NEED FOR SPEED PAYBACK

NEED FOR SPEED PAYBACK

Cítite ešte stále potrebu vysokej rýchlosti?

Séria Need for Speed už dlho nevie nájsť zašlý lesk dávnej slávy, keď kraľovala pretekárskemu žánru. Tú éru možno niektorí hráči ani nestihli zažiť. NFS sa ťažko hľadá forma, identita a v minulosti to dokonca skúšala rôznymi viac či menej úspešnými odbočkami. Autori vedia, že chcú hráči pod touto značkou kvalitnú arkádovú jazdu v krásnych autách na ešte krajších miestach. No akosi tomu vždy niečo chýba. Aj preto sme sa dočkali už druhej dlhšej pauzy v novodobej histórii série medzi dvoma časťami. Táto pauza sa však pomaly chýli ku koncu a Need for Speed Payback dorazí už túto jeseň.

My sme mali možnosť vyskúšať si hru na Gamescome, pričom nám prezentované demo ponúklo na ukážku dvojicu pretekov. Prvá časť bola z príbehovej kampane, ktorú pravdepodobne veľmi dobre poznáte už z E3, kde táto časť hry debutovala. Druhá časť bola klasickým rýchlym výberom, kde sme dostali auto a úlohou bolo preťať cieľovú pásku na prvom mieste. Žiadna veda, avšak o hre to veľa napovie v mnohých ohľadoch. Môžete spoznať jazdný model, vizuál, pocit z jazdy, no aj celkové smerovanie novej časti známej série.

Niečo z toho pôsobí dobre, iné zas ani nie, no veľkom bude záležať na tom, koľko už toho máte odohrané. Vysoké produkčné hodnoty sa hre rozhodne nedajú uprieť a tečú na podlahu už z úvodnej obrazovky po hektolitroch. Z hry môžete cítiť takmer hollywoodsku produkciu, či už ide o scenár, strih príbehových scén, hudbu alebo ráz. Veď si len pozrite našu ukážku z príbehovej misie. Smrdí z toho moderná časť série Rýchlo a zbesilo, takže je jazdenie obohatené o poriadnu porciu akcie.


Autori s kamerou pracujú umne, snažia sa nahnať vám do žíl adrenalín ešte predtým, než sami dupnete na plynový pedál a vystrelíte vo svojom Mustangu vpred. Potom váš tím čaká prenasledovanie kamiónu, v ktorom je niečo, čo patrilo vám. Koenigsegg Regera je lákavou odmenou, no cesta k nemu je tŕnistá a plná nástrah. Nestačí totiž kamión len dohnať. Ako v správnom filme budete musieť prejsť na plán B, ktorý so sebou prináša aj likvidáciu súperov v štýle, aký si môžete pamätať z Burnoutov. Ich bavoráky od vás lietajú ako papier v prievane, no vy sa len ženiete za cieľom.

Príbeh vám predstaví trojicu hlavných postáv, ktoré v priebehu hrania budete striedať, čo môžete vidieť aj v gameplay ukážke. Bude plný jazdenia, akcie, výbuchov a predskriptovaných eventov. Tyler Morgan (The Racer), Mac (The Showman) a Jess (The Wheelman) sa vlastnoručne odhodlali rozložiť organizáciu nazvanú The House, ktorá ovláda podsvetie vo fiktívnom Fortune Valley. A to všetko asi aj stačí na to, aby ste si domysleli, čo na vás v príbehovej časti hry čaká. Teraz už len musíme dúfať v čo najlepšiu variabilitu a aj dĺžku, ktorá nezopakuje Need for Speed: The Run z roku 2011.

Aj druhú časť nášho dema si môžete pozrieť na priloženom videu. V nej išlo len o rýchle preteky z bodu A do bodu B, pričom sa bolo treba prepracovať na prvú priečku cez sériu siedmich súperov v rôznych ďalších exotických superautách. Sadli sme si za volant novej BMW M5. Cesta bola široká, tu a tam sa dala skrátiť, musíte na nej vhodne využívať nitro, aby ste získali pozíciu a taktiež ju udržali. Aj keď je pravda, že v prípade Gamescom dema bola obťažnosť nastavená relatívne nízko a žiadny problém sa tak nedostavil.

Finálna hra ponúkne otvorený svet, v ktorom budete jazdiť, vyberať si preteky a plniť príbehové úlohy, ako však naznačilo toto demo, samotné preteky budú opäť skôr uzatvorené, kde neodbočíte z cesty a vpred vás budú usmerňovať zábrany. Je to teda tradičný štýl, na ktorý sme zvyknutí už z niekoľkých posledných inkarnácií série Need for Speed. Uvidíme, či nakoniec aj niečím prekvapí, ale zatiaľ to pôsobí ako príliš silná stávka na istotu, ktorá je obohatená len o už spomínané akčné prvky a filmovú atmosféru.

Od akcie by ste možno očakávali aj poriadnu deštrukciu, no to je ďalšia z vecí, s ktorými v Need for Speed nemôžete počítať. Hlavne nepriateľov v prípade príbehových misií dokážete jedným dobrým úderom rozbiť na kašu. Taktiež vaše vozidlo dokážete pri nešikovnom náraze zrazu premeniť na kopu šrotu, no to je tak všetko. Pomedzi to dokážete búrať o súperov aj zvodidlá bez toho, aby ste si odniesli jediný škrabanček, či sa to odrazilo na jazdných vlastnostiach. Autá tu jazdia ako tanky a prevalcujú všetko, čo im stojí v ceste.

Ako ste už asi vyčítali z textu a aj pripojených videí, Need for Speed Payback je opäť silnou arkádou. To samo osebe nemusí byť na škodu. Napríklad Forza Horizon je tiež arkádová séria, stačí len vedieť ponúknuť zábavnú arkádu. Jazdný model v Payback zatiaľ pôsobí dosť rozporuplne. Dojem z rýchlosti a z jazdy je na pohľad veľmi dobrý, no už inak pôsobí na pocit, keď máte v rukách ovládač a hru hráte. Šokom ale bolo, že ako Mustang, tak aj nová M5 sa správali na virtuálnych cestách takmer totožne. Pretáčali sa úplne rovnako, čo nie je vec, ktorú by ste v hre chceli. S Regerou sme si veľa času neužili, no aspoň tam bolo cítiť veľký rozdiel.

Opäť sa vraciam k vysokým produkčným hodnotám, čo je to, čo hru ťahá hore. Prezentácia je na vysokej úrovni, či už je to intro k príbehovej misii, alebo audiovizuálne pozlátko. Na hru sa pozerá veľmi dobre. Keď sa v rýchlosti rútite po zaprášených cestách Fortune Valley, prehliadnete tých pár nedostatkov a zostane len veľmi dobrý dojem z grafiky a z modelov áut. Rovnako zvuk má gule. Na najväčšej hernej výstave sveta je často zvuk to, čo si nedokážete vôbec užiť, no v Payback to nebol problém. Taktiež hudba sa zatiaľ javí byť veľmi slušná, aj keď zvolené preteky veľa zo soundtracku neodhalili.

Možno tieto dojmy pôsobia veľmi negatívne, no nakoniec to s Need for Speed Payback vôbec nemusí byť také zlé. Preteky prezentované v deme sú len drobnou časťou celej hry a dôležité bude, ako dokáže hráča chytiť. Kvality tam jednoznačne sú. Bohužiaľ aj veci, na ktoré sa rozhodne netešíme. Pri takej silnej značke sú očakávania vždy len tie najvyššie a to, že titul niektoré z nich nespĺňa, neznamená, že nebude kvalitný. Ak ale ulietavate na filmovej sérii Rýchlo a zbesilo a hľadáte niečo podobné aj v hernom svete, toto sa zatiaľ javí ako hra pre vás.


napísal matus_ace 18.9.2017
Páči sa mi! (+4)
NEED FOR SPEED PAYBACK


PC
PS4
Xbox One

Vývoj: EA / Ghost Games
Štýl: Racing / Arkáda
Dátum vydania: 10. november 2017
+ SLEDOVAŤ HRU

Mám

Čakám

Prešiel

Hrávam

Zoznam
SÚVISIACE ČLÁNKY:
Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Dolby vision (1)
Zdravím, chcem sa opýtať na nejaké riešenie ohľado...
|Android smartphone do 200-250 ... (4)
Zdravím vás. Vedel by niekto poradiť budget telefó...
|Wifi a ethernet (9)
Ahojte, Mám problém s pripojením pc na net. Vše...
|Dragons dogma ii cz/sk forum (1)
https://steamcommunity.com/app/2054970/discussions...
|Ms windows cd key (34)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Svet, ukrajina, vojny ... (18436)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk