GLORY OF THE ROMAN EMPIRE

GLORY OF THE ROMAN EMPIRE

6.8

Budovanie rímskeho impéria v podaní novej stratégie neprináša zásadné inovácie, však môže osloviť začiatočníkov.

Recenzia na PC verziu

Glory of the Roman Empire je budovateľská RTS, ktorej stredobodom je (opäť) Rímske Impérium. Starý motív však nemusí znamenať zastaralú hru a je možné, že titul celkom príjemne prekvapí. Niekedy však tvorcovia len bezducho kopírujú námety iných titulov, zabalia hru do novej grafiky a očakávajú tučný zisk. Patrí Glory of The Roman Empire do prvej alebo druhej skupiny? Je to inovačná hra, či len vlažná napodobenina klasickej stratégie Caesar?

Kampaň hry začína nenáročnými, niekedy až banálnymi misiami, kde sa zoznamujete s ovládaním a systémom hry. Ak nie ste nováčikom v oblasti budovateľských stratégií, budete sa zrejme dosť nudiť. Až na drobné úpravy tu totiž platia klasické princípy, typické pre daný žáner a výuka trvá zbytočne dlho. Je to však jediná cesta, ako sa dostať k zaujímavejším úlohám, ktoré si potom vyberáte podľa uváženia na mape Rímskeho Impéria. Jednoducho si zvolíte vlajočku vybranej oblasti a ide sa na vec. Obvykle sa jedná o mierumilovné misie, kde musíte dosiahnuť požadovanú úroveň mesta, ochrániť sídlo pred hladomorom a požiarmi a zabezpečiť komfort obyvateľov. Na spestrenie slúžia potýčky s barbarskými kmeňmi, kde sa však dočkáte len viac-menej symbolických bojov. Celkovo navštívite 11 miest a absolvujete viac ako 30 misií.

Glory of the Roman Empire

Vyspelé mesto má parky, sochy a aj vodovodný systém.
Glory of the Roman Empire

Ak vám chýbajú nejaké suroviny, získate ich obchodovaním.
Glory of the Roman Empire

Narodil sa Kristus pán....prípadne úplne iné dieťa.

Kľúčovou úlohou v hre je samozrejme budovanie a zabezpečenie štandardných potrieb mesta. Občania Rímskeho impéria sú dosť povýšeneckí a preto výstavbu zabezpečujú výlučne otroci. Ak vám nebude stačiť počet nevoľníkov pridelených v úvode, môžete zakúpiť ďalšie pracovné sily. Za dvadsať zlatých získate 10 pracovníkov, ktorí postavia všetko, čo treba a za to nežiadajú nič, len chatrný prístrešok, kde by si mohli občas oddýchnuť.

Menu budov otvoríte kliknutím na povrch krajiny, na mieste, kde chcete stavať a vyberiete si z niekoľkých kategórií objektov. „Základné“ ponúka obydlia pre civilistov a nevoľníkov, sklad a studňu. Produkcia a dielne obsahuje budovy, vďaka ktorým získavate potrebné suroviny, drevo, nerasty a ľan na výrobu oblečenia, neskôr môžete postaviť aj kováčsku dielňu a výrobcu zbraní. Produkcia jedla, ako z názvu logicky vyplýva, zahrňuje farmy a budovy na prípravu potravín. Podpora ponúka vojenské a pomocné budovy, bylinkára na liečenie chorôb, prefektúru, baraky, obrannú vežu a obchodné centrum. Estetika umožní výstavbu ciest, parkov a ozdobných záhrad. Trh, chrámy, kúpele či divadlo nájdete v kategórii objektov pre verejnosť. Napokon sú tu monumenty, ktoré patria k vrcholu luxusu, znamenajú veľkú prestíž a ich výstavba je podmienená vysokou úrovňou mesta.

Hráč určí potrebné stavby a umiestni ich na vhodnom mieste. Všetky budovy, s výnimkou nocľahárne pre otrokov, sú určené len pre rímskych obyvateľov. Rimania sa potom samostatne nasťahujú do dokončených budov, automaticky sa zamestnajú a zaradia do výrobného procesu. Niektoré práce môžu vykonávať len muži alebo naopak výlučne ženy. Budovy sú niekedy na seba viazané, ale nie je to taký prepracovaný systém, ako v tituloch The Settlers a zabezpečiť správny beh vecí nevyžaduje veľké úsilie. Napríklad, ak chcete pečivo, potrebujete obilnú farmu a pekáreň, na výrobu odevov ľanovú farmu a krajčírsku dielnu atď.

Funkčná ekonomika vyžaduje dostatok mešťanov. Málo pracovníkov znamená spomalenie procesu a nedostatok surovín. Nadbytok ľudí je spojený s nezamestnanosťou a preto hrozia nepokoje. Vtedy sa vhodne uplatnia zamestnanci prefektúry, ktorí sú praktickí najmä pri hasení požiarov pomocou vody zo studní. V meste sa zídu aj bylinkári, dbajúci na zdravie populácie a hostince a trhy na šírenie produktov po okolí. Ak máte nedostatok niektorej suroviny, získate ju obchodovaním. V nákupnom centre určíte, na základe ponuky, požadované produkty a výmenný tovar. Potom už len čakáte, kedy sa komodity objavia vo vašom sídle. Na všetky významné udalosti, narodenie prvého dieťaťa v osade, požiar, povýšenie mesta, boj a ďalšie zaujímavosti, je hráč upozorňovaný prostredníctvom ikôn v hornej časti obrazovky. Priebeh činností, respektíve celej hry sa dá zrýchliť podľa potreby.

Glory of the Roman Empire

Mód "výzva" ponúka sériu misií a rôzne bonusy
Glory of the Roman Empire

Kráčal prázdnou ulicou, mlátil miestnych opilcov...
Glory of the Roman Empire

Takto vyzerá mesto zhora a budovateľské menu.

Po zabezpečení základných potrieb nasleduje výstavba chrámov, viníc, kúpeľov a rôznych dekorácií. Len takto zmeníte všednú osadu na veľkolepé mesto. Skromné domčeky sa postupne menia na luxusné vily a reputácia mesta rastie. Keďže všetky budovy majú vplyv len v určitom okruhu, treba dbať na ich vhodné umiestnenie a stavať na rozumných miestach. Zatiaľ čo sa obyvatelia malého sídla uspokoja s výstavbou svätýň, s rozvojom mesta postupne požadujú dostatok oblečenia, víno a ďalšie produkty. Informácie o spokojnosti a postavení vašich zverencov získate v hlavnom mestskom centre alebo chrámoch a pomôžu vám aj reči, ktoré si vypočujete v hostinci.

Nekonečnú výstavbu vám občas spestria konflikty s barbarmi. Na základnú ochranu vám postačia obranné veže, ktoré majú štvorčlennú posádku. Na produkciu armády potrebujete baraky. Je to jediná budova v hre, určená na produkciu vojsk. Keď zabezpečíte dostatok oblečenia, drevené alebo kovové zbrane, onedlho máte po ruke sortiment vyzbrojených mužov.

Aby ste mohli viesť vojnovú výpravu, potrebujete minimálne dvadsaťčlenný oddiel, čo predstavuje takmer maximálnu kapacitu barakov. Čím viac oddielov, tým vyššia šanca na úspech. Preto odporúčam aspoň dva baraky pre dva oddiely. Potom vyberiete príkaz na útok a zvolíte sídlo barbarov, ktoré chcete prepadnúť. Tým vaša bojová úloha končí, pretože priebeh bitky žiadnym spôsobom neovplyvníte a  nedokážete ani kontrolovať počínanie vašich bojovníkov. Keď ich pozorujete a vidíte, ako hlúpo si niekedy počínajú, určite vás zamrzí, že ich nemôžete usmerniť. Ak ste v boji úspešní, nepriateľské sídlo vyhorí do tla. Oplatí sa viesť dobyvačný útok, po ktorom nasleduje podrobenie oponentov a ich následné zaradenie medzi vašich otrokov .
 
Popri kampani hra ponúka mód voľnej výstavby (free building mode), kde si pokojne budujete sídlo, až kým vám to nezačne liezť na nervy. Mňa osobne celkom zaujala výzva (challenge mode), kde hráč musí absolvovať štyri vybrané misie. Na začiatku každej z nich si zvolíte jeden z ponúkaných bonusov. Môžu to byť nekonečné zásoby nerastov, prevencia proti ohňu alebo chorobám atď. Niekedy sú tieto úlohy  sťažené, povedzme tak, že vašich obyvateľov z času na čas zabíjajú blesky alebo farmy produkujú o polovicu menej jedla. Výsledné skóre, ktoré je súčtom bodov získaných vo všetkých misiách, môžete zaslať aj na internet a zapísať sa tak do svetového rebríčka.

Glory of the Roman Empire

Nočné zátišie s barakmi.
Glory of the Roman Empire

Boje s barbarmi sú spestrením, ale mohli byť spracované aj lepšie.
Glory of the Roman Empire

Pohoda v podvečer.

Je jednoznačné, že Glory of the Roman Empire čerpá inšpiráciu z titulu Caesar. Keby tvorcovia pridali do hry čosi svojské a pokúsili sa o inovácie, možny by sa nad ich počínaním dalo prižmúriť oko. Bohužiaľ, titul nielenže nie je inovačný, ale navyše odbúral niektoré osvedčené aspekty a tak zbytočne stratil na atraktívnosti. Ideálnym príkladom sú príliš zjednodušené boje.

Tvorcovia stavajú úspech hry na starom, dosť nešikovne upravenom systéme a novodobej grafike. Sú tu celkom pekne modelované domy a objekty, pomedzi ktoré sa popri uponáhľaných otrokoch a hrdých remeselníkoch prechádzajú starci a malé deti. Ozvučenie je dostatočné a hra má vydarený hudobný podklad. Áno, 3D kabátik je príjemný a polohovanie mapy praktické, lenže ako sa hovorí, čo z peknej misky, keď je prázdna?

Glory of the Roman Empire je menej vydarený klon hry Caesar. Neprináša nič, čo by tu už nebolo. Za pozornosť stojí pohodlné ovládanie a solídna grafika, no v 3D prostredí niekedy nastane problém s umiestnením budov. Menej nároční hráči azda tento titul ocenia, skúsených stratégov však neohúri. Hra nie je zlá, ale všedná a šedivá ako vlasy deda vševeda a rozhodne sa nezaradí medzi nezabudnuteľné tituly.

Glory of the Roman Empire

O významných udalostiach ste neustále informovaný...


Glory of the Roman Empire

Hasenie ohňa je práca pre prefektov.


Glory of the Roman Empire

Ešte raz oheň - vypálená osada barbarov.



napísal uni 21.6.2006
Páči sa mi!
VIDEÁ Z HRY
6.8
Ohodnotiť
GLORY OF THE ROMAN EMPIRE
+ moderná grafika
+ praktické a nenáročné ovládanie
+ herný mód “challenge mode”
- menej vydarený klon hry Caesar
- zle riešené boje
- slabá AI
- čoskoro začne nudiť
Hardverové požiadavky:
Minimálne požiadavky: CPU 1500 MHz, 256 MB RAM, GF 2 MX/ATI R9000
Doporučená konfigurácia: CPU 2400 MHz, 512 MB RAM, GF 6600/R9700


RECENZIE HRÁČOV
PC

Vývoj: CDV / CENEGA Slovakia / Haemimot Games
Štýl: Simulácia
Web: domovská stránka hry
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19860)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk