NVIDIA SHIELD TABLET K1

NVIDIA SHIELD TABLET K1

9.5

Nvidia znovu naštartovala svoj Shield tablet

NVIDIA znovu naštartovala svoj Shield tablet, teraz s nižšou cenou, ale stále vysokým výkonom. Presnejšie ide o Shield tablet, ktorý vypustila už minulý rok. Vtedy ešte s vyššou cenou a v dvoch verziách 16 GB a 32 GB. Po problémoch s batériou tablet však v lete stiahla, aby sa teraz už s novou batériou mohol vrátiť späť do predaja a to rovno lacnejší. Síce teraz je už k dispozícii len v 16 GB verzii, ale stojí o 100 eur menej, a teda 199 eur. Nechýbajú doplnky, ako vlastný gamepad Nvidie, stylus a magnetický cover.

Nvidia Shield tablet K1
Nvidia Shield tablet K1 Shield je osempalcový herný tablet s vlastným gamepadom.
Shield je osempalcový herný tablet s vlastným gamepadom.


Nvidia Shield tablet K1 Napriek výkonu je rozmerovo Shield plne štandardný tablet
Napriek výkonu je rozmerovo Shield plne štandardný tablet


Nvidia Shield tablet K1 Z doplnkov ponúka Nvidia aj cover s možnosťou stojanu.
Z doplnkov ponúka Nvidia aj cover s možnosťou stojanu.





Shield tablet

Samotný tablet je 8-palcový, ponúka kvalitný IPS displej s 1920x1200 rozlíšením, rýchly Nvidia K1 procesor, 2 GB pamäte, dve 5 mpx kamery s HDR a kvalitné stereo reproduktory po stranách. Má zabudovaných 16 GB flash, možnosť pridania SD karty a systém je Android 5.0.  Nechýba WiFi, Bluetooth 4.0 LE, GPS. Celkovo pekná kombinácia hardvéru a softvéru. Pri systéme je možno škoda, že to nie je rovno Android 6.0, ktorý práve vychádza, ale aspoň už výrobcovia prešli zo štvorky na päťku. Batéria 5300 mAh vám zaistí hranie náročnejších hier na také 3-4 hodiny, podľa toho ako hra vyťaží hardvér. Bežné používanie vystačí asi na 10 hodín.

Nvidia presne vedela, čo robí a pre koho tablet vytvára. Je rýchly, hry fungujú bez problémov s kvalitným obrazom a slušným zvukom. Napriek tomu, že Android hry nie sú často najlepšie optimalizované, ťažko nájdete niektorú náročnejšiu, ktorá by vyslovene trhala. Či už FPS strieľačky alebo autá, všetko funguje veľmi dobre. Nvidia sa tu netrápila s vlastným launcherom, všetko nechala pôvodné systémové, jediné, čo si do systému pridáva, sú vlastné aplikácie. Tie vám pridávajú vlastný shop, možnosť pripojiť gamepad, pripojiť sa na streamovaciu službu alebo na PC.  Nakoniec, aby ste tieto možnosti skutočne využili, Nvidia zabudovala do tabletu aj HDMI výstup na TV alebo monitor, ktoré vám malý obraz zväčšia. Ak totiž pripojíte gamepad, môžete hrať či už Android hry, alebo streamované hry priamo na TV.

Možno jediná škoda je tých 16 GB flash, ktoré veľmi rýchlo pri dnešných hrách zaplníte. Ale na druhej strane je to aj dobré ušetrenie peňazí, keďže 32 GB micro SD kartu máte teraz za 8 eur a hry tam bez problémov presuniete. Myslím, že na starších verziách Androidu nešli na SD kartu presunúť všetky hry, ale tu som sa nestretol so žiadnou, ktorá by sa nedala presunúť. 

Ak by som to mal porovnať s bežnými Android tabletmi, môžeme si zobrať napríklad taký Asus Memopad 8, ktorý je štandardným tabletom za 130 eur a je ideálny na nenáročné používanie. Stačí na browsovanie a aj hranie stredne náročných hier. Len oproti tomu za 200 eur ponúka Shield full HD rozlíšenie, 2 GB pamäte, čo sa odrazí na rýchlosti Androidu, keďže ten dokáže 1 GB pamäte veľmi rýchlo zapratať. A, samozrejme, samotné hry sú úplne inde. Síce na Asuse si hry zahráte, ale na Nvidii majú plynulý framerate a aj vyššie detaily pri hrách, ktoré si ich nastavujú podľa výkonu. Napríklad NFS Nitro vyzerá úplne inak a Aslphalt 8 ide pekne plynule. Celkovo výkonovo nemá tento tablet vo svojej cenovej kategórii konkurenciu. Možno najbližšie by bol iPad mini, ale ten je až za 400 eur.

Čo sa týka benchmarkov, v Sling shot ES 3.1 test 3D marku ukazuje Shield tablet 2484 bodov, pričom je v rebríčku druhý a je hneď za Nvidia Shield TV, ktorý má cez 4000, tretí je Nexus 9, ktorý má 1727 bodov. V Ice Storm Unlimited má Shield tablet 30 tisíc bodov a je deviaty a tesne za Apple Ipad Pro s 33 tisíc bodmi, nad nimi je to potom zaplnené Surface tabletmi a Nvidia TV je na treťom mieste.

videopohľad

Gamepad a ďalšie doplnky

Nvidia pridáva k tabletu aj dokúpiteľný wireless gamepad. Ten je zvláštnym spojením rôznych typov gamepadov. Dizajn a rozloženie tlačidiel a zadných triggerov má z Xboxového gampadu, symetrické rozloženie páčok z Playstation a pridáva aj touchpad plochu. Okrem štandardného ovládania hier totiž potrebujete aj ovládanie kurzora myši, a práve tam to využijete. Či už v systéme, alebo aj v niektorých hrách.  Nie všetky sú totiž stavané na gamepad. Niektorým pomôže ovládanie kurzora, ktorý nahradí ťukanie do obrazovky, ale niektorým ani to a musíte zobrať tablet do ruky a ovládať hry štandardne dotykom. Touchpad je však skôr len východisko z núdze, je príliš malý a nepohodlný.

Samotné ovládanie hier je rovnaké ako na ostatných gamepadoch. Najlepšie ho na tablete využijete na FPS hry, ale dobre funguje aj v sekačkách v Diablo štýle, pekne sa uživí aj v MOBA hrách a je dobrý aj pre niektoré racingovky. Aj keď racingy nie sú práve najlepšie vyladené a často sa auto správa inak, ako by ste čakali, keďže sú hry stavané hlavne na natáčanie tabletom a často sú čisté arkádovky. Ale napríklad na taký simulačný Real Racing 3 sa nedá sťažovať, ten si pekne zahráte aj s gamepadom. K tomu gamepad okrem Androidu funguje aj na PC.

Celý gamepad však dobre padne do ruky. Hlavne na spodnej strane má ergonomické miesta na prsty, ktorými dobre gamepad prichytíte. Možno jediná škoda je, že je trochu väčší ako bežné gamepady. Spôsobuje to hlavne časť s touchscreenom, ktorá rozširuje jeho veľkosť a gamepad tak pripomína ovládače z prvého Xboxu. Ale keď ho chytíte do ruky, veľkosť nie je problémom.

Gamepad má zabudovanú batériu, ktorú nabijete len cez USB port a má slušnú výdrž. Nvidia udáva 40 hodín. Čo môže byť pravda, keďže počas celého testovania som nemusel batérie dobíjať. Zo zaujímavostí zabudované sú aj vibrácie gamepadu, ale momentálne nie je vibrovanie podporované. Samotné Android hry nakoniec tiež veľmi vibrácie neriešia.

Z ďalších doplnkov pekne na hranie využijete magnetický cover, ktorý tablet ochráni a umožní vytvoriť aj niekoľko typov stojanov. Budete tak môcť pohodlne hrať s gamepadom alebo ovládať tablet dotykovým perom, ktoré tiež Nvidia predáva ako doplnok. Možno je dôležité dodať, že tablet kúpite bez nabíjačky. Tá sa síce dá dokúpiť samostatne, ale tablet nabijete z ľubovoľnej USB nabíjačky alebo aj cez PC (rovnako aj gamepad). 

Nvidia Shield tablet K1
Nvidia Shield tablet K1 Gamepad je zvláštnou kombináciou Xboxového a PSkového dizajnu.
Gamepad je zvláštnou kombináciou Xboxového a PSkového dizajnu.


Nvidia Shield tablet K1 Spodná strana gamepadu je pekne vytvarovaná, sadne akurát do ruky.
Spodná strana gamepadu je pekne vytvarovaná, sadne akurát do ruky.


Nvidia Shield tablet K1 Gamepad je väčší kvôli pridanému touchpadu, nie je však ťažký.
Gamepad je väčší kvôli pridanému touchpadu, nie je však ťažký.





Nvidia herné služby 

Herné služby sú špecialitou Nvidie, ktorá ponúka ako streamovanie hier z PC, tak aj z internetu. Tablet si teda môžete prepojiť s PC cez wifi a hrať spustenú hru rovno na ňom, a to pomocou Nvidia gamepadu. Tu je však obmedzenie a to, že musíte mať niektorú z Nvidia grafických kariet od série 600 vyššie. Následne je však odozva veľmi rýchla a obraz kvalitný. Buď si takto ľahko prepojíte hry len na tablet, alebo si ich môžete streamovať rovno na TV.

Ale ak nemáte GeForce grafiku alebo nemáte herné PC, nemusí to znamenať, že si PC hry nezahráte. Nvidia spustila svoju službu GeForce Now, ktorá umožňuje streamovať a hrať PC hry cez internet. Samozrejme, je k tomu potrebný slušný internet a aj peniaze. Teraz má však Nvidia akciu na tri mesiace zadarmo, a tak môžete hrať základnú ponuku hier zadarmo a prípadne si kúpiť dodatočné hry. Napríklad v základnej ponuke je Alan Wake, Witcher 2, Batman Origins a približne 70 ďalších hier. Predplatné týchto hier bude po vypršaní troch mesiacov stáť 8 eur mesačne. Naproti tomu sa cez  streaming  dajú kúpiť a hrať hry, ako Witcher 3, hry so Saints Row série, Metro série, príde aj Mad Max alebo Mordor.

K tomu má Nvidia aj spojiť ponuku hier na Androide, kde je priamo v tablete Nvidia Store. Nájdete v ňom pekný filter najlepších hier, či už graficky alebo hrateľne kvalitných, alebo oboch naraz. Plus tie, čo majú podporu gamepadu, majú aj vlastnú sekciu na lepšie zorientovanie sa. Gamepadových hier má Nvidia vybraných cez 500. Zo zaujímavých hier do svojej sekcie vybrala napríklad zombie akciu Unkilled, Killshot Bravo, kvalitný Asphalt 8 Airgorne, GT Racing 2, World of Tanks Blitz, ale aj lietadielkový Skyforce, má v ponuke aj Hotline Miami 2, Fallout Shelter, Need for Speed No Limits, Doom 3 BFG edíciu, Overkill 3 akciu, nechýba Portal Pinball, Half Life 2. Je vidieť, ako sa Nvidia o svoju ponuku skutočne stará a pekne jej to rastie. Možno by však mohla robiť väčšie akcie a ponúkať napríklad niektoré platené hry pre Android zadarmo.

Nvidia Shield tablet K1
Nvidia Shield tablet K1 Nvidia ponúka aj vlastný shop Android hier a aj vlastný cloud shop PC hier.
Nvidia ponúka aj vlastný shop Android hier a aj vlastný cloud shop PC hier.


Nvidia Shield tablet K1 Výkonovo je na tom Shield veľmi dobre.
Výkonovo je na tom Shield veľmi dobre.


Nvidia Shield tablet K1 Tablet si môžete prepojiť aj na TV cez HDMI kábel a hrať na veľkej obrazovke.
Tablet si môžete prepojiť aj na TV cez HDMI kábel a hrať na veľkej obrazovke.




Celkovo je Shield parádny Android tablet, ktorý vďaka hernému zameraniu splní všetko, čo od tabletového hrania čakáte. Ak teda hľadáte výkonný herný tablet za dobrú cenu, Shield je presne to, čo chcete. Za 200 eur ponúkne kvalitné tabletové alebo aj vzdialené hranie na PC, k tomu je rýchly, má kvalitnú konštrukciu, slušnú batériu a má peknú ponuku doplnkov (aj keď si za ne musíte priplatiť).

Čo sa týka cien tak to vyzerá nasledovne:

Tablet:

- Nvidia Shield Tablet K1 - 199 eur

Doplnky:

- Nvidia Shield Controller - 59 eur
- Nvidia Shield Cover - 29 eur
- Shield World Charger - 24 eur
- Shield Stylus - 19 eur


napísal saver 4.12.2015
Páči sa mi!
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
97
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
XIAOMI 14
14
[19.4. 2024]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
9.5
NVIDIA SHIELD TABLET K1
+ vysoký výkon za dobrú cenu
+ kvalitné materiály
+ zabudované Nvidia aplikácie
+ gamepad s touchpadom ako doplnok(aj keď platený)
- v ponuke je len verzia so 16 GB flash


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Cod mw2 (7)
Mám problém s novým launchrom cod. Nie som sám, ve...
|Hra 1612/smuta (1)
Smuta 1612 je nová hra s veľmi realistickou grafik...
|Speedlink competition pro extr... (0)
Zdravim, som lama mám otázku.Kúpil som si SpeedLin...
|Mw3 2011 xbox series x multipl... (2)
Čaute, kúpil som si fyzickú kópiu MW3 x360. Hra fu...
|Poľovnícke hry - hunter simula... (6)
je ich viacero,ale v tomto vlákne by som sa chcel ...
|Svet, ukrajina, vojny ... (19561)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk