte chuť namiesto nábojov naládovať do nepriateľov magické strely, určite stojí za zváženie. Ale najlepšie až po znížení ceny, ktorá je pri premiére  prehnaná. 20-hodinový príbeh, po ktorom ešte môžete brázdiť po krajine, je síce dostatočný, ale celkový obsah nie je taký masívny, aby bol hodný 60€. Prípadné pokračovanie hry však uvítame.


napísal uni 6.9.2023
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
6.7
Ohodnotiť
IMMORTALS OF AVEUM
+ dynamické magické súboje
+ rôznorodé prostredia a zákutia v originálnom univerze
+ kvalitný dabing a sympatické postavy
+ niektoré pôsobivé momenty v pokročilej fáze hry
+ puzzle na spestrenie postupu
- príbeh neurazí, ale ani neohúri
- optimalizácia a technické problémy, hlavne na slabších PC zostavách
- neprimerane vysoká cena pri premiére hry


RECENZIE HRÁČOV
PC
PS5
Xbox Series X|S

Vývoj: EA / Ascendant Studios
Štýl: Akcia
Dátum vydania: 22. august 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (9)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (20042)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk