NAJLEPŠIE HRY ROKU 2003

NAJLEPŠIE HRY ROKU 2003

Článok

Rok 2003 sa nám už skončil a poďme sa pozrieť na najlepšie tituly minulého roku podľa našej redakcie.  Rok bol na dobré hry naozaj bohatý, a aj keď nevyšli očakávané hry ako Doom 3 a Half Life 2, určite si každý našiel titul ktorý ho zaujal. Medzi najzaujímavejšie hry určite patrili GTA Vice City, Call of Duty, Max Payne 2, Splinter Cell, NHL 2004 a koncom roka prekvapil aj Beyond Good and Evil ktorý u nás získal hneď niekoľko ocenení

Najlepšia Akcia

Max Payne 2 - Call of Duty   (nerozhodne)
Obe veľmi pekné hry, obe síce trochu krátke ale tak či tak patria medzi najlepšie akcie roka. Call of Duty posúva vojnové akcie o triedu vyššie, a to jak jedinečnou atmosfériou a tak aj kooperáciou vašej bojovej jednotky, rozmanitými misiami, nesmieme zabudnúť ani na grafiku ktorá z Quake 3 enginu vytiahla maximum ani na rovnako kvalitné zvuky. Max Payne si drží svoje prvenstvo medzi akciami s pohľadu tretej osoby, zapôsobil hlavne svojim príbehom kvalitnou, rýchlou grafikou a kto by si nechal ujsť originálny bullet time mód?

   

Z ďalších zaujímavých titulov spomedzi, ktorých sme vyberali boli  -komixové XIII, filmový remake LOTR Return of the King, český Vietcong, sci-fi Star Trek : Elite Force 2, Star Warsovský Jedi Knight: Jedi Academy, a akčný Freedom Fighters.

Najlepšia taktická/stealth akcia

Splinter Cell 
Určite najlepšia stealth taktická záležitosť je Splinter Cell. A to nie len za rok 2003, ale doteraz prekonáva všetky podobné tituly, ktoré na PC vyšli. Fanúšikovia sa už môžu tešiť na jej pokračovanie v tomto roku s podtitulom Pandora Tomorrow. Jeho najväčším vylepšením bude určite pridaný multiplayer.

Za ním nasleduje kvalitný Hidden and Dangerous 2, trochu slabší, ale stále dobrý bol Metal Gear Solid 2 : Substance a ani Gorky Zero: Továrna na Otroky nebol na zahodenie. Nakoniec v hrateľnosti nás trochu sklamal taktický Project IGI 2, ten si však vydanie aj dosť zle naplánoval a vyšiel popri hre Splinter Cell.

Najlepšia RPG

Star Wars: Knight of the Old Republic
Už od leta sme netrpezlivo čakali Star Wars: Kotor, hra totiž neuveriteľne zabodovala na X-boxe a jej hodnotenia neklesali pod 90%, teraz tesne pred koncom roka vyšla na PC a jej hodnotenie je ešte lepšie. U nás síce recenziu ešte nemáme ale už sa na nej pracuje a hodnotenie bude dosť vysoké.

Škoda, že Deus Ex 2: Invisible War nebol až taký dobrý ako jeho predchodca a nepredbehol Star Wars, ale určite aj on pobavil, z klasických 2D izometrických RPGéčiek potešil  Greyhawk Temple of Elemental Evil a Lionheart, dobrý bol aj Gothic 2, Fanúšikov pirátov potešil Pirates of Carribean a z addonov nebol zlý Dungeon Siege: Legends of Aranna.
 

Najlepšia Akčná Adventúra

Beyond Good and Evil - GTA Vice City
  (nerozhodne)
Nerozhodne, naozaj som sa tu nevedel rozhodnúť, obe veľmi kvalitné hry s vynikajúcou grafikou, ozvučením a ovládaním. Síce Vice City je rozsiahlejšie a môžete sa s ňou zabávať aj niekoľko týždňov, Beyond Good and Evil má na druhú stranu strhujúci príbeh čím Vice City dobieha.  Inak obe hry sú štýlom veľmi podobné, teda voľný pohyb po okolí, výber rôznych misií a výborná hrateľnosť a zábava.

 
 

Z ďalších stojí za spomenutie Prince of Persia: The Sands Of Time ktorý mohol byť najlepší keby sa trochu pohrali s ovládaním, a veľmi prekvapil aj kvalitný Simpsons Hit and Run tiež GTA štýl v 3D prepracovanom Springfielde, nakoniec je tu ešte Cold Zero: The Last Stand.

Najlepšia Adventúra

Silent Hill 3
Ten rok bol pre adventúry veľmi zhovievavý a objavilo sa niekoľko zaujímavých titulov, škoda odloženej Syberie II, ktorá by isto zamiešala poradím. Jednoznačným víťazom sa stal hororovou atmosférou, hustou hmlou a grotesknými postavami presýtený Silent Hill 3.

Medzi nominovanými sa ďalej objavili revolučne akčný Broken Sword Sleeping Dragon, vynikajúci Český thriler Posel Smrti, interaktívny Shadow Of Memories a pokračovanie Shizm: Mysterious Journey kompletne prerobené do 3D Mysterious Journey 2.

Najlepšia Športová hra

NHL 2004
Trochu som rozmýšlal či tu vyhrá NHL2004 alebo Tony Hawk, ale predsa Tony Hawk nie je presne športová hra a je viac arkáda čo ju odsúva ďalej. NHLko si u nás drží prvenstvo už dosť dlhý čas a uvidíme či ho niečo niekedy prekoná.

Z ďalších tento rok zaujal už spomínaný Tony Hawk Pro Skater 4, FIFA 2004 ,F1 Career Challenge, pre špecifický ladených hráčov bol dobrý aj Madden 2004, NBA Live 2004.

Najlepší simulátor

Lock on Modern Air Combat
Simulátorov nevychádza veľmi veľa, no ak vyjdu sú väčšinou kvalitné a tento rok to potvrdil očakávaný Lock on Moder Air Combat. Na rozdiel od  IL2 ktorý bol najlepší v roku 2002 vás Lock on preniesol do moderných bojov a do kokpitov moderných lietadiel.

Zo simulácií bol zaujímavý bol aj Microsoft Flight Simulator 2004 ale ten trochu sklamal svojou grafikou, z addonov zaujal IL2 Sturmovik: Forgotten Battles, a z akčnych vecí vynikli Freelancer a Yager.

Najlepšia management hra

Sim City 4
Jednoznačne najlepšia a najkvalitnejšia managementovka tento rok. Naštastie sa autorom hru nepodarilo pokaziť pridaním Sims prvkov a Sim City stále ostalo simuláciou mesta. Síce má hra vysoké HW nároky a ak si chcete postaviť metropolu potrebujete naozaj silný stroj, v ostatných oblastiach bola takmer dokonalá, a v čom nebola to opravil jej prvý addon Rush Hour ktorý pridal aj pár arkádových prvkov napríklad ovládanie auta alebo helikoptéry v meste. 

Zaujímavý titul bol určite aj Railroad Tycoon 3, no nebol až taký pútavý. Z ostatných managementoviek ešte spomeniem Space Colony  alebo Restaurant Empire, ktorá u nás vyšla aj v češtine.

Najlepšia stratégia

Rise of Nations
Síce Rise of Nations neprinieslo skoro žiadne inovácie do sveta stratégií, spojenie Civilizácie a realtimeovky je v nej priam dokonalé a s vysokou hrateľnosťou je to určite najlepšia stratégia roka. Keď to porovnám s Empires Dawn of the Modern World, tak síce Empires bolo 3D a s kvalitnou grafikou, no nezaujalo až tako ako Rise a nemalo v sebe až také civilizačné možnosti.  

Ďalšie hry ktoré stratégiova nemali minúť boli Empires: Dawn of the Modern World, C&C Generals: Zero Hour, Spellforce: Order Of The Dawn, Slient Storm, Warcraft III: The Frozen Throne a Age of Mythology Titans

Najlepšia Racing hra

Midnight Club II
Možno sa niektorým zdal lepší NFS Underground, no u nás jednoznačne vyhral Midnight Racing II, síce nemal toľko možností inštalovania si blbostičiek do auta, ale mal viacej miest, voľný pohyb po meste, ničenie auta a našla sa aj polícia.

Nominovaný ešte z arkádových racingoviek bolp  Need for Speed: Underground  a  zo stimulačných stáli za zváženie Toca Race Driver , Colin McRae 3, Moto GP 2.

Celkovo najlepšia hra roka 2003

Call of Duty
Dlho sme rozmýšlali ktorá hra vyhrá, ale nakoniec po znovu zahratí všetkých najlepších hier v kategóriách jednoznačne vyhral Call of Duty. Jednoducho po všetkých stránkach veľmi kvalitná a atmosferická záležitosť, ktorá vás dostane a už nepustí. A aj keď single player nie je až taký obsiahly ako mohol byť, multiplayer vám to potom niekoľko násobne vynahradí.

Najinovatívnejšia hra roka

Ťažko rozhodovať o tom ktorá hra toho hernej oblasti priniesla najviac. Nominovaný boli  X2 The Threat za svoje kvalitné spojenie akcie, stratégie, managementovky v kvalitnej grafike a hrateľnosti, XIII za svoj čisto komixový štýl, Prince Of Persia: The Sand Of Time za grafické efekty, Splinter Cell za kvalitný stealth taktický štýl hry, Spellforce: Order Of The Dawn za jedinečné spojenie stratégie a RPGéčky a Beyond the Good and Evil za spojenie prakticky všetkých štýlov hry do jednej a geniálnu hrateľnosť. No nakoniec sme predsa museli niektorú vybrať a bola to Spellforce: Order Of The Dawn.

Najväčšie sklamanie roka

Tomb Raider Angel of Darkness
Ak chcete vidieť ako sa hra dá pokaziť určite si zahrajte Tomb Raider Angel of Darkness, jednoznačne nedopracovaná hra, ktorá mala vyjsť až v polke tohto roku, no Eidos bol netrpezlivý a chceli vydolovať najrýchlejšie čo najviac prachov, tak to potom takto skončilo.

Podobne slabé bolo HALO, ktoré sklamalo hlavne v single playeri a Indiana Jones and the Emperors Tomb tiež veľmi nepresvedčil. Enter The Matrix nebol až taký zlý, ale sklamal hlavne v tom že všetci od neho čakali viac. Shiny si malo radšej licencovať engine z Max Payne a bol by pokoj, uvidíme čo spravia s pokračovaním hry. A nakoniec stratégov určite sklamal Master of Orion III, ktorý ani po rokoch odsúvania nebol taký dobrý ako jeho predchodca.

Najväčšie prekvapenie roka

Beyond the Good and Evil
Veľmi kvalitná hra ktorá prišla prakticky bez nejakej väčšej reklamnej kampane alebo dlhého ohlasovania. Hra spája adventúru, akciu, stealth taktiku s racingovým a logickým štýlom hry v jednom, všetko spojené super grafikou, kvalitnou hudbou a napínavým príbehom.

Podobne prekvapivý bol aj Simpsons Hit and Run, ktorý je síce viac detsky ladený, ale prepracovaním a zábavou má šancu zaujať všetkých a nakoniec autori Hitman série vydali zaujímavú hru Freedom Fighters

Niekoľko ďalších špeciálnych ocenení:
Najočakávanejšia hra - Half Life 2
Najlepšie pokračovanie hry- Prince of Persia: The Sands of Time
Najlepšia multiplayerová hra - Wolfenstein Enemy Territory
Najlepší addon -  Warcraft III: Frozen Thorne
Najlepší zvuk - Call of Duty
Najlepší príbeh - Deus Ex 2
Najlepšia grafika a efekty - Need for Speed Underground
Najlepšia hudba - Beyond the Good and Evil
Najhumornejšia hra - Armed and Dangerous
Najlepšia hra na PS2 - EyeToy
Najlepšia hra na X-box - Star Wars: Knights of the Old Republic 
Najlepšia hra na Gamecube - The Legend of Zelda: The Wind Waker
Najlepsia hra pre Gameboy Advance - Max Payne
Najlepšia hra na N-Gage - Splinter Cell

Tak takto to dopadlo u nás a uvidíme ako dopadne vaše hlasovanie v ankete o hru roka. No teraz je pred nami je nový rok s množstvom nových a starých odložených titulov ako Half Life 2 a Doom III takže si skontrolujte stav svojho počítača poupgradujte do marca/apríla všetko čo sa dá a dúfajte že hry znovu neodložia na jeseň.




napísal redakcia 8.1.2004
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE HRY ROKU 2003


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19666)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk