KARMAZOO

KARMAZOO

7.5

Pixelové srdcia proti hráčskej toxicite

Recenzia na PC verziu

Slovo karma sa od začiatku 21. storočia pomerne organicky udomácnilo nielen v našom jazyku, ale aj v popkultúrnom živote takmer celej pozemskej demografie. Niet preto divu, že aj hry sa začali pohrávať s ideou systémov odmeňujúcich „dobré” správanie a trestajúcich to „zlé”. A tak postupne začali vývojári implementovať rôznorodé formy karma mechaník, väčšinou však iba pre hodnotenie hráčovho správania, hlbšej komplexnosti sme sa teda nedočkali. Ako by však vyzeral titul, v ktorom činy hráčov rozhodujú nielen o priebehu či výsledku hrania, ale aj životnosti samotného projektu? Práve túto otázku stavia pred častokrát toxickú a agresívnu komunitu online hráčov unikátna platformovka Karmazoo.

KarmaZoo
KarmaZoo Každému sa dostane cennej karmy rovným dielom!
Každému sa dostane cennej karmy rovným dielom!


KarmaZoo Do užitočných schopností sa oplatí investovať karmu čo najskôr .
Do užitočných schopností sa oplatí investovať karmu čo najskôr .


KarmaZoo Pozor na pasce a podivné Sauronove oči, chrániace cestu za cieľom...
Pozor na pasce a podivné Sauronove oči, chrániace cestu za cieľom...





Tak trochu jedinečná zoo

Vývojári Pastagames zvolili pre svoj netradičný titul unikátne meno, ktoré dokonale vystihuje celú hernú slučku. Karmazoo je totižto okrem 2D online/kooperačnej skákačky skutočne aj titulom o karme (teda nápomocných akciách hráčov, za ktoré ste odmeňovaní lietajúcimi srdiečkami reprezentujúcimi karmu) a zoo (ak pod zoologickou záhradou chápete po psychadelicky dizajnovaných výbehoch behajúcu desiatku splašených zvierat a rozličných objektov). Paráda, všakže?

Netuctový šarm vyžaruje z hry už pri prvom spustení. Privíta vás hlboký hlas s parodickým talianskym prízvukom a vyvalí na hráča, že síce nemá telo, no má stále nádej na útek. Čírim odhodlaním a silnou koncentráciou sa váš magický duch bez tela zrazu zhmotní a vy ste tak ako tuctový blob (čítajte sliz) vhodení priamo do tutoriálu, kde sa naučíte základné ovládanie. Po ovládnutí pohybu, výskokov a, prirodzene, aj spevu vášho slizu ste transportovaní portálom do centra pomenovaného Sanctuary.

Nie je svätyňa ako svätyňa

V Sanctuary strávite pomerne veľké množstvo času. Odtiaľto sa budete vydávať na výpravy do dvoch rozličných herných módov, no budete si tu odomykať aj nové zvieratká, schopnosti a objavovať rozličné tajomstvá. Privíta vás tu jedna veľká miestnosť, no postupne za zozbieranú karmu otvoríte aj ďalšie sekcie po oboch stranách portálu, umiestneného v srdci Sanctuary. Priamo nad ním sa nachádza výťah ovládaný spevom (áno každé zviera v hre má možnosť spievať/škriekať unikátnym hlasom), vyvážajúci hráča medzi poschodia zaplnené sochami zvierat. Každá zo sôch je akousi prázdnou schránkou, za dostatok karmy ovládnuteľnou vaším duchom. Nájdete tu všetko, od skákajúcej hrušky a lampáša, cez slona, koalu, korytnačku, vtáčika, pavúka, až po dinosaura či magické hodiny a desiatky ďalších unikátnych jedincov, neraz ukrytých na obskúrnych miestach.

Nájdete tu však aj knihu s informáciou o globálne zozbieranej karme (za ktorú vývojári po dosiahnutí istých míľnikov pridávajú nový obsah = Karma Pass) a tradičný karma darček za denné nalogovanie. Nebude chýbať ani miestnosť na užitočné tipy, teleskop pre sledovanie progresu každého tvora a sekcia pre odomknutie hŕstky užitočných schopností. Medzi tie patrí, samozrejme, kruhová ponuka s emotikonmi a nejaké tie tančeky, či také vyslanie srdca s karmou pre iného hráča, alebo aj predĺženie prežitia mimo hráčov. Jednou z hlavných mechaník v hre je totižto aj takzvané halo alebo inak žiara okolo každého hráča. Toto halo sa automaticky spája so žiarou ostatných hráčov a ak ste vedľa seba aspoň dvaja, temnota levelu vás nemôže pohltiť (čo je zároveň aj veľmi pekná metafora). Ak sa však od skupiny oddelíte, žiara sa vám postupne míňa, a to až pokiaľ nestratíte svoje fyzické telo. Následne sa z vás stáva duch, ktorý môže ostatným hráčom jedine tak osvietiť cestu.

KarmaZoo
KarmaZoo Nech už máte online alebo offline kamarátov, Karmazoo má čosi pre každého!
Nech už máte online alebo offline kamarátov, Karmazoo má čosi pre každého!


KarmaZoo Rôznorodých stvorení je v hre na odomykanie veru požehnane.
Rôznorodých stvorení je v hre na odomykanie veru požehnane.


KarmaZoo Ako a kam som sa to dostal??
Ako a kam som sa to dostal??





Spolu k hráčskej súdržnosti!

Prvým zo spomínaných herných módov je Loop, online mód mieriaci práve na kooperáciu až desiatich hráčov, čo je pre indie hru pomerne odvážne číslo. Častokrát sa mi počas tvorby recenzie nie s veľkým prekvapením stalo, že som v lobby čakal úplne sám a žiadne ďalšie zvieratká sa neobjavili ani po niekoľkých desiatkach minút. Každopádne, keď už sa do hry dostanete, každá sa skladá vždy z piatich unikátnych sekcií a preto žiadna hra nie je nikdy úplne rovnaká. Mapy sa síce aj s nádherne farebným a minimalistickým pixel-artom menia ako na bežiacom páse, no základné témy zostávajú zachované. Zmeny si všimnete najmä v organizácii a štruktúre levelov či zmenách drobných úloh. O ozvláštnenie sa však postarajú aj náhodne vybrané a hráčskymi hlasmi zvolené karty ozvláštňujúce jednotlivé sekcie. Dostane tak napríklad za kolo viac karmy, ovocia alebo dokonca vyššie skoky a tak podobne...

V Loope je niekedy potrebné, aby škrečok pootočil koliesko, ohník zapálil fakľu pre ostatných hráčov alebo slon roztrieštil sklenenú stenu. Skrátka, každá postava tu s jej unikátnou schopnosťou nájde unikátne využitie pre pomoc ostatným hráčom. A tu sa vlastne ukazuje jeden z hlavných princípov celého módu, nakoľko hra končí iba vtedy, ak buď vyprší veľmi štedrý časovať, alebo sa všetci úspešne s pomocou druhých či pomocou druhým dostanú až do cieľa a vyhrajú. Môže nastať síce aj scenár v ktorom všetky potvorky skonajú, a tak prehrajú, no po celé obdobie strávené s hrou som toto veru nezažil. Vyššie popísaná herná slučka sa každou novou hrou už len dookola točí, teda inak povedané LOOPuje.

Občas tak niekomu spevom či telom podržíte dvere vy, potom zas niekto vám, niečo sem-tam rozbijete, zozbierate voľne rozhádzané ovocie, zaťažíte na váhu citlivú plochu, necháte sa prebodnúť pichliačmi, aby ste vytvorili plochu pre výskok menej skúsených „platformovkáčov", pre zachovanie halo udržujete blízky kontakt... No a za každú takúto nápomocnú akciu ste odmeňovaní srdiečkami, teda karmou, ktorá sa na konci každej hry zleje do jedného spoločného čísielka. Z neho, prirodzene, vyrastie obrovský karma strom prerozdeľujúci nahrabanú karmu rovnomerne medzi zúčastnených. V Sanctuary neskôr zainvestujete do už vyššie spomínaného obsahu a opäť celý proces iterujete až do zbláznenia! Herný loop to je teda veľmi prostý, no veľmi unikátne zábavný.

KarmaZoo
KarmaZoo Unikátne herné módy, akým je napríklad aj prepájanie signálu medzi veľkými žiarovkami vlastnými telami, sú niečím, čo často v hrách nevidno,
Unikátne herné módy, akým je napríklad aj prepájanie signálu medzi veľkými žiarovkami vlastnými telami, sú niečím, čo často v hrách nevidno,


KarmaZoo Nechýbajú ani karty ozvláštňujúce každé nové kolo a prirodzene, sa na zmenách musí dohodnúť väčšina tímu
Nechýbajú ani karty ozvláštňujúce každé nové kolo a prirodzene, sa na zmenách musí dohodnúť väčšina tímu


KarmaZoo Päť štádií jednej hry ubehne za 10-15 minút, no extrémne dlhým hrám zabráni, našťastie, aj časovač
Päť štádií jednej hry ubehne za 10-15 minút, no extrémne dlhým hrám zabráni, našťastie, aj časovač





Dávka súťaživosti neuškodí!

Totem mód je sprievodným a ďalším plnohodnotným režimom, avšak tentokrát jedine s offline (poprípade LAN) kompetitívnym nastavením. Tu sa budete v partii maximálne desiatich a minimálne dvoch, čo bol maximálny počet mnou zohnaných parťákov, vrátane mojej maličkosti, snažiť súperiť medzi sebou a identifikovať tak skutočného majstra platformoviek. Nachádza sa tu až päť rôznych minihier, v ktorých sa snažíte o čo najrýchlejšie zapálenie plameňov, zjedenie najväčšieho množstva ovocia, najrýchlejšie dobehnutie alebo doplachtenie k cieľu, alebo absurdnú výhru v kameň-papier-nožnice... Hry sú to veľmi akčné, rýchle a , samozrejme, aj intenzívne zábavné.

Zaujímavý je však aj ich výber v menu, nakoľko tu nájdete iba desať totemov, z ktorých každý reprezentuje jedno kolo. Podľa preferencií si ich môžete rozmiestniť do šiestich bublín predstavujúcich každú z minihier a tak si zvoliť svojich maximálne desať kôl alebo všetko nahádzať do bubliny pre náhodný výber. Každý zúčastnený si svojho ducha ešte musí umiestniť aj na jednu z desiatich dostupných farieb a ťažko súťaživá skákačka meniaca priateľov na odvekých rivalov na gaučovom bojisku sa môže začať. Absurdné? Áno! Unikátne? Tiež áno! A časom pravdepodobne dosť otravné? To asi uvidíme...

KarmaZoo
KarmaZoo Kompetitívne zbieranie jedla s priateľom na gauči nechýba tiež!
Kompetitívne zbieranie jedla s priateľom na gauči nechýba tiež!


KarmaZoo Najabsurdnejšia minihra je rozhodne kameň-papier-nožnice...
Najabsurdnejšia minihra je rozhodne kameň-papier-nožnice...


KarmaZoo Unikátnou schopnosťou zvieratka, teda magického stvorenia, môže byť napríklad aj také rozohnenie pochodní
Unikátnou schopnosťou zvieratka, teda magického stvorenia, môže byť napríklad aj také rozohnenie pochodní




Keď komunita a kamaráti rozhodujú o živote hry

KarmaZoo je v jadre pomerne jednoduchá 2D platformovka, mierená nielen na toxických online hráčov, ale aj vyzývajúca pasívne kooperačné režimy, počítajúce s maximálne dvomi jednotlivcami na pohovke... Inteligentne a navyše aj s fascinujúcim pixel-art dizajnom a bravúrnym audio spracovaním sa snaží unikátne nabádať k spolupráci a súdržnosti, no zároveň motivuje aj k rozumnej súťaživosti z pohodlia domova. Určite nepodceňujte pri kúpe potrebu dobrého pripojenia alebo aspoň buďte majiteľmi viac ako dvoch ovládačov + kamarátov.

Nech už sa ale nad unikátnymi ideami mechaník, fantastickým elektronickým, lofi-jazzovým soundtrackom alebo aj prekomplikovaným level dizajnom budem rozplývať akokoľvek, pravdou zostáva, že Karmazoo je hrou, ktorá bude žiť, len ak ju budú živiť jej hráči. A to nielen v hre strávenými hodinami, ale aj dodržovaním hráčskej kultúry, akú sa autori snažia pomerne nenásilne v tejto zoologickej záhrade odhaliť. Samozrejme, offline kompetitívny režim v hre nájdete aj roky po vypnutí serverov, ale predsa len v ňom sa pôvodná myšlienka celého titulu trochu stráca... Preto budem autorom z Passtagames a vydavateľom z Devolveru držať palce a hraním KarmaZoo sa aj naďalej snažiť ukázať, že o výnimočné tituly je jednoznačne stále záujem!


napísal Taiven 25.1.2024
Páči sa mi! (+1)
7.5
Vo svete
7.7
Ohodnotiť
KARMAZOO
+ snaha o elimináciu online videohernej toxicity
+ unikátne mechaniky hráčskej súdržnosti (halo, zdieľaná karma, schopnosti pre pomoc)
+ online a offline herné módy
+ fantastické audiovizuálne spracovanie s nádherným pixel-artom aj precíznym zvukom
+ humorné, rozkošné a rozmanité stvorenia na ovládanie
+ Sanctuary pretkané tajnými chodbami
+ prepletený level dizajn a ponúkaná platformová výzva
+ jedinečný Karma Pass
- online režim náročný na počty hráčov
- v podstate veľmi jednoduchá herná slučka, ktorej bude pomerne skoro chýbať komplexnejší obsah
- na offline režim treba veľa kamarátov...



RECENZIE HRÁČOV
PC
Switch
Xbox Series X|S
PS5

Vývoj: Devolver Digital / Pastagames
Štýl: Párty hra / Multiplayer
Dátum vydania: 14. november 2023
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Vetráky: pripojenie 3-pin 5v a... (13)
čafte, mám staručký pc 2017/18 (Z270-i7-7700k) nak...
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (2)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19969)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk