CREATIVE SOUND BLASTERX H5

CREATIVE SOUND BLASTERX H5

Zlatá stredná cesta

Zvuk je neoddeliteľnou súčasťou všetkého. Je to, čo vytvára atmosféru, pocity, ten konkrétny a zároveň celkový zážitok, ktorý aktuálne prežívame. Rozhodne je dôležitý aj v hrách - či už sa v koži vojaka plazíte v bahne so zbraňou v ruke a kryjete pred okolitými náletmi lietadiel a svištiacimi guľkami, ktoré tesne míňajú vašu hlavu, alebo sedíte v stíhačke a chystáte sa zhodiť bomby na nepriateľov. Kvalitný zvuk oceníte, keď počúvate svoju obľúbenú hudbu, nech už ste kdekoľvek. A dobrý zvuk je taktiež bytostne dôležitý vo filmoch – najmä v hororoch, pri ktorých by ste bez neho mali vo väčšine prípadov pocit, že sa skôr pozeráte na komédiu.

Podstata kvalitného zvuku je nám všetkým určite veľmi dobre známa, no aby sme si ho mohli vychutnať v čo možno najlepšej kvalite, potrebujeme k tomu aj kvalitnú techniku. Samozrejme, najlepší spôsob je poskladať si vlastné domáce kino, no ak na to nemáte rozpočet či miesto, musíte stiahnuť po niečom menšom, kompaktnejšom – slúchadlách. Tie sa, samozrejme, hodia aj v prípade, že si vašu dávku hier a filmov dopĺňate najmä vo večerných hodinách, kedy si jednoducho nemôžete dovoliť pridať zvuk na zosilňovači.

Pri kúpe slúchadiel by ste mali sledovať hneď niekoľko parametrov, ktoré sa odvíjajú hlavne od vašich požiadaviek. Musíte si ujasniť, koľko ste ochotní investovať a čo od nich očakávate. Ak vám ide v prvom rade o kvalitu, musíte sledovať najmä frekvenčný rozsah a potom si prejsť recenzie. Pri slúchadlách je však veľmi dôležitá ich konštrukcia, a teda aby vás ani po niekoľkohodinovom nosení netlačili.

Creative Sound BlasterX H5

Do rúk sa nám dostali slúchadlá Sound BlasterX H5 od firmy Creative, ktorá má vo zvukovej technike dosť široké zastúpenie. Ešte predtým, než sa pustíme do podrobného opisovania a hodnotenia jednotlivých vlastností, zhrňme si, čo vlastne Sound BlasterX H5 ponúka z pohľadu technických špecifikácií. Frekvenčný rozsah reproduktorov sa pohybuje od 20 Hz do 20 000 Hz, zatiaľ čo frekvenčný rozsah mikrofónu je štandardne nižší, od 100 Hz do 15 000Hz, no navyše disponuje technológiou potlačenia okolitého ruchu, vďaka čomu by mal vyniknúť váš hlas aj v hlučnejšom prostredí.

Keď vám slúchadlá prídu domov, zabalené sú vo vkusnom kruhovom balení. Aspoň na prvý pohľad tak vyzerá, čo poteší, no keď sa pustíte do rozbaľovania, zistíte, že nie je úplne domyslené. Máte totiž pocit, ako keby ste si kúpili lacné štuple a nie poriadne herné slúchadlá. Po odlepení nálepiek, ktoré separujú vrchnú – priehľadnú časť od spodnej, sa pri troche snahy pri otváraní dostávate rovno k slúchadlám. Tie sú v balení navyše pripevnené suchým zipsom z oboch strán. Pod slúchadlami s tenkou plastovou kostrou môžete nájsť všetky potrebné manuály spolu s kabelážou.

Slúchadlá sú stereo, pripájajú sa klasickým 3,5 mm jackom, vďaka čomu ich môžete pripojiť prakticky ku všetkému. Súčasťou balenia je hlavný kábel s dĺžkou 1,2 metra, na ktorom nechýba koliesko pre ovládanie hlasitosti, tlačidlo pre prijímanie hovorov a vypínač pre mikrofón. Ďalej tu môžete nájsť ďalší, už predlžovací kábel, ktorý má taktiež dĺžku 1,2 metra a slúži najmä na pripojenie k PC, respektíve k zariadeniam, ktoré nepodporujú trojpinový jack pre ľavý a pravý kanál a mikrofón. Poslednou súčasťou balenia je samotný mikrofón spolu s penou, ktorú by ste na naň mali nasadiť. Mikrofón je teda odnímateľný a nemusíte ho mať neustále zapojený, ak ho práve nepoužívate.

Slúchadlá sú vyrobené z plastu s kovovou kostrou. Tá je veľmi flexibilná, no zároveň pevná, aby vás nikde netlačili a aj napriek tomu pevne držali na hlave. O pohodlie sa stará penová výplň okolo uší a nad hlavou, ktorá je potiahnutá koženkou. Slúchadlá sú v podstate veľmi ľahké a aj po niekoľkohodinovom nosení sú stále pohodlné. Ich veľkosť si môžete štandardne nastaviť presne na vašu hlavu. Ešte sa ale vráťme ku káblom, ktoré nie sú z vonkajšej strany obtiahnuté gumou, ale látkou. To znamená, že by mali byť podstatne menej náchylné na mechanické poškodenie, s ktorým sa môžeme stretnúť práve pri bežnom pogumovaní (prasknutie, pretrhnutie).

Už z frekvenčného rozsahu slúchadiel je jasné, že kvalitou zvuku budú na celkom dobrej úrovni dostatočnej pre bežné počúvanie. Slúchadlá zvládajú najlepšie basové tóny, no nenechajú sa zahanbiť ani výškami. Tie však vyniknú najmä pri vyššej hlasitosti. Celkovo je tak reprodukcia zvuku dobrá, a to ako pri hrách, tak aj pri filmoch či pesničkách. Ak teda nie ste priveľmi nároční, po tejto stránke budete určite spokojní. Slúchadlá taktiež dobre odbúravajú okolitý hluk, a to aj pri normálnom počúvaní, keď ich práve nemáte priveľmi nahlas. No a keď sme už pri hlasitosti, môžeme povedať, že si bez problémov poradia s reprodukciou veľmi hlasnej hudby, a to bez väčšieho skreslenia.

Ako už bolo spomínané vyššie, mikrofón by mal vedieť filtrovať okolité zvuky z vášho hlasu. Z môjho testovania môžem vyvodiť záver, že mikrofón túto úlohu spĺňa na veľmi dobrej úrovni. So slúchadlami som skúšal volať cez mobilný telefón a taktiež hrať na PS4. Pripojil som ich priamo do ovládača DualShock 4 a už som si len v nastaveniach určil citlivosť mikrofónu, ktorá plne dostačovala aj na najnižšej úrovni.

Creative Sound BlasterX H5

Pre tých, čo chcú slúchadlá používať na počítači, Creative pripravilo špeciálnu aplikáciu pre rad H3, H5 a P5, kde sú predvolené nastavenia zvuku pre rôzne typy hier. Konkrétne je k dispozícii päť základných predvolieb – adventúra a akcia, pretekársky simulátor, FPS, realtime stratégia a športy. Pod každou z nich môžete nájsť aj dve možnosti pre konkrétne hry – napríklad pod RTS si môžete vybrať Dota 2 a League of Legends alebo pri pretekárskom simulátore je na výber Project Cars a z nejakého dôvodu aj Rocket League. Každopádne aby ste slúchadlá mohli používať, danú aplikáciu si, samozrejme, sťahovať nemusíte. No ak už sa ju rozhodnete vyskúšať, stiahnuť si ju môžete z oficiálnej stránky Creative, kde sa musíte najskôr zaregistrovať. Po vyplnení základných údajov (meno a priezvisko) vám na e-mail príde aktivačný kód spolu s odkazom na stiahnutie.

Sound BlasterX H5 sa momentálne dajú kúpiť v cene od 110 € a spĺňajú všetko, čo by ste od herných slúchadiel očakávali. Sú ľahké, pohodlné, s dostatočne kvalitným zvukom a mikrofónom. Navyše sú kompatibilné prakticky s každým herným zariadením, a to vrátane mobilov, kde rovnako dobre poslúžia ako headset.


napísal play3man 28.12.2015
Páči sa mi!
CREATIVE SOUND BLASTERX H5


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (33)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18397)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
KOMENTÁRE
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk