NAJLEPŠIE PC HRY ROKA 2004

NAJLEPŠIE PC HRY ROKA 2004

Ako každý rok aj tento vyberáme najlepšie hry. Začíname s PC hrami roku 2004.

Článok

Takže nám znovu prešiel rok a poďme sa pozrieť na najlepšie, ktoré sa nám za tých 12 mesiacov objavili. Tento rok na to pôjdeme obsiahlejšie a rozpíšeme si každú platformu a nakoniec si vyberieme najlepšie hry celkovo.

Začíname s PC, kde sa nám tento rok dostali očakávané záležitosti ako Half-Life 2, DOOM 3, Far Cry, Sims 2, Myst IV, Rome: Total War a množstvo ďalších. Uvidíte, čo sme vybrali ako najlepšiu v rôznych žánroch a samozrejme nechýba ani celková hra roka na PC. Pridali sme aj vedľašie kategórie o najočakavánejšiu hru, najlepšiu zvukovú stránku, grafiku, najhoršie pokračovanie, sklamanie roka a podobné. 

 

Najlepšia FPS akcia

Najlepšie PC hry roka 2004
Half Life 2

DOOM 3 bol po grafickej stránke veľmi dobrý, Far Cry rovnako exceloval v grafike, ale hrateľnosť hlavne neskôr dobre nevyvážili a zdegradovali tak hru, rovnako tu nezvládli ani multiplayer. Do bojov ešte mohol niečo povedať kvalitný Painkiller s dobrou grafikou a rovnako slušnou fyzikou, ale arkádovosť bola až príliš veľká. Nakoniec však všetkých porazil očakávaný Half-Life 2 a zažiaril kvalitnou, realistickou grafikou, dobrou hrateľnosťou a hlavne najrozsiahlejšou aplikáciou fyziky. Plusom bol aj multiplayer, ktorý zo začiatku bol len v podobe CS: S, ale hneď sa objavil aj Deathmatch multiplayer s možnosťou využitia fyziky.

Najlepšia multiplayerová hra

Najlepšie PC hry roka 2004
Unreal Tournament 2004

Tento rok sa objavilo niekoľko zaujímavých multiplayerových akcií, ale najviac zaujal určite UT2004 s vylepšenou hrateľnosťou, novými módmi a lepšou grafikou. K popularite mu prispela aj miliónová súťaž o najlepší mod, kde vznikli naozaj zaujímavé prídavky. Konkurenciou UTéčku určite boli kvalitné hry ako Joint Ops, Battlefield Vietnam a samozrejme aj Counter Strike: Source.

Najlepšia akčná adventúra

Najlepšie PC hry roka 2004
Chronicles of the Riddick Escape From Butcher Bay

O titul najlepšej akčnej adventúry sa zvádzal dlhý boj. Psychologický horor Silent Hill 4: the Room si poradil v prvom kole s českým Shade: Wrath of Angels, s groteskné kreatúry vyradil exoticky temný Prince of Persia Warrior Within a tomuto titulu na plný diesel unikol Chronicles of Riddick Escape From Butcher Bay, vysoko hrateľný mix žánrov v atraktívnom grafickom kabáte so sympatickým antihrdinom. Hra mala všetko od kvalitného príbehu, cez interaktivitu, dobrú grafiku až po slušnú akciu.

Najlepšie RPG

Najlepšie PC hry roka 2004
Vampire: The Masquerade - Bloodlines

Aj keď s chybami, ale predsa sa Vampire Bloodlines stala najlepšou RPG hrou roku 2004. Čo zaostávalo v kvalite spracovania, to si hra dohnala v prepracovanosti RPG pravidiel, otvorenosti sveta, slobode rozhodovania a úžasnej znovuhrateľnosti. Možno by ani Bloodlines nezískal prvé miesto, ale konkurencia tento rok nebola veľká (Dungeon Lords a KOTOR II boli odložené) a vyšli len klasické 2D tituly ako Sacred alebo Kult: Heretic Kingdoms.

Najlepšia stealth taktická hra

Najlepšie PC hry roka 2004
Splinter Cell Pandora Tomorrow

Splinter Cell jednoducho kraľuje stealth akciám na PC, dobehnúť ho mal šancu jedine Thief: Dealy Shadows, ale nestačil mu dych. Manhunt bol síce dobrý, ale dosť repetívny, Hitman: Contracts sa tento rok predviedol iba s prerobenými levelmi z prvých hier, čo na Pandora Tomorrow nestačilo. Ešte pripomeniem, že ani v roku 2005 to pre konkurenciu nevyzerá ružovo, Splinter Cell prichádza znovu a znovu vylepšený.

Najlepšia stratégia

Najlepšie PC hry roka 2004
Rome: Total War

Jednoznačne treba rátať s tým, že vždy keď vyjde nové pokračovanie série Total War, máme postarané o ďalšiu najlepšiu stratégiu roka. Tentoraz to mal dosť tesné rovnako dobrý bol aj Battle For Middle-Earth, jedinečnú grafiku a detailnosť vojny priniesol Codename Panzers: Phase One a nezaostával ani taktický Ground Control 2, ktorý priniesol veľmi dobrú hrateľnosť a vysokú zábavu. Za spomenutie určite stoja aj Warhammer 40.000: Dawn of War alebo čerstvý a kvalitný remake Sid Meierových Pirates!.

Najlepšia management simulácia

Najlepšie PC hry roka 2004
The Sims 2

Simsovia sa stali najpredávanejšou hrou celkovo a v niektorých štátoch sa držali v rebríčku po celých 5 rokov od ich vydania. Dvojka hlavne pre svoje hardwarové nároky nedobehne úspešnosť jednotky, ale vylepšení je tam viac ako dosť a rovnako na ňu môžeme čakať množstvo expanzií. Z ďalších konkurentov neprerazil Zoo Tycoon 2, rovnako 3D pokračovanie úspešného pôvodného dielu a ani Rollercoaster Tycoon 3 veľa noviniek nepriniesol. Nakoniec zaujímavý pokus bol aj Singles, ktorý zaujal hlavne sexom.

Najlepší datadisk

Najlepšie PC hry roka 2004
Joint Ops: Esacalation

Addonmi sa to minulý rok veľmi nehemžilo, ale vyšlo niekoľko zaujímavých a najlepším z nich bol určite Joint Ops: Escalation, expanzia na rovnako minulý rok vydanú multiplayerovú akciu Joint Operations: Typhoon Rising, ktorá vás hneď vtiahne do obrovských multiplayer bojov so 150 protivníkmi na rozsiahlych mapách. Escalation priniesol do hry množstvo noviniek, nové vozidlá, mapy na pevnine. Zaujímavé addony boli aj  Painkiller: Battle out of Hell, určite treba spomenúť aj Call of Duty: United Offensive, ktorý vyťažil aj to posledné z Quake 3 enginu. Z čiech nám prišli dve zaujímavé expanzie Hidden & Dangerous 2: Sabre Squadron a Vietcong: Fist Alpha, ktoré síce hry rozšírili, ale vylepšení bolo minimum.

Najlepšia adventúra

Najlepšie PC hry roka 2004
Myst IV: Revelation

Koniec každého roka sprevádza vysoká koncentrácia adventúr a rok 2004 nebol výnimkou. Dočkali sme sa zavŕšenia dobrodružstiev Kate Walker v druhom epickom diely Syberia II, po ôsmich rokoch sa objavil smoliar Fenimore Fillmore v humornom príbehu z divokého západu Westerner a dvojica detektívov z Baker Street vyšetrovala v Sherlock Holmes: The Case of Silver Earring. Ani jeden z menovaných titulov však nestačil na fenomenálny Myst IV Revelation. Bohatá vizualizácia, revolučné herné mechanizmy a skutočný návrat ku koreňom série zaistili Revelation prvé miesto a titul najlepšej adventúry.

Najlepší racing&sim

Toca Race Driver 2

Richard Burns Rally ukázal, že s realitou to myslí vážne avšak kategóriu najlepší racing&sim vyhral nesmierne rozsiahly Toca Race Driver 2. Hra ponúkla množstvo kategórií áut, rozmanité trate a nakoniec aj kvalitný model jazdy a deštrukcie. Nezaostávala ani kvalita grafiky. Zaujímavé tituly ešte boli NFS Underground 2, ale ten určite na top racingovku nemal, to už radšej Xpand Rally, FlatOut alebo Colin McRae 2005. Zo simulácií sme do tejto kategórie pridali aj letecký addon IL2: Forgotten Battles BOA a Trainz 2004, ale proti racingovkám nemali šancu, sú to predsa len menej preferované tituly.

Najlepšia športová hra

Pro Evolution Soccer 4

Pri športoch je to každý rok to isté, celá séria nových hier od EA, nejaké tie skoky, nejaký ten tenis a tento rok aj jedna nie veľmi vydarená olympiáda. Vyzeralo to tak, že to skončí ako zvyčajne a NHL 2005 znovu prebije všetkých, ale nestalo sa. Pobili sa Top Spin, Tony Hawk's Underground 2FIFA a NBA, aby nakoniec vyhral vysoko hrateľný Pro Evolution Soccer 4.

Najinovatívnejšia hra

Full Spectrum Warrior

Inovácií sme tento rok videli dostatok, výrazne sa vylepšila fyzika, autori začali pracovať aj na AI, graficky sa hry presunuli úplne do inej kategórie. Najzaujímavejšie inovácie však priniesli hlavne Chronicles of Riddick, veľmi kvalitným skĺbením množstva štýlov so zachovaním priam filmového príbehu, Half-Life 2 ukázal hodinu fyziky v praxi a nakoniec Full Spectrum Warrior priniesol úplne nový štýl taktickej hry, za čo dostáva aj naše ocenenie.

Najlepšia grafika (technologické spracovanie)

DOOM 3

O najlepšiu grafiku tento rok súťažilo nezvykle veľa titulov, na začiatku roka nám Far Cry predviedol neuveriteľnú rozsiahlosť a kvalitu vo všetkých smeroch, nasledoval ho detailne prepracovaný DOOM 3, pokračovalo to Half-Life 2 a nakoniec to zavŕšil Chronicles of Riddick svojim kvalitným enginom dosahujúcim kvalít Dooma. Tak či tak, najlepšií z technologického hľadiska bol DOOM 3. Škoda len tej temnoty, možno sa nám v ďalších hrách viac predvedie.

Sklamanie roka

Spider-Man 2

Sklamaní v roku 2004 bolo viac ako dosť, niekoho sklamala temnota DOOM 3, niekoho nudil Half-Life 2, väčšinu však sklamal NFS Underground 2, zhrození boli hráči aj z nového pokračovania Larryho a v RPGéčkach si to tento rok v Európe pokazil Deus Ex 2. Nakoniec som si však nechal výhercu sklamania roka a to Spider-Man 2 PC verziu. Za prvé to bola obyčajná príživnícka hra snažiaca sa vytĺcť čo najviac z mena a za druhé sme sa len necelý mesiac pred vydaním dozvedeli, že konzolová a PC verzia budú diametrálne odlišné a aj to len vďaka demu, ktoré sa objavilo niekde v Rusku. Nakoniec si hru aj tak veľa ľudí kúpilo len preto, lebo si mysleli, že bude podobná ako konzolová verzia.

Prekvapenie roka

Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay

Prekvapení bolo menej ako sklamaní, ale niektoré boli naozaj príjemné, napríklad potešil FlatOut, ktorý okrem kvalitného deštrukčného modelu priniesol aj jedinečné zábavné módy, Tribes Vengeance prekvapil kombináciou klasickej Tribes akcie a príbehu, škoda, že v multiplayeri už nemal taký úspech ako predchodcovia. Richard Burns Rally zase prekvapil realitou ovládania. Víťazom sa však stal Riddick, ktorý už pár mesiacov pred vydaním na PC zažiaril na Xboxe, ale pred Vianocami určite prekvapil jedinečným spojením rôznych žánrov množstvo akčných, rpg, adventúrových a aj stealth hráčov.

Nakoniec prejdime k celkovo najlepšej hre pre platformu PC za rok 2004 a stáva sa ňou... presne ako ste tušili...

Najlepšia PC hra roka 2004

Half-Life 2

Očakávaná FPS akcia konečne tento rok vyšla a napriek tomu, že mnohých sklamala, je veľmi kvalitná, zábavná, ovplýva slušnou grafikou a veľmi dobrou fyzikou. Možno však podobne ako v prípade Dooma, mohla priniesť viac. Z ďalší kandidátov tu bol ešte veľmi kvalitný, ale trochu kratší Chronicles of Riddick, z RPGéčiek Vampire: The Masquerade - Bloodlines, bohužial s veľkým množstvom chýb, zo stratégií Rome: Total War, ani ten však nemal proti FPS akcii šancu. Half-Life 2 jednoducho prevalcoval všetko. Možno to niekoho poteší, niekoho sklame, ale jednoducho je to tak.

Ešte si spomeňme niekoľko vedľajších ocenení v zaujímavých kategóriách:

Najlepšie využitá fyzika - Half-Life 2
Nalepšia zvuková stránka - Chronicles of Riddick
Najlepšia AI - Far Cry
Najväčší hype - Half-Life 2
Najlepšia jednoduchá zábava - Ballance
Najočakávanejšia hra, ktorá nevyšla - S.T.A.L.K.E.R.: Shadow of Chernobyl
Najlepší remake - Sid Meier's Pirates!
Najlepší príbeh - Chronicles of Riddick
Najhoršie pokračovanie - NFS Underground 2
Najlepšia hlavná postava - Riddick (Chronicles of Riddick)
Najlepšia vedlajšia postava - Dog (Half-Life 2)

Takže to bol náš výber, ak sa vám náš výber nepáči, dostanete možnosť zasiahnuť do výberu hier roka v čitateľskej ankete.

Ďalšie platformy:
PS2 hry roka
Xbox hry roka
N-gage hry roka





napísal redakcia 3.1.2005
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE PC HRY ROKA 2004


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Jedi survivor (2)
prosím, v akom case príde survivor do gamepass? je...
|Remake (1)
čo by ste hovorili na remake - manhunt 1-2,the pun...
|Televízor k ps5 (8)
Ahojte všetci. Veľmi sa nevyznám v elektronike. Ve...
|Bloodborne (1)
Získal som moon runu a nejde mi aktivovať pri stol...
|Testy,benchmarky,3dmarky,atď..... (2)
všetko ohľadne vašich testov a grafov...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19976)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk