Mafia: The City of Lost Heaven: Non Nostalgic Review

Píše sa rok 1930 a v Amerike nastala hospodárska kríza.

PC
pridal AutorNeznámy 27.8.2020 o 17:42 pod používateľské recenzie

8.0


Počet nahratých hodín celkovo: 41 (no nedokončená extrémna jazda)

Priemerná dĺžka jedného hrania( 20 hodín)

Obtiažnosť : hra žiadnu neponúka, je len tá čo vytvorili devs(vývojári)

Grafické nastavenie hry: ako to len u takejto starej hry ide :D

Obtiažnosť závodu- Extrémna(ak by niekoho zaujímalo)

Píše sa rok 1930 a v Amerike nastala hospodárska kríza. Ľudia to majú ťažké. Práca sa ťažko hľadá. A skoro všetci  žijú v strachu. Prečo, pýtate sa? No povedzme, že pre niektorých ľudí sú papiere a zákony ktoré predstavujú, podstatné asi tak ako je pre nich podstatná tá ľahká dáma čo mali včera u seba vo svojom novom luxusnom aute. Sú to muži ktorý ovládajú spoločnosť a sú ochotný zraziť každého kto sa im postaví do cesty. Aj tých obyčajných ľudí. Pýtate sa kto sú títo muži? Sú to muži čo si tvoria svoje vlastné zákony, muži ktorý vás môžu zabiť len kvôli vlastnej predstave toho, že ste sa na nich krivo pozreli. V Lost Heaven sú takýto mocný muži dvaja. A hoci iným spôsobom, obaja chcú mať všetko. Lenže nato aby ste mali všetko, musí nastať konflikt. Konflikt čo vedie k  vojne. K vojne, v ktorej  som bol ja dlhú dobu súčasťou- Thomas Angelo.

 

Mafia: The City of Lost Heaven hra vydaná v roku 2002,  zlatými českými ručičkami z Illusion Softworks. Vydaná ten istý rok ako GTA 3 ktorú dokonca podľa hráčov aj kritikov prekonala. A  hoci sa hra ani zďaleka nepredávala tak dobre ako GTA, (hlavne v Amerike) tak dodnes predala úctyhodné 4 milióny kusy. A keďže za mesiac tu máme remake tejto klasiky napadlo mi, že by nebolo úplne  od veci napísať si takúto recenziu. Táto hra a to poviem na rovinu je po boku Vietconga, Kingdom Come a iných hier to najlepšie čo české ručičky vykovali. Je to právoplatná legenda a masterpiece.

Toto moje tvrdenie pritom podtrháva skvelý príbeh. Ten pojednáva o vyššie zmienenom Thomovi ktorý býval taxikárom. Ten  jedného krásneho večera, keď si len tak bafkal svoju cigaretu, započul pekelnú ranu. Tú ranu spôsobil náraz auta ktoré bolo prenasledované iným autom. Z havarovaného auta vystúpi človek menom Paulie v nádhernom obleku, sprevádzaný ďalším mužom menom Sam. Paulie je zranený a mieri si to k Thomovi(Do hajzlu, Same. Já to koupil, do hajzlu, kurva). Thomovi je už na prvý pohľad z jeho búchačky jasné, že bude lepšie spolupracovať. Nastúpia teda všetci traja do taxíku a utekajú svojim prenasledovateľom. Tým napokon aj úspešne utečú  načo Paulie povie Thomovi nech ich vezme do Salieriho baru. Tam mu  Sam od pána Salieriho jedného z Donov mesta, vyplatí odmenu a ponúkne mu aj možnosť práce, ktorá odnáša veľa ďalších zelených papierov. Tú však Tom odmietne na základe vety- Lepší byť chudej a živej než bohatej a mrtvej, že ano. Tento postoj mu však dlho nevydrží keďže ho hneď na ďalší deň pri pauze od práce, prepadnú mafiáni od konkurenčného Dona Morrella. Tom teda nečaká a uteká si zachrániť svoje pozadie do Salieriho baru. Tam ho aj zachránia a Tom sa po prehliadnutí si ich krásnych oblekov a vidine veľkých peňazí, jednoznačne rozhodne- Lepšie umrieť mladý a bohatý. A tak začne cesta jedného z najznámejších mafiánov mesta Lost heaven.  Celý tento príbeh je pritom rozprávaný Thomom a to nám a detektívovi Normanovi, človeku s ktorým chce Tom niekoľko rokov po jeho prijatí do rodiny uzavrieť dohodu. Dohodu čo by ho dostala z rodiny bez nutnosti guľky, v lebečnom orgáne. 

Takto nejako by sa dal zhrnúť začiatok celého Mafia príbehu. Je to skvelý filmový príbeh plný zrád, smútku, šťastia a úspešných  chvíľ. Dozviete sa pritom z neho  mnohé veci jak o vernosti, peniazoch, láske tak v neposlednom rade aj o priateľstve( Sam vie o tom najlepšie verte mi).  Je to príbehovo možno aj to najlepšie čo sme dostali z prostredia hernej mafie(po boku skvelej mafie dvojky ktorú  hádam aj rovnako milujem).

Celý príbeh vlastne oproti tretiemu GTA vo svojej dobe ťahali  skvelé filmové cutscény a spôsob rozprávania príbehu. Len je možno škoda, že samotný príbeh občas naberá až moc veľké časové skoky, takže len vidíte alebo občas len počujete o tom, čo sa za posledné roky naším hlavným postavám stalo. A moc to teda na nich nepoznáte. No nie je to len príbeh čo hru ťahá hore, ale aj skvelo nadabované postavy a ich charakter. Len je škoda, že sa o nich behom hry nedozviete trocha viacej. Vytvorilo by to tak medzi hráčom a postavami ešte hlbší citový vzťah čo sa však hre v podstate darí aj tak. Hlavne postavy, ako Paulie a trocha otravného Ralpha si zamilujete.

Čo sa týka dabingu, ten je celý  v češtine a je výborný a nahovorený profesionálnymi českými dabérmi. Hoci taký dabér Salieriho už bohužiaľ  dnes nie je medzi nami( Press F for Molčík).Kvalitu dabingu už len podtrhávajú legendárne české hlášky ako: A jjjak to cccvakne, mmmáš vyhráno- Ralph. Nestačili říct ani -b- a byli bez bouráku- Paulie. Tak, parchante... Pan Salieri tě má už plný zuby, táhni do pekla- Paulie. Vždyť to ví i Luigi, že mu chodíš za dcerou, ale myslím, že mu to nevadí, vždyť jsi jí zachránil panenství, a pak si jí o to hned připravil co ?-Paulie

A to všetko už len dopĺňa skvelá atmosféra samotného mesta Lost Heaven a jeho okolia. Hlavne misia výlet do prírody je aj na dnes úžasný zážitok a je to vlastne aj moja najobľúbenejšia misia z hry.

Dobre dosť o príbehu a postavách. Keď hru spustíte nájdete tam herné režimy ako  tutorial extrémna jazda, a jazda( a samozrejme uvidíte aj to krásne main menu a započujete tú ešte krajšiu hudbu). Tutorial je v poriadku naučí vás všetko čo potrebujete pričom vás ho učí skvelý rozprávač. Jazda je akoby voľná hra v mafii. Viete si tam kupovať zbrane, voziť ľudí v taxíku, robiť hlúposti ako práve v GTA. Úprimne je to rovnako nudné, ako aj zbytočné a človek sa nevie zbaviť pocitu, že v hre mal byť multiplayer z ďalšími hráčmi. Ďalej tu máme extrémnu jazdu. Tá je príjemný bonus kedy vám určité postavy v meste dajú nejakú úlohu ako napríklad- zabi toho rýchleho Speedeho Gonzálesa čo je vlastne muž len v trenkách a tieľku, ale rýchlejší ako normálne auto. Bohužiaľ som nedokázal splniť pre túto recenziu všetky misie v nej(keďže niektoré sú aj trocha o šťastí) takže to môžem len s určitej časti odporučiť.  V hre je pritom aj encyklopédia s autami, ak by ste sa o nich chceli dozvedieť niečo viac. Takže tiež príjemný bonus. A nakoniec tu je samotný režim novej hry(príbehu).

Prejdime teraz na gameplay keď spustíte novú hru. Mafia je third person shooter založený tak aby pôsobil čo najviac autenticky a realisticky na danú dobu. Jadro gameplaya pritom  vlastne tvorí hlavne strieľanie a ovládanie vozidiel. Oboje je spravené veľmi pekne. Autá sa správajú realisticky. Či už je to ich ovládanie, možnosť používania ručnej páky,  tachometra, dochádzanie benzínu a jeho rýchlejšom dochádzaní pri násilnom otvorení nádrže, alebo ich samotné poškodenie pri havárií.  Strieľanie na nepriateľov zo zbraní je správne sladké a takú ranu z pumpovacej brokovnice budete cítiť vy aj váš nepriateľ. Len škoda, že také strieľanie už nefunguje z vozidla. Teda minimálne nie furt čo vás pri niektorých sledovacích misiách  dokáže pekne naštvať. Vaša hlavná postava sa spolu s autami tiež občas neovláda práve najlepšie. Taká správa inventára, otváranie vozidiel a ovládanie ich kamery, náhodné kotrmelce, či samotný súbojový systém na päste nie sú práve silná stránka hry.

Hra pritom neobsahuje výber obtiažnosti. Je len jedna, ktorá je, ale urobená tak aby zbrane a všetko okolo vás pôsobilo autenticky a čo najviac realisticky. V preklade, aby ste sa cítili ako skutočný, no zraniteľný mafián čo vie dobre narábať so zbraňami a s autami(až dokým nepríde na radu istá formula čo prevetrá vaše mozgové obrátky a čo všetko dokážu zniesť) .

Celú túto hrateľnosť pritom zažijete v 20 misiách ktoré sú zaujímavé a skvelé.  Každá sa pritom snaží byť inakšou a dostať vás na iné miesta. Hoci v hre sú aj nudné misie ako len tak pre radosť. Toto všetko vám zaberie príjemných 20 hodín pokiaľ počítame aj vedľajšie misie pre automechanika Lucasa Bertoneho ktoré sú, ale za mňa po čase viac otravné ako zábavné( a niekedy aj veľmi frustrujúce). No ako odmenu za pomoc vám vždy dá fajn auto. To ma privádza aj ku faktu, že samotné mesto Lost Heaven je v hre pekne nevyužité a okrem týchto vedľajších misií pre Bertoneho,  tam vlastne ani nemáte čo robiť.

Hra tieto mínusy však sčasti vynahrádza na svoju dobu peknými a drobnými detailmi ktoré občas vedia konkurovať aj prvému Deus Exu( skúste niekedy blízko nepriateľského mafiána streliť do baru s alkoholom a zostreliť žiarovku nad ním :D)

Ďalej tu máme AI. Tá sa dá prirovnať k 3 osobám. K policajtom, spoločníkom a k nepriateľom. Takže AI spoločníkov a polície. Oboje je rovnako retardované. Viete behom misií nato občas nebudete sami, a budú vás sprevádzať  Paulie a Sam. Lenže tí nevedia nič o veci menom kryť sa, a tak sa často rozhodnú ísť na sebe vražednú misiu voči granátu. A keďže nie sú nesmrteľný rovnako ako vy, tak zomrú a vy musíte ísť znova od checkpointu(posledné uloženie) a to veru  vie naštvať. Ďalej tu máme policajtov. Ach tí sú hádam rovnako sprostý ako aj otravný. Pokiaľ si nezapnete tachometer a náhodou vás uvidí policajné auto ako prekračujete rýchlosť,  tak sa modlite nech im utečiete. Inak vás budú sprevádzať až na druhý koniec mesta a pritom zavolajú ďalšiu políciu na vás. A hoci sa im konečne na chvíľu vyparíte z dohľadu, tak oni skoro vždy vedia kde ste. Nehovoriac, že vás otravujú aj kvôli iným porušeniam predpisov( hoci protismer majú úplne v paži, hlavne, že ste prešli cez červenú). To je z hľadiska logickosti a reálnosti jasné, no z hľadiska gameplaya, kedy si tie rýchle a nové  autá od Bertoneho chcete poriadne vyskúšať, veľmi otravné. Nehovoriac, že ak niekto iný poruší predpis tak  ich to netrápi. Idú len po vás. Áno môžete sa ich pokúsiť zabiť. Nie sú totižto práve najbystrejší a ich AI má občas mierne sebe vražedné sklony(Spadnutie do vody za cenu života  aj so mnou trebárs ). Lenže nevydržíte veľa a v momente keď  ich ide celá artiléria po vás a zabijú vás tesne pred Salieriho barom, je to riadne frustrujúce.

AI nepriateľov  je v pohode. Obchádzajú vás, keď majú brokovnice chcú byť k vám čo najbližšie a pod. Snažia sa vás zabiť za každú cenu. Hoci aj oni občas zahaprujú. Trebárs, keď na chvíľku nevychádzate z krytu, tak sa otočia  niektorý, celým  svojím telom od vás úplne jak keby čakali  v rade pre lacné olovo.  

Ďalej tu máme hudbu. Tá je skladaná Vladimírom Šimůnekom a je skvelá a právom sa radí medzi legendárne herné soundtracky kedy len samotný main theme má svoju vlastnú dušu. Hudba sa pritom mení aj podľa štvrti mesta, kde sa práve nachádzate a podľa vecí čo práve robíte. Vie kedy má byť vážna, kedy veselá a kedy akčná. Len škoda, že gog a steam verzia hry stratila veľkú časť soundtracku ktorý sa však dá pomocou patchu  vrátiť. Ďalej  sú tu zvuky áut, zbraní a prostredia ako takého, ktoré sú výborne a čo najviac realisticky ozvučené.

Technický stav hry je v pohode hoci mne osobne hra pár krát spadla čo tesne pred ukončením misie nie je dvakrát príjemné. Ale zato asi z veľkej časti môže zastaranosť a nekompatibilita s modernými operačnými systémy. Inak hra beží relatívne dobre a na svoju dobu vyzerala priam dychberúco  a ani dnes moc neurazí. A koho by aj urazila tak vyšiel pre hru od moderov,  grafický remaster.

HUD sa snaží byť  filmový a nerušivý a tak vám ukazuje len absolútne nevyhnutné  veci ako sú životy a náboje. UI je v pohode no  interakcia s ním miestami nepatrí medzi to najlepšie. Taká interakcia s okolím  napríklad (vystupovanie a nastupovanie v autách, kedy vám hra dá viac možností hoci ich nepotrebujete).

Mafia: The City of Lost Heaven. Skvelá hra keď vyšla, a skvelá hra aj dnes. Hra čo starne ako dobré víno a hrá sa rovnako dobre, ako sa fajčí kvalitné cígo. Neviem čo mám viac dodať, asi len to, že si ju rýchlo kúpte aby ste mali čo porovnávať so septembrovým remakom. A mimochodom zanedlho hra slávi 18 výročie takže si dajte, jeden aj za mňa chlapci. Ja totižto musím vykonať jednu bežnú rutinu. A nezabudni čitateľ čo číta túto recenziu-Ten kdo chce od života příliš moc, může ztratit úplně všechno, a kdo chce zas od života moc málo, nemusí dostat vůbec nic. Autor Neznámy

 

Plusy a mínusy

+- Trocha málo sa dozviete o zaujímavých postavách a za mňa aj trocha veľké časové skoky(ktoré sa na postavách pritom moc neprejavia)

+-Nič moc UI, no zase nič strašné

+-Trocha neohrabané ovládanie postavy


napísal AutorNeznámy 27.8.2020



Páči sa mi! (+3)

8.0
MAFIA: THE CITY OF LOST HEAVEN: NON NOSTALGIC REVIEW
+Skvelý filmový príbeh
+Na tú dobu dychberúca grafika
+dobre napísané postavy
+skvelá atmosféra mesta
+dobrý jazdný model
+fajn navolená obtiažnosť ktorá sa snaží pôsobiť uveriteľne
+Extrémna jazda je zaujímavá a jedná sa o príjemný bonus
+Dobrý pocit zo streľby
+Fajn herná dĺžka
+Skvelé misie( Výlet do prírody trebárs)
+Veľmi pekné drobné detaily
+Skvelá hudba a výborný český dabing
-Zlá AI spoločníkov a občas aj nepriateľov(sebevražedné úmysly Paulieho a Sama potvrdené)
-Otravná polícia ktorá vie kde presne ste aj keby čo bolo
-Niektoré strašne nudné misie(ako omerta )
-Nudné a neskôr otravné misie pre Bertoneho(hoci dobrovoľné)
-Absolútne nevyužité pekné mesto
-nefunkčné strieľanie z vozidiel
-rýchle autá si počas misie moc neužijete(ehmm policia)
-Voľná jazda je bez multiplayeru zbytočná
-Miestami troška frustrácie.

PC
PS2

Vývoj: Take 2 / Illusion Softworks
Štýl: Akčná Adventúra
+ SLEDOVAŤ HRU
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
NOVÉ RECENZIE HRÁČOV
4.0
| Skull and Bones - 1. sezóna
[pridal SVK-RUSKO-R 14.4.2024 0]
9.5
| Felvidek PC Recenzia
[pridal PaPoČa 9.4.2024 17]
6.0
| The Last Of Us Part II
[pridal PrecedaVlasť 3.3.2024 4]
6.0
| The Last Of Us Part 2 remastered
[pridal PrecedaVlasť 27.2.2024 90]
6.5
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal PaPoČa 22.1.2024 21]
| Tomb Raider I-III Remastered
[pridal T0M0 16.1.2024 18]
9.3
| Alan Wake 2
[pridal Tiqer 20.12.2023 21]
| Witcher 4
[pridal Joey N 10.12.2023 0]
8.5
| Marvels Spider-man 2
[pridal Filip Basketak 27.10.2023 21]
8.9
| Remnant 2
[pridal Umelec roku 19.8.2023 11]
8.3
| Final Fantasy XVI
[pridal Tiqer 2.8.2023 27]
2.0
| Modern Warfare 2022 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
9.0
| Modern Warfare 2019 - minirecenzia
[pridal PrecedaVlasť 23.7.2023 0]
8.6
| Assassins Creed Valhalla
[pridal Lukášcico 11.7.2023 2]
| Preview na Final Fantasy 16
[pridal Sidh 26.5.2023 11]
8.2
| Star Wars Jedi: Survivor
[pridal Tiqer 12.5.2023 9]
9.5
| Resident Evil 4 (2023)
[pridal saimonkaca 5.4.2023 0]
10
8.7
| Resident Evil 4
[pridal Tiqer 4.4.2023 26]
9.0
| Lorelai
[pridal de Bielawa 1.4.2023 5]

SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19862)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk