SAMSUNG GALAXY Z FOLD4

SAMSUNG GALAXY Z FOLD4

9.0

Pán biznis

Samsung je jediná firma, ktorá pravidelne každý rok vylepšuje svoje otváracie mobily, a to ako malý Galaxy Z Flip, tak aj väčší Galaxy Z Fold. Oba teraz majú štvrtú verziu s vylepšeniami po rôznych stránkach. Znovu sú odolnejšie, výkonnejšie a aj s lepšími kamerami a displejmi. 

Teraz sa pozrieme na väčší Galaxy Z Fold4, ktorý viete používať ako bežný mobil, tak aj ako menší tablet. Ponúka totiž štandardný vonkajší displej a ohýbateľný vnútorný. To všetko dopĺňa vysokým výkonom a kvalitnými kamerami. Špecifikácie vyzerajú nasledovne:

  • Displej: 7.6" Dynamic AMOLED 2X, Infinity flex, 1-120Hz, 1000 nit, 2176x1812px
  • Druhý displej: 6.2" Super AMOLED, 48-120Hz 2316x904
  • Procesor: Snapdragon 8+ Gen1
  • OS: Android 13, One UI
  • Pamät: 12GB / 256/512GB/1TB
  • Kamera: 12MP ultrawide f2.2, 50MP Dual Pixel wide f1.8, 10MP 3xzoom f2.4
  • Selfie: 10MP f2.4
  • Rozmery:  155.1 x 130.1 x 6.3 mm 
  • Rozmer zložené:  155.1 x 67.1 x 15.8 / 14.2 mm 
  • Váha: 263 g
  • Batéria:  4400 mAh
  • plná špecifikácia >>>

V novej generácii sa zameral Samsung na detaily a napríklad mierne zmenšil výšku, ktorá je o tri milimetre menšia, a síce šírku alebo hrúbku nemení, no zväčšili sa displeje. Tenšie okraje umožnili ako zväčšiť predný displej, tak aj vnútorný. Zároveň je teraz mobil znovu ľahší a má 263 gramov, znovu o takmer o 10 gramov menej.  Prvá verzia mala takmer 290 gramov. Mimo týchto drobností sa dizajn nemení a zostáva zachovaný aj dizajn kamier. Väčšie zmeny má teraz mobil vo vnútri.

Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold4 Privítajte Fold4, v balení prichádza s USB káblom.
Privítajte Fold4, v balení prichádza s USB káblom.


Samsung Galaxy Z Fold4 V zloženej podobe čakajte pekný malý formát, aj keď mobil je hrubší.
V zloženej podobe čakajte pekný malý formát, aj keď mobil je hrubší.


Samsung Galaxy Z Fold4 Otvorený sa rozloží do tabletovej podoby. Dizajnovo sa výrazne nezmenil.
Otvorený sa rozloží do tabletovej podoby. Dizajnovo sa výrazne nezmenil.





Od Fold4 čakajte na pocit veľmi kvalitný aj keď, samozrejme, ťažší a hrubší mobil. V zatvorenom stave má 1,5 centimetra. Nakoniec ako dva mobily na sebe. Oproti bežným mobilom je však užší (pod sedem centimetrov), a tak sa dobre drží napriek väčšej hrúbke. Zároveň sa vďaka tomu dá predný displej jednoducho ovládať jednou rukou. Palcom ľahko dosiahnete všade. Pritom tento formát mobilu lepšie strčíte napríklad do predného vrecka, síce bude hrubší, ale vďaka šírke spratnejší.

Predný displej má síce veľkosť 6,2 palca, ale rozlíšenie 2316x904px, je tak viac natiahnutý do výšky, je vhodný hlavne na volania a skôr základné veci. Ale má super AMOLED displej, 48-120Hz dynamickú frekvenciu a rovnako ponúkne kvalitný obraz, ako aj svietivosť. Predný displej má v sebe 10MP selfie kameru. Je decentná, ale vzhľadom na to, že mobil viete otvoriť, nemusíte ju používať na selfie. Môžete použiť rovno veľké kamery.

Keď mobil otvoríte, dostanete sa k 7,6-palcovému AMOLED Infinity flex displeju. Ten ponúkne ako veľkú uhlopriečku, tak aj vysoké rozlíšenie, a to 2176x1812px.  Rovno má dynamickú frekvenciu od 1Hz po 120Hz a 1000-nitové podsvietenie. O kvalitu obrazu sa nemusíte báť. Samozrejme, treba rátať s tým, že je to ohybný displej, teda je na citlivejší na škrabance a zárezy a zároveň pre ohýbanie má v strede malú priehlbinu. Tú mierne cítiť pri prechode prstom a proti svetlu vidíte aj zakrivenie. Dá sa na to zvyknúť, ale škoda, že to stále vidieť.

Čo je zaujímavosťou tohto displeja, má kameru skrytú pod sebou, a teda ak kamera nie je aktívna je cez ňu štandardný displej. Samsung to už zapracoval v minulej verzii Foldu, ale teraz je nad ňou vyššie rozlíšenie a menej ju vidieť. Síce ju stále vidieť, ale len mierne a hlavne nemáte v displeji dieru. Cena za to je však len 4-megapixelová kamera a pri snímaní zbadáte zašumenie. Aj keď AI fotku po zosnímaní prečistí, hoci miestami vidieť jemnú mriežku, aj keď zrejme nikto to nebude používať na selfie, skôr na video hovory alebo odomkýnanie tvárou. Vidieť, že tento systém kamery má pred sebou ešte dlhú cestu.  

Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4Samsung Galaxy Z Fold4

Dizajn zadnej steny ostáva rovnaký, Samsung tam nechal tri kamery, ale teraz sú vylepšené. Je tu rovno 50MP hlavný senzor, 12MP ultrawide a 10MP ponúkne 3x zoom. Všetko kvalitné senzory, ktoré vám poslúžia v rôznych situáciách. Viete s nimi dobre pofotiť ako vonku, tak vo vnútri. Pritom keďže je tu výkonný procesor, viete videá nahrávať do 8k 30 fps, ak by ste toto rozlíšenie mali kde využiť. 

Čo je tu však oproti bežným mobilom iné, sú možnosti používania týchto veľkých kamier. Okrem selfie, kde si mobil otvoríte a zapnete predný displej, viete mobil polootvorený položiť na stôl a použiť ako statív a nechať nahrávať video bez toho, aby ste ho museli držať. Vtedy sa aj zobrazenie prepne len na vrchnú časť obrazovky a na spodnej bude galéria a ovládacie prvky.  Alebo viete zapnúť všetky displeje a z jednej strany natáčať, z druhej strany ostatní vidia, čo natáčate.

Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold4 Tabletomobil pre lepšiu produktivitu, alebo lepšie sledovanie filmov, prípadne hranie hier.
Tabletomobil pre lepšiu produktivitu, alebo lepšie sledovanie filmov, prípadne hranie hier.


Samsung Galaxy Z Fold4 Novinkou je teraz spodná lišta rovnaká ako v desktope.
Novinkou je teraz spodná lišta rovnaká ako v desktope.


Samsung Galaxy Z Fold4 Niektoré aplikácie majú režimy pre prehnutý mobil, napríklad foto aplikácia.
Niektoré aplikácie majú režimy pre prehnutý mobil, napríklad foto aplikácia.





Samsung dal do nového Flipu4 a aj Foldu4 rovno nový Snapdragon 8+ Gen 1 procesor. Teda vylepšenú osmičku teraz už na TSMC architektúre, kde síce výkon výrazne nevzrastie, ale malo by klesnúť zahrievanie a spotreba.  Čo sa týka výkonu, Fold4 ide veľmi podobne ako predchádzajúce 8 Gen 1 čipy, a teda dosahuje okolo 950-tisícové skóre v Antutu. To znamená ako rýchly procesor, tak aj grafiku. 

Zároveň stres test ukázal veľmi dobrú stabilitu. Neviem presne, či je to novým čipom, alebo dobrým chladením, ale zahrieval sa veľmi pomaly a stres testom prešiel, čo nedokázali 8 Gen 1 mobily, až na Honor Magic4 pro, ktorý bol mierne podtaktovaný.  Tu sa k 45-stupňovej kritickej teplote mobil ani nepriblížil (vtedy sa stres test vypína).  Dosiahol len 42 stupňov. Zahrievania sa tak nemusíte báť. Síce mobil zníži taktovanie ale funguje to a zahrievanie je vyrovnané s chladením. Pri pôvodnom 8 Gen 1 väčšinou zníženie taktovania nepomohlo.

O plynulosť fungovania sa tu vôbec nemusíte báť. Pomáha tomu 12GB RAM pamäte a prekvapivo rýchly SSD, teda úložisko, ktoré má 2MB/s rýchlosti na čítanie a 1,2MB/s na zápis. Pre mobilné použitie je to viac ako luxus. 

 

Výkon viete v mobile dobre využiť na aplikácie, kde sa všetko rýchlo otvára, môžete robiť vo viacerých aplikáciách naraz, ale napríklad na veľkom displeji sa dajú dobre aj strihať videá a výkon sa postará o konverziu. Samozrejme, efektívne výkon vedia využiť hry, kde veľká obrazovka zlepší zážitok z hrania. Väčšina natívnych mobilných hier automaticky využije celú plochu displeja. 3D hry budú na celú obrazovku a nebudete si zakrývať polovicu displeja prstami pri ovládaní a 2D stratégie alebo manažmentovky tiež ponúknu väčšiu plochu a lepšie ťukanie na potrebné miesto.

Ale na mobile pekne funguje aj Xbox Game Pass, a teda si môžete streamovať aj veľké Xboxové hry. Tie sú síce 16:9, ale je to aj dobre, keďže veľa hier už má pridaných dotykové ovládanie, ktoré si viete umiestniť na spodnú časť obrazovky takmer mimo obrazu hry. Nie však úplne, keďže napriek tomu, že je hra 16:9, aplikácia obraz umiestňuje do stredu obrazovky, a teda priestor je aj pod obrazom aj nad obrazom. Je škoda, že sa nedá presunúť až k vrchu displeja, aby spodná časť bola čisto na ovládanie. Stále je to veľmi dobrá možnosť hrania či už dotykovo, alebo s gamepadom, prípadne gamepadovými násadami, ktoré viete pripojiť aj na Fold.

Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold4 Browsuje sa výrazne lepšie.
Browsuje sa výrazne lepšie.


Samsung Galaxy Z Fold4 Ideálne je k mobilu zobrať aj obal, aj keď vtedy bude ešte hrubší.
Ideálne je k mobilu zobrať aj obal, aj keď vtedy bude ešte hrubší.


Samsung Galaxy Z Fold4 Produktivita sa pekne vylepší novou možnosťou upravovania okien, tiež rovnako ako na desktope. Pritom veľmi intuitívne aj pre dotykové ovládanie.
Produktivita sa pekne vylepší novou možnosťou upravovania okien, tiež rovnako ako na desktope. Pritom veľmi intuitívne aj pre dotykové ovládanie.





Systém je tu Android 12 s OneUI 4.1.1, ktorý je teraz ešte lepšie upravený pre Fold. Na prednej obrazovke mobilu síce máte štandardné mobilné zobrazenie, ale na vnútornej je už upravené a ide viac do DEX štýlu, respektíve desktopového štýlu zobrazenia. Totiž systém tam zobrazí aj spodnú lištu, kde máte odkliky na  pripnuté aplikácie a aj spustené aplikácie. Jednoducho ich tak viete spúšťať, alebo sa medzi nimi prepínať. 

K tomu už Samsung pridal testovacie funkcie z prichádzajúceho OneUI 5, kde si môžete zapnúť možnosti upravovania okien a každú aplikáciu môžete zmenšiť do okna a zmenšiť na ľubovoľnú veľkosť. Fungujete prakticky ako v desktope. Dokonca viete zapnúť aj hornú lištu okien s odklikmi na zväčšovanie, minimalizovanie, rozdelenie na polovicu obrazovky, alebo je tu aj možnosť nastaviť priesvitnosť. Sú tu veľmi dobré funkcie na ovládanie systému a hlavne na zlepšenie produktivity. 

Plus s mobilom funguje aj dotykové pero pre jednoduchšie a presnejšie ovládanie. Ak by ste ho chceli, musíte si ho dokúpiť (pozor na kompatibilitu) a ideálne spolu s ním dokúpiť aj špeciálny obal, do ktorého ho vložíte, keďže Fold nemá miesto na vsunutie pera ako S22 Ultra.

Samozrejme, ak by ste potrebovali obraz presunúť na väčšiu obrazovku, funguje tu samsungovský DEX systém a teda viete pripojiť mobil na monitor alebo TV a pracovať, ako na desktope. Nechýba možnosť pripojenia klávesnice a myši pre pohodlnejšiu prácu. 

Batéria je tu stále rovnaká ako vo Fold3 a to 4400mAh, ale vzhľadom na nový procesor vydrží dlhšie. Stále je to však pri takomto mobile skôr na jeden, jeden a pol dňa. Samozrejme, záleží na tom, ako mobil využívate. Viete s ním vydržať aj dlhšie. Čo je trochu škoda, je nezmenená rýchlosť nabíjania, ktorá je stále 25W, mohlo to ísť už vyššie. Mobil nabijete za približne hodinu a pol.

Samsung Galaxy Z Fold4
Samsung Galaxy Z Fold4 Skrytá kamera je teraz ešte lepšie skrytá.
Skrytá kamera je teraz ešte lepšie skrytá.


Samsung Galaxy Z Fold4 Na displeji stále jemne vidieť priehlbinu v strede.
Na displeji stále jemne vidieť priehlbinu v strede.


Samsung Galaxy Z Fold4 Zahráte sa parádne, a veľmi dobre idú aj streamované Game Pass hry s doplneným dotykovým ovládaním.
Zahráte sa parádne, a veľmi dobre idú aj streamované Game Pass hry s doplneným dotykovým ovládaním.




Mobil nie je lacný a ak rozmýšľate, či ho zobrať, pouvažuje, či ho budete vedieť využiť. Hlavne či potrebujete veľký displej, ale aj to, či vám na rýchle veci bude stačiť malý displej (keď niekam idete a popritom ťukáte do mobilu, môžete veci riešiť len na prednom displeji). Zároveň či by ste veľký tabletový displej vedeli využiť, ak napríklad potrebujete čítať a písať maily, zobrazovať dokumenty, tabuľky, weby,  alebo aj ak potrebujete mať viac okien otvorených naraz.  Prípadne k tomu chcete mať veľký displej na pozeranie filmov alebo hranie hier na väčšej obrazovke.  Ak do týchto skupín zapadnete, môžete od Foldu4 dostať veľmi dobré multifunkčné zariadenie na prácu a zábavu. 

Celkovo je Galaxy Fold4 ďalším krokom vpred v oblasti otváracích mobilov. Síce tentoraz menším krokom, ale predsa krokom. Rýchly procesor poteší, rovnako aj mierne väčšie displeje, a aj vylepšené kamery. Batéria síce zostala zachovaná, ale zas s novým procesorom vydrží dlhšie. Možno škoda stále len 25W nabíjania.

  • Mobil v 12GB/256GB verzii kúpite za 1799 eur. So šrotovným viete ísť dole aj na 1399 eur.

napísal saver 27.8.2022
Páči sa mi! (+1)
NAJLEPŠIE MOBILY
9.5
SAMSUNG GALAXY TAB S9+
13
[22.9. 2023]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24+
87
[2.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA
102
[9.2. 2024]
9.5
SAMSUNG GALAXY S23 ULTRA
47
[10.2. 2023]
9.0
MOTOROLA RAZR 40 ULTRA
32
[24.7. 2023]
9.0
ASUS ROG PHONE 8 PRO
22
[8.3. 2024]
9.0
SAMSUNG GALAXY FIT3
25
[15.3. 2024]
9.0
POCO X6 PRO
27
[19.2. 2024]
9.0
CREATIVE OUTLIER FREE PRO
12
[15.11. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FLIP5
32
[16.8. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD5
19
[25.8. 2023]
9.0
XIAOMI POCO F5 PRO
34
[7.7. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY S23
85
[3.3. 2023]
8.5
NOKIA G42 5G
20
[8.9. 2023]
8.5
SAMSUNG SMARTTAG2
52
[22.11. 2023]
8.5
XIAOMI REDMI NOTE 13 PRO+
41
[23.2. 2024]
8.5
SAMSUNG TAB S9 FE
16
[12.12. 2023]
8.5
XIAOMI POCO F5
12
[30.6. 2023]
8.5
SAMSUNG GALAXY A54 5G
10
[5.5. 2023]
9.0
SAMSUNG GALAXY Z FOLD4
+ kvalitná a pevná konštrukcia
+ vysoký výkon bez zahrievania
+ zlepšený systém a manipulácia s aplikáciami v oknách
+ vylepšené zadné kamery
- len minimálne dizajnové vylepšenia oproti Fold3
- stále väčšia hrúbka
- nabíjanie je stále pomalšie


Prosím prihláste sa pre možnosť pridania komentáru.
Môžete sa prihlásiť cez Sector konto, alebo Facebook.
SOCIÁLNE SIETE
NOVÉ FÓRA
|Praskanie v zdroji (8)
Zdravím, mám problém s PC. Keď zapojím kábel do el...
|Ms windows cd key (18)
Zdravim. Pozeral som cdkeys, ale maju cenu nieco n...
|Hodinky (6)
Uvažujete o kúpe hodiniek,náramkov,smart hodiniek ...
|Ps5 hdr (1)
Ahojte idem si sem po radu ohľadom hdr na ps5.. ak...
|Hitman 2 a hitman 3 (1)
ahojte,sectoráci. mám menši problem,zakúpil som hi...
|Svet, ukrajina, vojny ... (17916)
Sem môžete dávať správy zo sveta, o Ukrajine a ďal...
vaše novinky zo sveta zábavy
sector logo
Sector.sk - hry, recenzie, novinky
Ochrana súkromia | Reklama | Kontakt
ISSN 1336-7285. Všetky práva vyhradené. (c) 2024 SECTOR Online Entertainment / sector@sector.sk